بهترین روش مطالعه کردن و آمادگی کامل برای هر نوع آزمون (ثابت شده)
در سرتاسر اینترنت صدها روش برای مطالعه کردن جهت آزمون های مختلف کنکور، ورود به دبیرستان های خاص و … ارائه می شود ولی واقعا کدام یک روش بهتری ست؟ در این مطلب از چندین مجله معتبر پزشکی از سرتاسر دنیا کمک گرفته ایم تا بهترین راههای مطالعه اصولی و موثر را طبق تحقیقات جدید به شما آموزش دهیم.
حتما بخوانید: 16 تا از بهترین راه های افزایش تمرکز حواس برای درس خواندن موثر
تنها نکات علمی ثابت شده
برنامه خود را مرور کنید: در یک تقویم تاریخ برگزاری آزمونها را علامت گذاری کنید و برنامه ریزی کنید تا درسها را به طور کامل بخوانید. در برنامهتان مشخص کنید کدام آزمون برای شما اهمیت بیشتری دارد و اولویت را با درسهای مهمتر بگذارید.
- طبق برنامه تقریبا یک هفته قبل از امتحان مطالعه خود را شروع کنید. شما میتوانید ابتدا ساعتهای کمتری مطالعه کنید سپس به تدریج مطالعه خود را افزایش دهید. نگذارید تمام درسها برای شب امتحان جمع شوند زیرا این اتفاق باعث افزایش استرس و نگرانی شما میشود و باعث ضعف عملکرد شما سر جلسه امتحان میشود.
در کلاس درس با دقت به درسها گوش دهید: ممکن است شخصی با خود فکر کند که اگر در کلاس به حرفهای معلم گوش ندهد خودش میتواند درسها را کامل متوجه شود اما باید توجه کرد که توجه به معلم بسیار به شما کمک میکند تا در امتحان نتیجه خوبی بدست آورید. سعی کنید در کلاس درس فعال باشید و با تمرکز به مطالبی که معلم درس میدهد توجه کنید.
- با دقت به حرفهای معلم گوش بدهید زیرا ممکن است معلم بر روی یک سری مطالب درسی تاکید بیشتری کند. هرچه بیشتر به این مسائل دقت کنید نتیجه بهتری در آزمون میگیرید. همچنین ممکن است ساعت مطالعهتان کمتر شود زیرا به آن درس تسلط کافی پیدا کردهاید.
یادداشت برداری کنید: یادداشت برداری مناسب بسیار به شما کمک میکند و باعث میشود زود تر در یک درس تسلط پیدا کنید و زمان کمتری به مطالعه بپردازید. هر چیزی که معلم آن را روی تخته مینویسد یادداشت برداری کنید. یادداشتها را در طول روز مرور کنید.
- درست همان روزی که از کلاس به خانه برگشتید، مواردی را که یادداشت برداری کردید مرور کنید.
به درس خواندن عادت کنید: درس خواندن در شب امتحان بسیار استرس آور و سخت است. همچنین ممکن است نتیجه مناسبی از این روش نگیرید. به جای درس خواندن در دقیقه 90 میتوانید روزانه ساعتی را برای مطالعه در نظر بگیرید. رفتن به کتابخانه یا کلاس درس میتواند انگیزهای برای عادت کردن به مطالعه روزانه باشد.
با دوستانتان درباره امتحان صحبت کنید: با دوستانتان درباره تیپ سوالها صحبت کنید و اگر لازم بود یادداشت برداری کنید که چه مطالبی اهمیت بیشتری دارند.
حتما بخوانید: 10 تا از مطالب و پیام های موفقیت در زندگی که باید مطالعه کنید
در یک مکان آرام درس بخوانید و استرس نداشته باشید: درس خواندن در بعضی مکانها که به شدت باعث حواس پرتی شما میشوند اصلا توصیه نمیشود. سعی کنید تلفن همراه خود را دور از دسترستان قرار دهید زیرا باعث پرش فکری شما میشود. هنگامی که شما استرس دارید، مغز یک ماده شیمیایی به نام کورتیزول ترشح میکند که بر روی حافظه و دیگر اعمال مغز تاثیر میگذارد؛ بنابراین هنگامی که شما استرس دارید و باید چیزی را به یاد آورید احساس میکنید ذهنتان خالی است و همه چیز را فراموش میکنید. همچنین کورتیزول قند را به عضلات ونقاط دور از مغز میبرد و هیپوکامپ از اکسیژن محروم میماند. برای درمان استرس این مطلب را بخوانید!
با این اپلیکیشن ساده، هر زبانی رو فقط با روزانه 5 دقیقه گوش دادن، توی 80 روز مثل بلبل حرف بزن! بهترین متد روز، همزمان تقویت حافظه، آموزش تصویری با کمترین قیمت ممکن!
نور کافی: مطالعه در مکان تاریک اصلا توصیه نمیشود. اگر احساس میکنید نور محیط کم است لامپها را روشن کنید یا پردهها را کنار بکشید. نور کافی باعث افزایش تمرکز و از بین بردن خواب آلودگی میشود.
تلویزیون را خاموش کنید: با این که بسیاری از افراد معتقد هستند که میتوانند با صدای تلویزیون و موسیقی درس بخوانند اما تحقیقات نشان میدهد که تمرکز افراد هنگامی که هم درس میخوانند و هم صدای تلویزیون را میشنوند کاهش مییابد.
حتما بخوانید: بهترین و جدیدترین روشهای مطالعه برای یادگیری سریع و موثر (تحقیقات جدید)
به این موسیقی ها گوش دهید: اثر موسیقی بر عملکرد حافظه افراد متفاوت است. به نظر میرسد موسیقی کلاسیک در افزایش یادگیری مناسب است اما نمیتوان به طور دقیق گفت زیرا در بعضی افراد اثر عکس داشته است. این خود شما هستید که باید تعیین کنید با موسیقی میتوانید درس بخوانید یا نه. اگر موسیقی باعث افزایش تمرکز شما میشود سعی کنید، موسیقی بدون آواز گوش کنید.
- گوش دادن به صداهای طبیعت و همچنین صدای نویز میتواند به روند یادگیری کمک کند.
- گوش دادن به موسیقی کلاسیک باعث افزایش عملکرد هوشمندانه شما نمیشود ولی میتواند تمرکز را افزایش دهد.
بر روی اهداف خود تمرکز کنید: برای خودتان یک هدف مشخص کنید. رسیدن به این هدف میتواند انگیزهای در شما به وجود آورد تا میزان مطالعه خود را افزایش دهید. یک برنامه مطالعاتی برای خود تعیین کنید و تمام سعیتان را بکنید تا مطابق آن عمل کنید. در طول روز ابتدا درسهای سخت را مطالعه کنید تا خیالتان از بابت آنها راحت شود سپس به سراغ درسهای راحتتر بروید.
خلاصه نویسی بکنید: در هنگام مطالعه، مطالب مهم را یادداشت برداری کنید. این کار نه تنها باعث افزایش تمرکز در هنگام مطالعه میشود بلکه بعدا میتوانید برای مرور مطالب به یادداشتهای خود رجوع کنید.
حتما بخوانید: چگونه برای درس خواندن در خود انگیزه ایجاد کنیم؟(روش جدید و موثر)
یادداشتهای خود را مرور کنید: مرور یادداشتها بهترین مرحله یادگیری است که باعث میشود بار دیگر بر روی مطالب مهم تمرکز کنید. اگر بعد از چند هفته به سراغ یادداشتها بیایید، بعد از مرور آنها تمامی مطالب دوباره یادآوری میشوند و دیگر هیچ گاه آنها را فراموش نمیکنید.
- به جای حفظ مطالبی که یادداشت کردهاید سعی کنید به محتویات مطلب توجه کنید و راجب آنها فکر کنید.
خودتان در مورد مطالب سوال طرح کنید: این کار باعث میشود تسلطتان بر روی مطالب بیشتر شود. سعی نکنید در پاسخ به این سوالها دقیقا متن کتاب را جواب بدهید بلکه سوالها را هوشمندانه و با تفکر جواب بدهید.
- سعی کنید با صدای بلند به سوالهایتان پاسخ بدهید یا میتوانید از شخصی بخواهید به پاسخهایتان گوش دهد.
آزمون های قبلی را مرور کنید: بررسی تستهایی که در گذشته از شما گرفته شده است باعث میشود نقاط ضعفتان را پیدا کنید. این کار همچنین باعث میشود با تیپ سوالها آشنا شوید.
رفع خستگی: اگر احساس میکنید بسیار خسته هستید و تمرکزتان کاهش یافته است، بهتر است کمی بخوابید. ساعتتان را تنظیم کنید تا بیش از اندازه نخوابید. بعد از بیدار شدن متوجه میشوید که چقدر یادگیریتان بهتر شده است.
تنبلی نکنید: برای شروع مطالعه تنبلی نکنید و بدانید که یادگیری مطالب آن هم یک شبه کار بسیار دشواری است. پس هر چه زود تر شروع به درس خواندن بکنید نتیجه بهتری میگیرید و در شب امتحان فشار روحی کمتری به شما میآید. این کار به خصوص برای درسهای تاریخی و نظری پیشنهاد میشود.
- همیشه هنگامی که احساس میکنید وقت خالی دارید مطالعه کنید حتی اگر این زمان 15 یا 20 دقیقه باشد.
- بعد از 30 الی 45 دقیقه مطالعه 5 دقیقه استراحت کنید.
به سبک خود درس بخوانید: اگر فکر میکنید یادگیری شما به صورت بصری است با استفاده از تصاویر درس بخوانید. هر شخصی با شیوه خودش درس میخواند. سعی کنید این شیوه خودتان را پیدا کنید و سپس مطالعه کنید. مثلا اگر فرد فیزیکی هستید سعی کنید با صدای بلند و حرکات دستها درس بخوانید.
با تکنیک مطالعه کنید: درسهایی مثل ریاضی نیاز به تمرین زیاد دارند و باید مسائل زیادی را حل کنید تا به تسلط برسید اما درسهایی مثل تاریخ یا ادبیات حفظی هستند لذا باید مرور شوند.
- برای درسهای حفظی یادداشت برداری کنید زیرا این درس به مرور نیاز دارند. سعی کنید در یادگیری فعال باشید و حوصله به خرج دهید.
به معلم خود توجه کنید: به این فکر کنید که چه مطالبی برای معلم شما بیشتر اهمیت داشته و بیشتر روی چه چیزهایی تاکید کرده است. این باعث میشود بر روی مطال مهم بیشتر تمرکز کنید و مطالب سوالخیز تر را بهتر مطالعه کنید.
یاد بگیرید با تمرکز مطالعه کنید: هنگامی که در حال مطالعه هستید یا کاری انجام میدهید که نیاز به دقت دارد، اجازه ندهید حواستان پرت شود. این کار ابتدا ممکن است سخت باشد ولی با تمرین و ممارست تمرکزتان افزایش مییابد. دقت کنید که افزایش تمرکز در هنگام انجام کارهای روزانه حافظه بلند مدت شما را تقویت میکند. برای افزایش تمرکز این مطلب را بخوانید!
استراحت کنید: بهتر است زمانی را به آرامش خود اختصاص دهید. بعد از 30 دقیقه مطالعه 5 دقیقه استراحت کنید. این کار باعث افزایش بازدهی شما در هنگام مطالعه میشود.
- اگر مشغول کار کردن بر روی پروژهای هستید بعد از هر 20 دقیقه 10 دقیقه استراحت کنید.
با دیگران درس بخوانید: سعی کنید بعضی مواقع با دوستانتان درس بخوانید. مطالبی را که یاد نگرفتهاید از دوستانتان بپرسید. شاید آنها بتوانند به شما کمک کنند. حتی ممکن است لازم باشد چیزی را برای آنها توضیح دهید و یا درباره مطلبی با یکدیگر صحبت کنید.
- با دوستانتان شوخی نکنید و تمام تمرکزتان را روی درس بگذارید.
تماس بگیرید و سوالهایتان را بپرسید: اگر موضوعی را متوجه نمیشوید با دوستانتان بگیرید و از آنها بخواهید برای شما توضیح دهند.
- اگر قبل از امتحان مطلبی برای شما قابل درک نباشد، به معلم خود زنگ بزنید و از او کمک بخواهید.
شب امتحان خوب بخوابید: نوجوانان باید 10 الی 11 ساعت برای عملکرد بهتر مغز بخوابند. خواب کم باعث عملکرد نامطلوب در طول روز میشود. سعی کنید شب قبل از امتحان خوب بخوابید تا در موقع آزمون احساس خواب آلودگی نکنید.
- 5 یا 6 ساعت قبل از خواب از مصرف نوشیدنیهای کافئین دار خودداری کند. اگر دارویی مصرف میکنید که باعث بی خوابی شما میشود با پزشکتان مشورت کنید تا دوز مصرفی آن را تغییر دهد.
- یک خواب روزانه (حتی در حد 10 دقیقه) بسیار کمک کننده است.
غذاهای سالم بخورید: یک صبحانه متوازن حاوی پروتئین، سبزیجات، امگا 3 و آنتی اکسیدان بخورید. برای صبحانه میتوانید موز، نان گندم و یا سالمون دودی مصرف کنید. مصرف سبزیجات برگ دار مثل اسفناج و کلم بروکلی و روزانه یک بار مصرف میوه بخصوص میوه های آبدار بهترین روش است. همچنین این مکمل ها واقعا در تقویت حافظه موثرند.
با خودتان خوراکی ببرید: اگر اجازه بردن خوراکی با خود دارید میتوانید یک خوراکی سبک برای خودتان در نظر بگیرید. میتوانید ساندویج کره بادام زمینی که باعث افزایش انرژی میشود برای خودتان درست کنید.
زود تر به محل آزمون بروید: اگر سعی کنید به موقع سر جلسه امتحان بروید میتوانید زود تر امتحان خود را تمام کرده و به خانه بروید تا استراحت کنید. همچنین استرس شما برای دیر رسیدن سر جلسه امتحان کاهش مییابد.
حتما بخوانید: 3 گام ضروری برای تقویت حافظه بلند مدت (موقع یادگیری یک چیز جدید)
ابتدا سوالاتی را که میدانید جواب دهید: اگر سعی کنید ابتدا به سوالهایی که میدانید جواب دهید، در شما یک اعتماد به نفس به وحود میآید و تمرکزتان بر روی سوالها افزایش مییابد. این کار باعث میشود وقتتان را برای سوالهایی که نمیدانید هدر ندهید.
فلش کارت درست کنید و از یادیارها استفاده کنید: برای به خاطر سپردن بعضی مطالب فلش کارت درست کنید. این فلش کارتها را میتوانید هر جا ببرید و آنها را مرور کنید. خواندن فلش کارتها قبل از شروع امتحان بسیار مفید است.
همچنین روشهایی وجود دارد که به وسیله آنها میتوانید همه لغات، اعداد و حتی مفاهیم غیر شهودی (دیدن، گرفتن، دوست داشتن و …) را به صورت تصویر واضح در ذهن خود بیاورید. به این روشها در اصطلاح نمونیک میگویند. نمونیک عبارت است از تکنیکهایی برای به خاطر سپاری که تنها به تکرار مطالب اکتفا نمیکند. بلکه با ایجاد رابطه بین مفاهیم تازه و اطلاعاتی قبلی موجود در مغز به راحتی یادآوری میشوند. تکنیک های مختلف حفظ کردن را در این جا بخوانید.
عالی بود ممنون🌹🙏