مهارت های روزمره برای زندگی بهتر

24 نکته سریع و ساده برای غلبه بر ترس از صحبت در جمع یا سخنرانی

gold

به این فکر کنید که از شما خواسته شده در جمع سخنرانی کنید. مهم نیست که موضوع آن چه باشد؛ مساله مهم این است که بر ترستان غلبه کنید و با اعتماد به نفس کامل در جمع ظاهر شوید. حتی اگر فکر کردن به این مساله که باید جلوی جمع صحبت کنید یا برای یک عده زیادی سخنرانی کنید شما را دچار استرس و اضطراب می کند باید بگوییم شما تنها نیستید. برای اکثر مردم صحبت کردن در جمع و مخصوصا سخنرانی کردن دلهره آور و نگران کننده است. بنابراین اگر این مساله شما را هم مضطرب می کند کاملا طبیعی و نرمال است.

حتما بخوانید: راهنمایی برای آدمهای خجالتی: چطور با دیگران دوست شویم؟

نکته دیگری که باید بدانید این است که خیلی از افراد معروف و مشهور هم نسبت به سخنرانی کردن حس خوبی ندارند و در واقع کمی از این مساله می ترسند. مثلا جولیا رابرتز بازیگر موفق و برنده جایزه اسکار هم دقیقا دچار همین مشکل است. خانم رابرتز در کودکی از مشکل لکنت زبان رنج می برد و همین مساله باعث می شد از صحبت کردن در جمع فراری باشد. اما کم کم یاد گرفت که بر این ترس و اضطراب غلبه کند و به راحتی بتواند در جمع ها صحبت کند. اگر جولیا رابرتز توانسته چنین مشکلی را شکست بدهد چرا شما نتوانید؟ تنها کاری که باید بکنید یاد گرفتن مهارت هاییست که به شما کمک می کنند بر ترس و اضطرابتان غلبه کنید و اجازه ندهید این ترس فرصت اجتماعی شدن و صحبت کردن را از شما بگیرد.

چطور بر ترسمان غلبه کنیم و جلوی جمع صحبت کنیم؟

word image 18

1-با سخنرانی های کوتاه و مختصر شروع کنید

هیچ وقت نمی توانید بدون یاد گرفتن مقدمات یک درس یا یک رشته ورزشی در آن خبره شوید. غلبه بر ترس هم درست مثل همین قضیه است. باید با تمرینات کوچک و مختصر شروع کنید و کم کم جلو بروید. اگر صحبت کردن جلوی جمع برایتان سخت است اولین سخنرانی تان نباید طولانی باشد. به جای اینکار بهتر است یک سخنرانی کوتاه و عمومی را انتخاب کنید. برای مبتدی ها معمولا توصیه می کنیم کارشان را با 1 تا 3 دقیقه صحبت کردن جلوی جمع شروع کنند.

این سخنرانی کوتاه می تواند درباره هر چیزی باشد. می توانید درباره یک فیلم، یک خبر خاص و یا سخنرانی یک شخص دیگر حرف بزنید. در این مرحله اصلا از شما انتظار نمی رود که برای مدت طولانی و بی وقفه صحبت کنید.

2-مکان آشنا و راحتی را برای صحبت کردن انتخاب کنید

اگر سخنرانی تان در مکان آشنایی باشد احساس راحتی بیشتری می کنید و ترس و اضطرابتان هم کمتر می شود. مثلا اگر قرار است به مشتری هایتان درباره محصولاتتان یا کسب و کار جدیدتان توضیحات خاصی بدهید به جای رفتن به شرکت آنها از امکانات شرکت خودتان استفاده کنید یا در محلی که به آن آشنا هستید با مشتری ها قرار ملاقات بگذارید.

حتما بخوانید: ارائه/ سخنرانی تاثیرگذار: چطور با قدرت شروع کنیم و با قدرت به پایان ببریم؟

صحبت کردن در مکانی که به آن عادت ندارید سخت است. چون از جو محیط، سرما و گرمای آن و همینطور میزان نور و روشنایی اش خبر ندارید و همین مساله اضطرابتان را بیشتر می کند. با اینحال بعضی مواقع هم ممکن است مجبور شوید در محل ناآشنایی سخنرانی کنید. در چنین مواردی بهتر است از قبل محل را بررسی کنید یا یکی دو بار به آنجا رفت و آمد کنید تا استرستان کمتر شود.

3- روی موضوع مورد بحث تسلط کامل داشته باشید

هر چه بیشتر روی موضوعی که قرار است درباره آن صحبت کنید تسلط داشته باشید کمتر احتمال دارد که سوالات مخاطب غافلگیرتان کنند و باعث ترس و اضطرابتان بشود. سعی کنید قبل از سخنرانی تان کاملا موضوع را موشکافی کنید و به همه زوایای مطلب مسلط شوید.

 


چرب زبان

با این اپلیکیشن ساده، هر زبانی رو فقط با روزانه 5 دقیقه گوش دادن، توی 80 روز مثل بلبل حرف بزن! بهترین متد روز، همزمان تقویت حافظه، آموزش تصویری با کمترین قیمت ممکن!


 

4- موضوعی انتخاب کنید که به آن علاقه دارید

اکثر سخنرانان موقع صحبت کردن درباره موضوعات مورد علاقه شان کمتر استرس و اضطراب دارند. این مساله درباره شما هم می تواند درست باشد. شور و شوقی که نسبت به بحث مورد علاقه تان دارید باعث می شود ترس و نگرانی تان کمتر شود و راحت تر بتوانید درباره آن صحبت کنید. بنابراین سعی کنید تا حد امکان موضوعاتی را انتخاب کنید که به شما انگیزه صحبت کردن می دهند.

5- برای سخنرانی تان برنامه ریزی کنید

گاهی اوقات بی برنامگی و عدم اطمینان باعث ایجاد استرس و اضطراب می شود. اگر از قبل همه چیز را مرتب و آماده نکرده باشید مطمئنا دچار استرس می شوید. اجازه ندهید چنین اتفاقی بیفتد. اجازه ندهید موفقیت تان با اما و اگر روبرو شود. برای همه چیز برنامه ریزی کنید و نظم داشته باشید. اگر دلتان می خواهد مثل سخنران های حرفه ای عمل کنید باید همه چیز را از قبل آماده کنید و روی اوضاع تسلط داشته باشید.

6- از ابزارهای خوب و مناسب استفاده کنید

نحوه ارائه شما تاثیر زیادی روی مخاطب و میزان رضایت او از سخنرانی تان دارد. اگر ارائه تان حرفه ای و تمام و کمال باشد خودتان هم اعتماد به نفس بیشتری پیدا می کنید و استرستان کم می شود. بهترین راه این است که از نرم افزارها و ابزارهای مناسبی برای ارائه تان استفاده کنید. بهتر است از قبل آموزش های لازم درباره پاورپوینت را مطالعه کنید تا به بهترین شکل اسلایدهایتان را طراحی کنید.

7- چندین و چند بار سخنرانی تان را تمرین کنید

بهترین راه برای افزایش مهارت های صحبت کردن تمرین است. تمرین کردن نه تنها استرس و اضطرابتان را کمتر می کند بلکه احساس آمادگی و تسلطتان را هم افزایش می دهد و باعث می شود کمتر در صحبت هایتان با مشکل برخورد کنید. بنابراین سعی کنید تا جایی که می توانید قبل از سخنرانی اصلی تان تمرین کنید.

8- از وسایل و لوازم جانبی کمک بگیرید

یکی از راه های غلبه بر ترس و اضطراب موقع سخنرانی کردن این است که برنامه سخنرانی تان را طوری طراحی کنید که مجبور نباشید خیلی صحبت کنید. برای اینکار می توانید از ابزار و لوازم جانبی استفاده کنید. لیست زیر شامل مواردی هستند که می توانند در این زمینه به شما کمک کنند:

  • پخش یک ویدیوی جذاب
  • استفاده از یک سخنران دیگر
  • پنل پرسش و پاسخ
  • شرکت دادن مخاطبان در فعالیت ها

وقتی به این شکل سخنرانی تان را ارائه می کنید بیشتر از اینکه نقش یک سخنران را داشته باشید مثل یک راهنما عمل می کنید و به این ترتیب استرستان هم کمتر می شود. فقط باید یادتان باشد از لوازم و ابزار جانبی با کیفیتی استفاده کنید و همه چیز را هماهنگ شده و منظم جلو ببرید.

9- به خودتان قوت قلب بدهید

هر چه بیشتر به خودتان سخت بگیرید افکار منفی تان و در نتیجه ترس و استرستان هم بیشتر می شوند. به جای این کار سعی کنید الگوهای فکری تان را تغییر بدهید و مثبت کنید. خودتان را در حالی که سخنرانی را با موفقیت و بدون نقص به پایان رسانده اید تجسم کنید. تصور کنید که دوستان، آشنایانتان و اعضای خانواده تان در حال تبریک گفتن به شما هستند و همه چیز خوب و عالی پیش رفته است. هر وقت افکار منفی به سراغتان آمدند به خودتان قوت قلب بدهید و بگویید که از پس اینکار بر می آیید. سعی کنید تا جایی که می توانید افکار مثبت را در ذهنتان پرورش بدهید و تکرار کنید.

10- به جای سخنرانی کردن، یک بحث را مدیریت کنید

بعضی اوقات مدیریت یک بحث راحت تر از سخنرانی یک نفره است. اگر بدانید که قرار نیست تنها کسی که صحبت می کند خودتان باشید احتمالا ترس و استرس کمتری هم خواهید داشت. با این حال رهبری جریان یک بحث هم سختی های خودش را دارد اما به نظر می رسد کمتر از سخنرانی استرس آور باشد.

11- یادتان باشد اشتباهات کلامی و گفتاری شما برای دیگران بزرگ نیست

شاید فکر کنید که مکث کردن، فکر کردن یا حتی تپق زدن موقع سخنرانی فاجعه به حساب می آید. اما واقعا این طور نیست. بعضی اوقات شنوندگان متوجه اشتباهات کوچک و جزئی شما نمی شوند و حتی اگر هم بشوند خیلی زود از آن می گذرند و اهمیتی نمی دهند. مطمئن باشید اگر سخنرانی تان در مجموع خوب و قابل قبول باشد اشتباهات جزئی شما قابل گذشت هستند. حتی سخنران های حرفه ای و با سابقه هم گاهی اوقات دچار اشتباه می شوند پس این مساله اصلا غیر طبیعی نیست و نباید باعث نگرانی تان بشود.

12- نور اتاق کنفرانس را کم کنید

در برخی سخنرانی ها امکان اینکه بتوان نور اتاق کنفرانس را کم کرد وجود دارد. اگر چنین امکانی بود می توانید از مسولان برگزاری سخنرانی بخواهید محل سخنرانی را تا حد امکان تاریک کنند. به این ترتیب استرس و ترستان هم کمتر می شود چون چهره مخاطبان را کمتر میبینید و اضطرابتان کاهش پیدا می کند.

13- سخنرانی تان را با یک مقدمه خوب و مناسب شروع کنید

اگر صحبت های شما شروع خوبی داشته باشند و مخاطب در همان لحظات اول جذب صحبت هایتان شود اعتماد به نفستان بیشتر می شود. اینکه بدانید از سمت مخاطب و شنونده پذیرفته شده اید ترس و اضطرابتان را کمتر می کند. بنابراین تا جاییکه می توانید از همان شروع سخنرانی مخاطب را درگیر کنید و سعی کنید با او ارتباط برقرار کنید. به این ترتیب ادامه سخنرانی خیلی راحت تر و آسان تر خواهد بود.

14- نفس تازه کنید

یکی از اصلی ترین و بزرگترین مواردی که مانع از موفقیت شما در سخنرانی می شود این است که یادتان برود نفس بکشید. اگر خیلی تند حرف بزنید و درست و اصولی نفس نکشید استرستان هم بیشتر می شود. متاسفانه این مساله تاثیر خیلی بدی روی نحوه ارائه تان می گذارد. اگر نفس کم بیاورید نه تنها مضطرب تر می شوید بلکه وضوح صدایتان هم از بین می رود و شنونده صحبت های شما را به خوبی نمی شنود. همین مساله باعث پایین آمدن اعتماد بنفستان می شود. بنابراین حتما به خاطر داشته باشید که راحت و عادی نفس بکشید و شمرده شمرده صحبت کنید.

15- سخنرانی های دیگران را ببینید

اگر از صحبت کردن در جمع یا سخنرانی کردن می ترسید بهتر است سخنرانی های دیگران را تماشا کنید. با این کار می توانید تکنیک هایی که سخنرانان دیگر استفاده می کنند را یاد بگیرید و شما هم آنها را به کار ببرید. یکی از محبوب ترین و بهترین سخنرانی ها برای یاد گرفتن استراتژی های مهم تماشای ویدیوهای Ted Talks است (کلیک کنید) که نکات مهم و موثر زیادی را به شما یاد می دهد.

16- قبل از سخنرانی برای خودتان جملات مثبت و امیدوار کننده بنویسید

شاید یکی از دلایل ترستان از صحبت کردن جلوی جمع این باشد که خودتان را به اندازه کافی واجد شرایط این کار نمی بینید. اما یادتان باشد اگر از شما خواسته اند که سخنرانی کنید حتما در شما توانایی این ار را دیده اند. پس شما همین الان هم به اندازه کافی خوب و واجد شرایط هستید.

حتما بخوانید: 10 نکته بسیار مهم برای یک ارائه/سخنرانی تصویری موفق با هر نرم افزاری

تنها کاری که باید بکنید این است که به خودتان امید و اعتماد به نفس بدهید. می توانید از جملات زیر استفاده کنید. آنها را یادداشت کنید و با صدای بلند برای خودتان بخوانید:

  • من به اندازه کافی قدرت انجام این کار را دارم چون قبلا هم یکبار چنین کاری را انجام داده ام.
  • من به اندازه کافی مناسب این کار هستم چون روی این موضوع فکر و مطالعه کرده ام و به آن مسلطم.
  • من به اندازه کافی صلاحیت انجام این کار را دارم و تجربه اول برای همه آدمها سخت و استرس زا است.

17- سعی کنید قبل از سخنرانی با مخاطبانتان آشنا شوید

مسلما صحبت کردن برای غریبه ها به مراتب سخت تر از حرف زدن جلوی آشنایان و دوستان است. بنابراین توصیه می کنیم که روز سخنرانی تان کمی زودتر در محل حاضر شوید و گپ و گفتی با مخاطبانتان داشته باشید. سعی کنید رفتار دوستانه ای با آنها داشته باشید تا استرس و اضطرابتان کمتر شود.

18- خودتان را عادلانه قضاوت کنید

یکی از دلایلی که باعث می شود از صحبت کردن در جمع بترسید کمال گرا بودن است. افراد کمال گرا بیش از حد به خودشان سخت می گیرند و از خودشان انتظار دارند هیچ خطا و اشتباهی مرتکب نشوند. اما مطالعات انجام شده نشان می دهند بین کمال گرایی و فرسودگی شغلی ارتباط مستقیمی وجود دارد. اگر قرار است سخنرانی کنید به خودتان سخت نگیرید. قرار نیست همیشه بدون خطا و اشتباه باشید و نباید به خاطر اشتباهاتتان خودتان را سرزنش کنید. به جای این کار سعی کنید مهارت های صحبت کردن را در خودتان افزایش بدهید و افکار قضاوت گر و بی رحمانه را از ذهنتان بیرون کنید.

