درمان بیماری های شایع روانی

رایج ترین فوبیا در دنیا کدامند؟ (معرفی 13 فوبیای رایج)

gold

فوبیا ترس غیرمنطقی یا افراطی از یک شی، موقعیت یا محیط است. افراد مبتلا به فوبیا، چه بصورت غیرمنتظره با شیء یا موقعیت مورد نظر روبرو شوند و چه بصورت برنامه ریزی شده، با واکنش های احساسی شدیدی ازجمله اضطراب، وحشت و ترس روبرو می شوند. به دلیل این پاسخ های ناخوشایند و اضطراب آور، فرد برای جلوگیری از مواجهه با فوبیای خود، تمام تلاشش را می کند.

فوبیا در بدترین حالت، می تواند منجر به مسائل جدی مانند اضطراب شدید و افسردگی شود. این استرس به نوبه خود ممکن است منجر به مشکلات و بیماری های مختلف جسمی ازقبیل درد مزمن، ADHD (اختلال کم توجی بیش فعالی)، اختلالات خواب، اختلالات تغذیه، سوء مصرف مواد و سندرم روده تحریک پذیر (IBS) شود.

هنگامی که فرد مبتلا به فوبیا، در معرض موقعیت یا شرایط وحشت آور قرار بگیرد، احساسات طاقت فرسا و شدید ایجاد شده در فرد، ممکن است منجر به حملات پانیک یا هراس در وی شود. برخی از علائم جسمی حملات پانیک که ممکن است با فوبیا همراه باشند، شامل موارد زیر است:

 


مرد بهترین شویم

توی این پک فوق العاده، مرد بهتری شویم رو جوری یاد میگیری که تو هیچ کلاس آموزشی یا پک دیگه ای نه دیدی نه شنیدی! 


 

  • تنگی نفس
  • حالت تهوع
  • سردرد
  • خشکی دهان
  • ضربان سریع قلب
  • بی حسی
  • لرز
  • لرزش اندام ها
  • تعریق

طبقه بندی انوع مختلف فوبیا

فوبیا به عنوان یک اختلال اضطرابی طبقه بندی می شود و جزء رایج ترین نوع اختلالات روانی است. در مجموع، اختلالات مربوط به فوبیا تقریباً 36 میلیون بزرگسال در ایالات متحده را تحت تأثیر قرار داده است که تقریبا 20٪ از جمعیت این کشور محسوب می شود. اختلالات مربوط به فوبیا در 3 دسته ی مختلف طبقه بندی می شوند:

  • فوبیاهای خاص: ترس و اضطراب بیش از حد از یک شی، حیوان یا موقعیت خاص
  • آگورافوبیا (گذر هراسی): ترس و اضطراب بیش از حد از قرار گرفتن در یک محیط ناآشنا مانند فضای باز یا محیط های شلوغ و پرجمعیت
  • فوبیای اجتماعی: ترس و اضطراب بیش از حد در مورد تعاملات اجتماعی و قرار گرفتن در معرض قضاوت و موشکافی دیگران

برای تشخیص فوبیا در خود، ابتدا موارد زیر را در نظر بگیرید:

  • قبل از اینکه وجود یک نوع از فوبیای مذکور را در خود تشخیص دهید، ابتدا باید به یاد داشته باشید که فوبیا، بسیار فراتر از ترس های معمول و واکنش های طبیعی ما هستند. به عنوان مثال، اگر در جنگل پیاده روی کنید و یک خرس ببینید، ممکن است ترس وحشتناکی داشته باشید. این یک واکنش عادی و منطقی است و بخشی از پاسخ ستیز و گریز بدن محسوب می شود.
  • از طرف دیگر فوبیا یک ترس غیرمنطقی است که موجب ایجاد اضطراب می شود. به عنوان مثال، شما ممکن است در حد مرگ از سگها بترسید و سعی کنید به هر قیمتی از آنها دوری کنید. با این وجود واقعیت منطقی این است که اکثر سگها به هیچ وجه به شما آسیب نمی رسانند.
  • علاوه بر ایجاد ترس و اضطراب بیش از حد و نامعقول، چند شرط دیگر نیز برای تشخیص فوبیا در فرد وجود دارد. طبق گفته ی انجمن روانپزشکی آمریکا، علائم فوبیا باید به مدت 6 ماه یا بیشتر تجربه شوند، محدود کننده زندگی باشند، باعث اجتناب یا پریشانی شدید شوند و نباید ناشی از اختلالات دیگری باشند.

word image 43

رایج ترین فوبیاها در جهان کدامند؟

متخصصان ده ها بیماری فوبیا را شناسایی کرده اند که شامل فوبیاهای عجیب و غریب و نامعقول مانند ترس از رنگ ها و ترس از ریش و همچنین فوبیاهای معقول تر مانند ترس از دندانپزشک یا بیماری است. موارد زیر شامل رایج ترین فوبیاهایی که مردم با آن روبرو هستند می باشد.

1-تریسکایدکا فوبیا یا ترس از عدد سیزده

تریسکایدکا فوبیا ترس از عدد 13 است. در فرهنگ غربی، این عدد به قدری نحس تلقی می شود که هنگام شماره گذاری طبقات ساختمان، آن را نادیده می گیرند. تقریباً 10٪ آمریکایی ها نسبت به عدد 13 این عقیده را دارند و برخی از این افراد، ترس بیش ازحدی از آن دارند. جمعه سیزدهم برای این افراد بسیار نحس تلقی می شود، تا آنجا که برخی از آنها در این روز از بیرون رفتن از خانه یا حتی از رختخواب خودداری می کنند. این عقیده در بین ایرانی ها نیز دیده می شود و به همین دلیل در روز سیزدهم فروردین، به طبیعیت می روند تا از شر نحسی این روز در امان بمانند!

 


چرب زبان

با این اپلیکیشن ساده، هر زبانی رو فقط با روزانه 5 دقیقه گوش دادن، توی 80 روز مثل بلبل حرف بزن! بهترین متد روز، همزمان تقویت حافظه، آموزش تصویری با کمترین قیمت ممکن!


 

2-کلاستروفوبیا یا ترس از محیط های بسته

كلاستروفوبیا یا تنگاهراسی، ترس از حضور در مناطق بسته و گیر کردن در آنها است. اگر به طور مرتب اضطراب شدیدی را تجربه می کنید یا با قرار گرفتن در یک اتاق شلوغ یا در یک فضای کوچک بسته دچار حمله هراس می شوید، ممکن است به این فوبیا مبتلا شده باشید. از دیگر علائم خاص کلاستروفوبیا می توان به پیدا کردن راه های خروجی یا ایستادن در کنار آنها، پرهیز از وارد شدن به آسانسور و پرهیز از قرار گرفتن در ترافیک شدید اشاره کرد. اگر کلاستروفوبیا شدید باشد، بستن درب اتاقی که فرد در آن قرار دارد، ممکن است منجر به هراس یا ترس بسیار شدید در وی شود.

 موثرترین و جدیدترین روش مقابله با استرس و کنترل 100درصد آن

3-آکروفوبیا یا ترس از ارتفاع

تخمین زده می شود که حدود 5٪ از مردم از عارضه ی آکروفوبیا رنج می برند که به عنوان ترس شدید از ارتفاع تعریف می شود. مقدار مشخصی از ترس هنگام قرار گرفتن در ارتفاع امری طبیعی و معمول است، اما یک فرد مبتلا به آکروفوبیا، ترس غیرقابل تحملی از ارتفاع دارد. حتی ایستادن روی یک نردبان کوتاه یا قرار گرفتن در یک طبقه ی بالای یک ساختمان اداری هم ممکن است اضطراب شدیدی را برای افراد مبتلا به این اختلال ایجاد کند. احساس سرگیجه یا یخ زدگی دو علامت رایج اکروفوبیا است. احساس ناخوشایند چرخش (که به عنوان vertigo نیز شناخته می شود) نیز از علائم رایج این اختلال است.

4-نکتو فوبیا یا ترس بسیار شدید از تاریکی

اکثر بچه ها از تاریکی می ترسند اما این ترس در بسیاری از بزرگسالان هم دیده می شود! در حقیقت حدود 11٪ از مردم از تاریکی، بسیار واهمه دارند و ترس بسیار شدیدی در مقابل آن تجربه می کنند. به این وضعیت نیکتوفوبیا یا تاریکی هراسی نیز گفته می شود. این نوع فوبیا معمولاً منجر به بیخوابی یا کم خوابی می شود. علائم دیگر این فوبیا شامل حالت تهوع، خشکی دهان و از نفس افتادن است. علت ترس این افراد این است که نمی توانند اطراف خود را ببینند و دایما احساس می کنند اتفاق بسیار بدی در تاریکی برای آنها خواهد افتاد.

5-سینوفوبیا یا سگ هراسی

سینوفوبیا ترس شدید از سگ است. این فوبیا ممکن است بیش از آنچه فکر می کنید شایع باشد، زیرا تقریباً 5٪ از مردم را تحت تأثیر قرار می دهد. فرد مبتلا به این فوبیا ممکن است در سنین کودکی توسط یک سگ تعقیب یا گاز گرفته شده باشد و اضطراب و ترس شدید از سگها از این حادثه ایجاد شده باشد. ترس از سگها مانند سایر فوبیاهای مربوط به حیوانات، بیشتر در زنان دیده می شود.

6-استرافوبیا یا ترس از رعد و برق

اگر ترس شدید و غیرمنطقی از رعد و برق و نور داشته باشید، ممکن است دچار استرافوبیا شده باشید. افراد مبتلا به این فوبیا اغلب گزارشات هواشناسی را دنبال می کنند و در صورت پیش بینی رعد و برق و طوفان ممکن است برنامه های خود را تغییر دهند و دچار اضطراب های شدید شوند. این افراد هنگام برخورد با رعد و برق، خود را پنهان می کنند یا مانند یک توپ خود را جمع می کنند. درد در قفسه سینه و تعریق کف دست، از علائم رایج برخورد این بیماران با نور و رعد و برق است. تحقیقات نشان می دهد که استرافوبیا، سومین فوبیای رایج در جهان است. بسیاری از سگها و گربه ها نیز به این فوبیا مبتلا هستند.

موثرترین روش برای رسیدن به مثبت اندیشی و حذف افکار منفی در زندگی

7-آیروفوبیا یا ترس از پرواز با هواپیما

ترس از پرواز با هواپیما، هلی کوپتر یا سایر وسایل نقلیه هوابرد را آیروفوبیا می گویند. این فوبیا ممکن است مربوط به کلاستروفوبیا و اکروفوبیا باشد، زیرا قرار گرفتن در یک فضای بسته و همچنین بالا بودن (قرار گرفتن در ارتفاع) را شامل می شود. تخمین زده می شود که حدود 25٪ از کسانی که پرواز می کنند، این فوبیا را دارند. علائم آیروفوبیا شامل سردرگمی، سرگیجه و اضطراب شدید است.

8-میسوفوبیا یا ترس از میکروب ها

افرادی که از میسوفوبیا (که به آن فوبیای میکروب نیز می گویند) رنج می برند، ترس بسیار زیادی از میکروب ها، باکتری ها، ناپاکی ها و عفونت ها دارند. پرهیز از تماس با دیگران، شستن افراطی و وسواسی دست ها و صرف وقت زیاد برای تمیز کردن و نظافت، همگی از نشانه های میسوفوبیا هستند. احتمال ابتلای کسانی که وسواس فکری دارند به این فوبیا بیشتر است. اگر متوجه شدید که بیش از حد در مورد میکروب ها مضطرب هستید و این بر کیفیت زندگی تان تأثیر منفی می گذارد، به دنبال کمک یک متخصص بهداشت روان باشید. چون این فوبیا موجب می شود از موقعیت های اجتماعی و محل کار و زندگی دوری کنید و این آغازگر ابتلا به فوبیای اجتماعی خواهد شد.

9-آگورافوبیا یا ترس از فضاهای باز

تخمین زده می شود که تقریباً 1٪ از بزرگسالان آمریکایی از آگورافوبیا رنج می برند. این نوع اختلال اضطرابی که در گروه فوبیای خود قرار می گیرد، باعث می شود فرد در هنگام قرار گرفتن در مکان ها یا موقعیت هایی که بر آن احساس کنترل ندارد و یا جاهایی که فرار از آنجا دشوار است، احساس اضطراب کنند. علائم آگورافوبیا ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  • ترس از ازدحام جمعیت
  • ترس از تنها ماندن در خانه
  • ترس از فضاهای باز
  • ترس از وسایل حمل و نقل عمومی
  • ترس از فضاهای بسته (مانند کلاستروفوبیا)

علاوه بر کلاستروفوبیا، ترس از تنها ماندن یا مونوفوبیا نیز از انواع رایج آگورافوبیا محسوب می شوند.

20 نکته جالب روانشناسی که در 99 درصد مواقع در زندگی موثرند

10-آراکنوفوبیا یا عنکبوت هراسی

در سالهای گذشته، فیلم ها و سریال های مختلفی ساخته شده که بیانگر ترس انسان ها از عنکبوت ها است. عنکبوت ها ممکن است از نظر اکثر مردم ترسناک و منزجر کننده باشد، اما افراد مبتلا به آراکنوفوبیا در مواجهه با ریزترین موجودات هشت پا، واکنشی بسیار اغراق آمیز و وحشت برانگیز خواهند داشت. اگر آنقدر از عنکبوت می ترسید که از رفتن به مکان هایی که احساس می کنید ممکن است این حشره در آنجا باشد خودداری می کنید یا هنگام دیدن آن در خانه مجبور به ترک خانه می شوید، ممکن است یکی از 5٪ افرادی باشید که به این نوع فوبیا مبتلا هستند.

11-تری پانو فوبیا یا ترس از تزریق

ترپانوفوبیا ترس از سوزنی است که در روش های پزشکی مانند تزریق یا خون دادن استفاده می شود. این فوبیا معمولاً با ترس از سایر اقدامات و پروسه های پزشکی نیز همراه است. ترس و اضطراب از سوزن ممکن است به حدی باشد که فرد از جستجوی مراقبت های پزشکی مورد نیاز خود و همچنین پزشک یا دندانپزشک مورد نظر اجتناب کند. تخمین زده می شود که حدود 10٪ از آمریکایی ها ممکن است از این اختلال رنج ببرند. اگر فوبیا مانع از معالجه و درمان بیماران شود، لازم است که آنها از یک متخصص بهداشت روان کمک بگیرند.

12-افیوتیوبا یا مار هراسی

ترس شدید و غیرمنطقی از مارها که به عنوان افیوفوبیا شناخته می شود، تقریباً در 1.3درصد از افراد بزرگسال تجربه می شود. مارهراسی هم مانند عنکبوت هراسی، در بسیاری از فیلم ها و سریال ها به تصویر کشیده شده است. اما زمانی که این ترس شدید و غیر منطقی شود، افیوتیوبا نامیده می شود.

رایج ترین عوامل ترس در انسان، انواع و روش مدیریت (از نظر علمی)

13-سوشیال فوبیا یا فوبیاهای اجتماعی

ترس از اجتماع که از نظر پزشکی به عنوان اختلال اضطراب اجتماعی نیز شناخته می شود، می تواند به همان اندازه فوبیاهای خاص مانند مارهراسی یا عنکبوت هراسی، وحشت برانگیز باشد. در حقیقت فوبیا های اجتماعی می توانند مشکلات سلامتی قابل توجهی ایجاد کنند که اغلب مقابله و درمان آنها دشوارتر از فوبیاهای خاص است. سوشیال فوبیا بسیار فراتر از “خجالتی بودن” است. این فوبیا درواقع یک ترس و اضطراب دایم، از قرار گرفتن در معرض توجه یا قضاوت دیگران است. علائم دیگر فوبیای اجتماعی عبارتند از:

  • پرهیز از رفتن به مناسبت های جمعی
  • اضطراب شدید در مواردی مانند حرف زدن در جمع
  • ترس و عدم تعامل با غریبه ها
  • ترس از شرمندگی یا تحقیر شدن
  • اضطراب از پیش بینی یک رویداد یا فعالیت ترسناک
  • تجزیه و تحلیل بیش از حد تعاملات اجتماعی خود

غلبه بر فوبیا

فوبیا در اکثر موارد قابل درمان است و روش های مختلفی برای کمک به مردم در غلبه بر این بیماری وجود دارد. اولین قدم درمان معمولا صحبت کردن با یک متخصص بهداشت روان است. یک روانپزشک یا روانشناس ممکن است رفتار درمانی شناختی (یا CBT که در ایران به نام درمان شناختی رفتاری هم شناخته می شود)، دارو یا ترکیبی از هر دو را برای درمان فوبیا توصیه کند.

از دیگر روشهای درمانی معروف برای فوبیا می توان به مواجهه فوری، مواجهه ی تدریجی و مدل سازی اشاره کرد. مواجهه فوری شامل قرار گرفتن کامل در معرض فوبیا است تا زمانی که اضطراب از بین برود، در حالی که مواجهه ی تدریجی به تدریج و با گذشت زمان فرد را در معرض ترس قرار می دهد. از طرف دیگر، مدل سازی یک درمان منفعل است که شامل قرار گرفتن افراد دیگر در معرض فوبیا و مشاهده ی بیخطر بودن وضعیت مورد نظر برای فرد بیمار است.

علت ترس انسان از تاریکی چیست؟ چه نشانه هایی دارد؟

بطور کلی می توان گفت درمان مناسب برای هر فوبیا، بستگی به عوامل مختلفی از جمله علائم و میزان ترس افراد دارد. پس بهتر است قبل از هرچیز با یک پزشک یا روانشناس متخصص در زمینه ی فوبیا مشورت نمایید تا یک برنامه درمانی مناسب برای شما تنظیم شود.

میلاد حیدری

هدفم از راه اندازی سایت، آموزش هنر و مهارت های لازم برای هموطنان عزیزم در سراسر دنیاست. به امید روزی که آگاهی در بین هموطنانم فراگیر شود. سوالات خود را مطرح فرمایید در حد توان پاسخ خواهم داد.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا