مهارت های روزمره برای زندگی بهتر

مهارت های زندگی (10 مهارت معروف که همه باید بلد باشند)

gold

به احتمال زیاد تاکنون اصطلاح مهارت های زندگی را شنیده اید و تا حدودی با آن آشنا هستید. منظور از مهارت های زندگی، مهارت های روانی و اجتماعی ست که به ما کمک می کنند، بهتر با چالش ها و نیازهای روزمره کنار بیاییم. بطور کلی این مهارت ها به ما برای داشتن زندگی بهتر کمک می کنند و هدف آنها تعادل نگرش ها، آگاهی و مهارت ها است.

این مهارت ها یا مهارت های دیگر (مثل آموزش زبان ترکی استانبولی) فرد را قادر می سازد تا به طور موثری با چالش های زندگی (خواه در محل کار و خواه در مدرسه یا در زندگی شخصی) مقابله کند و به این ترتیب زندگی بهتری داشته باشد. این مهارت ها باعث بهبود درک و کیفیت زندگی می شوند.

مهارت های زندگی به شما کمک می کنند که آرزوهای خود را برآورده کنید و از زندگی تان بهره ی کامل ببرید. در نتیجه داشتن هر مهارت مفیدی به معنای داشتن یک مهارت زندگی است. در این مطلب با بهترین و ضروری ترین مهارت های زندگی و همچنین مهارت های دهگانه آشنا می شوید.

برای درک بهتر مهارت های زندگی، ابتدا به مثال هایی از این مهارت ها توجه کنید.

نمونه هایی از مهارت های زندگی

  • مهارت مدیریت پول: برای مدیریت صحیح پول، باید نحوه ی بودجه بندی و پایبندی به آن را یاد بگیرید. با داشتن این مهارت زندگی، پول خود را محتاطانه خرج خواهید کرد.
  • آداب معاشرت خوب: این مهارت شامل دانستن چگونگی نوشتن ایمیل ها، نامه ها و بطور کلی متن های خوب و نحوه ی رفتار صحیح در محیط های گوناگون است. با داشتن این مهارت، قادر خواهید بود به درستی و بطور موثر با دیگران ارتباط برقرار کنید.
  • مدیریت زمان: مدیریت مناسب زمان برای داشتن یک زندگی رضایت بخش، بسیار حیاتی است. این به این معنی است که در کنار کار کردن، زمانی هم به اوقات فراغت خود اختصاص دهید.

اما این مهارت ها چه اهمیتی در زندگی ما دارند و چرا آموزش آنها از سنین کودکی، امری ضروری محسوب می شود؟ برای یافتن پاسخ این سوال، به قسمت زیر توجه کنید.

اهمیت مهارت های زندگی

  • مهارت های زندگی به افراد کمک می کنند تا نسبت به عواقب کارها و اعمال خود آگاه باشند. این مهارت ها افراد را قادر می سازند تا مسئولیت اعمال خود را بپذیرند و از سرزنش کردن دیگران خودداری کنند.
  • داشتن این مهارت ها، به کارگران و کارمندان کمک می کند تا روش های جدیدی برای آنالیز و حل مشکلات پیدا کنند. بنابراین به کمک آنها می توانند طرز کار خود را بهبود ببخشند و در وقتشان صرفه جویی کنند.
  • رشد مهارت های زندگی از سنین کودکی، باعث افزایش احساس خودآگاهی و همچنین قدردانی از خود و سایر افراد جامعه می شود.
  • خودآگاهی منجر به بالا رفتن عزت نفس می شود زیرا هرچه افراد بیشتر از پتانسیل و موقعیت خود در جامعه آگاه باشند، به میزان بیشتری به خود احترام خواهند گذاشت.
  • مهارت های زندگی موجب ارتقای توانایی ابراز وجود می شود (این توانایی موجب می شود به نیازهای خود آگاه باشیم و برای برطرف کردن آنها، اقدامات لازم را انجام دهیم). گوش دادن و ارزش گذاری به نظر دیگران، بخش مهمی از این مزیت است.
  • این مهارت ها افراد را قادر می سازند که با احساساتی مانند عشق، عصبانیت، ترس، انزجار و تمایل به پذیرش که معمولاً واکنش های ذهنی نسبت به یک موقعیت هستند، مقابله کنند.
  • داشتن این مهارت ها به افراد کمک می کنند تا منازعات را بدون خشونت و درگیری، حل و فصل کنند. درگیری ها اجتناب ناپذیر و گاهی اوقات ضروری هستند. با این حال داشتن مهارت های زندگی، مانع از تبدیل درگیری ها به خشونت می شوند.
  • تقویت مهارت های زندگی موجب ایستادگی در مقابل فشار همسالان و دفاع از اعتقادات و ارزش های شخصی می شود. این مهارت ها فرد را قادر می سازند تا در مقابل پیشنهادات نامطلوب دوستان و آشنایان، بایستد و بطور قاطع با آنها مخالفت کند.
  • این مهارت ها، فرد را برای کنار آمدن با استرس های زندگی آماده می کند. استرس در زندگی اجتناب ناپذیر است. مشکلات خانوادگی، فشارهای کاری و مرگ عزیزان، همگی موجب استرس هایی می شوند که با کمک مهارت های زندگی، می توان با آنها مقابله کرد.
  • مهارت های زندگی موجب بهبود ارتباطات می شوند. این مهارت ها به بهبود مهارت شنیداری و نحوه برقراری ارتباط به روش های مختلف کمک می نمایند.
  • مهارت های زندگی روابط بین فردی را بهبود می بخشند. کودکان با رسیدن به سن بزرگسالی، با افراد مختلف ارتباط برقرار می کنند و باید بدانند که در روابط مختلف، چه واکنش و رفتاری از خود نشان دهند.
  • مهارت های زندگی، موجب تقویت مهارت های مذاکره می شوند. دستیابی به این مهارت موجب می شود که فرد موقعیت های گوناگون را درک کند و با خطرات بالقوه مقابله نماید.
  • مهارت های زندگی، تفکر انتقادی را به افراد می آموزند. این مهارت ها به کودکان می آموزند که محیط پیرامون خود و پیام های زیادی که به آنها منتقل می شود را مورد انتقاد قرار دهند.
  • رشد این مهارت ها، به گرفتن تصمیمات صحیح کمک می کند. همه ی ما هر روز با موقعیت هایی روبرو می شویم که ما را ملزم به تصمیم گیری می کند. مهارت های زندگی به ما می آموزند که چگونه نتایج تصمیمات خود را بسنجیم و در موقعیت های گوناگون، تصمیمات صحیحی اتخاذ کنیم.
  • این مهارت ها احساس همدلی را در فرد پرورش می دهند. احساس همدلی شما را قادر می سازد تا از افرادی كه با مشكلات شدید روبرو هستند، حمایت كنید و به بهبودی سریع آنها کمک نمایید.

اکنون که با اهمیت مهارت های زندگی آشنا شدیم، بهتر است ضروری ترین مهارت هایی که به آنها مهارت های ده گانه هم گفته می شود را بشناسیم و سعی کنیم آنها را در فرزندان خود پرورش دهیم.

word image 34

مهارت های ده گانه زندگی

مهارت های زندگی مختلفی توسط سازمان هایی مانند WHO، UNICEF و غیره شناسایی و دسته بندی شده اند. این سازمان ها معتقدند که هر کودکی باید مهارت های اصلی زندگی را یاد بگیرد تا بتواند در موقعیت های مختلف زندگی، عکس العمل های مناسبی نشان دهد. ده مهارت اصلی زندگی توسط سازمان بهداشت جهانی تعیین شده است که از سوی سونیسف و یونسکو هم بعنوان مهارت های زندگی اصلی شناخته می شوند. WHO این ده مهارت را به سه ملفه ی اصلی طبقه بندی کرده است که هر کدام زیر مجموعه هایی دارند.

 


چرب زبان

با این اپلیکیشن ساده، هر زبانی رو فقط با روزانه 5 دقیقه گوش دادن، توی 80 روز مثل بلبل حرف بزن! بهترین متد روز، همزمان تقویت حافظه، آموزش تصویری با کمترین قیمت ممکن!


 

در این قسمت مهارت های ده گانه زندگی و معنی هر کدام از آنها با جزئیات کامل توضیح داده شده است.

(الف) مهارت تفکر نقادانه / مهارت تصمیم گیری:

1- مهارت تصمیم گیری: تصمیم گیری فرایندی جهت تعیین راه حل های جایگزین و سازنده در مورد مشکلات است. برداشتن هر قدمی در زندگی، به تصمیم گیری نیاز دارد. داشتن این مهارت موجب گرفتن تصمیمات واقع بینانه و انتخاب بهترین راه حل های موجود می شود.

2- مهارت تفکر نقادانه: مهارت تفکر انتقادی توانایی است که به تجزیه و تحلیل اطلاعات و تجربیات به روشی واقع گرایانه کمک می کند. همچنین به ما کمک می کند تا تأثیر تصمیمات اتخاذ شده را بر ارزش های فردی و ارزش های افراد نزدیک خود مورد ارزیابی قرار دهیم. داشتن این مهارت موجب می شود که موضوعات را به خوبی مورد بررسی قرار دهیم و هر چیزی را به سادگی قبول یا رد نکنیم.

نوجوانان بیشتر اوقات تحت تأثیر رسانه ها و همسالان خود قرار می گیرند. داشتن مهارت نقادانه می تواند به آنها کمک کند تا اقدامات خود را ارزیابی کنند و جوانب مثبت و منفی هر وضعیت را بسنجند.

3- مهارت حل مسئله: این مهارت به معنای شناسایی، درک و حل مشکلات است. مهارت حل مسئله موجب می شود که بتوانیم مشکلات و مسایل زندگی خود را از سر راهمان برداریم و از بین گرینه های مختلف، بهترین گزینه را برای حل مشکلات استفاده کنیم.

موثرترین روش برای رسیدن به مثبت اندیشی و حذف افکار منفی در زندگی

(ب) مهارت روابط بین فردی / مهارت ارتباطی:

1- مهارت ارتباط موثر: ارتباطات فرایند مهمی است که برای انتقال ایده ها، اطلاعات یا احساسات به دیگران استفاده می شود. اگر ارتباط موثر نباشد، رضایت بخش هم نخواهد بود. داشتن مهارت های ارتباطی موثر موجب می شود که بتوانیم به صورت کلامی و غیر کلامی و از طریق حرکات، بخوبی با دیگران ارتباط برقرار کنیم به گونه ای که متناسب با فرهنگ و موقعیت فرد باشد و منظور ما را بدرستی منتقل کند.

ارتباط موثر شامل گوش دادن فعال، توانایی ابراز احساسات و گرفتن بازخورد مناسب است. بنابراین داشتن این مهارت موجب درک بهتر دیگران، ابراز نیازها و احساسات و بطور کلی برقراری ارتباط رضایت بخش می شود.

2- مهارت مذاکره و حل تعارض: همه ی ما گاهی اوقات در موقعیت های ناراحت کننده ای قرار می گیریم که دوست داریم هر چه سریعتر از آنها خارج شویم. قرار گرفتن در این موقعیت ها، باعث ایجاد احساس نارضایتی می شود. به عنوان مثال کودکی که توسط همکلاسی های خود مورد آزار و اذیت قرار می گیرد، حالت افسردگی یا گوشه گیری پیدا می کند.

داشتن مهارت مذاکره به کودک کمک می کند تا بدون پرخاشگری، مذاکره کند و مسئله را حل کند. این موجب می شود که او احساس بهتری نسبت به خود و دیگران داشته باشد.

3- مهارت همدلی: این مهارت شامل توانایی تصور و درک زندگی افراد دیگر است. همدلی به معنای درک شرایط خوب یا بد و همچنین مشکلات دیگران است. داشتن یک دیدگاه مثبت نسبت به دیگران و احساس همدردی برای یک نوجوان مهم است. داشتن مهارت همدلی، به آماده کردن نوجوان برای رسیدن به سن بزرگسالی هم کمک می کند.

4- مهارت بین فردی: برای تکمیل موفقیت آمیز یک پروژه، به کار تیمی نیاز است. به عنوان مثال فکر کنید که می خواهید در مدرسه، نمایشگاهی ترتیب دهید. برای انجام اینکاربه کمک چه کسانی نیاز دارید؟ مدیر، همکاران یا دانش آموزان؟ مسلما به همکاری همه ی آنها نیاز دارید و برای موفق شدن در این کار، باید بتوانید به خوبی با دیگران ارتباط برقرار کنید. داشتن مهارت بین فردی برای هماهنگی کارها و مشارکت با دیگران لازم است. این مهارت به فرد کمک می کند تا رابطه مثبتی با همنوعان خود برقرار کند و با ایجاد روابط دوستانه، به دوستی های ناسالم خود خاتمه دهد.

توسعه این مهارت باعث می شود که فرد مورد پذیرش جامعه قرار گیرد. علاوه بر این موجب پذیرش هنجارهای اجتماعی و دوری از رفتارهای بزهکارانه در نوجوانان می شود.

مهارت هایی که باید در زندگی بلد باشیم: 44 توانایی برای هر مرد و زن

ج) مهارت های مدیریت احساسات و خودمدیریتی

1- مهارت مدیریت استرس: نوجوانی دوره ی حساسی است و تغییرات سریع رشد، باعث ایجاد استرس می شود. فرد در این دوره می خواهد که هویت خود را پیدا کند. اگر نوجوان در مسیر درست قرار داده نشود، احساس استرس می کند. داشتن استرس های طولانی مدت، موجب بروز مشکلات روحی و جسمی جدی می شود. داشتن مهارت مدیریت استرس، به شناخت منابع استرس در زندگی کمک می کند و فرد را به مسیری هدایت می کند که بتواند سطح فشارهای روانی را کنترل نماید.

2- مهارت مدیریت احساسات: رشد عاطفی تا سن 2 سالگی کامل می شود. نوجوانان در سنین بلوغ، با احساسات شدید و فزاینده ای روبرو هستند که کنترل آنها را با مشکل مواجه می کند.

مهارت مدیریت احساسات، در شناخت احساسات و هیجانات و نحوه ی واکنش صحیح به آنها نقش دارد. این مهارت موجب رشد سازنده شخصیت فرد می شود. با کسب این مهارت، فرد می تواند احساسات و هیجانات خود و دیگران را درک کند و به نوعی آنها را کنترل یا مهار نماید.

3- مهارت ارزیابی / خودآگاهی: این مهارت موجب افزایش عزت نفس و کنترل درونی فرد می شود و به شناخت نقاط ضعف و قوت او کمک می نماید. اگر یک نوجوان به این مهارت دست پیدا کند، به این باور می رسد که می تواند تغییری در جهان ایجاد کند. بنابراین نسبت به خود و جهان، دیدگاه مثبت تری خواهند داشت.

نتیجه گیری

انسان ترکیبی پیچیده از مهارت ها، آگاهی ها، قدرت ها و نگرش هاست. داشتن مهارت های زندگی، امری ضروری برای موفقیت در زندگی است. انسان ها دائماً با افراد دیگر، محیط های گوناگون و همچنین با نفس درونی خود ارتباط برقرار می کنند. کودکان پس از رسیدن به سن بزرگسالی، به مهارت های زندگی نیاز دارند تا بتوانند خود را با محیط های گوناگون وقف دهند و از عهده ی امور زندگی برآیند. بنابراین اگر می خواهید انسان های شاد و موفقی به جامعه تحویل دهید، تقویت مهارت های زندگی در فرزندتان را جزء اولولیت های زندگی خود قرار دهید.

لیست جامع 100 هدفی که قبل از مرگ باید به آنها رسید

میلاد حیدری

هدفم از راه اندازی سایت، آموزش هنر و مهارت های لازم برای هموطنان عزیزم در سراسر دنیاست. به امید روزی که آگاهی در بین هموطنانم فراگیر شود. سوالات خود را مطرح فرمایید در حد توان پاسخ خواهم داد.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا