مهارت های روزمره برای زندگی بهتر

اهمیت زبان بدن در ارائه یک سخنرانی +چطور از آن بصورت موثر استفاده کنیم؟

چرب زبان

تجربه یک سخنرانی عالی و موفق قبل از اینکه به موضوع خوب و پاورپوینت های جذاب بستگی داشته باشد به چیزی فراتر از همه اینها نیاز دارد: زبان بدن. بله! این همان شاه کلید موفقیت شما در ارائه یک سخنرانی کامل و بی نقص است. در واقع زبان بدن شما هنگام ارائه سخنرانی یا هر اجرای دیگری قوی تر و موثرتر از هر چیز دیگری عمل می کند و می تواند سخنرانی تان را از یک افتضاح به یک شاهکار بی همتا تبدیل کند. درست به همین دلیل است که به هیچ وجه نباید نقش زبان بدنتان را دست کم بگیرید. ما در این مطلب زبان بدن را به همراه انواع و اقسام مختلف آن مو شکافی می کنیم تا یاد بگیرید چطور از این ابزار موثر و قدرتمند به خوبی استفاده کنید.

زبان بدن چیست؟

زبان بدن زبانیست که در آن برای برقراری ارتباط با دیگران به جای حروف و کلمات از حرکات دست، حالات چهره و همینطور حرکات سر استفاده می شود و می تواند منظور واقعی شما را به دیگران برساند. استفاده از زبان بدن هم به شکل ارادی و خودآگاه و هم به صورت ناخودآگاه و غیر ارادی اتفاق می افتد.

زبان-بدن.jpg

برای مثال درست در همین لحظه که این مطلب را می خوانید نحوه نشستن و حالت چهره شما اطلاعات زیادی درباره شما به دیگران مخابره می کند. دیگران از روی حالات چهره تان می توانند احساسات مختلف شما مثل سردرگمی و تعجب و یا خوشحالی و شعف را تشخیص بدهند. اگر روز بدی را پشت سر گذاشته باشید احتمالا بقیه از روی پیام هایی که با بدن و حالات صورتتان برایشان می فرستید متوجه این مساله می شوند.

حتما بخوانید: 10 تا از موثرترین بازی های تمرینی فن بیان جهت تقویت سخنوری

وقتی با کسی درباره مساله ای صحبت می کنید و به او می گویید که با نظرش موافقید، زبان بدنتان نشان میدهد که آیا واقعا با حرفهای او موافق هستید یا قصد فریب طرف مقابلتان را دارید! می بینید؟ زبان بدن تا این اندازه قدرتمند است و می تواند داستان واقعی پنهان شده در پشت کلماتتان را آشکار کند.

انواع مختلف زبان بدن

با پیاده کردن نکاتی که قبلا ذکر کردیم می توانید یک سخنرانی موفق و جذاب داشته باشید اما برای اینکار باید با انواع مختلف زبان بدن هم آشنایی پیدا کنید که در ادامه به بررسی هر کدام از آنها می پردازیم.

1-تماس چشمی

قبلا گفتیم که تماس چشمی با مخاطبان بسیار مهم و موثر است. تماس چشمی به شما کمک می کند تا با مخاطبتان ارتباط شخصی برقرار کنید اما یادتان باشد لازم نیست در چشم های تک تک افراد حاضر در سالن نگاه کنید چون اینکار هم سخت است و هم تمرکزتان را به هم می زند. به جای این کار بهتر است هر چند وقت یک بار به قسمت های مختلف محل سخنرانی نگاه کنید و با چند نفر تماس چشمی برقرار کنید. فقط یادتان باشد از نگاه کردن های ممتد و طولانی خودداری کنید چون احساس خوبی در مخاطب ایجاد نمی کند.

تماس چشمی به شما می فهماند که مخاطب تا چه اندازه گوشش با شماست و از شنیدن حرف هایتان لذت می برد. اگر متوجه شدید که بعضی ها در حال خمیازه کشیدن و نگاه کردن به اطراف هستند یعنی موضوع به اندازه کافی برایشان جالب نیست؛ اما برقرار کردن تماس چشمی می تواند دوباره آنها را به شنیدن بحث علاقمند کند.

 


چرب زبان

با این اپلیکیشن ساده، هر زبانی رو فقط با روزانه 5 دقیقه گوش دادن، توی 80 روز مثل بلبل حرف بزن! بهترین متد روز، همزمان تقویت حافظه، آموزش تصویری با کمترین قیمت ممکن!


 

2- حرکت سر

حرکات سر شما بیانگر خیلی چیزهاست؛ مثلا وقتی سرتان را پایین می آورید نشانه های خستگی را بروز می دهید یا به مخاطب می فهمانید که منتظر رسیدن زمان مناسبی برای صحبت کردن هستید. اگر به سقف نگاه کنید یا به دور دست خیره شوید مخاطبتان می فهمد که شما خسته هستید یا چیزی را پنهان می کنید چون از برقراری تماس چشمی گریزانید. از طرف دیگر تکان دادن سر نشان می دهد که شما با صحبت های طرف مقابلتان موافقید. در هرحال باید یادتان باشد با استفاده هوشمندانه و درست از زبان بدن می توانید مخاطبتان را موافق و علاقمند به صحبت های خودتان کنید.

3- حالات صورت

حرکات صورت به شما کمک می کند تا احساساتتان را به دیگران انتقال دهید یا کاملا آنها را مخفی کنید. به همین دلیل است که استفاده صحیح و مناسب از حرکات صورت و چهره در ارائه یک سخنرانی بی نقص و عالی بسیار اهمیت دارد. وقتی پای حرکات صورت به میان می آید باید یادتان باشد که بیننده از روی چهره شما می تواند هر نوع احساسی که در شما وجود دارد را از روی حالات صورتتان تشخیص بدهد. برای اینکه بتوانید روی حرکات چهره تان مسلط شوید بهتر است قبل از سخنرانی چند بار تمرین کنید تا ترس و اضطرابتان از بین برود و موقع سخنرانی کردن اثری از استرس و ترس در چهره تان نباشد.

4- حرکات دست

بر اساس تحقیقات پژوهشگران، حرکات دست یکی از پنج الگوی اصلی سخنرانی های موفق TED بوده است. هر چه بیشتر از حرکات دستتان استفاده کنید احتمال اینکه سخنرانی موفق تری داشته باشید هم بیشتر است. از دست هایتان برای ایجاد ارتباط بیشتر با مخاطب استفاده کنید؛ مثلا می توانید از انگشت هایتان برای شمردن موارد پشت سر هم استفاده کنید.

حتما بخوانید:  آموزش 27 نکته بسیار مهم آداب معاشرت در زندگی اجتماعی +دانلود بهترین کتاب

5- حالت بدن

همانطور که قبلا اشاره کردیم صاف ایستادن و آرام بودن بدن تاثیر زیادی روی مخاطب می گذارد و شما را فردی با اعتماد به نفس نشان می دهد. اگر قوز کنید یا شانه هایتان آویزان باشند پیام خوب و خوشایندی به بیننده انتقال نمی دهید. علاوه بر این در تمام طول سخنرانی سعی کنید آرامش داشته باشید و بدنتان را مستقیم و صاف نگه دارید. این کار نه تنها باعث می شود حس خوبی به مخاطب منتقل کنید بلکه حتی ممکن است از نقص های سخنرانی تان هم چشم پوشی کند.

زبان-بدن0.jpg

زبان بدن در ارائه یک سخنرانی موفق چه اهمیتی دارد؟

اگر دنبال راهی برای فروش بیشتر محصولاتتان هستید زبان بدن ابزاری فوق العاده قویست که می تواند به شما کمک کند در سخنرانی های تبلیغاتی تان موفق باشید. زبان بدن کمک می کند تا مخاطب بیشتری جذب شما و حرف هایتان شود و با آرامش و اطمینان بیشتری صحبت کنید. وقتی با مخاطبانتان ارتباط چشمی برقرار می کنید و با اعتماد به نفس حرف می زنید سخنرانی شما تاثیر بیشتری روی آنها می گذارد. بر عکس همین قضیه هم کاملا صدق می کند. اگر موقع حرف زدن و سخنرانی کردن به مخاطبتان نگاه نکنید و توجه و تمرکزتان را معطوف به آنها نکنید برنامه تان خیلی زود خسته کننده و کسالت بار می شود و کسی از شنیدن حرف هایتان لذت نمی برد.

10 ترفند کاربردی و سریع برای استفاده از زبان بدن در سخنرانی

اگر دلتان می خواهد دیگران مجذوب شما و سخنرانی تان شوند این 10 نکته را به خاطر بسپارید و هنگام سخنرانی کردن آنها را به کار ببرید.

1-لبخند بزنید

چه باورتان بشود و چه نه؛ لبخند قدرتمندترین ابزار زبان بدن است. بر اساس یکی از تحقیقات انجام شده در سال 2011 مشخص شده است که لبخند زدن به اندازه وقتی که کسی جایزه نقدی برنده می شود در فرد هیجان و شعف ایجاد می کند. علاوه بر این لبخند زدن درک دیگران درباره شما را تحت تاثیر قرار می دهد و باعث می شود به شما خوشبینانه تر نگاه کنند.

مطمئنا وقتی استرس دارید یا عصبی هستید لبخند زدن کار سختی به نظر می رسد اما یادتان باشد تحقیقات نشان می دهند لبخند زدن حتی می تواند استرس را هم کاهش بدهد؛ بنابراین دفعه بعد که تصمیم گرفتید جلوی جمعیت ظاهر شوید و برایشان سخنرانی کنید فراموش نکنید که لبخند بزنید. با اینکار نه تنها ارتباط صمیمی تری بین شما و مخاطبانتان برقرار می شود بلکه استرس خودتان هم کاهش پیدا می کند.

2- صاف بایستید

شانه های آویزان و افتاده شما را بی اعتماد به نفس نشان می دهند. سعی کنید تا جایی که می توانید شانه هایتان را راست نگه دارید و صاف بایستید. وقتی شانه ها را کمی عقب می برید و صاف می کنید این پیام را به دیگران می رسانید که اعتماد به نفس دارید و به همه چیز مسلط هستید.

3- ژست یک آدم قوی و قدرتمند را به خودتان بگیرید

اگر به سخنرانان حرفه ای و موفق نگاه کنید قدرت را در حالات و رفتارشان حس می کنید. شما هم می توانید این حالات را تمرین کنید؛ مثلا می توانید صاف بایستید و پاهایتان را به اندازه عرض شانه ها باز کنید. یکی از دست هایتان را به کمرتان تکیه بدهید و چانه تان را بالا بگیرید؛ اما مواظب باشید که این حالت پیام تهدید آمیز و رعب آوری به مخاطب القا نکند. لازم نیست تمام مدت از موضع قدرت به مخاطب نگاه کنید؛ این کار فقط برای این است که نشان بدهید به اندازه کافی اعتماد به نفس دارید.

4- از فضا استفاده کنید

یکی دیگر از نکات مهم در استفاده از زبان بدن این است که به بهترین شکل از فضای اطرافتان استفاده کنید؛ مثلا به جای اینکه یک جا بایستید و صحبت کنید بهتر است که روی سن راه بروید. با این کار به مخاطبتان می فهمانید که کاملا با شرایط راحت هستید و اعتماد به نفس دارید. علاوه بر این راه رفتن باعث کاهش بی قراری و اضطرابتان هم می شود.

تنها کاری که باید بکنید این است که از پشت تریبون بیرون بیایید و اجازه بدهید مخاطبانتان شما را ببینند. همزمان با صحبت کردنتان چند قدم حرکت کنید و بعد بایستید و دوباره همین مرحله را تکرار کنید. حواستان باشد که راه رفتنتان باید کاملا طبیعی باشد و ریتم مناسبی داشته باشد. اگر خیلی تند راه بروید اینطور به نظر می رسد که مضطرب و عصبی هستید.

5- روی حالات چهره تان متمرکز شوید

حالات چهره نقش بسیار مهمی در علاقمند نگه داشتن مخاطبان و متقاعد کردن آنها برای باور حرف های شما دارد. اگر چهره تان سرد و بی روح باشد و مثل یک ربات صحبت کنید دیگر اهمیتی ندارد که موضوعتان چقدر جذاب است؛ خیلی زود همه از شنیدن حرف هایتان خسته می شوند. اجازه بدهید دیگران شور و شوق را در چهره تان ببینند تا به شنیدن حرف هایتان علاقمند شوند. البته نکته بسیار مهمی که حتما باید به آن توجه کنید این است که مصنوعی نباشید! اگر حالت ها و حرکات چهره تان اغراق آمیز و بیش از حد باشند مخاطب متوجه می شود و شما را پس می زند.

حتما بخوانید: 10 تا از بهترین و جدیدترین تمرینات فن بیان جهت تقویت و تنظیم صدای شما

برای اینکه بتوانید کاملا طبیعی و در عین حال تاثیر گذار عمل کنید می توانید قبل از سخنرانی اصلی چند بار در خانه آن را تمرین کنید تا حالت های طبیعی مورد نظرتان را پیدا کنید. حتی می توانید اجرای تمرینی تان را ضبط کنید و بعد از دیدن آن نکات ضعف و قوتتان را شناسایی کنید. (پیشنهاد می کنیم این ویدیوها را بببنید تا متوجه نحوه استفاده از حالات چهره شوید)

6- کاملا واضح و شفاف صحبت کنید

استرس و اضطراب داشتن هنگام سخنرانی کردن مساله غیر طبیعی و عجیبی نیست. حتی ممکن است گاهی اوقات وسط صحبت هایتان تپق بزنید یا دچار لکنت زبان بشوید. سعی کنید از قبل چند بار تمرین کنید تا احتمال بروز چنین اتفاقاتی را به حداقل برسانید. نکته دیگری که به شما کمک می کند بتوانید کاملا راحت و واضح حرف بزنید این است که خودتان را در جمع دوستانتان تصور کنید و فکر کنید که قرار است برای دوستان و آشنایانتان سخنرانی کنید.

7- از حرکات دستتان کمک بگیرید

اگر سخنرانی بقیه سخنران ها را ببینید متوجه می شوید که همه آنها در یک موضوع مشترکند و آنهم استفاده از حرکات دست برای تفهیم بهتر و بیشتر موضوع به مخاطب است. حرکات دست به شما کمک می کنند که بتوانید روی قسمت های مهم و جنبه های با اهمیت تر موضوع تاکید و تمرکز کنید. علاوه بر این حرکات دست اشتیاق و علاقه شما به موضوع را هم نشان می دهند چون معمولا وقتی ما درباره موضوعی با جنب و جوش و شور و اشتیاق حرف می زنیم حرکات دستمان هم بیشتر می شوند.

8- با مخاطبتان تماس چشمی برقرار کنید

حواستان باشد که در تمام طول سخنرانی تماس چشمی تان را با مخاطب حفظ کنید. اینکار باعث می شود که بیننده متوجه شود شما مستقیما با او در حال صحبت هستید و علاقه او را برای شنیدن حرف های شما بیشتر می کند. قطع تماس چشمی با مخاطب یا رو برگرداندن از او ارتباط شما با او را قطع می کند.

9- حواستان به نفس کشیدنتان باشد

موقع سخنرانی کردن راحت باشید و راحت نفس بکشید. اگر خیلی تند و سریع صحبت کنید نه تنها مخاطب متوجه حرفهای شما نمی شود بلکه ممکن است نفس هم کم بیاورید؛ بنابراین بهتر است هر از چند گاهی مکث کنید و نفس بگیرید. نفس تازه کردن هم باعث کاهش استرس و اضطرابتان می شود و هم به شما کمک می کند با صدای رساتر و بلندتری حرف بزنید.

حتما بخوانید: راز چشمان جذاب برای آقایان جهت جذب خانم مورد علاقه (تحقیقات جدید)

10- تکنیک های سخنرانی را از سایر سخنران ها یاد بگیرید

آخرین نکته ای که باید بدانید این است که به زبان بدن، حالات و حرکات چهره سخنرانان حرفه ای نگاه کنید و از آنها یاد بگیرید چطور باید یک اجرای بی نقص و موفق داشته باشید. یکی از بهترین برنامه ها برای یادگیری نحوه سخنرانی دیدن و شنیدن سخنرانی های مشهور TED است. (برای دیدن این سخنرانی ها کلیک کنید)

بسیار کاربردی

میلاد حیدری

هدفم از راه اندازی سایت، آموزش هنر و مهارت های لازم برای هموطنان عزیزم در سراسر دنیاست. به امید روزی که آگاهی در بین هموطنانم فراگیر شود. سوالات خود را مطرح فرمایید در حد توان پاسخ خواهم داد.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا