مهارت های روزمره برای زندگی بهتر

15 اشتباه ویران کننده در ارائه/سخنرانی های کاری که باید از آن دوری کنید!

gold

اگر مشغول تجارت یا کسب و کار خاصی هستید احتمالا بارها و بارها برایتان پیش می آید که باید برای یک عده حرف بزنید و آنها را به سرمایه گذاری در شرکتتان ترغیب کنید. ممکن است لازم شود برای مشتری ها مطالبی را توضیح بدهید یا به عنوان سخنران یک کنفرانس انتخاب شوید.

یکی از بهترین راهها برای جذب مشتری و متقاعد کردن سرمایه گذاران به حمایت از کسب و کارتان این است که برایشان سخنرانی کنید. اما یک سخنرانی یا ارائه موفق و تحسین برانگیز خیلی هم راحت و آسان نیست. در واقع ممکن است موقع سخنرانی کردن دچار اشتباهاتی شوید که همه چیز را به هم میریزند و زحماتتان را به باد می دهند.

حتما بخوانید: شخصیت شناسی افراد مختلف از روی چهره آن ها (جدیدترین روش بدون خطا)

مطمئنا یک ارائه خوب به اسلایدهای خوب و حرفه ای هم احتیاج دارد. قالب های پاورپوینت مناسب و مرتبط با موضوع در جذب توجه مخاطب بسیار تاثیر دارند و می توانند به یک ارائه خوب و حرفه ای کمک کنند.

اما فقط طراحی اسلاید نیست که روی روند موفقیت شما تاثیر می گذارد. عوامل دیگری هم وجود دارند که تعیین کننده موفقیت یا شکست شما در ارائه یا سخنرانی تان هستند. ما در این مطلب 15 اشتباه ویران کننده که موقع سخنرانی یا ارائه باید از آنها دوری کنید را در اختیارتان می گذاریم.

1-بی برنامگی

هیچ چیز مثل بی برنامه بودن نمی تواند تمام نقشه های شما را نقش بر آب کند. سخنرانی و ارائه هم مثل هر فرایند دیگری نیاز به برنامه ریزی دارد و اگر از قبل همه چیز را پیش بینی نکنید و درست سر جایش قرار ندهید شانسی برای موفقیت ندارید.

برای برنامه ریزی کردن باید دقیقا بدانید چطور شروع کنید، چطور ادامه بدهید و در نهایت چطور صحبت هایتان را به پایان برسانید. بنابراین حتما باید قبل از ارائه یا سخنرانی تان به همه این موارد فکر کنید و برای همه آنها برنامه بریزید.

2- روخوانی کردن به جای صحبت کردن

فرقی نمی کند جلوی 2 نفر سخنرانی کنید یا 100 نفر؛ مهمترین هدف شما برقراری ارتباط با مخاطب است. برای این کار مخاطبتان حتما باید متوجه شود که شما مستقیما با او صحبت می کنید تا بتواند به راحتی با شما ارتباط بگیرد.

 


چرب زبان

با این اپلیکیشن ساده، هر زبانی رو فقط با روزانه 5 دقیقه گوش دادن، توی 80 روز مثل بلبل حرف بزن! بهترین متد روز، همزمان تقویت حافظه، آموزش تصویری با کمترین قیمت ممکن!


 

اگر سرتان را پایین بیندازید و با صدای یکنواخت مشغول روخوانی از متن سخنرانی تان شوید یا فقط به اسلایدها و نوشته هایتان نگاه کنید توجه کسی را جلب نمی کنید و خیلی زود سخنرانی یا ارائه تان کسل کننده می شود.

اولین و مهمترین نکته این است که اگر بخواهید تک تک کلمات اسلایدتان را روخوانی کنید کلی زمان تلف می شود و از این گذشته تماس چشمی با مخاطب را هم از دست می دهید که تاثیر بدی روی موفقیتتان می گذارد. البته قرار هم نیست که همه متن سخنرانی را مو به مو حفظ کنید. فقط کافیست که سه تا پنج مورد از موارد مهم را از بر باشید و برای بقیه مطالب هم نیم نگاهی به متن سخنرانی بیندازید.

3- تمرین ناکافی

برنامه ریزی کردن برای ارائه یا سخنرانی قدم اول است. ولی نکته اینجاست که حتی اگر بهترین برنامه را هم داشته باشید اما تمرین نکنید باز هم موفق نمی شوید. بعضی از سخنران های حرفه ای معتقدند به ازای هر یک دقیقه ای که قرار است صحبت کنید باید یک ساعت تمرین داشته باشید. یعنی اگر قرار است سخنرانی تان 20 دقیقه طول بکشد حدود 20 ساعت باید برای آن تمرین کنید!

اوایل کار می توانید یادداشت هایتان را جلو رویتان بگذارید و با آنها تمرین کنید. بعد کم کم باید بتوانید همه نکات مهم و اصلی سخنرانی را به حافظه بسپارید و بدون متن تمرین کنید. تمرین کردن نه تنها به شما کمک می کند نقاط ضعفتان را شناسایی و اصلاح کنید بلکه تاثیر زیادی هم روی موفقیتتان دارد.

حتما بخوانید: مردان زیبا، پسران جذاب از دید همسرانشان این ویژگی ها را دارند + عکس

موقع تمرین کردن سعی کنید همه چیز را رعایت کنید. وقتی یک قسمت از سخنرانی تمام می شود کمی مکث کنید و بعد سراغ بخش بعدی بروید. به حالات و حرکات بدنتان دقت کنید و سعی کنید از زبان بدنتان به نحوی موثر و تاثیر گذار استفاده کنید تا شانس موفقیتتان بیشتر شود.

4- زمان بندی نامناسب

حتما موقع تمرین کردن از تایمر استفاده کنید تا زمان دقیق ارائه تان را متوجه بشوید. فرقی ندارد که موقع سخنرانی اصلی وقت کم بیاورید یا زودتر از موقع مقرر صحبت هایتان تمام شوند، در هر صورت این مساله درصد موفقیتتان را پایین می آورد.

گاهی اوقات ممکن است همه چیزهایی که لازم بود گفته شوند را ارائه کرده باشید و هنوز هم وقت مانده باشد. در این صورت مجبورید فی البداهه داستانی تعریف کنید یا چیزی بگویید که زمان بگذرد. بر عکس این قضیه هم ممکن است اتفاق بیفتد. ممکن است مجبور شوید خیلی تند و سریع اسلایدهایتان را ارائه کنید تا حرف هایتان نیمه تمام باقی نمانند. در هر صورت فقط زمان بندی مناسب است که می تواند از بروز چنین اتفاقاتی جلوگیری کند. بنابراین قبل از روز سخنرانی تان دقیقا باید بدانید که صحبت هایتان چقدر طول می کشند و همه چیز را برنامه ریزی شده جلو ببرید.

5- طراحی خسته کننده و غیر حرفه ای

فقط 50 میلی ثانیه طول می کشد تا ذهنیت اولیه حضار نسبت به ارائه شما شکل بگیرد و 94% از این ذهنیت و برداشت مستقیما به نحوه ارائه شما مرتبط است! اگر سخنرانی تان به شکل یک ارائه اسلایدی است طراحی اسلایدهای شما نقش بسیار مهمی در روند اجرای شما دارند.

تا جایی که می توانید باید از اسلایدهای خلاقانه استفاده کنید که متن های کم و تصاویر زیادی دارند. عناصر بصری تاثیر زیادی روی مخاطب می گذارند و توجه او را جلب می کنند. علاوه بر این استفاده از قالب های حرفه ای پاور پوینت احتمال بروز اشتباهات موقع ارائه یا سخنرانی را به حداقل می رسانند.

6- نقص فنی

وقتی پای سخنرانی کردن یا ارائه دادن وسط می آید دو مساله وجود دارد که می تواند عملکردتان را تحت تاثیر قرار بدهد. اول اینکه مطمئن باشید مضطرب و نگران می شوید! اما جای نگرانی نیست. شما می توانید همین اضطراب و استرستان را طوری هدایت کنید که باعث شود عملکرد بهتر و موثرتری داشته باشید.

دوم اینکه ممکن است دچار خطا و اشتباه شوید یا موقع سخنرانی تان با اشکالات فنی مواجه شوید. بگذارید مثالی برایتان بزنیم. معمولا تیم های ورزشی حرفه ای چند روز قبل از مسابقاتشان وارد مکانی که باید در آنجا بازی کنند می شوند تا با محیط و شرایط آشنا شوند. خب! چرا شما اینکار را نکنید؟

سعی کنید چند روز قبل از سخنرانی تان به محل مورد نظر بروید و همه چیز را بررسی کنید. اگر امکانش بود وارد سالن کنفرانس شوید و چند بار جلوی صندلی های خالی تمرین کنید تا فضا برایتان آشنا و راحت شود.

7- اسلایدهای شلوغ و پر از متن

بهترین اسلایدها برای ارائه اسلایدهای ساده و سبک هستند. اسلایدهای حرفه ای شلوغ و درهم ریخته نیستند، متن های بولت شده در آنها خیلی کم پیدا می شود، صدا و ویدئوی اضافه ندارند و از هیچ افکت و انیمیشنی هم در آنها استفاده نشده.

بهترین کار این است که هر اسلاید را فقط به یک پیام و مطلب اختصاص بدهید. این کار باعث می شود مخاطب خیلی راحت و سریع پیام شما را بگیرد و تمرکزش به هم نریزد. تمام تلاشتان را بکنید تا اسلایدهای حرفه ای خوبی طراحی کنید. به هر اسلاید به چشم یک عنصر بصری نگاه کنید که باید پیام خاصی را به مخاطب انتقال بدهد. برای روشن کردن موضوعات در هر اسلاید از یک مثال یا نمونه کمک بگیرید تا منظورتان کاملا واضح و قابل فهم باشد.

یک ارائه خوب و حرفه ای شامل اسلایدهایی است که درست بعد از عنوان کردن یک مطلب از چارت ها و نمودارها استفاده می کند تا موضوع را کاملا برای مخاطب روشن کند.

8- نادیده گرفتن پیش زمینه مخاطبین

وقتی قرار است برای یک عده خاصی صحبت کنید باید مطمئن شوید متن سخنرانی شما برایشان کامل قابل فهم است. اگر در صحبت هایتان مدام از کلمات و واژگان تخصصی و فنی که کمتر کسی از آنها سر در می آورد استفاده کنید خیلی زود توجه مخاطب را از دست می دهید.

ایده آل ترین حالت ممکن این است که حرفهایتان را با پیش زمینه مخاطب تطابق بدهید. تا حد امکان سعی کنید با مخاطبتان آشنا شوید تا مطمئن شوید حرفهایتان کاملا برایشان قابل فهم است.

اگر به این جزئیات توجه نکنید و حتی اگر محتوا و مطالب ارائه شده تان کاملا عالی و بی نقص باشند باز هم اجرای موفقی نخواهید داشت چون مخاطب چیزی از آنها متوجه نخواهد شد.

9- بی توجهی به حفظ تمرکز و توجه مخاطب

مدت زمان سخنرانی شما تاثیر زیادی روی توجه مخاطب دارد. یک ارائه یا سخنرانی خوب و موفق به همه نکات ظریف مثل مکث و وقفه های به موقع، قدم زدن روی سن و استفاده مناسب از زبان بدن توجه می کند. شما باید کاری کنید که مخاطب حتی برای یک لحظه هم احساس خستگی نکند و توجهش را از شما نگیرد.

به عنوان مثال بهتر است که تن صحبت کردنتان یکنواخت نباشد. بعضی اوقات صدایتان را کمی بالا ببرید و با یک ریتم معمول صحبت نکنید. بالا و پایین رفتن صدا باعث می شود سخنرانی تان جذاب تر به نظر برسد و علاوه بر این با این کار می توانید روی نکات مهم هم تاکید کنید.

حتما بخوانید: شخصیت کاریزماتیک چیست؟ با این 18 روش جدید کاملا کاریزماتیک شوید

از طرف دیگر حتما باید زمان سخنرانی را استادانه مدیریت کنید و بدانید کجا لازم است جریان را با ریتم تندتری جلو ببرید و کجا کمی آهسته تر حرکت کنید. تفاوت بزرگ بین یک ارائه خوب و بد در زمان بندی و نحوه ارائه کار است.

علاوه بر این ترفندها، محتوای سخنرانی شما هم باید به لحاظ احساسی مخاطب را تحت تاثیر قرار بدهد. به عنوان مثال سعی کنید صحبت هایتان فقط جنبه راهنمایی یا ارائه راه حل های کلیشه ای نداشته باشند. به جای اینکار بهتر است وقت بیشتری صرف کنید و همین راهنمایی ها و راه حل ها را در تمام طول سخنرانی تان به شکلی خلاقانه و جذاب که کاملا ملموس و قابل درک است بیان کنید.

10- مطالب بی وقفه و پشت سرهم

حواستان باشد که مخاطب نباید با انبوه اطلاعات شما محاصره شود وگرنه دچار سردرگمی میشود و گوش دادن به صحبت های شما او را خسته می کند. به روز و ساعتی که قرار است در آن سخنرانی کنید هم توجه کنید. مثلا اگر سخنرانی تان ظهر باشد احتمال اینکه شنونده زودتر خسته شود بیشتر است.

علاوه بر این یادتان باشد باید مرحله به مرحله و گام به گام جلو بروید تا مخاطب گیج نشود. وقتی یک مطلب را کامل بیان کردید سراغ بخش بعدی بروید. اگر در بین مطالبتان نکته کلیدی و مهمی وجود دارد روی آن چند بار تاکید کنید تا مطمئن شوید مخاطب پیام شما را تمام و کمال گرفته است.

حتما بخوانید: مردان جذاب و زنان جذاب از نگاه یکدیگر چه ویژگی هایی دارند؟

نکته بعدی که بسیار هم مهم است این است که مطالب شما باید در مخاطب ایجاد انگیزه کند و باعث تشویق و ترغیب او برای عمل کردن شود. هر نکته ای که در سخنرانی تان بیان می کنید باید کاملا تفسیر شود و مخاطب متوجه شود که چطور آن را به کار ببرد و استفاده کند. اینکه فقط پشت سر هم اطلاعات و مفاهیمی که می خواهید را بیان کنید نه تنها تاثیر برانگیز نیست بلکه سخنرانی یا ارائه تان را هم با شکست مواجه می کند.

11- بی توجهی به تماس چشمی با مخاطب

استرس و اضطراب قبل از سخنرانی یا ارائه کاملا طبیعی و نرمال است. اما نباید اجازه بدهید که این اضطراب و نگرانی مانع از برقراری ارتباط چشمی شما با مخاطب بشود. یکی از رایج ترین اشتباهات هنگام سخنرانی که بر اثر همین استرس و اضطراب به وجود می آید همین بی توجهی به تماس چشمی با حضار است.

اگر مدام به اسلایدها یا نوشته هایتان نگاه کنید و توجهی به مخاطب نداشته باشید خیلی زود بیننده از شما و اجرایتان خسته می شود و از دنبال کردن صحبت های شما دست می کشد. بنابراین حتما باید روی ارتباط چشمی با مخاطب توجه داشته باشید، حتی اگر این تماس به اندازه یک نگاه گذار و سریع باشد.

12- شوخی های نامناسب و نابجا

استفاده از طنز یکی از راههای خوب برای آب کردن یخ جمع و ایجاد صمیمت و راحتی بیشتر بین مخاطب و سخنران است. اما یادتان باشد اگر از شوخی های مناسبی استفاده نکنید نه تنها توجه مخاطب به سمتتان جلب نمی شود بلکه روی کل ارائه تان هم تاثیر منفی می گذارد.

حتما بخوانید: راهنمایی برای آدمهای خجالتی: چطور با دیگران دوست شویم؟

طنز و شوخی رابطه عمیقی با فرهنگ دارد. بنابراین ممکن است شوخی هایی که در یک کشور یا یک منطقه خاص بسیار جالب و خنده دار هستند در جای دیگر زشت و نامناسب تلقی شوند. به همین دلیل است که قبل از گفتن هر چیزی باید کاملا مخاطبتان را بشناسید و ببینید برای چه گروهی با چه نوع فرهنگی قرار است سخنرانی کنید. اگر با مخاطبتان آشنا نیستید پیشنهاد می کنیم از روش های دیگری برای ایجاد صمیمت استفاده کنید.

13- تپق زدن های مداوم

یکی دیگر از اشتباهات رایج هنگام ارائه یا سخنرانی این است که موقع صحبت کردن مدام کلمات را اشتباهی تلفظ کنید و به اصطلاح تپق بزنید. شاید اگر در جمع دوستان و آشنایانتان باشید این مساله مشکلی ایجاد نکند اما وقتی قرار است برای یک عده سخنرانی کنید باید همه کلمه هایتان واضح و درست ادا شوند.

اغلب اوقات استرس و اضطراب باعث می شود نتوانید راحت و درست صحبت کنید. تند تند حرف زدن هم یکی دیگر از دلایلیست که باعث می شود وسط صحبت هایتان تپق بزنید. سعی کنید آرام باشید و شمرده شمرده صحبت کنید و روی کلماتتان تمرکز کنید. راحت نفس بکشید و هر جا لازم است مکث کنید و تمام تلاشتان را بکنید تا درست و واضح صحبت کنید.

14- لباس و پوشش نامناسب

نقطه عطف ارائه یا سخنرانی شما باید موضوع و نحوه ارائه تان باشد نه پوشش و لباستان. قرار نیست شما به عنوان یک مدل یا ستاره مد روی صحنه بروید بنابراین لباسی بپوشید که هم آراسته و مرتب باشد و هم با محیط و شرایط آن مطابقت داشته باشد.

آقایان برای سخنرانی کردن باید از پوشیدن لباس های پر زرق و برق، خیلی تنگ یا خیلی کوتاه خودداری کنند. خانم ها هم باید پوشش رسمی و مناسبی داشته باشند. علاوه بر این مدل موها هم تاثیر زیادی روی ظاهر شما دارد. حتما از مدل های مناسب و ساده استفاده کنید و تا جایی که امکان دارد مدل های شلوغ و درهم و برهم به کار نبرید.

15- معرفی نکردن موضوع

آخرین نکته این است که نباید یادتان برود این است که باید در شروع صحبت هایتان موضوع سخنرانی را معرفی کنید و کمی درباره آن توضیح بدهید. حتی اگر مخاطب عنوان سخنرانی یا ارائه شما را بداند باز هم نیاز است کمی درباره آن توضیح بدهید.

حتما بخوانید: 24 نکته سریع و ساده برای غلبه بر ترس از صحبت در جمع یا سخنرانی

اگر از همان ابتدای سخنرانی بدون مقدمه و سریع به اصل مطلب بپردازید و درباره اهمیت مساله و اینکه چرا قرار است درباره آن سخنرانی کنید توضیحی ندهید مخاطب سردرگم و گیج می شود. به جای اینکار بهتر است اول چند کلمه ای درباره موضوعتان صحبت کنید تا هم مخاطبتان با موضوع آشنا شود و هم احتمال موفقیتتان بیشتر شود.

بسیار کاربردی

میلاد حیدری

هدفم از راه اندازی سایت، آموزش هنر و مهارت های لازم برای هموطنان عزیزم در سراسر دنیاست. به امید روزی که آگاهی در بین هموطنانم فراگیر شود. سوالات خود را مطرح فرمایید در حد توان پاسخ خواهم داد.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا