عکاسی در شب: 10 نکته ای که حتما باید بدانید! (از زبان حرفه ای ها)
عکاسی در شب آنقدر ها که بعضی از عکاسان فکر میکنند، سخت نیست و فقط به دانش کمی درباره اکسپوژر (تنظیمات نوردهی دوربین)، شناختن منبع نور مناسب و تجهیزات ویژه عکاسی شب نیاز دارد.
بهترین دوربینها برای عکاسی در شب
دوربین دیجیتال SLR، دوربین کامپکت (دوربینهای جمع و جوری که اکثراً استفاده خانگی دارند) و یا هر دوربینی که بتوان مقدار اکسپوژر را در آن تنظیم کرد. برای عکاسی در شب باید مقدار اکسپوژر را زیاد کنید و با توجه به مقدار روشنایی، دریچه دیافراگم را بسته یا بازتر کنید. دوربین دیجیتال Canon T7i SLR و Sony Alpha a6000 compact میتواند برای عکاسی شب مناسب باشد. حتی با دوربین گوشی های جدید نیز می توانید این کار را انجام دهید کافی ست چند اصل کلیدی که در این مطلب به شما آموزش می دهیم را یاد بگیرید.
عکس شماره یک:3.2 ام ثانیه و ۴F
توی این پکهای فوق العاده، عکاسی و ویرایش عکس رو جوری یاد میگیری که تو هیچ کلاس آموزشی یا پک دیگه ای نه دیدی نه شنیدی! یه عکس عالی بگیر، با ویرایش زیباترش کن، همه رو انگشت به دهن کن یا اصلا ازش پول در بیار!
عکس شماره دو:۸ ثانیه و ۸F
تمامی دوربینهای دیجیتال SLR و دوربینهای کامپکت، تنظیمات تمام دستی و نیمه خودکار دارند که به عکاس اجازه میدهند تا اکسپورژر را تنظیم کند. همچنین دوربینهای Bridge/Advanced Compact برای تنظیم اکسپوژر، تنظیمات دستی و نیمه خودکار دارند(این دوربینها معمولاً از دوربینهای دیجیتال SLR و کامپکت ارزانترند).
دوربینهای Basic Compact Digital هم میتوانند گزینه مناسبی برای عکاسی در شب باشند اما بیشتر آنها تنظیمات دستی برای اکسپوژر ندارند. در این دوربینها میتوانید در تنظیمات از پیش تعیین شده، حالت عکاسی در شب را انتخاب کنید. در این حالت، اندازه دریچه دیافراگم و مقدار ISO تنظیم میشود و سرعت شاتر بالا میرود.
دوربین Canon Powershot SX620 یکی از دوربینهای Basic Compact Digital است که سرعت شاتر بالایی بین ۱ تا ۱۵ ثانیه دارد که میتواند برای عکاسی در شب مناسب باشد.
با این اپلیکیشن ساده، هر زبانی رو فقط با روزانه 5 دقیقه گوش دادن، توی 80 روز مثل بلبل حرف بزن! بهترین متد روز، همزمان تقویت حافظه، آموزش تصویری با کمترین قیمت ممکن!
1- تنظیمات اکسپوژر برای عکاسی در شب
تنظیمات اکسپوژر ثابتی برای عکاسی در شب وجود ندارد. با این حال، توجه کنید که شاتر دوربین به جای چند صدم ثانیه، چند ثانیه باز خواهد بود بنابراین باید از سه پایه استفاده کنید تا با لرزش دوربین، عکسها تار نشود.
برای بهتر متوجه شدن این مطلب، زیر تمام عکسها سرعت شاتر و اندازه دریچه دیافراگم (با مقدار F) نوشته شده است. مقدار ISO در تمام عکسها به جز عکس شماره هفت (ایزو ۸۰۰) و عکس شماره هشت (ایزو ۱۶۰۰)،۱۰۰ است.
این اعداد یک ایده کلی درباره تنظیمات عکاسی در شب ارائه میکنند. با این حال، دقت کنید که بهترین تنظیمات اکسپوژر برای عکاسی در شب به عواملی مثل مقدار، نوع و شدت نور صحنه عکاسی بستگی دارد.
2- تنظیمات ISO برای عکاسی در شب
برای عکاسی در شب بهتر است ایزو را بین ۱۰۰ تا ۴۰۰ باشد. استفاده از اعداد بالاتر از ۸۰۰ در بعضی از دوربینها میتواند نویز ایجاد کند (نقطه و لکههای ریز در عکس) و این نویزها در قسمتهای سیاه عکس بیشتر دیده میشود. در صورت نیاز میتوانید از ایزو ۸۰۰ یا بالاتر استفاده کنید چون نویز کم،زیاد هم عکس را خراب نمیکند.
3- نور در عکاسی در شب
مانند عکاسی در روز، خوب شدن و کیفیت عکسها به نوع و مقدار نور بستگی دارد.
عکس شماره سه:۶ ثانیه و 3.6F
عکس شماره چهار:۸ ثانیه و 3.4F
برای عکاسی در شب حتماً نباید منتظر تاریکترین وقت شب باشید. بعد از غروب یا قبل از طلوع خورشید، بهترین زمان گرفتن عکس است چون نور خورشید در کل فضا پخش شده است. در این زمانها، جزئیات بیشتری در قسمتهای سایه دیده میشود. عکس شماره سه و چهار، مثالهای خوبی برای عکسهای شبی است که در روشنایی روز گرفته شدهاند.
از طرفی دیگر،در عکسهایی که آخر شب گرفته میشوند، آسمان تیرهتر و حتی سیاه ثبت میشود (بسته به اکسپوژر و تنظیمات دوربین). عکس شماره دو، مثال خوبیست از آسمان تیره شب. آسمان سیاه این عکس را خیلی جذاب کرده است چون وجود نور متضاد و رنگ سیاه باعث شده است سوژه در مرکز توجه باشد.
عکس شماره پنج:۸ ثانیه و 6.4F
منابع نور مصنوعی مانند چراغهای خیابان، علائم راهنمایی رانندگی روشن، نور پنجرهها و نورهای بازتابی، بهترین منابع نور برای روشنایی بعد از غروب و قبل از طلوع خورشید هستند (در صورت نبود نور ماه در آسمان صاف).
هنگام عکاسی در شب، نور مصنوعی قوی میتواند به کل عکس رنگ بدهد. بسته به نوع روشنایی، رنگ ایجاد شده میتواند متمایل به زرد، سبز یا قرمز باشد. با استفاده از قابلیت خودکار تنظیم نور سفید در دوربین، میتوان از ایجاد شدن این رنگهای مصنوعی جلوگیری کرد.
با این حال، گهگاهی باید به طور دستی نور سفید را تنظیم کنید. با انتخاب حالت تنگستن، ابری، غروب/طلوع و یا حالت دیگری میتوانید رنگ عکس را طبیعی کنید. ساختمانهای عکس شماره پنج، با نور تنگستنی خیابان و پنجرهها، به رنگ زرد در آمده است. بازتاب نور در آب نیز همین رنگ را ایجاد کرده است. گهگاهی مانند این عکس، نورهای مصنوعی میتوانند عکس را جذابتر کنند. اگر خلاق باشید میتوانید عمداً این رنگها را در عکس ایجاد کنید.
4- رقابت بین روشنایی و تاریکی
یکی از بزرگترین چالشهای عکاسی در شب، متعادل کردن روشنایی و تاریکی یک تصویر است. چشم بیننده میتواند به خوبی این دو را از هم تشخیص دهد. با این حال در دوربینهای دیجیتال، نورسنجها به کمک عکاس میآیند. نور خیلی زیاد یا ناکافی در تصویر موجب میشود تا نورسنج دوربین، تنظیمات اکسپوژر مناسب برای عکس را پیشنهاد دهد تا عکس بدون نور یا خیلی نورانی نشود.
عکس شماره شش:۸ ثانیه و 6.4F
عکس شماره هفت: 1.4 ام ثانیه و 3.1F و ایزو ۸۰۰
منابع نور در عکس شش و هفت، چراغهای خیابان، نور پنجرهها و نورهای بازتابی است. چراغهای خیابان در هر دو عکس روشنتر زمانی است که با چشمان خود میبینید. همچنین ساختمانهای بلند در پس زمینه عکس شماره هفت، نور کمتری دارد.
با این حال اگر ساختمانها با تنظیمات اکسپوژر روشن میشدند، پس زمینه و چراغهای خیابان خیلی پرنور تر از قبل می شدند. از طرفی دیگر اگر با تنظیمات اکسپوژر، نور چراغهای خیابان کمتر میشد در این صورت کل عکس تاریک میشد.
عکس شماره هشت: 1.8 ام ثانیه و 4.5F و ایزو ۱۶۰۰
از آن جایی که نمیتوان نور اجزای صحنه را تغییر دهید، میتوانید با تنظیمات دوربین، کمی با این مشکل کنار آمد. باید بدانید که ممکن است قسمتهایی از عکس روشنتر و یا تاریکتر از چیزی باشد که میخواهید.
5- از سه پایه استفاده کنید
معمولاً برای عکاسی در شب به سه پایه نیاز دارید و فرقی نمیکند که دوربین دیجیتال SLR داشته باشید یا دوربین دیجیتال کامپکت. هنگام عکاسی در شب سرعت شاتر زیاد است برای همین باید از سه پایه استفاده کنید.
اگر سرعت شاتر بیشتر 1.3 ام ثانیه باشد، حتی با کوچکترین لرزش، عکس تار میشود. بنابراین اگر سه پایه ندارید، خودتان یکی بسازید. سه پایهها زیاد گران نیستند اما قیمتشان به نتیجهای که ایجاد میکنند میارزد. سه پایه Sunpak 620-020 برای شروع مناسب است. اگر نمیخواهید از سه پایههای معمول استفاده کنید، سه پایهها کوچک Manfrotto Pixi Mini مناسب تمام موقعیتها است.
عکاسی از شهر و مناظر شهری در شب، همه نکات مهمی که باید بدانید
اگر میخواهید در شب عکس بگیرید و سه پایه ندارید، میتوانید با ثابت کردن دوربین روی سطح صاف کارتان را راه بیاندازید و لرزشها را به حداقل برسانید. بدون داشتن سه پایه نمیتوانید عکسهای محشری در شب بگیرید. اگر از لنز تثبیت کننده و تنظیمات ISO بالاتری استفاده کنید، میتوانید نتیجه قابلی قبولی را بدون داشتن سه پایه به دست آورید.
آسمان روشن هم به کمکتان میآید. عکس درخت کریسمس در 1.8 ام ثانیه و با ایزو ۱۶۰۰ گرفته شده است. عکاسی در شب با سرعت شاتر 1.8 ام ثانیه میتواند ریسک باشد چون ممکن است قسمتهایی زیادی از عکس بدون فوکوس ثبت شود بنابراین از سه پایه استفاده کنید.
6- از شاتر کنترل از راه دور یا تایمر استفاده کنید
هنگامی که نور زیادی باید وارد لنز دوربین شود، علاوه بر سه پایه از شاتر کنترل از راه دور و یا تایمر استفاده کنید. بعضی از عکاسان متوجه این مطلب نیستند که حتی اگر دوربین روی سه پایه باشد ممکن است با فشار دادن دکمه شاتر، دوربین بلرزد. استفاده از این دو مورد میتواند کمک کننده باشد.
حالا وقت عکس گرفتن است! بهترین راه برای شروع عکاسی در شب این است که اول برای تست کردن صحنه، عکس بگیرید. دوربین را روی حالت خودکار بگذارید یا به طور دستی سرعت شاتر و اندازه دریچه دیافراگم را تنظیم کنید. سپس عکس را روی صفحه LCD باز کنید و تنظیمات اکسپوژر لازم را اعمال کنید.
برای مثال، تنظیمات عکس شماره نه بهگونهای بود که قسمتهایی از عکس، زیادی روشن شده بود. در عکس شماره ده، با تنظیم سرعت شاتر دوربین، این مشکل برطرف شد و عکس تاریکتر شد.
همین نتیجه را میتوان بدون تغییر دادن سرعت شاتر، با کوچکتر کردن دریچه دیافراگم مانند انتخاب مقدار عددی ۱۶ برای F نیز به دست آورد. استفاده از تنظیمات اکسپوژر برای اصلاح عکس، دلبخواهی است.
عکس شماره نه: 4.3 ام ثانیه و ۸F
عکس شماره ده:۱ ثانیه و ۸F
7- مقدار اکسپوژر را کموزیاد کنید
چه مقدار اکسپوژر بهتر است؟ شاید انتخاب حد وسط مناسب باشد اما دلبخواهی است. برای همین بهتر است از کموزیاد کردن اکسپوژر هنگام عکاسی در شب استفاده کنید یعنی دو سه درجه روشنتر و یا تاریکتر از اکسپوژری که دوربین پیشنهاد میدهد، استفاده کنید. با این کار میتوان عکسهای بیشتری برای انتخاب عکس نهایی داشت.
عکس شماره یازده:۸ ثانیه و ۸F
عکس شماره دوازده:۸ ثانیه و ۸F
8- عکاسی از حرکت نور در شب
هنگام عکاسی در شب اگر نور زیادی برای مدت طولانی وارد لنز دوربین میشود، اشیای درحرکت مانند ماشینها بهسختی در عکس دیده میشوند. اگرچه دنباله چراغهای ماشین قابلمشاهده است. نگاهی بهعکس شماره یازده بی اندازید.
کلید به دست آوردن دنبالهای منظم این است که مطمئن شوید از ابتدای ورود ماشین در کادر تا انتهای آن، شاتر دوربین باز باشد. البته اگر این کار را نکنید همچنان دنبالهای از نور خواهید داشت اما مانند عکس شماره دوازده بریدهبریده میشود.
در سوژههای در حال حرکت مانند چرخوفلک شهربازی هم میتوان از این خطوط نور عکاسی کرد. عکس شماره سیزده را ببینید. این دستگاه زیاد هم سریع حرکت نمیکرد برای همین، خطوط نور واضح نیست اما زیباست.
عکس شماره سیزده:2.5 ام ثانیه و ۱۰F
آیا باید فلش زد؟ هنگام عکاسی در شب، فلش را خاموشکنید. نور فلش برای روشن کردن محیط بیرون کافی نیست. بااینحال اگر سوژه انسان یا شیء ای کوچک در نمای نزدیک باشد، استفاده از فلش میتواند مناسب و ضروری باشد. بیشتر دوربینها حالت پرتره در شب دارند که میتوانید در این موقعیتها استفاده کنید. برای عکاسی در شب باید حسابی تمرین کنید تا نکتهای فراموش نشود اما با دیدن نتیجه عکسهایی که گرفتهاید، خستگیتان رفع میشود و به خود افتخار میکنید.
“نکات دیگر”
عکاسی در شب بدون دنبالههای نوری:
- با فرمت خام عکس بگیرید.
- از لنزی با دریچه دیافراگم بازتر استفاده کنید.
- سرعت شاتر را زیاد کنید.
- برای جبران سرعت زیاد شاتر،ISO را بالاتر ببرید.
- با تنظیمات بازی کنید.
- استفاده از سهپایه اختیاری است.
عکاسی در شب با دنبالههای نوری:
- با فرمت خام عکس بگیرید/دوربین در حالت Bulb Mode قرار دهید (اختیاری).
- از لنزی با دریچه دیافراگم بستهتر استفاده کنید.
- سرعت شاتر را کم کنید.
- مقدار ISO را کم کنید.
- استفاده از سهپایه یا هر نوع ثابتکننده دوربین ضروری است.
- از کنترل از راه دور دوربین استفاده کنید.
تکنیک های عمومی عکاسی
- آموزش 20 نکته بسیار مهم عکاسی که دنیای من را تغییر دادند!
- هرآنچه درباره نورپردازی در عکاسی باید بدانید تا یک حرفه ای تمام عیار شوید!
- 7نکته بسیار مهم درباره تنظیمات دوربین شما برای عکاسی پرتره (عکاسی چهره) +فیلم
- 7 اشتباه رایج در عکاسی از مناظر طبیعی +روش حل مشکل
- 10 سوال بسیار مهم که موقع عکاسی باید درباره سوژه تان مدنظر داشته باشید!
- آموزش قانون یک سوم در عکاسی: ترفندی که تصاویر شما را زیباتر می کند
- آموزش 21 نکته بسیار کاربردی عکاسی مراسم عروسی ویژه افراد مبتدی
- آموزش مفهوم عمق میدان در عکاسی برای افراد مبتدی (از زبان حرفه ای ها)
- با این 10 ترفند ساده، عکس هایی با وضوح بی نظیر بگیرید!
- عکاسی از شهر و مناظر شهری در شب، همه نکات مهمی که باید بدانید
- فوکوس در عکاسی: همه نکات مهمی که باید بدانید (از زبان حرفه ای ها)
- 10 نکته بسیار ساده نورپردازی در عکاسی که حتما باید بدانید!
- یادگیری فاصله کانونی در عکاسی در 4 گام ساده +چند نکته مهم
- عکاسی از طبیعت: نکات بسیار مهم نور که کارتان را بی نظیر می کند
- 5 اصل کلی برای عکاسی حرفه ای از مردم در شرایط مختلف
تکنیک های پیشرفته تر عکاسی
- عکاسی در شب: 10 نکته ای که حتما باید بدانید! (از زبان حرفه ای ها)
- 10 قانون اصلی ترکیب بندی (کامپوزیشن) عکاسی برای حرفه ای شدن
- اتاق تاریک (Darkroom) عکاسی: چند نکته ساده ولی مهم که باید بدانید!
- آموزش 16 نکته عکاسی تبلیغاتی-صنعتی برای اینکه به یک حرفه ای تبدیل شوید!
- 4 تا از بهترین کلاس های آموزش عکاسی در ایران کدامند؟
- آموزش نمونه ای از عکاسی ماکرو قطره آب فانتزی بصورت گام به گام
- عکاسی بعنوان شغل: اگر می خواهید عکاس با پرستیژ شوید این نکات را بخوانید!
- روش اصولی عکاسی از بناها/ معماری با این چند نکته بسیار کاربردی
ویرایش عکس
- آموزش 10تکنیک فتوشاپ حرفه ای که عکاسی من را تغییر دادند!
- 4 ابزار فتوشاپ که هر عکاسی باید بداند! (آموزش تصویری)
- راهنمای عکاسان: اکشن ویژه خودتان را برای ویرایش تصاویر در فتوشاپ بسازید!