10 قانون اصلی ترکیب بندی (کامپوزیشن) عکاسی برای حرفه ای شدن
ترکیببندی ضعیف میتواند یک عکس عالی را به عکس معمولی تبدیل کند، اما صحنهای که خوب کادربندی شده باشد، میتواند از معمولیترین سوژهها عکسی فوقالعاده بسازد. با در نظر داشتن این مطالب، به ۱۰ قانون ترکیببندی میپردازیم تا عکسهای ساده را به عکسی محشر تبدیل کنید. فکر نکنید که باید تمامی این قوانین را حفظ کنید و در تمام عکسهای خود به کار ببرید. در عوض هرکدام از آنها را کمی تمرین کنید تا تبدیل به عادت شوند. خیلی زود یاد میگیرید که در کدام موقعیت از کدام قانون استفاده کنید.
لازم نیست ترکیببندی را پیچیده کنید
لازم نیست ترکیببندی عکس پیچیده باشد. قواعد مختلفی مثل نظریه «قانون یکسوم» و یا قانون پیچیدهتری به نام «نسبت طلایی» وجود دارد. ولی اگر بخواهید بیشازاندازه خودتان را به فرمولها محدود کنید، عکسهایتان بویی از خلاقیت نمیبرد.
در دنیای واقعی با سوژهها و صحنههای زیادی سروکار دارید و این مستلزم ذهن باز و انعطافپذیر شماست. روشی که در یک عکس استفاده میشود، از عکسی به عکس دیگر متفاوت است.
توی این پکهای فوق العاده، عکاسی و ویرایش عکس رو جوری یاد میگیری که تو هیچ کلاس آموزشی یا پک دیگه ای نه دیدی نه شنیدی! یه عکس عالی بگیر، با ویرایش زیباترش کن، همه رو انگشت به دهن کن یا اصلا ازش پول در بیار!
حتما بخوانید: 10 سوال بسیار مهم که موقع عکاسی باید درباره سوژه تان مدنظر داشته باشید!
شاهکلید موفقیت این است که بدانید چگونه تمام تصمیمهایی که در مورد ترکیببندی میگیرید، میتوانند روی ظاهر عکس و نحوه ادراک مردم از عکس شما اثرگذار باشد. نحوه کادربندی، فاصله کانونی یا موقعیت شخص در کادر،تفاوت زیادی درنتیجهٔ نهایی ایجاد میکند.
داشتن دانش فنی، هم در عکاسی و هم در ترکیببندی بسیار مهم است ولی برای گرفتن عکسی زیبا، شما به دانش بصری نیز نیاز دارید. در اینجا به ۱۰ اصل کلیدی میپردازیم.
قانون اول: صحنه را سادهتر کنید
وقتی با چشم غیرمسلح به صحنه نگاه میکنید، نگاهتان بهطور خودکار به سوژه میافتد. ولی دوربین قادر به چنین کاری نیست و هر چیزی که در مقابلش باشد را ثبت میکند که این میتواند موجب شود عکسی بههمریخته، شلوغ و بدون نقطه کانونی داشته باشید.
کاری که باید بکنید این است که ابتدا سوژهتان را انتخاب کنید، بعد فاصله کانونی یا زاویه دید دوربین را به صورتی تنظیم کنید که آن سوژه در مرکز توجه کادر قرار بگیرد. نمیتوان همیشه سایر چیزها را از عکس حذف کرد، پس آنها را در پسزمینه قرار دهید یا کاری کنید که بخشی از روایت تصویری باشند. سایهها، بافتها و الگوها ابزارهایی هستند که ترکیببندی عکس ساده را بهتر میکنند.
با این اپلیکیشن ساده، هر زبانی رو فقط با روزانه 5 دقیقه گوش دادن، توی 80 روز مثل بلبل حرف بزن! بهترین متد روز، همزمان تقویت حافظه، آموزش تصویری با کمترین قیمت ممکن!
علت اثرگذاری…
هرچه عکس سادهتر باشد، اثرگذاری آن بیشتر است.
- به سوژه نزدیکتر شوید تا قسمتهای اضافی تصویر از کادر حذف شود.
- سایهها و شکلها، سوژه را بهتر میکنند.
- خطوط شعاعی دایرهای در عکس بالا، چشم بیننده را به داخل کادر هدایت میکند.
قانون دوم: کادر را پرکنید
وقتی از صحنههای بزرگتری عکس میگیرید، دانستن اینکه چقدر باید زوم کنید میتواند سخت باشد. درواقع خالی نگهداشتن قسمتهای بیشتری از کادر درصحنه، یکی از رایجترین اشتباهات ترکیببندی است. این کار موجب میشود که سوژهتان کوچکتر ازآنچه که هست به نظر برسد و همچنین بیننده گیج میشود که کجا را نگاه کند.
برای جلوگیری از این مشکل، باید زوم کنید تا کادر پر شود و یا اینکه به سوژه نزدیکتر شوید. زوم کردن،پرسپکتیو عکس را مسطح و کنترل یا حذف آنچه در پسزمینه هست را سادهتر میکند، ولی با نزدیک شدن به سوژه میتوانید نمای بهتری از سوژه داشته باشید.
علت اثرگذاری…
سوژه را بهقدر کافی در مرکز توجه قرار میدهد.
- پر کردن کادر سوژه را بزرگتر و بههمریختگیها را کمتر میکند.
- سوژهای که بالاتر و بیرونتر از مرکز قرار دارد، جذابتر است.
- در عکس بالا، تپههای منحنی و s شکل، چشم بیننده را به داخل کادر هدایت میکند.
قانون سوم: نسبتها را رعایت کنید
عکس گرفتن در حالت افقی خیلی راحت است. در عوض سعی کنید با حالت عمودی هم عکس بگیرید و موقعیت و مقدار زوم را در این حالت جدید تنظیم کنید. میتوان بعدها، عکسهای افقی یا عمودی را بهاندازه دلخواه برش داد.
بااینحال، خیلی بعید است که همیشه سوژهتان متناسب حسگر دوربینتان باشد. سعی کنید عکس را با نسبت ۱۶: ۹ ببرید تا عکستان نمای گسترده تری داشته باشید و یا اینکه بهصورت مربع آن را ببرید تا عکسی متناسب با دوربینهای مدیوم فرمت داشته باشید.
علت اثرگذاری…
نمیدانید عکس افقی بگیرید یا عمودی؟ پس هر دو را امتحان کنید.
- اگر سوژه خیلی بلند باشد میتوانید بعداً آن را ببرید.
- برای نتایج متفاوت و حتی بهتر، دوربین را بچرخانید و عمودی عکس بگیرید.
- دقت کنید که نبست عکسها در دوربین میتواند با نسبتهای چاپی روی کاغذ، فرق داشته باشد.
حتما بخوانید: آموزش قانون یک سوم در عکاسی: ترفندی که تصاویر شما را زیباتر می کند
قانون چهارم: سوژه را در وسط کادر قرار ندهید
اگر مبتدی هستید، ممکن است وسوسه شوید که سوژه را درست در وسط کادر قرار دهید. با این کار عکسهای ثابت و کسلکنندهای میگیرید. یکراه حل برای این مشکل استفاده از قانون یکسوم است که در آن باید عکس را هم عمودی و همافقی به سه قسمت تقسیم کنید و سوژه را روی یکی از این خطوط فرضی یا تقاطعها قرار دهید. البته این روش دستوپا گیری است.
در عوض، سوژه را از مرکز دور کنید تا همه اجزای صحنه مانند تضاد رنگها با روشنایی تصویر، در توازن باشند. هیچ قانون سخت یا راحتی برای دستیابی به چنین تراز بصری وجود ندارد، ولی بهسرعت یاد خواهید گرفت که بر غریزهتان تکیه کنید و زمانی که چیزی به نظرتان درست آمد به آن اعتماد کنید.
علت اثرگذاری…
با تغییر دادن توازن، عکسها بهتر میشوند.
- خود را به قانون یکسوم محدود نکنید و فقط سوژه را از مرکز خارج کنید.
- در عکس به دنبال عاملی برای برقراری توازن باشید مانند این خانم در جلوی کادر.
- خطوط همگرا میتوانند چشم مخاطب را درون کادر هدایت کنند.
قانون پنجم: از خطوط هدایتگر استفاده کنید
اگر عکسی کادربندی مناسبی نداشته باشد، بیننده گیج میشود و نمیداند که باید کجا را نگاه کند و ممکن است بدون پیدا کردن نقطه کانونی،نگاهش سر در گم باشد. اما میتوانید با استفاده از این خطوط،مسیر حرکت چشم بیننده را در اطراف عکس کنترل کنید.
خطوط همگرا با ایجاد حسی قوی از پرسپکتیو و عمق سهبعدی، شمارا داخل عکس میکشند. خطوط منحنی شکل میتوانند چشم بیننده را به داخل کادر و سوژه اصلی هدایت کنند.
خطوط همهجا حضور دارند، در دیوارها، حصارها، جادهها، ساختمانها و سیمهای تلفن. همچنین این خطوط میتوانند فرضی باشند، مثلاً اگر سوژهای خارج از کادر قرار دارد، از خطوط فرضی استفاده کنید.
علت اثرگذاری…
خطوط میتوانند ابزار مهمی برای ترکیببندی باشند.
- وقتی عکسی مانند تصویر بالا، خطوط قدرتمندی داشته باشد، خودبهخود چشم بیننده آن را دنبال میکند.
- همانطور که تیرهای حصار دورتر میشوند، با ایجاد حس همگرایی شما به داخل عکس کشیده میشوید.
- حصارها مستقیماً شمارا به نقطه کانونی یعنی آدمک تصویر میبرند.
حتما بخوانید: آموزش 21 نکته بسیار کاربردی عکاسی مراسم عروسی ویژه افراد مبتدی
قانون ششم: از خطوط مورب استفاده کنید
خطوط افقی حسی ثابت و آرامی به عکس میدهند، درصورتیکه خطوط عمودی حسی از پایداری و ثبات ایجاد میکنند. در عوض، برای ایجاد حس درام، حرکت و تردید از خطوط مورب استفاده کنید.
برای ایجاد خطوط مورب فقط باید مکان یا فاصله کانونیتان را کمی تغییر دهید، زیرا هر چه زاویه دید بازتر باشد خطوط مورب بیشتر دیده میشوند چون پرسپکتیو افزایش مییابد. در لنزهای زاویه باز، برای افزایش وسعت صحنه میتوانید دوربین را کمی از بالا یا پایین کج کنید.
میتوانید بهصورت مصنوعی با تکنیک زاویه کج یا زاویه هلندی نیز این خطوط مورب را ایجاد کنید. برای این کار فقط باید هنگام عکس گرفتن، دوربین را کج کنید. این روش مناسبی است اما برای هر عکسی مناسب نیست و بهتر است بااحتیاط از آن استفاده کنید.
علت اثرگذاری…
خطوط مورب حس حرکت و قدرت را منتقل میکنند.
- پرسپکتیو لنزهای زاویه باز، بهطور خودکار خطوط مورب ایجاد میکند.
- نقاطی که پایینتر از کادر قرار دارند باعث میشوند که دوربین را کمی به سمت پایین کج کنید و درنتیجه خطوط مورب تشکیل میشود.
- در اینجا، فضای وسط کادر را خالی است تا نگاهمان به کلیسای پاول بیفتد.
قانون هفتم: فضایی برای حرکت نگهدارید
اگرچه عکسها در اصل ثابت هستند ولی قدرت زیادی در انتقال حس حرکتدارند. وقتی به عکسی نگاه میکنیم، میتوانیم اتفاقهای درون آن را درک کنیم و ادامه عکس را تجسم کنیم. اگر سوژه عکس، فضایی برای حرکت نداشته باشد و کل عکس با سوژه پرشده باشد، حس خوبی در بیننده ایجاد نخواهد کرد.
این افکت فقط مخصوص سوژههای متحرک نیست. برای نمونه زمانی که عکس پرترهای را میبینید میخواهید که مسیر نگاه سوژه را دنبال کنید، بنابراین باید فضایی برای نگاه کردن آنها وجود داشته باشد.
برای همین همیشه باید در جلوی سوژه،فضای بیشتری از پشت آن وجود داشته باشد.
دلیل اثرگذاری:
موقعیت ماشین در عکس، تصادفی نیست.
- برای اینکه عکس صحیحی گرفته باشیم باید فضایی برای رفتن ماشین در نظر بگیریم.
- به یاد داشته باشید که خطوط جاده هم میتوانند حس حرکت را منتقل کنند.
- برای ایجاد خطوط مورب، عکاس باید دوربین را کج کند.
حتما بخوانید: آموزش مفهوم عمق میدان در عکاسی برای افراد مبتدی (از زبان حرفه ای ها)
قانون هشتم: به پسزمینه توجه کنید.
تمام تمرکزتان را روی سوژه نگذارید، به آنچه در پسزمینه اتفاق میافتد نیز توجه کنید. پسزمینه در پر کردن کادر یا سادهسازی صحنه نقش مهمی دارد. شاید همیشه نتوانید پسزمینه را از صحنه حذف کنید، ولی میتوانید آن را کنترل کنید.
اغلب فقط با تغییر دادن مکان میتوان پسزمینهٔ سوژه را متناسب با سوژه کرد. همچنین میتوان از دریچه دیافراگم باز و فاصله کانونی بیشتر برای محو کردن پسزمینه استفاده کرد.
تمام اینها بستگی به این دارد که آیا پسزمینه شما بخشی از روایتی که میخواهید به تصویر بکشید هست یا نه. در عکس بالا، لازم بود که پسزمینه در چشم نباشد.
علت اثرگذاری…
اگرچه ساده است اما همیشه پسزمینه باید درست باشد.
- از فاصله کانونی بلند و دیافراگم باز برای حذف کردن پسزمینه استفاده کنید.
- کادر را پرکنید. هرچه پسزمینه کمتر دیده شود بهتر است.
- بهدقت موقعیت دوربین را تنظیم کنید تا چیزهایی که نمیخواهید در کادر باشند، از پسزمینه حذف شود.
قانون نهم: با رنگها خلاقیت به خرج دهید
رنگهای اصلی روشن، در چشم بیننده جلبتوجه میکنند، مخصوصاً زمانی که با رنگهای دیگر در تضاد باشند. اما راههای دیگری نیز برای ایجاد تضادهای رنگی وجود دارد – مانند روشن کردن قسمتهایی از پسزمینه تکرنگ. لازم نیست از تضاد رنگی زیادی استفاده کنید.
صحنههای تکرنگ، اثرگذاری بالایی دارند. همچنین عکسهایی که رنگها در آن هماهنگترند، بیشتر جلبتوجه میکند.
کلید موفقیت در این است که چطور کادربندی کنید تا رنگهای ناخواسته و بهدردنخور حذف شود.
علت اثرگذاری…
رنگهای متضاد، باعث میشود عکسهای انتزاعی بگیرید.
- رنگهای آبی، نارنجی و زرد جز رنگهای مکملی هستند که تضاد رنگی مناسبی ایجاد میکنند.
- برای کنترل بازه رنگی، از کادربندی استفاده کنید.
- در عکس بالا با کادربندی خارج از مرکز، رنگ نارنجی جلوه بیشتری پیداکرده است.
حتما بخوانید: با این 10 ترفند ساده، عکس هایی با وضوح بی نظیر بگیرید!
قانون دهم: قانونشکنی کنید
کادربندی عکس تا حدودی مانند زبان اشاره است، شما با استفاده از عکس، پیام خود را به بیننده منتقل میکنید. درست همانطوری که گاهی با غلط نوشتن عمدی توجه خواننده جلب میشود، میتوان همین کار را با زیر پا گذاشتن قوانین کادربندی انجام داد.
البته این کار تصادفی نیست! نکته جالبش هم همینجاست که شما قوانین را میدانید اما از قصد آنها را زیر پا میگذارید.
به یاد داشته باشید که برای هر قانونی که در بالا گفته شد، مثال نقضی هم وجود دارد که ثابت میکند بدون رعایت قوانین هم میتوان عکسهای فوقالعادهای گرفت.
علت اثرگذاری…
بعضی از پیامها را اجرا کنید و بعضیها را زیر پا بگذارید تا پیامتان منتقل شود.
- در عکس بالا نگاه زن، به بیرون از کادر است و شمارا به فکر فرومیبرد. هدف عکس هم همین است!
- نگاه خیره مرد به زن، یک خط فرضی ایجاد میکند تا رابطه بین دو شخصیت را نشان دهد.
- موقعیت زن در خارج کادر و توازنش با مرد در پسزمینه، بهخوبی همتراز شده است.
سلام برای عکاسی مدلینگ بین Nikon d850 و canon 5d markiv موندم.