22 فواید و مضرات ورزش پیلاتس (و چند نکته)
هر چیزی که موجب تحرک، افزایش ضربان قلب، کشش یا تقویت عضلات شود، احتمالاً برای بدن انسان مفید است. اما ورزش هایی وجود دارد که فواید شگفت انگیزی برای بدن دارند، یکی از آنها پیلاتس است. ورزش پیلاتس مجموعه ای از حرکاتی است که با تمرکز برای استفاده ی همزمان از ذهن و جسم از جاذبه، وزن بدن و دستگاه های مخصوص کمک می گیرد تا ماهیچه های تثبیت کننده ی بدن تقویت شوند.
ورزش پیلاتس برای بهبود سلامت عمومی و تندستی بدن بسیار مفید است و همچنین می تواند به کاهش وزن، کمر درد و ساخت ماهیچه های قوی کمک زیادی کند.
این ورزش در دهه 1920 توسط جوزف پیلاتس ایجاد شد و می توان آن را روی زمین یا دستگاهی به نام ریفورمر انجام داد. توجه به این نکته مهم است که هر دوی این روش ها مفید هستند و هیچ کدام بر دیگری برتری ندارد. البته برخی ورزشکاران معتقدند که ممکن است با استفاده از ریفورمر سریعتر به نتایج دلخواه رسید. با این حال ، هنگام انجام حرکات پیلاتس روی حصیر، باید بدن خود را بیشتر کنترل کنید و بنابراین گاهی اوقات ممکن است کار برای بعضی ها کمی سخت تر شود. تفاوت اصلی بین این دو مورد این است که ریفورمر نوعی مقاومت ایجاد می کند و روی حصیر، شما از وزن بدن خود استفاده می کنید. پس می توان گفت هر دو واقعاً موثر هستند.
توی این پک های فوق العاده،یوگا، مدیتیشن و پیلاتس رو جوری یاد میگیری که تو هیچ کلاس آموزشی یا پک دیگه ای نه دیدی نه شنیدی! در کمترین زمان یه مربی حرفه ای یوگا شو، آرامش رو به خودت هدیه کن یا اصلا ازش پول در بیار!
فواید پیلاتس
1- به کشش عضلات کمک می کند
حرکات پیلاتس باعث کشش و تحرک بدن می شود. در حین انجام این تمرینات، تمام عضلات بدن درگیر می شوند و کشش آنها بخوبی صورت می گیرد.
2- وضعیت بدنی را بهبود می بخشد
این گزینه برای بسیاری از افراد بخصوص کسانی که بیشتر وقت خود را پشت میز و کامپیوتر می نشینند بسیار مهم است. وضعیت بد بدنی در زمان نشستن و ایستادن می تواند باعث بروز مشکلاتی ازجمله کمر درد یا دردهای عضلانی در آینده شود. ورزش پیلاتس موجب بهبود وضعیت و حالت بدن می شود و به این ترتیب از بروز مشکلات آتی جلوگیری می نماید.
3- تون عضلانی بدن را تقویت می نماید
منظور از تون عضلانی میزان سفتی و قوام ماهیجه در زمان استراحت است. شما می توانید با کمک ورزش پیلاتس، تون عضلانی خود را تقویت نمایید. برای رسیدن به این هدف توصیه می شود هفته ای چند بار تمرین کنید. برخی مربیان توصیه می کنند که برای تقویت تون عضلات، حداقل هفته ای 3 بار این ورزش را انجام دهید.
4- بر روی عضلات خاص تمرکز می کند
بعد از انجام ورزش پیلاتس برای اولین بار، ممکن است عضلاتی را فعال کنید که حتی نمی دانید در بدن وجود دارند. این ممکن است مقداری درد داشته باشد اما نشان می دهد که کار خود را به درستی انجام داده اید! این ورزش تمام عضلات بدن را هدف قرار می دهد و در عین حال به آنها یاد می دهد با هم به روشی کارآمد و صحیح کار کنند. چیزی که پیلاتس را منحصر به فرد می کند، تمرکز آن بر روی عضلات عمیق مرکزی از جمله عضلات عمقی کمر و تمرکز بر روی عضلات کوچک حمایت کننده مفاصل است.
با این اپلیکیشن ساده، هر زبانی رو فقط با روزانه 5 دقیقه گوش دادن، توی 80 روز مثل بلبل حرف بزن! بهترین متد روز، همزمان تقویت حافظه، آموزش تصویری با کمترین قیمت ممکن!
مورد هدف قرار دادن عضلات مرکزی بدن به این معنی ست که عضلات شکم، کمر، باسن و پشت خود را هدف قرار خواهید داد.
5- استرس و اضطراب را برطرف می کند
برای بسیاری از افراد، ورزش نوعی تسکین دهنده ی استرس است. جای تعجب نیست که ورزش پیلاتس می تواند به ذهن شما نیز کمک کند. تمرکز عمیق بر احساس و حرکت بدن، نوعی ارتباط ذهنی و بدنی ایجاد می کند که واقعاً برای کنترل استرس و اضطراب موثر است.
6- تمرکز ذهنی را بالا می برد
ممکن است میلیون ها فکر در یک زمان ذهن شما را به خود درگیر کند و موجب آشفتگی ذهنی و روانی شوند. در این زمان کشف روش های جدید برای آرام کردن و آرامش مغز بسیار ضروری است. پیلاتس یک تمرین ذهنی و جسمی است و در طول هر جلسه، ذهن شما مشغول فکر کردن به حرکات و نفس کشیدن است، که باعث می شود تنها روی تمرین خود تمرکز کنید. بنابراین جایی برای فکر کردن در مورد چیز دیگر وجود ندارد. همچنین به دلیل اندورفینی که در حین تمرین ترشح می شود، احساس خوشبختی و خوشحالی می کنید.
7- جریان خون را افزایش می دهد
افزایش خونرسانی به اندام های مختلف بدن، موجب بهبود خلق و خو می شود. گردش خون بهتر، برای سلامت کلی شما مفید است. مطالعات نشان داده است که افزایش جریان خون و الگوی تنفس باعث تقویت هورمون دوپامین می شود.
بهترین زمان غذا خوردن قبل از ورزش (3 میکس برای تهیه در منزل)
8- به تنفس عمیق کمک می کند
نفس عمیق کشیدن می تواند انسان را بسیار شاداب و آرام کند. ورزش پیلاتس تمرکز زیادی بر روی این موضوع دارد. این تمرین به شما کمک می کند الگوهای تنفسی را احیا کنید که می تواند باعث ایجاد آرامش و کاهش استرس شود و حتی ممکن است باعث بهبود هضم و بطور کلی ارتقاء سلامتی گردد.
نفس کشیدن در پیلاتس یک روش عالی برای کاهش اثرات استرس نیز هست. تنفس عمیق دیافراگم و کشیدن نفس عمیق می تواند فرد را از حالت اضطراب خارج کند و راه های ماندگاری را برای کاهش استرس و تأثیرات آن بر بدن آموزش دهد.
9- تعادل را بهبود می بخشد
هسته ی اصلی بدن نقش مهمی در تعادل آن دارد و ازآنجا که ورزش پیلاتس روی این قسمت از بدن تمرکز دارد، به بهبود تعادل فرد کمک می کند.
ورزش پیلاتس بر روی ثبات و تحرک پا و مچ پا کار می کند، که کلید تعادل و جلوگیری از سقوط است. این تمرینات بر روی آگاهی ذهن و تقویت قدرت در مفاصل، به ویژه مفصل ران، که کلید ایستادن روی یک پا است، تمرکز می کند. با پیلاتس، به راحتی تعادل و هماهنگی بدن را پیدا خواهید کرد.
10- انعطاف پذیری را افزایش می دهد
اگر بیشتر اوقات روز را پشت میز بنشینید، احساس سفتی و درد عضلات می کنید. پیلاتس می تواند به تسکین مفاصل کمک کند. پیلاتس بر دامنه کامل حرکت عضلات کار می کند. این مزیت، هم انعطاف پذیری و هم قدرت عضلات را بهبود می بخشد. پیلاتس همچنین تعادل را در سیستم فاشیال ارتقاء می دهد و الگوی عصبی عضلانی را بهبود می بخشد بطوری که شما در تمرین یا در حین حرکات روزمره، احساس ضعف و گرفتگی عضلات نخواهید کرد.
11- قابل دسترسی است
خبر خوب این است که اکثر افراد بدون محدودیت سن و سطح تناسب اندام، می توانند پیلاتس انجام دهند، بنابراین می توانید این ورزش را تقریباً در تمام طول زندگی ادامه دهید. پیلاتس از دهه 1920 وجود داشته است و این تمرین به عنوان نوعی توانبخشی آغاز شده است. بعد از آن رقصندگان باله برای ایجاد قدرت و بهبود انعطاف پذیری از آن استفاده کردند. علاوه بر این ورزش پیلاتس تقریبا در تمام باشگاه های بدنسازی وجود دارد پس می توان گفت در همه جا می توان به آن دسترسی پیدا کرد.
ورزش پیلاتس علاوه بر مزایای بیشماری که دارد، معایبی نیز بهمراه دارد که باید در نظر بگیرید.
معایب پیلاتس
پیلاتس یک تمرین عالی است اما برای همه ایده آل نیست. به عنوان مثال، اغلب به افراد مبتلا به پوکی استخوان یا آرتروز توصیه می شود که به دنبال ورزش های دیگری غیر از پیلاتس باشند. این تمرینات با محدودیت ها و اشکالات دیگری همراه هستند که باید در نظر گرفته شوند. در زیر 12 عیب و نقص ورزش پیلاتس آورده شده است که باید آنها را در نظر بگیرید.
1- پیلاتس جزء ورزش های هوازی محسوب نمی شود بنابراین برای کاهش وزن مداوم عالی نیست
سوال اینجاست که اهداف ورزشی شما چیست و آیا پیلاتس در دستیابی به آنها به شما کمک می کند؟ قبل از انتخاب ورزش مورد نظر، مهم است که به این سوال خاص فکر کنید و پاسخ آن را بدانید. اگر مایلید به طور پیوسته لاغر شوید و می خواهید سریع نتیجه بگیرید، ممکن است پیلاتس مناسب شما نباشد. پیلاتس یک ورزش بی هوازی محسوب می شود، به این معنی که گزینه ایده آلی برای کاهش وزن نیست. این تمرین بدون شک به تقویت و ساخت عضلات کمک می کند اما یک تمرین قلبی و عروقی محسوب نمی شود. در واقع دویدن یا شنا یک تمرین قلبی عروقی مناسب تری برای کاهش وزن مداوم است.
2- نتایج ورزش پیلاتس، مشابه نتایج وزنه برداری سنگین و بدنسازی نیست
علاقه مندان به بدنسازی که برای ایجاد توده عضلانی برای مسابقات وزنه برداری یا بدنسازی تلاش می کنند، نمی توانند با تمرینات پیلاتس به اهداف خود برسند. پیلاتس یک مکمل عالی برای این روش ها است اما نتایج آن مشابه بدنسازی یا وزنه برداری نیست. پیلاتس برای تقویت و شکل دادن به عضلات مناسب تر است. برای ایجاد توده عضلانی شدید، به تمرینات وزنه برداری شدیدتر نیاز است.
3- پیلاتس مدرن شامل تمریناتی است که در اصل توسط جوزف پیلاتس ایجاد نشده است
پیلاتس برای اولین بار توسط جوزف پیلاتس ایجاد شد و شامل یک سری تمرینات بسیار دقیق و متمرکز بود. با گذشت سالها، تمرینات و کشش های اضافی در قالب تمرین گنجانده شد و باعث شد که پیلاتس مدرن با آنچه در گذشته بود، فاصله بگیرد. تغییر یک ورزش خاص با گذشت سالها، معمول و منطقی است. فقط مراقب باشید که تمرینات شما با اهداف ورزشی تان مغایرت نداشته باشد.
4- تجهیزات تخصصی پیلاتس به همان اندازه که ادعا می شود خاص نیستند
بسیاری از طرفداران پیلاتس از تجهیزات ویژه ای استفاده می کنند و ادعا می کنند مختص پیلاتس است. هنگامی که پیلاتس برای اولین بار اختراع شد، جوزف پیلاتس وسایل ورزشی برای توان بخشی و استفاده از سربازان ساخت. اما در سالهای بعد، تجهیزات پیلاتس به طور خاص تولید شد. با اندکی تحقیق در مورد پیشینه قطعاتی که در حال حاضر در پیلاتس استفاده می شود، متوجه می شوید که این قطعات بر اساس تجهیزات قبلی ساخته شده اند. روی کار آمدن تجهیزات جدید، برای تمرین کنندگان ضرری ندارد، اما ممکن است گمراه کننده باشد.
5- پیلاتس یک ورزش پر انرژی و مهیج نیست
اگر به تمرینات پر انرژی علاقه دارید، پیلاتس گزینه ی مناسبی برای شما نیست. پیلاتس نوعی ورزش بسیار کند و متمرکز است. اگر به دنبال یک نوع ورزش پر انرژی هستید که قلب شما را به جریان بیاندازد و آدرنالین ترشح کند، بهتر است به ایروبیک، زومبا یا دو بپردازید.
6- کلاس های عمومی پیلاتس، برای اهداف توانبخشی کافی نیست
اگر ورزش پیلاتس به درستی انجام شود می تواند یک ورزش توانبخشی جسمی محسوب شود. با این حال اگر از نظر جسمی آسیب دیده اید و می خواهید از پیلاتس برای بهبودی استفاده کنید، نمی توانید به هر کلاس پیلاتس بپیوندید و انتظار نتایج عالی داشته باشید. شما باید از تمرینات پیلاتس بخصوصی استفاده کنید که برای کمک به آسیب خاص شما طراحی شده است. استفاده از پیلاتس برای توانبخشی، از استفاده از پیلاتس برای ورزش و تناسب اندام بسیار متفاوت است.
7- نتایج فیزیکی ورزش پیلاتس، سریعتر از دیگر ورزش ها قابل مشاهده است
کسانی که به تازگی وارد ورزش پیلاتس می شوند، ممکن است از تاثیر دیرهنگام این ورزش احساس ناامیدی کنند. این ناامیدی ممکن است موجب کنار گذاشتن این ورزش و دلسردی شود. اگر بدنبال نتایج سریع هستید، احتمالا پیلاتس مناسب شما نیست. درست است که این ورزش نتایج سریعی بهمراه ندارد اما ارزش این را دارد که کمی صبر و بردباری بخرج دهید.
8- ورزش پیلاتس به تمرکز بسیار بالایی نیاز دارد
پیلاتس ورزشی نیست که بتوانید آن را در هر مکان و برای پر کردن اوقات فراغت انجام دهید. گنجاندن تمرینات پیلاتس بین جلسات کاری یا روزهای پرمشغله کار آسانی نیست. اگر بچه داشته باشید، کار شما سخت تر هم خواهد بود. این بدین دلیل است که هر تمرین پیلاتس به تمرکز بسیار بالایی نیاز دارد. اگر حواس شما پرت شود و دچار وقفه شوید، احتمالا در انجام این تمرینات به مشکل بر خواهید خورد.
9- فواید پیلاتس برای روح و روان، به اندازه ی یوگا و ایروبیک نیست
بسیاری از ورزشکاران می گویند که پس از یک روز پرتنش یا ناامید کننده، پیلاتس می تواند آنها را آرام کند و کمک کند تا به یک احساس تعادل درونی دست پیدا کنند. پیلاتس برای دوری از تنش و استرس مفید است اما اثرات آن به اندازه ی یوگا نیست. اگر می خواهید ورزش را برای تسکین اضطراب انجام دهید، بهتر است به ورزش های دیگری ازجمله ایروبیک و دویدن و حتی یوگا روی آورید.
10- انجام اشتباه تمرینات پیلاتس، می تواند منجر به صدمه شود
ممکن است به اشتباه باور داشته باشید که حرکات کند و آرامی که در پیلاتس انجام می شود، هیچ آسیبی به دنبال نخواهند داشت. این طرز فکر درست نیست. تمرینات پیلاتس به وضعیت صحیح بدن، حرکات آهسته و ثابت و تمرکز زیادی نیاز دارند. اگر تمرینات را به سرعت پشت سر بگذارید یا وضعیت بدنی بدی داشته باشید، ممکن است در نهایت به خود آسیب بزنید.
11- کلاسهای پیلاتس ممکن است گران باشد و بنابراین همه ی افراد نمی توانند در آن شرکت کنند
پیلاتس برای همه افراد در هر سن، سطح سلامتی و شرایط جسمی مناسب است اما به دلیل هزینه کلاس ها، کاملاً انحصاری شده است. افراد زیادی دوست دارند پیلاتس انجام دهند اما به راحتی قادر به شرکت کردن در کلاس های معمولی نیستند. به طور خلاصه، پیلاتس یک ورزش گران است.
12- تمرینات پیلاتس می تواند برای عضلات دردناک باشد (نیاز به دوره ی ریکاوری دارد)
هنگام تمرین پیلاتس احساس درد و کشیدگی عضلات نمی کنید اما چون این تمرینات بسیار متمرکز هستند، روز بعد درد زیادی در عضلات احساس می کنید و قبل از شروع دوباره تمرین به زمان بهبودی کافی نیاز دارید. برای بهبودی کامل، به یک تا دو روز زمان نیاز است. این بدان معناست که انجام هر روزه ی تمرینات پیلاتس ممکن نیست. اگر به دنبال یک ورزش روزانه هستید، ممکن است پیلاتس انتخاب درستی برای شما نباشد.
آیا معایب ورزش پیلاتس به این معناست که باید آن را کنار بگذاریم؟
دانستن همه معایب ورزش پیلاتس می تواند برای بسیاری از افراد دلسرد کننده باشد اما شرایط افراد مختلف با هم متفاوت است. پیلاتس آنقدر فواید شگفت انگیزی برای سلامتی دارد که می توان این نقص ها را نادیده گرفت. ابتدا اهداف ورزشی خود را تعیین کنید و به معایب و مزایای ذکر شده در این مطلب توجه کنید. سپس با توجه به معیارهای خود بهترین و مناسبترین ورزش را انتخاب کنید.