19- صادق باشید

اکثر افراد موقع دروغ گفتن مضطرب و نگران می شوند. بنابراین اگر اطلاعاتی دارید که از راستی و درستی شان مطمئن نیستید آنها را با مخاطبتان به اشتراک نگذارید. سعی کنید تمام حرف هایتان راست و معتبر باشند و حتی اگر جایی نیاز بود عنوان کنید که به مطالعه بیشتری نیاز دارید. وقتی از خودتان و حرف هایتان مطمئن باشید احساس بهتری هم پیدا می کنید.

20- لبخند بزنید

خیلی ها از تاثیر شگرف لبخند زدن بی خبرند یا آن را دست کم می گیرند. اما تحقیقات نشان می دهند وقتی لبخند می زنید هورمون هایی در مغز ترشح می شوند که باعث ایجاد حس و حال خوب در شما می شوند. لبخند زدن استرس را هم کاهش می دهد و اعتماد بنفستان را بالا می برد. علاوه بر این وقتی لبخند می زنید چهره تان دوستانه تر می شود و مخاطب راحت تر با شما ارتباط برقرار می کند.

21- قبل از سخنرانی کردن ورزش کنید

ورزش کردن یکی از بهترین و موثرترین راههای کاهش استرس و اضطراب است. اگر از صحبت کردن جلوی جمع می ترسید و استرس دارید هر روز کمی ورزش کنید تا اضطرابتان کمتر شود. تمرینات سبک باعث می شوند اعصابتان آرام تر و ذهنتان از افکار منفی خالی شود. تمرینات ایروبیک و هوازی بهترین گزینه برای کاهش اضطراب و استرس هستند.

22- ژشت یک فرد قوی و قدرتمند را به خودتان بگیرید

یکی از بهترین تکنیک ها برای افزایش اعتماد به نفس در محیط های عمومی این است که ژست قدرتمندی به خودتان بگیرید. در واقع زبان بدن تاثیر زیادی روی میزان اعتماد به نفس هر فرد دارد. وقتی صاف می ایستید و دستهایتان را به کمرتان می زنید احساس اعتماد به نفس بیشتری هم پیدا می کنید. قدرت زبان بدن را دست کم نگیرید. زبان بدن و حالاتی که به خودتان می گیرید تاثیر زیادی روی کاهش استرس و اضطرابتان دارند.

حتما بخوانید: اهمیت زبان بدن در ارائه یک سخنرانی +چطور از آن بصورت موثر استفاده کنیم؟

23- تکنیک های مربوط به سخنرانی را یاد بگیرید

یادگیری تکنیک های مربوط به سخنرانی می تواند اعتماد به نفستان را افزایش بدهد. مربی های این کلاس ها به شما کمک می کنند مشکلات صحبت کردنتان را رفع کنید و مهارت سخنرانی را بدست بیاورید. علاوه بر این شرکت در کلاس های آموزش مهارت های حرفه ای سخنرانی خود بخود باعث تمرین بیشتر شما می شود و تجربه تان را بالا می برد. همچنین پیشنهاد می کنیم این ویدیوها را تماشا کنید.

بسیار کاربردی

میلاد حیدری

هدفم از راه اندازی سایت، آموزش هنر و مهارت های لازم برای هموطنان عزیزم در سراسر دنیاست. به امید روزی که آگاهی در بین هموطنانم فراگیر شود. سوالات خود را مطرح فرمایید در حد توان پاسخ خواهم داد.

نوشته های مشابه

یک دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا