تقویت هوش، حافظه و خلاقیت

بهترین روشهای مرور کردن مطالب مختلف (متد علمی)

gold

هر چیزی که خوانده اید را مرور کنید تا مطمئن شوید که آن را به خاطر می سپارید! مثلا یادگیری ماههای انگلیسی.

تا به حال برایتان اتفاق افتاده که چند هفته بعد از گذراندن یک دوره آموزشی، خواندن یک کتاب مربوط به کسب و کار یا بعد از یادگیری طرز استفاده از یک سیستم جدید، هیچ یک از چیزهایی که یاد گرفته اید یا خوانده اید را به خاطر نیاورید؟

حتما بخوانید: با این 34 روش حافظه خود را برای درس خواندن تقویت کنید! (کاملا جدید)

اگر اینطور است، باید بدانید که دلیل این اتفاق عدم کار کردن روی دانش و اطلاعات جدیدتان است که باعث می شود خیلی زود مواردی که یاد گرفته اید را از یاد ببرید. اکثر چیزهایی که ما یاد می گیریم باید چند بار تکرار شوند تا کاملا در ذهنمان ثابت بشوند؛ بنابر این اگر می خواهید مطالبی که یاد گرفته اید برای طولانی مدت در ذهنتان بمانند باید به طور منظم آنها را مرور و حافظه تان را هم تقویت کنید.

 


تقویت حافظه

توی این پک فوق العاده،تقویت حافظه رو جوری یاد میگیری که تو هیچ کلاس آموزشی یا پک دیگه ای نه دیدی نه شنیدی! ترفندهایی که بهت کمک می کنن مغزت رو کامل در اختیار داشته باشی!


 

در این مقاله ما قصد داریم روش ها و استراتژی های مختلف را برای مرور و استفاده مجدد از مطالب بررسی کنیم تا بفهمیم چطور می توانیم اطلاعات و مطالب گوناگون را برای مدت طولانی در ذهن نگه داریم.

چرا باید مطالب را مرور کنیم؟

بهترین زمانی که ما می توانیم چیزهای مختلف را به یاد بیاوریم بلافاصله بعد از خواندن، شنیدن و یا تماشای آنهاست؛ اما با گذشت زمان این اطلاعات در ذهنمان کمرنگ و کمرنگ تر می شوند.

برای همین است که مرور مرتب اطلاعات و مطالب بسیار مهم است. این کار به ما امکان می دهد تا مطالب و مهارت های جدید را از حافظه کوتاه مدتمان به حافظه بلند مدت منتقل کنیم و بعد آنها را در این قسمت نگه داریم. هر چه اطلاعات و مطالبی که یاد می گیریم پیچیده تر و سخت تر باشند برای به خاطر سپردنشان هم تلاش بیشتری باید بکنیم.

حتما بخوانید: بهترین و جدیدترین روشهای مطالعه برای یادگیری سریع و موثر (تحقیقات جدید)

توجه داشته باشید که: مرور اطلاعات مرحله آخر فرایند SQ3R ( مخفف بررسی، سوال کردن، خواندن، به خاطر آوردن و مرور کردن) است. این مراحل روشی قدرتمند برای به خاطر سپردن جزئیات کلیدی و برای درگیر شدن در اطلاعات به شکل کارآمدتر و موثرتر است.

 


چرب زبان

با این اپلیکیشن ساده، هر زبانی رو فقط با روزانه 5 دقیقه گوش دادن، توی 80 روز مثل بلبل حرف بزن! بهترین متد روز، همزمان تقویت حافظه، آموزش تصویری با کمترین قیمت ممکن!


 

روش های مرور مطالب چیست؟

روش ها یا استراتژی های مرور مطالب تکنیک هایی هستند که برای استفاده مجدد و یا بخاطر آوردن اطلاعاتی قبلا یاد گرفته ایم به کار گرفته می شوند، به گونه ای که این اطلاعات را در ذهن تازه نگه دارند. این تکنیک ها به ویژه وقتی در حال یادگیری مطالب جدید برای یک هدف خاص مثل شرکت در امتحان یا ارزیابی خودتان هستید بسیار ارزشمند هستند.

