5 تا از مهمترین اصول زیبایی شناسی در عکاسی و روش استفاده از آن
من اخیرا پیغامی از شخصی دریافت کردم که عنوان کرده عکس های من را دوست دارد اما از نظر او متاسفانه این عکس ها “نگاه عکاسانه” ندارند. این مساله باعث شد به فکر این بیفتم که مقاله ای درباره اصول زیبایی شناسی در عکاسی و ارتباط آنها با عکاسی بنویسم.
نظر و ایده تان را بیان کنید
وقتی درباره زیبایی شناسی صحبت می کنیم منظورمان این است که برخی چیزها به چشم ما خوشایند و زیبا می آیند و برخی ها نه. فرقی نمی کند این موارد چه چیزهایی باشند؛ یک عکس، نقاشی و یا یک مجسمه.
یکی از مواردی که اغلب هنگام بحث درباره کیفیت عکس ها اتفاق می افتد این است که افراد نسبت به توانایی های عکاسی شان آگاهند و برای همین فکر می کنند نمی توانند یک عکس یا تصویر را به درستی قضاوت کنند. ولی به نظر من همه می توانند درباره یک عکس اظهار نظر کنند و بگویند که آن را دوست دارند یا نه. برای انتقال نظراتتان نیازی نیست که حتما متخصص باشید.
توی این پکهای فوق العاده، عکاسی و ویرایش عکس رو جوری یاد میگیری که تو هیچ کلاس آموزشی یا پک دیگه ای نه دیدی نه شنیدی! یه عکس عالی بگیر، با ویرایش زیباترش کن، همه رو انگشت به دهن کن یا اصلا ازش پول در بیار!
حتما بخوانید: 10 راه/ترفند آسان برای گرفتن عکس های خلاقانه با هر نوع گوشی
فرق یک عکاس با دیگران در توانایی او در تشخیص و توجه به زیبایی ها نیست؛ بلکه عکاس کسی است که می تواند توضیح بدهد چرا برخی عناصر چشم نوازند و برخی دیگر نه. درک زیبایی شناسی در همه ما ریشه دوانده، همه می توانند زیبایی ها را ببینند اما فقط تعداد اندکی قادرند یک عکس را تحلیل کنند و تکنیک های ترکیبی برای ایجاد یک تصویر زیبا و خوب را توضیح بدهند.
این تکنیک ها فقط مختص عکاسی نیستند؛ بلکه در بسیاری رشته های دیگر هم اهمیت دارند. برای مثال نسبت طلایی نه فقط در عکاسی یا نقاشی مهم است بلکه در معماری، ریاضیات و حتی در چیدمان گلها هم اهمیت دارد. این مساله به این معناست که ما می توانیم از این قوانین جهانی برای ایجاد تصاویری که از نظر بصری به چشم بیشتر افراد هارمونیک هستند استفاده کنیم.
ترفندهای زیبایی شناسی برتر
1-خطوط پیشرو (Leading Lines)
چشم بیننده به طور خودکار توسط خطوط و سایر اشکال هندسی هدایت می شود. خطوط پیشرو کمک می کنند تا روی سوژه تاکید شود و این سوژهات را به مرکز توجه تبدیل می کنند. اگر حرکت طبیعی چشم بتواند این خطوط را دنبال کند و به سوژه ختم شود، بیننده احساس بسیار هارمونیکی پیدا خواهد کرد. از طرف دیگر مقابله با این جریان بسیار استرس زاست.
2-قانون یک سوم (Rule of Thirds)
نسبت یک سوم کمی متفاوت تر از نسبت طلایی است و نوعی تقریب است که تصویر را در سه ناحیه تقسیم می کند. اغلب اوقات بهتر است که سوژه اصلی تان را خارج از مرکز عکس قرار بدهید. این مساله فقط در یک بعد افقی قابل اجرا نیست بلکه در سمت چپ و راست و در شیب عمودی از پایین به بالا نیز منظور می شود.
با این اپلیکیشن ساده، هر زبانی رو فقط با روزانه 5 دقیقه گوش دادن، توی 80 روز مثل بلبل حرف بزن! بهترین متد روز، همزمان تقویت حافظه، آموزش تصویری با کمترین قیمت ممکن!
نسبت یک سوم چهار تقاطع (سمت چپ و بالا، سمت راست و بالا ، پایین سمت چپ و راست پایین) را در اختیار ما می گذارد که می توانیم سوژه مان را به شکل ایده آل در آنها قرار بدهیم. هنگام عکاسی در خیابان و استفاده از مختصات برتر، این امکان را به ما می دهد تا سوژه های عکاسی را بیشتر و بهتر نشان بدهیم و آنها را به بهترین نقاط مرکز توجه تبدیل کنیم.
3-مثلث ها (Triangles)
نمادهای هندسی در عکاسی به کنترل جریان تصویر کمک می کنند. این نمادها چارچوبی اساسی برای مشاهده کننده ایجاد می کنند. از آنجایی که اشکالی مثل دایره و مثلث بن بست و انتهای بسته ای ندارند، باعث ایجاد حرکت پویا و جریان دار در تصویر می شوند.
4-قانون فردها (Rule of Odds)
تصویر بالا سه سوژه را نشان می دهد که در کنار هم تشکیل یک مثلث داده اند؛ اما فقط وجود سه سوژه نیستکه به چشم بیننده خوشایند می آید؛ اگر 5 یا 7 نکته جالب توجه در عکس شما وجود داشته باشد، ارزش های زیبایی شناسی آن به طور چشمگیری افزایش پیدا می کند.
روانشناسی مربوط به این اعداد فرد به ما می گوید که سوژه های زوج خیلی راحت تشکیل می شوند و راحت می تواند جفت جفت آنها را کنار هم قرار داد (مثلا 2،4، 6 و غیره) و این کار برای مغز ما جذاب و جالب نیست.
5-شکستن تقارن (Breaking Symmetry)
اینکه عکس متقارنی بگیریم دستاورد خوبیست؛ اما درک و فهم تصویری که 100٪ متقارن باشد خیلی راحت است و نیاز به چالش خاصی ندارد. برای اینکه عکس جالب تری بگیرید می توانید به راحتی از سوژه ای عکاسی کنید که روی سطح کاملا صاف و متقارنی قرار ندارد.
جمع بندی
عناصر ترکیبی ذکر شده در این مقاله می توانند به شما کمک کنند تا تصاویری خلق کنید که حس زیبایی شناختی بیشتری به بیننده القا می کنند. علاوه بر این خود شما هم برای دیدن عکس های زیبا به چشم خارق العاده و استثنایی نیاز ندارید. یادتان باشد که همه ما از این حس زیبایی شناختی برخورداریم، فقط تفاوتمان در در توانایی توضیح و بازآفرینی تصاویر یا نقاشی های چشم نواز است.
از طرف دیگر، قوانین اساسی عکاسی هم از ساخته دست مغزهای متفکر نیست، بلکه فقط یافتن یک راه آسان برای جلوگیری از هرج و مرج زیاد در عکس است. به عبارت دیگر، اینکه عکس شما فقط جنبه زیبایی شناختی داشته باشد باعث نمی شود به طور خودکار عکستان عالی و فوق العاده محسوب شود. استفاده از اصول و قوانین عکاسی چارچوب ایده آلی برایتان فراهم می کند تا در قالب آن عکس های زیبا و جذابی بگیرید.
تکنیک های عمومی عکاسی
- آموزش 20 نکته بسیار مهم عکاسی که دنیای من را تغییر دادند!
- هرآنچه درباره نورپردازی در عکاسی باید بدانید
- 10 سوال که موقع عکاسی باید از خود بپرسید
- 10 نکته بسیار ساده نورپردازی در عکاسی
تکنیک های پیشرفته تر عکاسی
- عکاسی در شب: 10 نکته
- 10 قانون اصلی ترکیب بندی (کامپوزیشن) عکاسی
- آموزش 16 نکته عکاسی تبلیغاتی-صنعتی
- 4 تا از بهترین کلاس های آموزش عکاسی
- آموزش نمونه ای از عکاسی ماکرو
- عکاسی بعنوان شغل
- روش اصولی عکاسی از بناها/ معماری
با سلام منظورتان کاملا متوجه شدهام بحث زیبا شناسی در هنر یعنی زیبا شناختی فردیحال به خودنگاه کنید اگر هارمونی درخودتان وجودنداشت چه اتفاق میافتاد پس تناسب اندام شما رااز هر شکلی کهدارید زیبا جلوه میدهد در هن هم همین طور است کمپوزیسیون در هنر فرد را متوجهنگاهی میکندکه با نگاهدیگرانمتفاوت استپنج عامل درزیبا شناسی هنر موردخطاب قزار میگیرد1/کادر 2/ریتم 3 /نور4/توازون 5/کمپوزسیون با ایمیل من تماس بگیرید بیشتر توضیح دهم متشکرم