آموزش طرز تهیه انواع قهوه

قهوه عربیکا چیست؟ انواع آن و همه نکات مهم که باید بدانید!

gold

قهوه عربیکا جز معروف‌ترین قهوه‌های جهان است. در این مقاله می‌خواهیم همه‌چیز را درباره قهوه عربیکا با شما در میان بگذاریم و سپس آن را با قهوه روبوستا مقایسه کنیم.

قهوه عربیکا چیست؟

شاید به دلیل زیاد بودن انواع مختلف دانه‌ قهوه گیج شوید و بخواهید بدانید که قهوه عربیکا چیست و مصرف آنچه تأثیری روی شما و زندگی‌تان می‌گذارد.

قهوه عربیکا نوعی قهوه است که از دانه‌های گیاه عربیکا به دست می‌آید. ریشه عربیکا به جنوب غربی کوهستان‌های اتیوپی برمی‌گردد و جزو معروف‌ترین قهوه‌های جهان است و %۶۰ یا بیشتر قهوه‌های جهان از دانه‌های عربیکا به دست می‌آید.

 


سرو قهوه

توی این پک فوق العاده، تهیه و سرو قهوه رو جوری یاد میگیری که تو هیچ کلاس آموزشی یا پک دیگه ای نه دیدی نه شنیدی! تهیه و سرو قهوه رو سریع یاد بگیر وحسابی پول دربیار!


 

دومین قهوه معروف جهان روبوستا است که از دانه‌های گیاه کانفورا به دست می‌آید.

قهوه عربیکا چگونه دنیا را فتح کرد؟

در دهه 1700 ، گیاهان قهوه تا “گویان فرانسه”، منطقه ای در آمریکای جنوبی رسیده بودند. در آن روزها از دانه های قهوه محافظت می شد. تولید کنندگان با خوشحالی دانه ها را می فروختند، اما آن ها گیاهان خود را به انحصار شخصی خود در می آوردند. فرماندار گویان فرانسه علاقه ای به فروش هر دانه قهوه به سایر کشورها نداشت. با این حال همسرش نظر دیگری داشت.

او عاشق سفیری از برزیل، Francisco de Melo Palheta شد. این که آیا Francisco عاشق او بود یا نه، بسیار جای تامل داشت. تنها چیزی که می دانیم این است که او توانست زن را متقاعد کند که مقداری دانه قهوه که آن را در یک دسته گل جا ساز کرده بود را به عنوان هدیه به او بدهد.

C:\Users\Mr\Desktop\ترجمه داود\19.7.99\3.JPG

از آن جا بود که Francisco دانه های قهوه را با خود به برزیل برد. گیاهانی که از آن دانه ها رشد کردند، آغاز یک صنعت بودند که اکنون بزرگ ترین گیاه در جهان است و به سایر کشورهای آمریکای جنوبی نیز گسترش یافته است. این صنعت که توسط همسر فرماندار به حرکت در آمد، اکنون در اکثر کشورهای جهان گسترش یافته و تولید می شود.

 


چرب زبان

با این اپلیکیشن ساده، هر زبانی رو فقط با روزانه 5 دقیقه گوش دادن، توی 80 روز مثل بلبل حرف بزن! بهترین متد روز، همزمان تقویت حافظه، آموزش تصویری با کمترین قیمت ممکن!


 

چرا به این قهوه عربیکا می‌گویند؟

  • چون در قرن هفتم دانه‌های این قهوه از اتیوپی به مناطق عربی فرستاده شد.
  • قبیله اورمو در اتیوپی، دانه‌های قهوه را خرد و با چربی و روغن مخلوط می‌کردند و به‌عنوان غذای انرژی‌زا آن را مصرف می‌کردند.
  • اما با ورود این دانه‌ها به مناطق عربی قهوه متولد شد. گفته می‌شود اولین بار سربازان عربی این نوشیدنی را کشف کردند و ادعا داشتند با مصرف آن می‌توانند ساعت‌ها کار کنند. از آن زمان به بعد آوازه قهوه در سراسر جهان پیچید.
  • ازآنجایی‌که سربازان عربی این نوشیدنی را کشف کردند، به همین دلیل به آن قهوه عربیکا یا عربی می‌گویند.

قهوه عربیکا چه طعمی دارد؟

قهوه مرغوب و باکیفیت عربیکا کمی مزه شیرین و ته‌مزه شکلاتی، آجیلی و کاراملی دارد و شاید کمی مزه میوه‌ای هم حس کنید. قهوه عربیکا مزه خوشایند و کمی اسیدی و تلخ دارد. قهوه‌های تخمیر شده و سرد مزه شیرین‌تری دارند.

word image 905

میزان بودادگی دانه‌های قهوه روی طعم قهوه اثر می‌گذارد. حتی منطقه و خاکی که دانه‌ها در آن رشد می‌کنند می‌تواند طعم قهوه را عوض کند. برای نگهداری و تازه نگه‌داشتن دانه‌های قهوه باید به‌خوبی دانه‌ها را انبار کنید.

بیشتر دانه‌های قهوه‌ای که در فروشگاه‌ها، کافی‌شاپ‌ها و کافه‌ها می‌بینید، دانه‌های عربیکا هستند. برخی از برندهای قهوه، دانه‌های عربیکا و روبوستا را باهم ترکیب می‌کنند، مخصوصاً برای درست کردن اسپرسو. اما اغلب قهوه‌ها عربیکا هستند.

احتمالاً بیشتر قهوه‌هایی که در کافه می‌نوشید، عربیکا هستند. اگر می‌خواهید خودتان در خانه قهوه درست کنید، بهتر است قهوه عربیکا تهیه کنید.

دانه‌های قهوه عربیکا چگونه پرورش می‌یابد؟

گیاه عربیکا در شرایط آب و هوایی سخت و سرما رشد نمی‌کند و رطوبت را دوست دارد. دمای ۱۵ تا ۲۴(۵۹ تا ۷۵) برای رشد گیاه عربیکا مناسب است. این گیاه در سایه به‌خوبی رشد می‌کند، مانند مناطق استوایی.

  • معمولاً در ۶۰۰ متر بالاتر از سطح دریا و در دامنه کوه‌ها رشد می‌کند و بعد از هفت سال گیاه بالغ می‌شود.
  • پهنای گیاه حدوداً ۹ تا ۱۲ متر است و ارتفاع درخت اگر باهدف تجاری کاشته شود می‌تواند به ۵ متر برسد، اما معمولاً با هرس کردن اجازه نمی‌دهند بیشتر از دو متر رشد کند.
  • این گیاه گل‌های سفید و کوچکی دارد و بوی گل یاس می‌دهد.
  • دانه‌ها قهوه از داخل میوه این گیاه استخراج می‌شود. وقتی میوه‌های گیاه قرمزرنگ و تیره شد، میوه را می‌چینند. در هر میوه معمولاً دو دانه وجود دارد.
  • میوه‌های گیاه عربیکا مانند بلوبری همگی در یک‌زمان نمی‌رسند، پس بهتر است میوه‌های رسیده تک‌تک با دست چیده شوند. اگر میوه‌های عربیکا کال چیده شوند، قهوه نامرغوب می‌شود.
  • بعد از چیدن میوه عربیکا باید روکش و پوسته نقره‌ای‌رنگ میوه را جدا کنید.

word image 906

قهوه عربیکا کجا پرورش می‌یابد؟

  • کاستاریکا
  • مکزیک
  • گواتمالا
  • اکوادور
  • کلمبیا
  • اتیوپی
  • بوروندی
  • برزیل
  • روندا
  • هند

کشورهای ذکرشده فقط نمونه کوچکی از کشورهای است که دانه عربیکا پرورش می‌دهند. برزیل بزرگ‌ترین تولیدکننده قهوه عربیکا در جهان است.

آیا دانه‌های قهوه عربیکا انواع مختلفی دارد؟

دانه‌های عربیکا تنوع بالایی دارند و انواع مختلف آن کشت می‌شود. بعضی ازاین‌گونه‌ها در ناحیه خاصی رشد می‌کنند و بعضی‌های دیگر در سراسر دنیا کشت می‌شوند. در ادامه انواع مختلف و رایج دانه‌های عربیکا را ذکر می‌کنیم.

۱- تیپیکا: تیپیکا یکی از گونه‌های مهم عربیکا است که امروزه در کل جهان کشت می‌شود و به خاطر تمیز بودن و طعم شیرینش مشهور است. می‌توان تیپیکا را به سایر گونه‌های عربیکا پیوند زد و گونه جدیدی تشکیل داد.

۲- بوربن: بوربن هم یکی از گونه‌های مشهور دانه عربیکا است. بوربن طعم شکلاتی و میوه‌ای دارد. بیشتر گونه‌های عربیکا با پیوند زدن بوربن پرورش‌یافته‌اند.

نکته: گونه‌های زیر از پیوند زدن تیپیکا یا بوربن به وجود آمده‌اند.

۳- کاتورا: کاتورا گونه‌ای دورگه و از نژاد بوربن است که در اوایل ۱۹۰۰ در برزیل یافت شد، اما امروزه در ارتفاعات آمریکای مرکزی بهتر پرورش می‌یابد. این نوع قهوه طعم جوهر لیمو و سبکی دارد.

۴-کاتیمور: این‌گونه از پیوند زدن کاتورا و تیمور که آن‌هم ترکیبی از دانه‌های عربیکا و روبوستا است، به وجود آمده است. کاتیمور طعم قوی و تلخ روبوستا را دارد، اما بعضی از گونه‌های کاتیمور که در نیکاراگوئه، السالوادور و هند کشت می‌شوند، طعم ملایم‌تری دارند.

۵- کاتوآی: کاتوآی ترکیبی از کاتورا و ماندو نوا (ترکیب بوربن با تیپیکا) است که بیشتر در برزیل کشت می‌شود و طعم اسیدی تند دارد و کمی شیرین است.

۶- گِشا: این‌گونه اولین بار در شهر گشا در اتیوپی یافت شد و سپس کشت آن در پاناما مشهور شد. گشا گونه‌ای است که به‌سرعت محبوبیت پیدا کرد و توانست در سال ۲۰۰۴ در رقابتی در پاناما مقام نخست را کسب کند. در ارتفاعات آمریکای مرکزی و در مناطق استوایی به‌خوبی پرورش می‌یابد و طعم میوه‌های استوایی، یاسمن و گیاه پیچ امین‌الدوله را می‌دهد. قهوه گشا (گاهی گِیشا هم می‌گویند) جزو گران‌ترین قهوه‌های جهان است.

۷- جکسون: در کشورهای آفریقایی مانند بوروندی و روندا کشت می‌شود و به خاطر طعم خوب و اسیدی‌اش به‌سرعت محبوب شد.

۸- کوه آبی جامائیکایی: نه‌تنها نام گونه‌ای از دانه عربیکا است، بلکه نام کوهی است در جامائیکا که این نوع دانه در آنجا کشت می‌شود (اگرچه در هاوایی هم کشت می‌شود) و طعم سبک، خامه‌ای و ملایمی دارد. شیرینی این قهوه به حدی است که دیگر نیازی به شکر و خامه نخواهید داشت.

۹- جِمبر: جمبر از نژاد تیپیکا است و در اندونزی کشت می‌شود. قهوه‌های جمبر غلیظ و سنگین‌تر هستند و طعم کره‌ای و شیرینی متمایل به شکر قهوه‌ای و کاراملی دارند.

۱۰- کنت: کنت نیز همانند جمبر نژاد اندونزیایی دارد، اما نسبت به جمبر سبک‌تر هستند و طعم گل و ادویه‌ای دارند.

۱۱- کُنا: یکی دیگر از گران‌ترین قهوه‌های جهان است. این‌ گونه بی‌نظیر فقط بین دو دامنه کوه آتش‌فشانی (مانا لوا و هالالای) در شمال و جنوب کنا کشت می‌شود. شرایط آب و هوایی، ارتفاع و خاک غنی آتش‌فشانی همگی باهم موجب پرورش این‌گونه مرغوب شده‌اند. قهوه کنا سبک و ذاتاً شیرین است و طعم میوه‌ای، ادویه‌ای و آجیلی دارد.

۱۲- مارگوگایپ: به علت درشت بودن دانه‌هایش به “دانه فیلی” ملقب شده است و در برزیل کشت می‌شود. قهوه مارگوگایپ غلیظ است و طعم گل، مرکبات و کره‌ای دارد.

۱۳- مارکاچوا/مارکاچورا: مارکاچورا ترکیب مارگوگایپ و کاتورا است. در ارتفاعات آمریکای مرکزی کشت می‌شود و طعم میوه رسیده می‌دهد.

۱۴- موکا/موخا: دانه‌های کوچکی دارد و در هاوایی و یمن کشت می‌شود. موکا طعم شکلاتی دارد.

۱۵- ماندو نوا: دورگه‌ای طبیعی از بوربن و تیپیکا است. در برزیل کشت می‌شود و گونه‌ای است که به سایر گونه‌ها پیوند زده می‌شود. کمی مزه تلخ و شیرینی کاراملی دارد.

۱۶- پاکامارا: ترکیبی از پاکاس و مارگوگایپ است و در آمریکای مرکزی (مخصوصاً السالوادور) کشت می‌شود. طعم گل، شیرین و اسیدی دارد.

۱۷- پاکاس: گونهٔ جهش‌یافته بوربن است و در السالوادور کشت می‌شود. طعم گل، شیرین و ادویه‌ای دارد.

۱۸- پاچ: در گواتمالا کشت می‌شود. طعم ملایمی دارد و مناسب ترکیب‌شده با سایر قهوه‌ها است.

۱۹- اس آل ۳۴ و اس آل ۲۸: نام این‌ گونه بیشتر شبیه فرمول‌های علمی است، اما گونه‌ای از دانه‌های قهوه است که در کنیا کشت می‌شود. لقب این گونه “بمب بلوبری” است و طعم دلپذیر و میوه‌ای دارد.

۲۰- ویلا سارچی: در اطراف شهر کاستا ریکان در سارچی کشت می‌شود و از نژاد بوربن است. قهوه ویلا سارچی ملایم است و طعم میوه و اسیدی دارد.

۲۱- ویلا لوبز: این گونه هم در کاستا ریکان و در خاک‌های نامرغوب و ضعیف کشت می‌شود. طعم شیرین و اسیدی دارد و نیازی به‌اضافه کردن شکر یا خامه نخواهید داشت.

حالا که اطلاعات بیشتری درباره عربیکا داریم، پس بیایید عربیکا را با رقیبش یعنی روبوستا مقایسه کنیم.

۱۱ تفاوت عمده قهوه عربیکا با روبوستا

تفاوت این دو قهوه معروف در جهان چیست؟ بیایید عربیکا و روبوستا را باهم مقایسه کنیم.

۱- عربیکا کافئین کمتری نسبت به روبوستا دارد. عربیکا %۱٫۵ و روبوستا %۲٫۷ کافئین دارد. افرادی که نگران اثرات منفی کافئین هستند می‌توانند قهوه عربیکا مصرف کنند. کافئین مزه تلخی دارد، بنابراین عربیکا تلخی کمتری نسبت به روبوستا دارد.

۲- عربیکا شکر بیشتری نسبت به روبوستا دارد. عربیکا دو برابر بیشتر از روبوستا شکر دارد. بیشتر مردم شیرینی را به تلخی ترجیح می‌دهند، شاید به همین دلیل عربیکا طرفداران بیشتری دارد.

۳- عربیکا لیپید بیشتری نسبت به روبوستا دارد. در قهوه عربیکا حدوداً %۶۰ لیپید (چربی، روغن، موم، ویتامین، هورمون و…) بیشتری وجود دارد.

۴- عربیکا مزه اسیدی بیشتری نسبت به روبوستا دارد. عربیکا مزه اسیدی خوش‌آیندی دارد، همچنین طعم میوه‌ای، شکلاتی و آجیلی می‌دهد. روبوستا این طعم‌ها را ندارد و بیشتر طعم چوبی و کائوچوی سوخته می‌دهد.

۵- عربیکا محبوبیت بیشتری نسبت به روبوستا دارد.%۶۰ تا %۷۵ قهوه جهان از عربیکا تأمین می‌شود. روبوستا %۴۰ یا کمتر قهوه جهان را تأمین می‌کند.

۶- عربیکا طعم بهتری نسبت به روبوستا دارد. عربیکا طعم قوی‌تری دارد و مزه شکلات، آجیل، توت و میوه‌ای دارد. از طرفی دیگر روبوستا طعم تلخ‌تر و کائوچو مانندی دارد.

۷- عربیکا نسبت به روبوستا گران‌تر است. عربیکا به دلیل شرایط آب و هوایی خاصی که نیاز دارد، کشت سخت‌تری دارد و هر هکتار محصول کمتری نسبت به روبوستا می‌دهد و چون مزه بهتری دارد، متقاضیان بیشتری هم دارد، بنابراین عربیکا گران‌تر است.

۸- عربیکا نسبت به روبوستا حساس‌تر است. گیاه عربیکا در آب‌وهوای معتدل و دمای ۱۵ تا ۲۴ رشد می‌کند، درحالی‌که روبوستا می‌تواند در دماهای بالاتر ۱۸ تا ۳۶ و شرایط آب و هوایی نامناسب رشد کند. همچنین گیاه عربیکا آب‌وهوای مرطوب را دوست دارد ولی روبوستا می‌تواند آب‌وهوای خشک و آفتاب مستقیم را تحمل کند. به بلوغ رسیدن گیاه عربیکا طولانی‌تر از روبوستا است، به همین دلیل دانه‌های عربیکا طعم بهتر و جاافتاده‌تری دارند. عربیکا بیشتر از روبوستا در معرض آفت قرار می‌گیرد.

۹- دانه‌های عربیکا خوش‌فرم و رنگی‌تر از دانه‌های روبوستا است. دانه‌های عربیکا درشت‌تر و بیضی‌شکل است، درحالی‌که دانه‌های روبوستا دایره شکل هستند. دانه‌های کال عربیکا روشن‌تر از دانه‌های روبوستا است.

۱۰- عربیکا نسبت به روبوستا محصول سالیانه کمتری می‌دهد. در هر هکتار زمین، عربیکا محصول سالیانه کمتری نسبت به روبوستا می‌دهد. به همین عربیکا نسبت به روبوستا گران‌تر است.

۱۱- دانه‌های عربیکا بوی متفاوت‌تری نسبت به روبوستا دارند. دانه‌های کال عربیکا بوی بلوبری می‌دهند، درحالی‌که دانه‌های کال روبوستا بوی بادام‌زمینی می‌دهند.

word image 907

کدام بهتر است: عربیکا یا روبوستا؟

اگر نظر اکثر مردم را بپرسید، می‌گویند عربیکا بهتر است. در گذشته بیشتر قهوه‌های آماده از روبوستا ساخته می‌شدند، شاید به همین دلیل قهوه‌های آماده طرفداران زیادی نداشت (حداقل در آمریکای شمالی که این‌طور بود)، اما قهوه‌های آماده امروزی %۱۰۰ از عربیکا ساخته شده‌اند. بااین‌حال مردم متفاوت‌اند؛ شاید طعم قهوه‌های آماده روبوستا را بپسندید و شاید قهوه تلخ با طعم کائوچویی دوست داشته باشید. اگر جزو این افراد هستید، احتمالاً قهوه روبوستا مناسب ذائقه شما است.

اگر کافئین بیشتری نیاز دارید، پس روبوستا را انتخاب کنید. بنابراین جواب این سؤال به انتظارات و ذائقه شما بستگی دارد. اما به نظر من و بیشتر مردم عربیکا بهتر است.

خواص قهوه عربیکا چیست؟

صدها نوع قهوه در جهان وجود دارد و هرکدام خاصیت خاصی دارند، اما بیایید درباره خواص قهوه عربیکا صحبت کنیم که احتمالاً سایر قهوه‌ها هم همان خاصیت‌ها را دارند.

word image 908 دانه‌های عربیکا به دلیل مزه خوبی که دارند، مناسب درست کردن قهوه یخی است.

۷ خواص قهوه عربیکا

چند خاصیت قهوه عربیکا را در زیر بیان می‌کنیم. قهوه عربیکا:

  1. سرشار از آنتی‌اکسیدان است.
  2. کافئین دارد که موجب هوشیاری و تمرکز بیشتر می‌شود.
  3. کالری کمتری دارد (بدون شیر و شکر).
  4. کمی ویتامین و مواد معدنی دارد، مانند نیاسین، مگنزیوم، ریبوفلاوین، منگنز و پتاسیم.
  5. رطوبت بدن را تأمین می‌کند، چون %۹۵ قهوه عربیکا از آب تشکیل‌شده است.
  6. در محصولات مراقبت پوستی (مرطوب‌کننده، صاف کننده، تغذیه رسانی و سفت کردن) استفاده می‌شود و نتایج خوبی به همراه دارد.
  7. آرامش‌بخش، خوشمزه و یک نوشیدنی گرم است که حسابی حالتان را جا می‌آورد.

حالا که درباره خواص قهوه عربیکا صحبت کردیم، بیایید نگاهی بی اندازیم به مشهورترین برندهای قهوه عربیکا.

برندهای قهوه عربیکا

هنگام انتخاب برند قهوه دقت بیشتری کنید، چون بعضی از برندها قهوه‌های عربیکا و روبوستا را باهم ترکیب می‌کنند و ممکن طعم آن قهوه‌ها باب میل شما نباشد.

برندهای زیر به‌خوبی توانسته‌اند قهوه‌ها را باهم ترکیب کنند و بیشتر مزه شکلاتی و آجیلی دارند. البته شاید این طعم‌ها را نپسندید، پس بهتر است خودتان چند برند را تست کنید و قهوه موردعلاقه‌تان را پیدا کنید.

۴ برند معروف قهوه عربیکا

51YE1rwJJNL._SL110_.jpg

Kicking Horse Coffee یکی از برندهای طبیعی قهوه عربیکا است. قهوه این برند از سه گونه مختلف قهوه که زیاد بوداده شده‌اند ساخته‌شده است؛Three sisters،Kick Ass و 454 Horse Power. همچنین می‌توانید کیسه‌های ۴ گونه‌ای این برند را امتحان کنید که علاوه بر گونه‌های بالا، گونه Grizzly Claw با بودادگی بالا هم دارد.

51e64gaFn7L._SL110_.jpg

Camano Island Coffee Roasters یکی از برندهای طبیعی قهوه عربیکا در گینه نو است. قهوه‌های این برند شامل دانه کامل قهوه است، بودادگی متوسط و طعم شکلاتی دارد. این برند در نقاط مختلف به فروش می‌رسد و ادعا دارند که در مراحل کشت از آفت‌کش استفاده نکرده‌اند. بعضی از منتقدان معتقدند که نیازی به افزودن خامه به قهوه‌های این برند ندارند، چون مزه تلخی ندارد.

41-ftyS6GTL._SL110_.jpg

Wild JO یکی از بهترین برندهای قهوه عربیکا است و از دانه‌های زیاد بوداده شده ساخته‌شده است. طعم شکلات تلخ و شکر قهوه‌ای می‌دهد. برای شروع روزتان می‌توانید قهوه‌های این برند را مصرف کنید.

51W+5uDDq7L._SL110_.jpg

Verena Street یک برند دیگر از قهوه عربیکا است و از دانه‌های زیاد بوداده شده قهوه ساخته‌شده است، اما طعم سوخته، سیگار و تلخی ندارد.

ویدیوی نحوه درست کردن قهوه عربیکا

 

میلاد حیدری

هدفم از راه اندازی سایت، آموزش هنر و مهارت های لازم برای هموطنان عزیزم در سراسر دنیاست. به امید روزی که آگاهی در بین هموطنانم فراگیر شود. سوالات خود را مطرح فرمایید در حد توان پاسخ خواهم داد.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا