عوامل موثر در شکل گیری شخصیت، انواع آن و خصوصیات شخصیتی
چه چیزی شخصیت شما را تعیین می کند؟ آیا شخصیت شما از خانواده به ارث رسیده است یا چیزی است که در طول سال ها به دلیل تغییرات روحی تحول یافته است؟ روانشناسان می گویند که شخصیت ما عمدتا در نتیجه چهار عامل اصلی تعیین می شود که شامل عوامل جسمی (بیولوژیکی / ارثی) ، اجتماعی (جامعه ای که در آن تربیت شده اید و نقش شما در جامعه)، روانی (رفتار ، عواطف و الگو های فکری درونی شما) و اعتقادی (ارزش ها و اعتقادات شما) می باشند. علاوه بر این، عوامل دیگری مانند عوامل مختلف فرهنگی، موقعیتی و محیطی است که ممکن است در شکل گیری شخصیت موثر باشند. بیایید بیشتر معنای شخصیت، انواع آن، عوامل تعیین کننده، ویژگی ها، ماهیت، ادراک و موارد دیگر را درک کنیم!
فهرست مطالب
- عوامل اصلی تعیین کننده شخصیت چیست؟
- عوامل بیولوژیکی تعیین کننده شخصیت
- عوامل روانشناختی تعیین کننده شخصیت
- عوامل فرهنگی تعیین کننده شخصیت
- عوامل خانوادگی
- عوامل اجتماعی تعیین کننده شخصیت
- عوامل موقعیتی
- عوامل اعتقادی تعیین کننده شخصیت
- معنای شخصیت
- انواع شخصیت
- خصوصیات شخصیتی
- عوامل موثر بر ادراک
- عوامل تعیین کننده شخصیت
- عوامل تعیین کننده شخصیت: آزمون های روان سنجی چگونه کمک می کنند؟
عوامل اصلی تعیین کننده شخصیت چیست؟
چهار عامل اصلی تعیین کننده شخصیت وجود دارد.
- عوامل تعیین کننده بیولوژیکی / فیزیکی: ویژگی های ارثی و جسمی
- عوامل تعیین کننده اجتماعی: جنبه های جامعه شناختی مربوط به جامعه و نقش وی در جامعه
- عوامل تعیین کننده روانشناختی: رفتار، احساسات، الگو های فکری و عقده های یک فرد
- عوامل تعیین کننده اعتقادی: ارزش ها، شوخ طبعی، اخلاق و …
از دیگر عوامل تعیین کننده شخصیت می توان به عوامل فرهنگی، موقعیتی، محیطی و . . . اشاره کرد.
عامل بیولوژیکی تعیین کننده شخصیت
صفات بیولوژیکی مهم ترین پارامتری است که عوامل مختلف شخصیتی را منعکس می کند. از آن جا که تعیین کننده اساسی شخصیت است، اکثر عوامل دیگر را نیز در بر می گیرد که بینش های مختلفی راجع به یک فرد را به وجود می آورد. برخی از عوامل مهم تحت تعیین عوامل جسمی شخصیت عبارتند از:
- وراثتی: ویژگی هایی که از زمان بارداری می توانند تعیین شوند به طور کلی تحت تاثیر وراثت قرار می گیرند. جنس، قد و قامت جسمی، مزاج، ترکیب عضلانی، ویژگی های صورت، قد و غیره خصوصیاتی هستند که فرد معمولاً از والدین به ارث می برد بنابراین، ژن های واقع در کروموزوم ها تعیین کننده نهایی شخصیت هستند.
- ویژگی های جسمی: شکل ظاهری نیز از عوامل تعیین کننده اصلی شخصیت است. نحوه ظاهر شدن شخص از نظر جسمی نقش مهمی در نحوه رفتار دیگران دارد. کوتاه یا بلند قد، لاغر، چاق، سیاه یا سفید، عواملی هستند که در رفتار دیگران و درک فرد از شخصیت خود تاثیر می گذارند.
عوامل روانشناختی تعیین کننده شخصیت
رویکرد روانشناختی از مهم ترین عوامل تعیین کننده شخصیت است. این سبک خاص که برای هر فرد متفاوت است در واقع از طریق ویژگی هایی مانند گرایش های ذهنی ، عواطف ، احساسات ، الگو های فکری و عقده ها تعیین می شوند. علاوه بر این ، همچنین درگیری های ذهنی ، خواسته ها ، آرزو ها، احساس سرکوب و موارد عاطفی فرد را بررسی می کند.
عوامل فرهنگی تعیین کننده شخصیت
همانطور که با عوامل تعیین کننده بیولوژیکی متولد می شویم، عوامل تعیین کننده فرهنگی شخصیت نیز مواردی هستند که با آن ها بزرگ می شویم. تشریفات و هنجار ها در خانواده، شرطی شدن زود هنگام، نحوه تربیت، گروه اجتماعی که در آن معاشرت می کنیم؛ همگی عواملی هستند که تأکید تأثیرگذاری بر شکل گیری شخصیت ما دارند. هر فرهنگی اعضای خود را آموزش می دهد و انتظار دارد به گونه ای رفتار کنند که مورد قبول جامعه باشد. از این رو، عواملی مانند پرخاشگری، استقلال، همکاری و رقابت از مهم ترین عوامل فرهنگی در تعیین شخصیت هستند بنابراین، کاملاً مشهود است که افراد در کشور های مختلف و با فرهنگ های مختلف، دارای شخصیت های متفاوتی هم هستند.
عوامل خانوادگی
مهم ترین عامل تعیین کننده شخصیت، ویژگی خانوادگی است. محیط خانه که با تأثیر مستقیم والدین ترکیب شده است، مهم ترین عامل در ایجاد خصوصیات ماست. خانواده تاثیر مهمی بر شخصیت ما مخصوصا سال های اول زندگی می گذارد. به عنوان مثال، كودكی كه در یك خانواده خشونت آمیز تربیت می شود، در مقایسه با كودكی كه در یك محیط گرم، سازگار و سالم تربیت شده باشد، كاملاً متفاوت و از لحاظ روحی و اجتماعی ترسو و سرد خواهد بود.
با این اپلیکیشن ساده، هر زبانی رو فقط با روزانه 5 دقیقه گوش دادن، توی 80 روز مثل بلبل حرف بزن! بهترین متد روز، همزمان تقویت حافظه، آموزش تصویری با کمترین قیمت ممکن!
بگذارید اهمیت والدین و خانواده را به عنوان عوامل تعیین کننده اساسی شخصیت با کمک نظریه والتر میشل روانشناس آمریکایی-استرالیایی درک کنیم:
- شباهت رفتاری در احساسات و نگرش بین والدین و کودک وجود دارد.
- کودک آرزو دارد تا به کسی شبیه والدینش تبدیل شود.
- کودک ویژگی های شخصیتی خود را از والدین می گیرد.
عوامل اجتماعی تعیین کننده شخصیت
عوامل تعیین کننده اجتماعی، شخصیت را براساس وضعیت فرد در گروه اجتماعی یا جامعه خود تجزیه و تحلیل می کند و او را با نقشی که در گروه ایفا می کند، می شناسد. عامل کلیدی این رویکرد این است که درک دیگران از شخصیت ما چگونه است.
این دوره به ویژه از طریق رسانه های اجتماعی شاهد ظهور گسترده ابزار های ارتباطی بوده است. گروهی در شبکه های اجتماعی از قدرت مقتدرانه ای برای تأثیرگذاری بر توده مردم در سراسر جهان برخوردار هستند. از این رو، شخصیت هر کسی عمدتا توسط زندگی اجتماعی که او می پذیرد و بخشی از آن است، شکل می گیرد.
از طریق معاشرت، چه مجازی و چه واقعی، فرد با افراد دیگر روبرو می شود که بر روی شخصیت یکدیگر تاثیر می گذارند. این فرایند به محض ورود به دنیای واقعی و ورود به مدرسه شروع می شود. زندگی اجتماعی ما یکی از عوامل اساسی تعیین کننده شخصیت است و به همین دلیل همیشه به ما توصیه می شود که حلقه اجتماعی خود را عاقلانه انتخاب کنیم.
عوامل موقعیتی
یکی از مهم ترین عوامل تعیین کننده شخصیت، عامل موقعیتی است. برای شما دشوار خواهد بود که با این واقعیت ارتباط برقرار کنید که ما به عنوان انسان، نسبت به موقعیت های مختلف، واکنش متفاوتی نشان می دهیم. اگرچه صحیح نیست اگر بگوییم عوامل موقعیتی، واکنش فرد در یک شرایط خاص را نشان می دهد. افراد در موقعیت های مختلف از خود رفتار و شخصیت متفاوت نشان می دهند. به عنوان مثال: شما ممکن است در مقابل رئیس خود در دفتر و یا دوست خود در یک باشگاه رفتار های متفاوتی داشته باشید.
به گفته میلگرام، “موقعیت، محدودیت هایی را برای افراد ایجاد می کند. این محدودیت ها ممکن است به شخص فشار وارد کند و در شرایط خاص، موقعیت تعیین کننده اقدامات فرد می باشد. ”
عوامل اعتقادی تعیین کننده شخصیت
عقل یکی دیگر از عوامل اساسی است که می تواند نقش مهمی در رشد شخصیتی ما داشته باشد. عقل ما می تواند جنبه ها و زمینه های مختلف رفتاری مان را تحت تأثیر قرار دهد که به نوبه خود می تواند شخصیت ما را تعیین کند. در اینجا عوامل تعیین کننده فکری شخصیت وجود دارد:
- شوخ طبعی: شوخ طبعی یکی از تعیین کننده های اصلی ذهنی شخصیت است زیرا به ما کمک می کند تا دیدگاهی واقع بینانه از موضوعات داشته باشیم ، پذیرش اجتماعی را تسهیل می کند و جنبه ی راحت تری از زندگی را نیز به نمایش خواهد گذاشت.
- اخلاق: اعتقادات و جهان بینی ما نقشی اساسی در رشد اخلاق و چگونگی دیدن برخی موارد به عنوان اخلاقی یا غیراخلاقی ایفا می کنند بنابراین، اخلاق عامل دیگری است که عقل و در نتیجه شخصیت کلی را نیز تعیین می کند.
- ارزش ها: یک فرد از طریق خانواده و جامعه، ارزش های خود را شکل می دهد. این ارزش ها و اعتقادات همچنین رفتار ما را شکل می دهند و بنابراین تعیین کننده مهم شخصیت ما هستند.
معنای شخصیت
برگرفته از یک کلمه لاتین “پرسونا” است که می تواند به عنوان “نقاب” ترجمه شود، شخصیت می تواند به سادگی به عنوان تجارب، ارزش ها، عادات و ویژگی های یک فرد تعریف شود که در مجموع الگو های رفتاری او را تعیین می کنند. روان شناسان و نظریه پردازان اجتماعی دریافته اند دو رویکرد وجود دارد که می توان از آن ها برای مطالعه شخصیت استفاده کرد که شامل روانشناسی و جامعه شناسی می باشند. به غیر از این، می توان از رویکرد بیولوژیکی نیز برای مطالعه این موارد استفاده کرد.
انواع شخصیت
بر اساس مطالعات انجام شده، شخصیت انواع مختلفی دارد. مشهورترین نظریه در مورد انواع شخصیت، مربوط به یونانیان می باشد که از رویکرد چهار مزاج نشات گرفته است بنابراین ، چهار نوع شخصیت عبارتند از:
- مزاج دموی یا طبع گرم: بسیار پر حرف ، اجتماعی ، برون گرا و مشتاق
- مزاج بلغمی: ساکت و محافظه کار
- مزاج سوداوی: تفکر عمیق و ذهن تحلیلی
- مزاج صفراوی: برونگرا و بلند پرواز
همچنین 16 نوع شخصیت مدرن نیز وجود دارد که شامل موارد زیر است:
- معمار: متفکر، دارای تخیل و استراتژی
- منطق دان: مخترع، عاشق دانش
- فرمانده: رهبران جسور، دارای تخیل و اراده قوی
- مجادله گر: متفکر، هوشمند و کنجکاو
- حامی: کمالگرا، ساکت و پر رمز و راز
- میانجی: شاعر مسلک، مهربان و نوع دوست
- قهرمان: رهبران کاریزماتیک و الهام بخش
- پیکارگر: روح آزاد و مشتاق، خلاق و خوش مشرب
- تدارکاتچی: عمل گرا و واقع اندیش
- مدافع: محفظانی متعهد و گرم
- مجری: مدیران عالی و بی نظیر در مدیریت امور
- سفیر: مراعاتگر، اجتماعی و محبوب
- چیره دست: آزمایش کنندگانی چیره دست و عملگرا، استادان همه چیز دان
- ماجراجو: هنرمندانی انعطاف پذیر، همیشه آماده کشف و تجربه
- کارآفرین: هوشمند، پرانرژی و با درک بالا
- سرگرم کننده: خودانگیخته، پرانرژی و مشتاق
خصوصیات شخصیتی
لیست مخصوصی برای تیپ شناسی شخصیت ها وجود ندارد. بعضی از ما با یکدیگر نسبت خونی نداریم اما خصوصیات مشابهی را نشان می دهیم و این در حالیست که اعضای یک خانواده دارای شخصیت های متفاوتی هستند. خصوصیات شخصیتی در ادامه لیست شده اند.
- خودکارآمد
- منبع کنترل
- عزت نفس
- ریسک پذیری
- انرژی مثبت و منفی
- نظارت بر خود
- شخصیت نوع A وB
عوامل موثر بر ادراک
ادراک به فرآیندی اشاره دارد که از طریق آن فرد احساسات را می فهمد و به منظور درک معنادار از جهان، این اطلاعات را سازمان بندی می کند. فاکتور های زیادی وجود دارد که می تواند آگاهانه یا ناآگاهانه در درک آن ها تأثیر بگذارد.
در اینجا عوامل اصلی تأثیرگذار بر ادراک آورده شده اند:
- خصوصیات درک کننده: اعتقادات، انتظارات، نیاز ها و انگیزه ها، تجربه گذشته، وضعیت روانشناختی فعلی، موقعیت و تربیت فرهنگی
- خصوصیات درک شونده: ظواهر، شیوه های ارتباطی، ویژگی های شخصیتی، سن، جنسیت، شکل های رفتاری
- خصوصیت موقعیتی: زمینه ای که ما اشیا یا افراد خاصی را درغالب آن درک می کنیم.
عوامل تعیین کننده شخصیت: آزمون های روان سنجی چگونه کمک می کنند؟
ممکن است شما در مورد آزمون روان سنجی شنیده باشید که در جلسات مشاوره ازدواج و تست شخصیت شناسی مورد استفاده قرار می گیرد. یک آزمون روان سنجی شامل یک تحلیل استاندارد و علمی برای ارزیابی توانایی های ذهنی و همچنین رفتار یک فرد است. لیاقت و استعداد فرد را در کنار ویژگی های شخصیتی او ارزیابی می کند.
به ویژه در مشاوره شغلی ، یک آزمون روان سنجی نقشی اساسی در کمک به مشاوران برای سنجش زمینه های علاقه و مهارت افراد و یافتن مسیر های شغلی مناسب برای آن ها دارد. این آزمون ها شامل سوالات چهارگزینه ای می باشند. آن ها برای تعیین فاکتور های شخصیت طراحی شده اند بنابراین، برای این که بدانید چه ویژگی ها و مهارت هایی دارید تا مسیر شغلی مناسبی انتخاب کنید و یا در انتخاب رشته تحصیلی در سردرگمی هستید، می توانید از این آزمون ها برای رشد شخصیتی خود استفاده کنید.
همه مطالب جالب و آگاهی بخش اند،
موفق باشید🌷