27 روش افزایش کیفیت زندگی (راهکارهای واقعا موثر)
کیفیت زندگی مفهوم ثابتی نیست؛ یعنی نمی شود انتظار داشت که زندگی همیشه یک کیفیت ثابت و بدون تغییری داشته باشد. از طرف دیگر، زندگی با کیفیت برای هر کسی تعریف متفاوتی دارد، چون هر کدام از ما ترجیحات و اولویت های مختلفی داریم و از زندگی چیزهای مختلفی می خواهیم.
حالا فرقی نمی کند که در زندگی دنبال چه چیزی هستید، اگر الان در حال خواندن این مطلب هستید یعنی دنبال راهی برای افزایش کیفیت زندگی تان می گردید. خوشبختانه روش های زیادی برای انجام این کار وجود دارد. توصیه ها و نکاتی که در این مطلب گفته می شود را دنبال کنید تا بتوانید کیفیت زندگی تان را بهبود ببخشید.
کیفیت زندگی دقیقا چیست؟
قبل از هر چیزی بیایید ببینیم اصلا کیفیت زندگی به چه معناست؟ به طور کلی داشتن یک زندگی با کیفیت به این معناست که شما از دنیای پیرامون خودتان لذت ببرید. یک زندگی با کیفیت معمولا با داشتن پول کافی برای برآورده کردن نیازهای زندگی شما (حتی اگر فرد خیلی قانع و کم توقعی باشید) و همینطور داشتن وقت کافی برای لذت بردن از زیبایی های دنیا و بودن در کنار افرادی که دوستشان دارید تعریف می شود.
ممکن است شما ثروتمندترین فرد دنیا باشید اما کیفیت زندگی تان به مراتب پایین تر از کسی باشد که درآمد خیلی پایینی دارد، چون شما مدام درگیر کارتان هستید و وقت کافی برای تفریح و لذت بردن از زندگی تان ندارید اما آن فرد در کنار کار و تلاش برای پول درآوردن، از محیط اطراف و دنیای پیرامونش هم لذت می برد و به اصطلاح دلش خوش است.
نکته دیگری که باید موقع تعریف کیفیت زندگی به آن توجه داشته باشید این است که این کیفیت به زندگی الان و در حال حاضر شما مربوط می شود نه به چیزی که در گذشته بوده یا زندگی آینده شما. کسی که زندگی با کیفیتی دارد به گذشته فکر نمی کند و نگران آینده هم نیست؛ او فقط در زمان حال زندگی می کند و از آن لذت می برد.
27نکته و راهکار کاملا موثر و واقعی برای افزایش کیفیت زندگی
اگر فکر می کنید وقتش رسیده که کیفیت زندگی تان را بیشتر کنید، ما اینجا 21 راهکار موثر را در اختیارتان می گذاریم:
1- مدتی را در طبیعت سپری کنید
این واقعیت ناراحت کننده که ما زندگی مان را از طبیعت جدا می دانیم واقعا غیر طبیعی است. اگر بخواهیم منطقی به قضیه نگاه کنیم، ما در واقع حیوان هایی هستیم که تکامل یافته ایم. ما برای زندگی در ساختمان های بتنی و شهرهای شلوغ طراحی و ساخته نشده ایم. اجداد ما در دشت های آفریقا تکامل یافته اند و ما هم یکی از آنها هستیم.
با این اپلیکیشن ساده، هر زبانی رو فقط با روزانه 5 دقیقه گوش دادن، توی 80 روز مثل بلبل حرف بزن! بهترین متد روز، همزمان تقویت حافظه، آموزش تصویری با کمترین قیمت ممکن!
پس به خودتان لطف کنید و با طبیعت ارتباط برقرار کنید. وارد یک جای سرسبز بشوید، چمن های سبز را بین انگشتان پایتان حس کنید. درخت ها را بغل کنید و اجازه بدهید روح طبیعت به درون شما نفوذ کند. در فضای سبز قدم بزنید، در طبیعت دراز بکشید و کتاب بخوانید. تنها کاری که باید بکنید این است که از این دنیای پر هیاهو و شلوغ دور شوید و به دامن طبیعت پناه ببرید.
2- اجتماعی باشید؛ اما در عین حال به مرزهای خودتان هم احترام بگذارید
بعضی از ما بیشتر از دیگران به اجتماعی شدن و اجتماعی بودن نیاز داریم و برای خیلی ها این مساله سخت است. برای اجتماعی شدن سعی کنید تا جایی که می توانید با خانواده و بهترین دوستانتان وقت بگذرانید. سپری کردن زمان با کسانی که دوستشان دارید و باعث می شوند به شما خوش بگذرد برای تقویت روحیه بسیار عالی است.
از طرف دیگر یادتان هم باشد که به خاطر اجتماعی شدن اجازه ندهید که دیگران شما را تحت فشار قرار بدهند. ” نه” گفتن در موارد لازم هم می توانید کیفیت زندگی تان را بالا ببرد. اگر ترجیح می دهید به جای مهمانی رفتن در خانه بمانید و فیلم سینمایی مورد علاقه تان را ببینید، تنها کاری که باید بکنید این است که” نه ” بگویید. همیشه با خودتان صادق باشید و انرژی تان را صرف افراد و کارهایی بکنید که شما را خوشحال می کنند.
3- با شخصی که دوستش دارید تماس بگیرید
گاهی اوقات پیش می آید که نمی توانید آدم هایی که دوستشان دارید را حضوری ببینید؛ ولی خوشبختانه می توانید با آنها تماس بگیرید. با کسی تماس بگیرید که همیشه لب هایتان را به لبخند باز می کند ولی به هر دلیلی به اندازه کافی با او حرف نمی زنید. می توانید به اشخاصی که دوستشان دارید زنگ بزنید، اس ام اس بدهید و چه بهتر که با آنها چت تصویری هم داشته باشید.
کیفیت زندگی شما تا حد زیادی به افرادی که با آنها ارتباط دارید بستگی دارد. سعی کنید با کسانی مراوده کنید که مثبت اندیش هستند و روحیه شما را تقویت می کنند، نه اشخاصی منفی بافی که مدام باعث ناامیدی شما می شوند.
4- به سرگرمی های مورد علاقه تان مشغول شوید
آیا مدتهاست که دلتان می خواهد سرگرمی مورد علاقه تان را انجام بدهید ولی وقتش را ندارید؟ خب، حالا وقتش رسیده که این کار را بکنید! برای خودتان و علایقتان احترام قائل شوید و زمانی را برای پرداختن به سرگرمی های مورد علاقه تان اختصاص بدهید.
اگر هنوز هم نمی دانید سرگرمی مورد علاقه تان چیست، دنبال کاری بگردید که شما را خوشحال می کند و سرگرم می شوید. چیزهای مختلف را امتحان کنید یا یک مهارت جدید یاد بگیرید. داشتن علاقه واشتیاق به انجام کاری به جز وظایف شغلی و شخصی، از بسیار جهات برای شما سودمند و مفید است.
5- خواب با کیفیت را در اولویت قرار بدهید
استراحت خوب و کافی یکی از مهم ترین موارد برای داشتن یک زندگی با کیفیت است. خواب خوب هم برای سلامت روحتان ضروری است هم سلامت جسمتان. اگر خواب کافی نداشته باشید، انرژی لازم برای ادامه کارهای روزمره تان را هم نخواهید داشت.
علاوه بر این خواب کافی و مناسب، باعث ترشح و تنظیم هورمون های تقویت کننده روحیه تان هم می شود. کم خوابی می تواند منجر به نوسانات خلقی یا تحریک پذیری شود.
6- رژیم غذایی سالم و متعادلی داشته باشید
به جز خواب، داشتن یک رژیم غذایی خوب و متعادل یکی از بهترین و اساسی ترین جنبه های داشتن یک زندگی با کیفیت است. شما واقعا همان چیزی هستید که می خورید و اگر می خواهید جسم و روحتان در بالاترین کیفیت ممکن باشد، به سوخت با کیفیت نیاز دارید.
اگر احساس خوبی در درونتان نداشته باشید، لذت بردن از زندگی واقعا سخت می شود. یک رژیم غذایی خوب مملو از میوه ها و سبزیجات تازه است و غذاهای فرآوری شده بسیار کمی در آن استفاده می شود.
7- به خودتان سخت نگیرید
یادتان باشد برای داشتن یک زندگی با کیفیت لازم نیست به خودتان زیاد سخت بگیرید. وقتی می گوییم باید رژیم غذایی متعادل و سالمی داشته باشید به این معنی نیست که باید خودتان را از همه چیز محروم کنید.
لذت بردن از غذاهای خوب و خوراکی های خوشمزه و مهمان کردن خودتان به چیزی که دوستش دارید هم می تواند کیفیت زندگی شما را به شدت بالا ببرد. کارهای کوچکی مثل رفتن به رستوران مورد علاقه تان یا درست کردن غذایی که دوستش دارید واقعا می تواند روحیه تان را تقویت کند. مثل خیلی از جنبه های دیگر زندگی، حفظ تعادل مهم ترین و اصلی ترین چیزیست که باید مد نظر داشته باشید.
8- آب کافی بنوشید
خیلی از ما به اندازه کافی آب نمی نوشیم؛ ولی باید بدانید که آب برای سلامتی بدن و عملکرد درست و مناسب بدن بسیار مهم و ضروری است. پس حتما به اندازه کافی آب بنوشید و همیشه با خودتان یک بطری آب داشته باشید و جرعه جرعه از آن بنوشید.
9- کمی آفتاب بگیرید
بدن ما به ویتامین D نیاز دارد و بهترین منبع این ویتامین نور مستقیم خورشید است؛ پس حتما هر روز مدتی زیر نور آفتاب قرار بگیرید. حتی در روزهایی که هوا ابری است باز هم خورشید وجود دارد و می توانید از نورش استفاده کنید. علاوه بر این بیرون رفتن از خانه می تواند به رفع نگرانی ها و استرس های شما هم کمک کند.
10- هر روز بدنتان را حرکت بدهید
ورزش جریان خون را بهبود می بخشد و باعث افزایش انرژی تان می شود. این کار باعث می شود هم ذهنتان و هم جسمتان سالمتر شود. از طرف دیگر تقویت عضلات بدن به شما کمک می کند در زندگی روزمره تان هم احساس بهتری داشته باشید.
اگر شغل کم تحرکی دارید، باید ورزش را در اولویت قرار بدهید. کارهای ساده ای مثل پیاده روی های صبحگاهی واقعا می توانند روی سلامت ذهن و جسمتان تاثیر مثبتی بگذارند. اگر بتوانید تمرین های مناسبی برای افزایش پمپاژ قلب و ترشح بیشتر اندورفین ها انجام بدهید هم می توانید کیفیت زندگی تان را بالا ببرید.
11- مشروبات الکلی مصرف نکنید
مصرف الکل نه تنها روی جسمتان آثار مخربی به جا می گذارد، بلکه به مرور زمان ذهن و روحتان را هم تحت تاثیر قرار می دهد. مشروبات الکلی شاید در لحظه شما را خوشحال کند اما رفته رفته آثار آن برعکس خواهد شد.
12- در لحظه زندگی کنید
مسلما فکر کردن به گذشته یا نگرانی درباره اتفاقاتی که قرار است در آینده پیش بیاید هیچ فایده ای ندارد. سعی کنید در لحظه زندگی کنید. تمام حواس و تمرکزتان را روی زندگی فعلی تان معطوف کنید و از آن لذت ببرید. امروز هیچ وقت تکرار نمی شود پس آن را دریابید و از دستش ندهید.
13- مدیتیشن کنید
اگر می خواهید در لحظه زندگی کنید، مراقبه و مدیتیشن روش خوبی برای تمرکز روی زمان حال است. می توانید از تمرینات مراقبه استفاده کنید یا قط 10 دقیقه بنشینید و به صداهای اطراف خودتان گوش دهید و اجازه بدهید افکارتان شناور شوند. مدیتیشن راهی عالی برای کاهش استرس و نگرانی هاییست که می توانند روی کیفیت زندگی تان تاثیر نامطلوبی بگذارند.
14- وقتتان را مدیریت و برنامه ریزی کنید
اینکه بخواهید همه چیز را کاملا تحت کنترل و مدیریت قرار بدهید باعث نگرانی و استرستان می شود؛ اما برنامه ریزی معقول به شما کمک می کند تا روی کارهایتان تسلط بیشتری داشته باشید.
هرج و مرج و به هم ریختگی باعث ایجاد احساس آشفتگی در شما می شود، پس هر چقدر بیشتر روی برنامه پیش بروید، احساس بهتری خواهید داشت. فقط یادتان باشد که قرار نیست همیشه همه چیز روی برنامه پیش برود و زمان هایی را هم برای بهم ریختن برنامه تان در نظر بگیرید.
15- فضای زندگی تان را متحول کنید
ما زمان زیادی را در خانه می گذرانیم، برای همین زیباسازی محیط اطرافمان تاثیر زیادی در تقویت روحیه مان دارد. لازم نیست حتما محیط خانه تان با وسایل گران قیمت زیبا شود، فقط باید کمی خلاقیت به خرج بدهید.
اما قبل از اینکه دست به کار شوید و اطرافتان را تغییر بدهید، وسایلتان را مرتب کنید و اضافی ها را دور بریزید. اگر وسیله غیر ضروری دارید و از آن استفاده نمی کنید می توانید آن را به دیگران اهدا کنید. بعد فکر کنید و ببینید چطور می توانید فضای خانه را زیباتر، رنگی تر و شادتر کنید.
16- به خانه جدیدی نقل مکان کنید
البته این مورد برای همه امکان پذیر نیست، اما اگر خانه فعلی تان را دوست ندارید و احساس خوبی در آن ندارید ببینید آیا می توانید به جای بهتری نقل مکان کنید؟
لازم نیست خانه جدیدتان حتما بزرگتر یا گرانتر باشد، گاهی اوقات فضای جدید، همسایه های جدید، محله جدید و یا جایی که به فضای سبز یا پارک دسترسی داشته باشد می تواند کیفیت زندگی تان را بالا ببرد.
17- قدرشناسی و سپاسگزاری را تمرین کنید
گاهی اوقات ممکن است لازم نباشد چیزی را در زندگی تان تغییر بدهید تا کیفیت زندگی تان بالا برود؛ ممکن است همه چیز با تغییر نگرش و دیدگاهتان بهتر شود.
لیستی از چیزهایی که در زندگی تان دارید و به خاطرشان سپاسگزارید تهیه کنید. این لیست را در پایان روز چک کنید و به خاطر همه داشته هایتان از خداوند سپاسگزار باشید.
18- بخندید
با دوستانتان دور هم جمع شوید و بخندید. یک فیلم خنده دار نگاه کنید یا به یک پادکست کمدی گوش بدهید و بیخیال غم و غصه هایتان بشوید. خندیدن میزان استرس را کم می کند و سیستم ایمنی بدن شما را تقویت کند؛ بنابراین هیچ وقت نباید قدرت خنده را دست کم بگیرید.
19- از مشغله های زندگی دور شوید
اگر می توانید آخر هفته به سفر بروید یا برای یک سفر یکی دو روزه برنامه ریزی کنید. این تغییرات می تواند روحیه شما را بسیار بالا ببرد و تقویت کند. کشف مکان های جدید یا سفر به مناطقی که تا بحال ندیده اید تجربه ای حیرت انگیز و جالب برایتان خواهد بود.
20- با خودتان صادق باشید
هیچ وقت نمی توانید احساس خوشحالی و شادی عمیقی داشته باشید مگر اینکه بدون توجه به نظر دیگران درباره شما، با خودتان صادق و روراست باشید. به صدای درونی تان گوش کنید، اگر احساس می کنید کاری برایتان مناسب نیست آن را انجام ندهید. در برابر فشارهای دیگران سر خم نکنید و به خاطر دیگران اولویت هایتان را تغییر ندهید.
21- از فضای مجازی دور شوید
شبکه های اجتماعی جای زیاد خوبی نیستند، چون ممکن است مدام در آنجا خودتان را با دیگران مقایسه کنید. هر چه زمان کمتری در رسانه های اجتماعی صرف کنید، کیفیت زندگی تان بالاتر می رود. زندگی تان را با دیگران مقایسه نکنید و نگران این نباشید که در ذهن دیگران چطور به نظر می رسید.
در ادامه بخوانید: چطور آدم خوبی باشیم؟ (101 ایده برای کمک به دیگران)
22-نام افراد را به خاطر بسپارید.
این باعث خوشحالی آنها می شود علاوه بر این می تواند تاثیر مثبتی بر منافع آینده شما داشته باشند. برای انجام این کار وقتی خود را معرفی می کنند بلافاصله نام آنها را تکرار کنید. سپس چندین بار این نام را در ذهنتان تکرار کنید تا مطمئن شوید آن را به خاطر سپرده اید. در مکالمات تا حد امکان از نام افراد استفاده کنید تا احتمال فراموش کردن از بین برود. اگر در انجام این کار مشکل دارید، سعی کنید برای به خاطر سپردن آنها از کلمات هم قافیه کمک بگیرید. اگر حافظه کوتاه مدتتان ضعیف است این ترفندها را بخوانید!
23- برای انجام کارهایتان یک لیست تهیه کنید
قدرت لیست کردن کارها را دست کم نگیرید! مواردی که در لیست ذکر می شود، در مرکز توجه و تمرکز شما قرار می گیرد. تهیه کردن لیست باعث می شود کارهایتان را بسیار بهتر و پربارتر انجام دهید.
اما تهیه ی لیست را تنها به انجام کارهای روزمره خود محدود نکنید! خلاق باشید. از همه ی تفریحاتی که می خواهید امسال انجام دهید، کارهایی که قصد دارید در تعطیلات آخر هفته با همسرتان انجام دهید، مکانهایی که دوست دارید از آنها بازدید کنید و… لیستی تهیه کنید. وقتی که همه اینها در مقابل شما نوشته می شود، به احتمال زیاد به انجام آنها ترغیب می شوید.
25 – برای مکالمه و صحبت های رو در رو وقت بگذارید
اکثر ما زمان بسیار زیادی را در رسانه های اجتماعی می گذرانیم که این زمان به طور متوسط 2 ساعت (و برای بعضی از نوجوانان به طور متوسط 9 ساعت !!) است. به این ترتیب از مکالمات واقعی و رو در رو غافل می شویم. سعی کنید بصورت حضوری یا حتی تلفنی با عزیزانتان در ارتباط باشید و صدای آنها را بشنوید.
رابطه ی حضوری و یا شنیدن صدای دوستان و آشنایان از طریق تلفن، موجب حس صمیمیت و دوست داشته شدن بیشتر می شود. بنابراین سعی کنید هر هفته وقتی را برای دیدار با اعضای خانواده یا دوستان تان اختصاص دهید.
24-هر روز چیز جدیدی یاد بگیرید.
این کار علاوه بر بهبود عملکرد حافظه، کتابخانه عظیمی از اطلاعات را در دسترس شما قرار می دهد. شعرها، نقل قول ها و فلسفه بهترین گزینه ها هستند. ترفند یادگیری سریع تر یک چیز جدید را در اینجا توضیح داده ایم.
به یک کاوشگر تبدیل شوید و جهان را مانند یک جنگل تصور کنید. به جزئیات کوچک اهمیت دهید. چیزهای جدید را امتحان کنید. از منطقه امن خود خارج شوید و سعی کنید تا حد ممکن محیط ها و احساسات مختلف را تجربه کنید. این دنیا چیزهای زیادی برای ارائه دارد، چرا از آنها استفاده نمی کنید؟
25- گاهی اوقات لازم است آزادانه و افراطی رفتار کنید
آخرین باری که یک کیف یا کفش گرانقیمت برای خود خریده اید یا رژیم غذایی تان را شکسته اید چه زمانی بوده است؟ گاهی اوقات لازم است از مرزها فراتر بروید و کمی افراطی رفتار کنید، چون شما لیاقت آن را دارید!
بنابراین گاهی اوقات رفتار آزادنه بسیار لازم است اما فراموش نکنید که زیاده روی نکنید. گاهی اوقات شما ارزش و لیاقت آزاد بودن را دارید. به این ترتیب به زندگی خود رنگ و انگیزه ی تازه ای بدهید و احساس بهتری داشته باشید.
حتما بخوانید: چگونه عادات خوب در خودمان ایجاد کنیم (و جایگزین عادات بد کنیم)
26-آنچه دوست دارید را انجام دهید.
تفاوت زیادی بین زندگی کردن و پول درآوردن وجود دارد. شما بدنبال کدام هستید؟ بسیاری از افراد زندگی خود را صرف تلاش برای کسب درآمد هرچه بیشتر می کنند تا بتوانند کارهایی را که می خواهند انجام دهند. منطقی نیست که تا 65 سالگی تلاش کنید تا بازنشسته شوید و کاری را که می خواهید انجام دهید. ما فقط یک بار زندگی می کنیم بنابراین چرا نباید آن را صرف دنبال کردن خواسته های خود کنیم؟ همین امروز به دنبال رویاهای خود بروید. خواسته هایتان را دنبال کنید. شما هرگز دوباره جوان نخواهید شد.
سلام
از معدود مقالاتی بود که خواندم و لذت بردم وبعضی نکاتشو یادداشت کردم
متاسفانه خود من زندگی کردن رو موکول کردم به دوران بازنشستگی . در حالی که نمیدونم تا اون موقع اصلا زنده می مونم یا نه