این استراتژی ها می توانند برای به یاد آوردن اطلاعات به طور کلی مفید باشند؛ مثلا وقتی می خواهید نام افراد مختلف را به خاطر بسپارید یا وقتی که باید سیستم یا فرآیند جدیدی یاد بگیرید می توانید از این راهکارها استفاده کنید.

word image 301

انتخاب هر یک از روش های مرور مطالب که در بخش زیر به آنها می پردازیم به اهمیت اطلاعات و مطالب و اینکه یادگیری آنها چقدر سخت است بستگی دارد. علاوه بر این موقع انتخاب این روش ها باید مهارت ها و ترجیحات خودتان به عنوان یادگیرنده را هم در نظر بگیرید تا بتوانید بهترین رویکرد را انتخاب کنید.

چگونه به طور موثر مطالب را مرور کنیم؟

برای مرور و به یاد آوردن هرچه مؤثرتر اطلاعات و مطالب، از این 7 روش مفید استفاده کنید:

1- مطالب را فورا مرور کنید

به محض اینکه مطلب یا اطلاعات جدیدی یاد گرفتید چند دقیقه زمان برای مرور کردن آنها صرف کنید. دوباره به مطالب نگاه کنید و موارد جدید را به یادداشت های قبلی تان اضافه کنید. علاوه بر این می توانید هر نکته کلیدی موجود در مطلب را با صدای بلند برای خودتان توضیح بدهید.

این مرور اولیه روش خوبیست برای اینکه مطمئن شوید کل مطلب را فهمیده و درک کرده اید. از طرف دیگر با این کار دیگر لازم نیست دفعه بعد که مطلب را مرور می کنید دوباره و دوباره آن را از اول بفهمید و زمان زیادی صرفش کنید.

نکته: هنگام خواندن مطالب سعی کنید فقط از یک استراتژی و روش خواندن استفاده کنید تا روند خواندنتان کارآمدتر شود. اگر به تازگی خواندن یک فصل از یک کتاب تجاری را به پایان رسانده اید، کمی برای مرور سرفصل های هر بخش کتاب و نتیجه گیری آنها وقت بگذارید. این کار به شما کمک می کند تا چیزی که یاد گرفته اید را در ذهنتان ثابت کنید.

2- برای مرورهای بعدی برنامه ریزی کنید

یادتان باشد انتقال اطلاعات به حافظه بلند مدت به تلاش و تکرار نیاز دارد؛ بنابراین مرور دوباره مطالب بسیار ضروری است، در غیر این صورت جزئیات اصلی به ناچار از ذهنتان پاک می شوند.

هرمان ابینگهاوس (Hermann Ebbinghaus) روانشناس و متخصص امور حافظه و همینطور کاشف معروفترین “منحنی فراموشی”، نشان می دهد که اطلاعات با چه سرعتی از ذهن پاک می شوند، مگر اینکه آنها را مرور کنید. تحقیقات ابینگهاوس همچنین نشان می دهند هر بار که مطالب را مرور می کنید می توانید فاصله مرور بعدی تان را بیشتر و طولانی تر کنید.

حتما بخوانید: 3 گام ضروری برای تقویت حافظه بلند مدت (موقع یادگیری یک چیز جدید)

سعی کنید مطالبی که یاد گرفته اید را در فواصل منظم مرور کنید؛ مثلا اگر امروز مطلب را خواندید یکی دو روز بعد آن را مرور کنید. بعد برنامه مرورهای بعدی را برای یک هفته، دو هفته، یک ماه و فواصل بیشتر برنامه ریزی کنید.

در اینجا سازماندهی نقش بسیار مهمی ایفا می کند. سعی کنید با افزودن برنامه مرورتان به لیست کارهای روزانه تان برای این کارتان هم زمان بندی کنید. در تقویم یا در تلفن همراهتان یادآور تنظیم کنید تا نوبت بعدی مرورتان را به شما اطلاع بدهد.

3- خودتان را آزمایش کنید

هر بار که مطلبی را مرور می کنید از یک عنصر آزمایش کردن هم استفاده کنید. این مساله باعث می شود مشکلاتی که در فهم مطلب دارید برطرف شوند، زمینه های کلیدی که باید روی آنها تمرکز کنید برجسته شوند و میزان یادگیری تان افزایش پیدا کند.

به عنوان مثال، می توانید بدون نگاه کردن به مطلب اصلی قسمت هایی از آن را بنویسید یا از حفظ بگویید. از این گذشته، می توانید از دوست یا همکارتان بخواهید در مورد آن مطلب سوالاتی از شما بپرسند تا متوجه شوید چقدر چیزی که خوانده اید را به یاد دارید.

word image 302

روش دیگری که می توانید از آن برای آزمودن خودتان استفاده کنید نرم افزارهای تست زنی است؛ مثلا برنامه Quizlet به شما اجازه می دهد تا به سوالات مختلف در زمینه های مختلف پاسخ بدهید یا تست مخصوص به خودتان را طراحی کنید. برنامه FlashCards + نیز یکی دیگر از اپلیکیشن های مفید است که به شما امکان می دهد از طریق کارت های مختلف و بررسی هر کدامشان، مطالبی که قبلا یاد گرفته اید را در ذهنتان ثابت کنید. برنامه دیگری که باید به آن اشاره کنیم Studystack است. این برنامه هم از طریق انجام بازی های مختلف با یادداشت هایی که برای مرور کردن تهیه کرده اید به شما کمک می کند.

4- یادداشت هایتان را مرور کنید

به جای اینکه فقط یادداشت بنویسید و امیدوار باشید که مطالب در ذهنتان باقی می مانند، دست به کار شوید و آنها را مرور کنید! در هر بار مرور یادداشت ها می توانید جملات و قسمت های جدیدی نیز به آنها اضافه کنید. این کار روشی عالی برای تازه و به روز نگه داشتن اطلاعات در ذهن است.

می توانید مرور یادداشت ها را خیلی سریع و با مرور کردن کلمات کلیدی و قسمت های بولت دار متن انجام بدهید. اگر می خواهید یادداشت هایتان را عمیق تر مرور کنید می توانید از نمودارهای مختلف یا نقشه ذهنی (Mind Map) استفاده کنید. برای این کار باید از ماکرهای رنگی مختلف برای بخش های مختلف متن استفاده کنید. این کار به شما کمک می کند تا مروری کلی روی موضوع و نکات کلیدی مطلب داشته باشید.

حتما بخوانید: 30 تا از بهترین روشهای گیاهی افزایش هوش و حافظه طبق جدیدترین تحقیقات

5- چیزی که یاد گرفته اید را به شخص دیگری آموزش بدهید

یکی از بهترین و قدرتمندترین راه ها برای به یادگیری و به خاطر سپاری مطالب در ذهن آموزش آن به شخص دیگر است. تنها کاری که باید بکنید این است که مطالبی که خوانده اید را برای همکلاسی یا دوستتان توضیح بدهید.

این کار مزایای مختلفی دارد که عبارتند از:

  • این کار باعث می شود خیلی زود بخش هایی از مطلب را که متوجه نشده اید یا یاد نگرفته اید را شناسایی کنید.
  • این کار اعتماد بنفس شما را افزایش می دهد و به شما می فهماند که مطلب را یاد گرفته اید.
  • ممکن است طرف مقابل یا همان شاگردتان سوالاتی از شما بپرسد که پاسخ گفتن به آنها باعث درک عمیق تر و بیشتر مطلب برای شما شود.

6- یادگیری تان را وارد مرحله عمل کنید

کمتر اتفاق می افتد که فقط با یادداشت برداری کردن و مرور ساده آنها مطالب به حافظه بلند مدت منتقل شوند. بهترین کار این است که هر چیزی یاد گرفته اید را به کار بگیرید.

در برخی موارد این اتفاق خودبخود و به طور طبیعی رخ می دهد؛ مثلا اگر می خواهید روی یک نرم افزار جدید تسلط کامل پیدا کنید باید چندین بار مراحل مختلف مربوط به آن را طی کنید.

حتما بخوانید: 16 تا از بهترین راه های افزایش تمرکز حواس برای درس خواندن موثر

ما کاربرد عملی آموخته ها در موارد دیگر سخت تر است. در چنین شرایطی نکات زیر می تواند به شما کمک کند:

  • برای خلاصه کردن یک فصل از کتاب درسی، یک اینفوگرافی درست کنید.
  • اگر می خواهید نام افراد را به خاطر بسپارید سعی کنید طرح اولیه ای از چهره های آنها بکشید و اسم هر کدام را زیر تصویرشان بنویسید.
  • وقتی در یک جلسه سخنرانی یا ارائه شرکت می کنید از تلفن همراهتان برای ضبط کردن مطالب و اطلاعات استفاده کنید.
  • اگر خودتان را برای یک آزمون آماده می کنید از خودتان امتحان بگیرید و جواب هایتان را بررسی کنید.

7- بدانید چه موقع باید استراحت کنید

نکته آخری که باید به آن توجه کنید این است که بیش از حد هم درگیر کار نشوید! معمولا دانش آموزان در فصل امتحانات به خاطر استرس و اضطراب دچار وسواس می شوند. یادتان باشد اگر استراحت منظمی نداشته باشید در معرض خطر فرسودگی قرار می گیرید.

تحقیقات نشان می دهند خواب خوب و کافی نقش مهمی در تقویت حافظه بلند مدت و افزایش تمرکز دارد. خواب بخش مهمی از فرایند یادگیری محسوب می شود که به مرتب سازی و انتقال اطلاعات از حافظه کوتاه مدت به بلند مدت کمک می کند.

حتما بخوانید: چگونه برای درس خواندن در خود انگیزه ایجاد کنیم؟(روش جدید و موثر)

چطور دیگران را به مرور مطالب و حفظ آنها در ذهن تشویق کنیم؟

اگر فردی هستید که اطلاعاتتان را با دیگران به اشتراک می گذارید و آنها را به افراد دیگر منتقل می کنید (مثلا اگر کارگاه برگزار می کنید یا سخنران هستید)، راه هایی وجود دارد که از طریق آنها می توانید بقیه را هم به مرور مطالب تشویق کنید.

  • در پایان کارگاه یا ارائه تان از مطالب گفته شده خلاصه ای تهیه کنید. این کار باعث می شود افراد فورا اطلاعات را مرور کنند.
  • دیگران را تشویق کنید تا برای افزایش درک و فهمشان از موضوع از شما سوال بپرسند.
  • درباره موضوع فقط یک بار بحث نکنید. در ارتباطات آینده مثل ایمیل یا ارائه های بعدی حتی به صورت مختصر هم که شده به مطالب قبلی اشاره کنید. سعی کنید هر بار با روشی کمی متفاوت تر از قبل موضوع را ارائه کنید تا بقیه به آن علاقمند شوند.
  • وقتی مطلب مهم و پیچیده است از افراد بخواهید چندین بار آن را مرور کنند؛ مخصوصا در لحظات مهم مثل قبل از شروع جلسه یا مثلا هنگام انجام کارهای آماده سازی یک پروژه.
  • از دیگران بخواهید درباره چیزهایی که یاد گرفته اند با هم بحث کنند و به آنها کمک کنید تا روش هایی را پیدا کنند که از طریقشان مهارت و توانایی هایشان را افزایش بدهند.

روشهای دیگر: بهترین روش یادگیری و افزایش کیفیت مطالعه درسی (5 گام ضروری)

جمع بندی نکات کلیدی این مطلب

اگر خواهیم اطلاعات را به حافظه بلند مدتمان بسپاریم باید آنها را مرتبا مرور کنیم. در غیر این صورت مطالب خیلی زود از ذهنمان پاک می شوند. چندین استراتژی وجود دارد که به وسیله آنها می توانید مطالب را مرور و به خاطر بسپارید. این استراتژی ها و روش ها شامل موارد زیر می شوند:

  1. مطالب را فورا مرور کنید.
  2. برای مرورهای بعدی برنامه ریزی کنید.
  3. خودتان را آزمایش کنید.
  4. یادداشت هایتان را مرور کنید.
  5. چیزی که یاد گرفته اید را به شخص دیگری آموزش بدهید.
  6. یادگیری تان را وارد مرحله عمل کنید.
  7. بدانید چه موقع باید استراحت کنید.

حتما بخوانید: 50 نکته ساده که زندگی تان را زیر و رو می کنند (تغییر مثبت)

میلاد حیدری

هدفم از راه اندازی سایت، آموزش هنر و مهارت های لازم برای هموطنان عزیزم در سراسر دنیاست. به امید روزی که آگاهی در بین هموطنانم فراگیر شود. سوالات خود را مطرح فرمایید در حد توان پاسخ خواهم داد.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا