نحوه تبدیل شدن به یک سخنران و مجری استثنایی (آموزش نکات کاربردی)
به موضوع سخنرانی خود بپردازید، به آن دل بدهید و آن را در قلب مخاطبان جا کنید. – الكساندر گرگ
بزرگترین ترس شما می تواند بزرگترین شانس شما باشد
آیا از صحبت کردن در جمع احساس راحتی می کنید؟ اگر اینطور باشد، شما یکی از معدود افرادی هستید که این ویژگی را دارید. برای بیشتر افراد، صحبت کردن در جمع یکی از بزرگترین ترس ها است. برای برخی، حتی از از مرگ هم ترسناک تر است.
به نظرم صحبت کردن در جمع چالش برانگیز است. زیرا با این کار خود را در معرض قضاوت، نفی و انتقاد قرار می دهید. و هرکس ممکن است درباره شما هر فکری کند یا هر حرفی بزند. ممکن است در مقابل همه تحقیر شوید – و این برای اکثر افراد از مرگ هم بدتر است.
توی این پک فوق العاده، اعتماد به نفس و هنر نه گفتن رو جوری یاد میگیری که تو هیچ کلاس آموزشی یا پک دیگه ای نه دیدی نه شنیدی! با اعتماد به نفست توی هر جمعی بدرخش اونم فقط توی 2 هفته!
وقتی از چیزی می ترسیم، در ذهن خود داستان های ترسناکی درباره آنچه ممکن است اتفاق بیفتد، می سازیم. و البته، بیشتر این داستانها بدترین حالت ممکن هستند که احتمالاً هیچ ارتباطی با واقعیت ندارند. در نهایت، صدای انتقادی درون ما و پارانویا ما را به خرابکاری سوق می دهند.
حتما بخوانید: چگونه راز موفقیت را کشف کنیم؟
اما لازم نیست چنین رویکردی داشته باشید. لازم نیست این تصورات را به ذهن خود راه بدهید. ممکن است بازخورد خوبی دریافت کنید و مخاطبان از تلاشها، دانش، حضور و تخصص شما – که ربطی به اشتباهات و خطاهای شما ندارد- تعریف و تمجید کنند. آسیب پذیری یکی از ویژگی های انسانی است و این البته چیزی است که به ما کمک می کند تا با اطرافیان خود در ارتباط باشیم.
ممکن است صحبت کردن و سخنرانی در جمع به آن اندازه که تصور می کنید ترسناک نباشد. شاید هم بتواند به یکی از بزرگترین فرصت های زندگی تبدیل شود.
یادگیری مهارت سخنرانی در جمع، شما را در موضع قدرت و اقتدار قرار می دهد و به شما کمک می کند خود را به عنوان یک متخصص در این حوزه جای دهید. به این ترتیب شما می توانید به یک نیروی تأثیرگذار برای تغییر و تحول تبدیل شوید.
با این اپلیکیشن ساده، هر زبانی رو فقط با روزانه 5 دقیقه گوش دادن، توی 80 روز مثل بلبل حرف بزن! بهترین متد روز، همزمان تقویت حافظه، آموزش تصویری با کمترین قیمت ممکن!
کسانی که احساس راحتی می کنند و دانش درستی از سخنرانی در جمع دارند، جامعه را متحول می کنند. این افراد جوامع را از طریق کلماتی که می گویند و ایده هایی که به اشتراک می گذارند به عمل وا می دارند. در نتیجه، اغلب آنها از افراد پردرآمد جهان محسوب می شوند.
برای لحظه ای هزاران نفر را در نظر بگیرید که در طول سال ها سخنرانی های تاثیرگذار و ایده های خود را به اشتراک گذاشته اند. این افراد زندگی را از طریق سخنان خود تغییر می دهند و مردم را به چالش می کشند که به شیوه های جدید و انقلابی فکر کنند. تمایل آنها به صحبت کردن در جمع درمورد موضوعات مهم این امکان را برای آنها فراهم می کند تا در جهان تاثیرگذار باشند. شما نیز می توانید یکی از این افراد باشید.
آنچه در ادامه می آید، بررسی اجمالی نحوه تبدیل شدن به یک سخنران ماهر است. ابتدا به چگونگی آماده سازی خود برای سخنرانی ها خواهیم پرداخت. سپس درمورد آنچه می توانید در طول صحبت یا ارائه برای ایجاد یک تاثیر مثبت روی مخاطب انجام دهید بحث می کنیم. و در آخر، نحوه تنظیم رویکرد خود با انواع مختلف مخاطبان را بررسی خواهیم کرد.
قبل از سخنرانی یا ارائه خود چه کنیم؟
موفقیت یک سخنرانی یا ارائه به آماده سازی های قبل از آن برمی گردد.
وقتی تماشاگر یک سخنرانی یا ارائه هستیم، از اینکه چقدر آسان و بی دردسر به نظر می رسد متعجب می شویم. به نظر می رسد که سخنران یک مهارت یا توانایی طبیعی از طرف خدا دارد. اما، آنچه نمی بینیم ساعتها، روزها، هفته ها و حتی گاهی ماهها آماده سازی است که انجام شده است. این همان معجزه ای است که ما را به تعجب وا می دارد.
اجازه دهید در اینجا چهار مرحله اصلی آماده سازی را بررسی کنیم.
1-تعیین هدف
اولین قدم مشخص کردن هدف شماست. این در اصل هدفی است که برای سخنرانی یا ارائه خود تعیین کرده اید. از خودتان بپرسید:
- من در مورد چه موضوعی قرار است ارائه دهم یا صحبت کنم؟
- موضوع اصلی سخنرانی یا ارائه من چیست؟
- هدف من از این سخنرانی یا ارائه چیست؟ ترغیب، آموزش، الهام بخشی، سرگرمی یا ایجاد تغییردر افراد؟
- هدف اصلی من چیست؟
- پیام اصلی من چه خواهد بود؟ هدف از آن پیام چیست؟
- برای ترغیب مخاطب باید از چه راهکارهایی استفاده کنم که من را در مسیر رسیدن به اهدافم قرار دهد؟
درک اهداف در ایجاد پایه های ارائه یا سخنرانی شما نقشی اساسی دارد. این ساختار همچنین به شدت تحت تأثیر مخاطبان شما نیز هست.
2-درک مخاطب
ارائه یا سخنرانی شما باید بطور اختصاصی متناسب با مخاطبی باشد که پیش رو دارید. به عبارت دیگر، شما باید مخاطبان خود، نیازها، ارزش ها و انگیزه های آنها را کاملاً درک کنید. برای این کار پرسش های زیر را از خود بپرسید:
- مخاطبان من چه کسانی هستند؟ هدف آنها از حضور در سخنرانی چیست؟
- آنها چه انتظاراتی از من و ارائه من دارند؟
- پیشینه جمعیتی این مخاطبان چیست؟
- کدامیک از منافع آنها با موضوعی كه ارائه خواهم داد مربوط هستند؟
- آنها از قبل درباره این موضوع چه دانشی دارند؟
- چه چیزی را نمی دانند و مایل هستند که بدانند؟ اهمیت آن چیست؟
- چگونه اعتماد و توجه مخاطب را جلب کنم؟
- چگونه می توانم با مخاطب خود ارتباط برقرار کنم؟
- آیا می خواهم مخاطبانم کار خاصی انجام دهند یا احساس خاصی داشته باشند؟
هرچه بیشتر در مورد مخاطبان خود آگاهی داشته باشید، تنظیم ساختار ارائه بر اساس خواسته ها و علایق آنها برایتان راحت تر می شود.
3-برنامه ریزی سخنرانی یا ارائه
اکنون که درک روشنی از مخاطبان خود به دست آورده اید، قدم بعدی شما برنامه ریزی برای سخنرانی یا ارائه است.
نحوه برنامه ریزی البته به هدف، مخاطب و موضوعی که ارائه خواهید داد بستگی دارد. در بیشتر موارد استفاده از 3 قاعده زیر می تواند مفید باشد.
- به مخاطبان خود بگویید که به آنها چه خواهید گفت.
- هر آنچه که می خواهید بگویید را به آنها اطلاع دهید.
- خلاصه ای از سخنرانی خود ارائه دهید.
این قاعده در مورد نكات اصلی كه در هر زیرمجموعه عنوان خواهید كرد نیز، صدق می كند. افراد معمولاً وقتی در معرض اطلاعات در مجموعه های سه بخشی قرار می گیرند، بهتر آن را به خاطر می آورند. در نتیجه، صحبت یا ارائه خود را در سه قسمت مجزا سازماندهی کنید- از جمله قسمت های فرعی که خود نیز به سه زیر مجموعه تقسیم می شوند.
حتما بخوانید: 8 اشتباه مخرب که اعتماد به نفس تان را از بین می برد
وقتی موضوع خود را سازماندهی و آماده کردید، نحوه ارائه هر بخش و ارتباط آن با مخاطبان خود را مشخص کنید. همه قسمت های سخنرانی یا ارائه شما باید هدفمند باشند و این هدف باید کاملاً واضح باشد تا بتوانید مطالب خود را به روش بهینه ارائه دهید.
در حالیکه ساختار سخنرانی خود را تعیین می کنید، بدنبال راهکارهایی برای درگیر کردن و علاقه مند کردن مخاطبان خود باشید. نکته اصلی برای جلب توجه مخاطبان تحریک حواس آنهاست. برای مثال استفاده از تصاویر در حین سخنرانی می تواند ایده خوبی باشد. این کار مخاطب شما را درگیر می کند.
به طور کلی وقتی مخاطبان شما سرگرم می شوند حواسشان بیشتر جمع می شود. با توجه به این نکته، با استفاده از ترفندهای مانند لطیفه گویی یا تعریف خاطره و غیره، کمی خلاقیت و شوخ طبعی به خرج دهید، اگرچه، باید بسیار مراقب باشید که این کار باعث نشود مخاطب شما پیام اصلی و ایده های کلیدی را از دست بدهد.
حتما بخوانید: 15 استراتژی بسیار ساده برای افزایش اعتماد به نفس (راهنمای کامل)
نکته دیگری که باید مراقب آن باشید این است که خیلی سریع اطلاعات زیادی را در اختیار مخاطب قرار ندهید. این کار مخاطبان شما را سردرگم می کند و علاقه و توجه آنها را از بین می برد.
مرحله آخر اختصاص دادن بازه های زمانی خاص برای هر بخش و زیر شاخه های آن است. این امر به ویژه زمانی اهمیت دارد که محدودیت زمانی داشته باشید.
4-کاهش تنش
پس از برنامه ریزی و آماده سازی سخنرانی خود، اکنون زمان آن رسیده است که موانع احتمالی که ممکن است هنگام ارائه یا سخنرانی با آنها روبرو شوید را، بررسی کنید.
به عنوان مثال سناریوهای زیر را در نظر بگیرید:
- احساسات مخاطبان شما در طول ارائه و اینکه چگونه این احساس می تواند بر افکار و دیدگاه های آنها تأثیر بگذارد.
- مشکلی که مخاطب شما ممکن است در برقراری ارتباط شخصی با شما در زمان سخنرانی داشته باشد.
- چالش هایی که مخاطبان شما ممکن است با مطالبی که ارائه می دهید داشته باشند.
- عوامل محیطی که می توانند مخاطبان شما را از تمرکز بر پیام شما باز دارند.
- اشتباهات شخصی و خطاهای فنی که می توانند تأثیر منفی بر توانایی شما در ارسال پیام به مخاطب داشته باشند.
اینها فقط برخی از موانعی هستند که ممکن است در طول ارائه خود با آنها روبرو شوید. در نظر گرفتن آنها و برنامه ریزی های اضطراری می تواند به شما کمک کند برای مقابله با هر شرایطی آماده باشید.
حتما بخوانید: 15 تمرین بسیار موثر برای تقویت فن بیان و تبدیل شدن به یک سخنران قوی
5-تمرین، تمرین و تمرین
پس از آماده سازی، باید روی تمرین متمرکز شوید.
گفته می شود كه کار نیکو کردن از پر کردن است. شما لزوماً نباید کامل و بی عیب و نقص باشید، چیزی که به آن نیاز دارید تمرین کافی است تا جایی که احساس کنید به راحتی می توانید در شرایط مختلف کار خود را انجام دهید و موانع را اداره کنید.
در حین تمرین، به صدای خود و کلماتی که می گویید توجه ویژه ای داشته باشید. به عنوان مثال شما باید فصیح و باهوش به نظر برسید. این تنها راهی است که احترام و تحسین مخاطب را جلب می کند. علاوه بر این، نحوه صحبت کردن و ارائه شما باید شما را به عنوان یک منبع موثق در مورد موضوع انتخابی معرفی کند.
حتما بخوانید: چگونه اعتماد به نفس را در چهره و ظاهر خود نشان دهیم؟
در حین تمرین، سعی کنید لحنی با وضوح و مجاب کننده داشته باشید. همچنین سرعت و ریتم جملات خود را تغییر دهید و تا جایی که می توانید از جملات کوتاه استفاده کنید. به عنوان مثال، برای ایجاد هیجان سریعتر و بلندتر، و برای جلب توجه مخاطب آهسته تر و نرم تر صحبت کنید. همچنین در طول سخنرانی از مکث های برنامه ریزی شده دقیق استفاده کنید تا کمی تعلیق و علاقه ایجاد شود.
به تمرین ادامه دهید. آنقدر تمرین کنید تا به درجه ای برسید که بتوانید در هر شرایط و موقعیتی سخنرانی خود را ایراد کنید.
در طول سخنرانی یا ارائه خود چه کارهای انجام دهیم
پس از تمرین و رسیدن به آمادگی کامل، اکنون زمان آن رسیده است که سخنرانی یا ارائه خود را ایراد کنید. در این بخش می خواهیم نحوه تأثیرگذاری بر مخاطب و جلب توجه را بررسی کنیم.
به طور خاص ما به سه حوزه اصلی می پردازیم:
- انتقال پیام ترغیب کننده
- تعریف داستانهای جذاب
- درگیر کردن مخاطب
ممکن است فکر کنید که هدف از سخنرانی یا ارائه شما ترغیب دیگران نیست بلکه آموزش یا الهام بخشی است. اما، حتی اگر ما به دنبال آموزش و الهام بخشیدن به مخاطبان خود باشیم هم، باید آنها را با تکنیک های ترغیب کننده درگیر سخنرانی خود کنیم. بنابراین در هر صورت عناصر ترغیب بخشی از یک سخنرانی هستند. این عناصر ترغیب حتی برای جلب احترام مخاطب به شما به عنوان یک منبع موثق، تاثیرگذار هستند. با توجه به این، کاملاً حیاتی است که عناصر ترغیب را در سخنرانی و ارائه ای خود بگنجانید.
حتما بخوانید: اهمیت زبان بدن در ارائه یک سخنرانی +چطور از آن بصورت موثر استفاده کنیم؟
بسیار خوب. تا اینجای کار چه احساسی دارید؟ آیا شما هنوز هم از حرکت به جلو می ترسید؟ اگر پاسختان به این پرسش مثبت است، توصیه می کنم درباره نحوه کنترل اعصاب و کنار آمدن با شرایط دشوار مطالعاتی داشته باشید.___________________________
انتقال پیام ترغیب کننده
ترغیب همان استفاده از اشکال مختلف نفوذ است. برای کسب اطلاعات بیشتر درباره نفوذ و موضوعات مشابه پیشنهاد می کنم درباره آن و روان شناسی ترغیب مطالعه کنید.
در اینجا، اجازه دهید نگاهی به یک فرآیند پنج مرحله ای که می توانید برای انتقال پیام ترغیب کننده در یک سخنرانی یا ارائه استفاده کنید بیندازیم.
مرحله 1: ایجاد علاقه
اولین هدف شما از انتقال پیام ترغیب کننده، ایجاد علاقه ای است که مخاطبان شما را مجذوب چیزهایی می کند که می خواهید با آنها به اشتراک بگذارید.
یکی از بهترین راهها برای این کار، به اشتراک گذاشتن یک واقعیت یا داستان جالب با مخاطبان است. توجه داشته باشید که باید داستان را تا جایی تعریف کنید که، حس کنجکاوی مخاطب را برانگیزد. یک راه دیگر این است که سوالی را مطرح کنید که باعث می شود رویکرد جدیدی نسبت به زندگی یا شرایط خود پیدا کنند.
مرحله 2: طرح مسئله
پس از جذب مخاطب، اکنون زمان آن فرا رسیده است که یک مشکل یا معضل که به سؤالی که قبلاً پرسیده اید مرتبط است را، عنوان کنید. برای تأثیرگذاری بیشتر، بهتر است مشکلی که عنوان می کنید، مجموعه ای از پیامدهای خاص و مستقیم را در اختیار مخاطبان قرار دهد.
در این زمان، مشکل را بیان کرده و اطمینان حاصل کنید که مخاطبان شما از پیامدهای ناشی از بروز آن آگاه شوند. نکته اصلی در اینجا ایجاد کمی درد و ناراحتی است که باعث می شود مخاطبان شما نسبت به زندگی یا شرایطشان کمی احساس اضطراب کنند.
حتما بخوانید: 10 نکته بسیار مهم برای یک ارائه/سخنرانی تصویری موفق با هر نرم افزاری
مرحله 3: ارائه شواهد
در این مرحله باید شواهد، نمونه ها، آمارها و داستان های شخصی را به مخاطبان خود ارائه دهید که به درک عواقب وخیم این مشکل کمک می کنند.
هدف شما در اینجا این است که مخاطبان خود را متقاعد کنید که آنها تنها نیستند. به آنها اطلاع دهید که این در واقع مشکلی است که افراد زیادی با آن روبرو هستند و یک راه حل ساده دارد که آنها به راحتی می توانند از آن برای بهبود زندگی و شرایطشان استفاده کنند.
مرحله 4: حل مسئله
اکنون زمان آن رسیده است که راه حلی برای این مشکل مطرح کنیم. قبل از ارائه راه حل در مخاطب خود هیجان ایجاد کنید. سپس راه حل و تاثیر آن در بهبود زندگی آنها را شرح دهید.
توجه داشته باشید که ارائه یک راه حل به تنهایی کافی نیست شما باید یک برنامه عملی برای مخاطبان خود فراهم کنید که می تواند به آنها کمک کند که آن راه حل / ایده را در زندگی خود به کار گیرند. ابزار، دانش و پشتیبانی خود را در اختیار مخاطبان خود قرار دهید تا بتوانند راه حل پیشنهادی شما را عملی کنند.
مرحله 5: عمل
مرحله آخر دعوت به اقدام است. از مخاطبان خود بخواهید کار خاصی را انجام دهند. به عنوان مثال چیزی بخرند، به یک گروه یا مجموعه ملحق شوند، یک ایده را بپذیرند یا در راستای حل مسئله / معضلی که در بالا به آن اشاره کردید وارد عمل شوند.
رمز موفقیت در این روند 5 مرحله ای ترغیب این است که مخاطبان خود را از نظر فکری و عاطفی تحت تاثیر قرار دهید. برای این کار از آمار و حقایق استفاده کنید. با استعاره ها، داستان ها و توصیفات آنها را از نظر عاطفی آماده کنید. این در اصل کلید اصلی نفوذ و اقناع در گفتار یا سخنرانی ها است.
چگونه یک داستان جذاب بگوییم؟
داستان پردازی از گذشته های دور مرسوم بوده است. طی هزاران سال، این روایت ها جای خود را به کتاب ها، آهنگ ها و حتی فیلم ها داده اند. داستان ها همه جا هستند در واقع، آنها در بیلبوردها، تلویزیون ها و رادیوها مطرح می شوند و در سطوح مختلف عاطفی و معنوی بر ما تأثیر می گذارند.
داستانها قلب و ذهن ما را جذب می کنند و به همین دلیل است که وقتی در نمایش ها و سخنرانی ها مورد استفاده قرار می گیرند بسیار تاثیرگذار و متقاعد کننده عمل می کنند. به کمک داستان پردازی می توانیم ایده های پیچیده را ساده کنیم و به مخاطبان خود این فرصت را بدهیم که خود را در داستان ادغام کنند.
برای تعریف داستان ها در گفتگوها و سخنرانی های خود، دستورالعمل های زیر را در نظر داشته باشید:
- داستان های شخصی را که مخاطب شما می تواند با آنها ارتباط برقرار کند به اشتراک بگذارید.
- داستانهایی را که با ارزش ها، اعتقادات و چالش های مخاطبان شما هماهنگ هستند به اشتراک بگذارید.
- حقایق و آمار را در داستان های خود بگنجانید تا قسمت های منطقی مغز را درگیر کنید. در عین حال سعی کنید عواطف مخاطب را درگیر کنید.
- در زمان به اشتراک گذاشتن یک داستان، حواس پنج گانه مخاطب را درگیر کنید تا بتواند در سطوح مختلف با داستان ارتباط برقرار کند.
- برای ساده کردن پیام خود از استعاره ها و مثل ها استفاده کنید.
- برای شخصی تر شدن داستان از ضمایر “ما” و “شما” استفاده کنید.
- برای به اشتراک گذاشتن داستان از اول شخص استفاده کنید تا مخاطب احساس کند که بخشی از داستان است.
اما تعریف داستان نیاز به تمرین دارد. شما باید برای جذاب تر کردن داستان های خود تمرین کنید. حتی می توانید از تصاویر یا اشیا برای کمک به تحریک تصورات مخاطبان استفاده کنید.
در حین تعریف داستان در سخنرانی خود به واکنش های مخاطبان توجه کنید. هر زمانی که احساس کردید توجه آنها را از دست داده اید، باید سریعا رویکرد خود را تغییر داده و بار دیگر آنها را درگیر کنید.
چگونه مخاطب خود را مجددا با موضوع درگیر کنیم؟
مخاطبان شما به دلایل شخصی زیادی ممکن است نسبت به آنچه می گویید بی توجه شوند. اگرچه، در بیشتر موارد دلیل این امر این است که شما با آنها در سطح شخصی ارتباط برقرار نکرده اید. به عبارت دیگر، داستان، گفتار یا ارائه شما به اندازه کافی با زندگی یا شرایط آنها مرتبط نیست.
برای اینکه مجدداً مخاطبان خود را درگیر کنید، باید بیشتر تلاش کنید. شما باید به طریقی توجه آنها را جلب کنید که مجددا حواس آنها را به سخنرانی یا داستان شما بازگرداند.
حتما بخوانید: 15 اشتباه ویران کننده در ارائه/سخنرانی های کاری که باید از آن دوری کنید!
یکی از بهترین راهها برای انجام این کار سؤال از مخاطبان است. از آنها سؤالاتی در مورد زندگی و شرایط شخصیشان بپرسید، سپس پاسخ هایشان را در داستان، سخنرانی یا ارائه خود ادغام کنید. اگر به هر دلیلی این روش جواب نداد، برای جذب مجدد مخاطب خود از آنها درخواست کنید تا روی صحنه بیایند. سپس با آنها مصاحبه كنید یا بخواهید كاری را برای شما انجام دهند كه مرتبط با پیام اصلی سخنان شما است.
در نهایت، روش کلیدی درگیر کردن مجدد مخاطب با موضوع تغییر جهت و انجام کاری متفاوت و غیرمنتظره است. این کار مخاطبان شما را جذب و کنجکاوی و علاقه آنها را تحریک می کند.
کنار آمدن با انواع مختلف مخاطب
اگر سخنرانی های زیادی ایراد می کنید، بدون شک با مخاطبان متنوعی روبرو خواهید شد که از جهات مختلف شما را به چالش می کشند.
در این بخش می خواهیم چهار نوع مخاطب مختلف که ممکن است با آنها روبرو شوید و نحوه تطبیق گفتار یا سخنرانی خود با آنها را به سرعت بررسی کنیم.
1-مخاطبان حامی
مخاطب حامی مخاطبی است که از تمام نظرات و ایده های شما پشتیبانی می کند. آنها با اشتیاق با هر آنچه شما می گویید موافقت می کنند. این نوع مخاطب درباره موضوعی که ارائه می دهید بسیار آگاه است.
در برخورد با این نوع مخاطب، مهم است که اشتیاق آنها را حفظ کنید. شما باید آنها را از لحاظ عاطفی با پیام خود درگیر کنید. این البته به شدت متکی به داشتن یک هدف و چشم انداز قوی است که مخاطب شما به آن اعتماد و اعتقاد دارد.
حتما بخوانید: 24 نکته سریع و ساده برای غلبه بر ترس از صحبت در جمع یا سخنرانی
این گروه از مخاطبان افرادی هستند که می توانند در شروع حرکت به شما کمک کنند. آنها بزرگترین حامی و طرفداران شما هستند، اما برای اینکه این مخاطبان را در کنار خود نگه دارید، باید آنها را در مقابل استدلال های مخالف با نظریه ها و ایده های خود مصون کنید. در این صورت بدون توجه به نظریه ها یا ایده های مخالف به شما وفادار خواهند ماند.
2-مخاطب ناآگاه
مخاطب ناآگاه هیچ اطلاعاتی درباره موضوعی که ارائه می دهید در اختیار ندارد. این البته به معنای این نیست که آنها علاقه ای به یادگیری چیزهایی که به اشتراک می گذارید ندارند. ممکن است آنها بسیارعلاقه مند باشند، اما برای اینکه درگیر شوند، باید سخت تلاش کنید.
به منظور ایجاد علاقه، به این گروه از مخاطبان نمونه های عملی ارائه دهید که از تئوری ها و ایده های شما پشتیبانی می کنند. همچنین می توانید پرسش هایی مرتبط با زندگی و شرایط آنها مطرح کنید.
شما همچنین باید خود را به عنوان یک منبع معتبر در حوزه سخنرانی خود معرفی کنید. مخاطبان باید شما را به عنوان یک منبع اطلاعاتی معتبر در مورد موضوع بپذیرند و بتوانند به عنوان یک متخصص به نظرات و ایده های شما اعتماد کنند.
3-مخاطبان ناسازگار (متخاصم)
این گروه از مخاطبان با شما هم عقیده نیستند. آنها به موضوع ارائه شما علاقه مند هستند، اما دیدگاه ها، تئوری ها و ایده های مختلفی دارند.
نکته مهم برای جلب نظر این مخاطبان، یافتن ارزش ها و باورهای مشترک است. آنها ممکن است هر آنچه شما می گویید را نپذیرند، اما در برخی موارد با شما اتفاق نظر داشته باشند. این علائق متقابل را پیدا کنید و در کنار به اشتراک گذاشتن ایده ها و تئوری های خود، زمینه های مشترک را توسعه دهید.
حتما بخوانید: ارائه/ سخنرانی تاثیرگذار: چطور با قدرت شروع کنیم و با قدرت به پایان ببریم؟
در مقابل مخاطبان ناسازگار، با فروتنی و احترام رفتار کنید. درست است که شما در حوزه موضوعی که ارائه می دهید، تجربه و دانش بیشتری دارید، اما به مخاطب خود این حس را القا کنید که ذهنیت بازی دارید و ایده ها و روش های جدید را می پذیرید.
اگر با مخاطبان ناسازگار روبرو هستید، در کنار ارائه واقعیات و شواهد و مدارک مختلف سعی کنید کمی طنز نیز به سخنان خود اضافه کنید. این باید تا حدودی مشکل ناسازگاری آنها را حل کند.
4-مخاطبان بی تفاوت
مخاطبان بی تفاوت احتمالاً چالش برانگیزترین نوع مخاطب هستند زیرا علاقه ای به موضوع ارایه شما ندارند.
برای جلب توجه این گروه از مخاطبان باید آنها را با موضوع درگیر و هیجان زده کنید. یکی از بهترین راه های انجام این کار داستان پردازی است.
داستان های جذاب شخصی بسیار کمک کننده هستند. این داستان ها نه تنها باید مرتبط با مخاطب باشند، بلکه باید آنها را هیجان زده نیز بکنند. فقط از این طریق است که می توانید به هدف خود برسید.
حتما بخوانید: چطور یک سخنرانی را شروع کنیم و با موفقیت ادامه و به پایان برسانیم؟ (گام به گام)
همچنین این احتمال وجود دارد که مخاطبان شما ترکیبی از یک یا چند نوع از این مخاطبان باشند. اگر اینگونه باشد، برای جلب آنها باید از ترکیبی از این استراتژی ها در سخنرانی یا ارائه خود استفاده کنید.
یک اینفوگرافی جذاب
اگر از روایت های داستانی استفاده کنید و کمی طنز، آمار، مطالعات موردی و توصیفاتی که مربوط به زندگی افراد است را هم چاشنی کار کنید، احتمالا سخنرانی خوبی خواهید داشت. داستان ها هزاران سال است که افراد را درگیر و علاقه مند کرده اند. از آنها به طور مؤثر استفاده کنید و تبدیل به یک مجری وسخنران جذاب و متقاعد کننده شوید.