قهوه اسپرسو چیست؟ انواع آن و 7 نکته کاربردی

اسپرسو یکی از پرطرفدارترین قهوهها بین دوست داران قهوه است. اسپرسو یک قهوهٔ دلپذیر، قوی و غلیظ است. خیلی از مردم عاشق لاته و کاپوچینو هستند، اما نمیدانند اسپرسو چیست. ندانستن عیب نیست، ولی زمانی که طرز تهیه اسپرسو را یاد گرفتید میتوانید خودتان در منزل اسپرسو درست کنید و از نوشیدنش لذت ببرید.
- اسپرسو برای خودش دنیای خارقالعادهای دارد. اگر همهچیز را دربارهٔ اسپرسو یاد بگیرید، به این معنی است که دیگر استاد قهوه شدهاید.
- در این مطلب قصد داریم به دنیای اسپرسو سفر کنیم و زیبایی و رازهای اسپرسو را با شما در میان بگذاریم تا شما هم مثل قهوه سازهای حرفهای برای خودتان اسپرسو درست کنید.
- در ده سال گذشته اسپرسو بسیار معروف شده است و کیفیت اسپرسو ها سالبهسال بهتر از قبل میشود. به شما یاد میدهیم که چگونه اسپرسو دمکنید. موبهمو گفتهها را اجرا کنید تا بتوانید در درست کردن اسپرسو پیشرفت کنید.
- بیایید سفرمان را به دنیای اسپرسو شروع کنیم و همهچیز را درباره اسپرسو یاد بگیریم.
اول از همه: اسپرسو از کجا آمده است؟
پیدایش موتورهای اسب بخار در قرن ۱۹ موجب پیشرفت در حملونقل، نیروگاهها و صنعت ساخت قهوه شد. فرهنگ نوشیدن قهوه از اروپا آغاز شد، اما هنوز روشهای دم کردن خاصی وجود نداشت. اولین قهوه ساز با موتور بخار در سال ۱۸۸۴ ساخته شد. در این قهوه سازها،قهوه با سرعت بیشتری نسبت به قهوه سازهای معمولی دم میکشید.
از اولین اسپرسوسازِ تک شاتی با موتور بخار در سال ۱۹۰۶ در میلان رونمایی شد. این اسپرسوسازهای بخاری تنها پنج برابر فشار بیشتری نسبت به اسپرسوسازهای مدرن استفاده میکردند و قهوهٔ آبکی و تلخی میساختند.
توی این پک فوق العاده، تهیه و سرو قهوه رو جوری یاد میگیری که تو هیچ کلاس آموزشی یا پک دیگه ای نه دیدی نه شنیدی! تهیه و سرو قهوه رو سریع یاد بگیر وحسابی پول دربیار!
با پیشرفت تکنولوژی در قرن بعد، ساخت اسپرسو پیشرفت زیادی کرد و آوازهاش در سراسر اروپا و درنهایت در دنیا پیچید.
اسپرسو چیست؟
برای اینکه بدانید اسپرسو چیست، باید بدانید که به چه چیزی اسپرسو نمیگویند. باورهای اشتباه زیادی درباره اسپرسو وجود دارد که اول باید آنها را اصلاح کنید.
اسپرسو یک نوع دانه قهوه نیست. دانهٔ قهوه چیز دیگری است. با هر دانهای میتوان اسپرسو درست کرد. معمولاً روی بستههای قهوه مینویسند “دانههای اسپرسو”، یعنی ترکیبی از دانههای مختلف و بوداده که مناسب ساخت اسپرسو است و به این معنی نیست که آن دانهها اسپرسو هستند.
اسپرسو روش بو دادن قهوه نیست. قهوههایی که کم بوداده شدهاند معمولاً طعم قویای دارند، اما درست کردنشان سخت است. قهوه سازها معمولاً به دلیل راحتیِ ساخت از قهوههایی که زیاد بوداده شدهاند، برای درست کردن اسپرسوهای مشتریپسند استفاده میکند.
با این اپلیکیشن ساده، هر زبانی رو فقط با روزانه 5 دقیقه گوش دادن، توی 80 روز مثل بلبل حرف بزن! بهترین متد روز، همزمان تقویت حافظه، آموزش تصویری با کمترین قیمت ممکن!
پس اسپرسو دانهٔ قهوه نیست و با انواع دانه با بودادگیهای متفاوت می توان اسپرسو درست کرد، چون:
اسپرسو یک روش دم کردن قهوه نیست. با عبور آب داغ از میان قهوههای آسیاب شده با فشار هفت تا ده اتمسفر،یک شات قهوه درست میشود. دستگاه اسپرسوساز، ساخت اسپرسو را راحت ترمیکند.
بعضی از کافیشاپها در شات های ۳۰ گرمی و بعضی دیگر در شات های ۶۰ گرمی قهوه سرو میکنند. برای درست کردن اسپرسو کافی است که آب با فشار زیاد از میان قهوهٔ آسیاب شده عبور کند.
اسپرسو چه مزهای میدهد؟
اسپرسو ممکن است طعمهای مختلفی داشته باشد. از نظر بیشتر مردم، اسپرسو طعم اسیدی، تلخ و حال به هم زنی دارد. درست است، اما اگر قهوهتان خوب بوداده شده باشد و از تکنیک خوبی برای ساخت اسپرسو استفاده کنید، دیگر نمیتوان چنین نظری داشت.
خامهای که روی سطح اسپرسو تشکیل میشود، کفهای ریزی از روغنهای معطر است که طعم اسیدی و تندی دارد. با به هم زدن قهوه، این کف داخل اسپرسو مخلوط میشود و کل شات مزهٔ تلخی میگیرد.
تجهیزات مدرنِ ساخت اسپرسو
با افزایش نام و آوازهٔ اسپرسو در دهههای گذشته، شاهد بیشتر شدن دستگاههای ساخت اسپرسو بودهایم. بررسی تمام اسپرسوساز ها ممکن نیست، به همین دلیل برای راحتی کارتان چند مورد از بهترین دستگاهها را بررسی میکنیم.
1-مقایسه اسپرسو ساز بخاری با پمپی
یادتان هست که گفتیم از اولین اسپرسوساز در نمایشگاهی در میلان رونمایی شد؟ آن اسپرسوساز با فشار بخارآب کار میکرد و با عبور دادن بخارآب از میان دانه های آسیاب شده، اسپرسو میساخت. شخصاً قهوه آسیاب شده را دوست ندارم، چون مزهٔ قهوه را تلخ میکند و مشکل دستگاههای بخار امروزی هم همین است. فشار اسپرسورسازهای پمپی بیشتر از اسپرسوسازهای بخاری است.
اسپرسورسازهای پمپی قدرت و سایزهای مختلفی دارند، اما مکانیسم تمام آنها بهتر از اسپرسوسازهای بخاری است. اسپرسوسازهای پمپی بهجای تولید بخارآب، با کمک پمپ آبی به مخزن قهوه فشار میآورند و قهوه را فشرده میکنند. مقدار این فشار قابلکنترل و پیشبینی است، بنابراین با اعمال فشار مناسب، اسپرسوهای بینظیری درست میشود.
2- آسیاب کردن قهوه برای اسپرسو
آسیاب کُن قهوه در تهیهٔ اسپرسو تأثیری بیشتری نسبت به نوع اسپرسوساز دارد. حتی اگر بهترین مارک اسپرسوساز را خریداری کرده باشید، اما آسیاب کن خوبی نداشته باشید نمیتوانید اسپرسو خوبی دمکنید.
قهوههای آسیاب شدهٔ دانهدرشت و دانهریز، هرکدام نتیجهٔ متفاوتی ایجاد میکنند. در قهوههای دمکردنی این مورد اهمیت خاصی ندارد، اما اسپرسو قهوه دمکردنی نیست و نوع خاصی از قهوه است. با امتحان کردن اندازههای مختلف میتوانید فرق هرکدام را بفهمید.
با داشتن آسیاب کن تیز و مقاوم میتوانید در ساخت اسپرسو غوغا به پا کنید، در غیر این صورت کارتان میلنگد.
3- تَمپ کردن (مرحله فشردهسازی قهوه)
در تمام اسپرسوساز ها قطعهای برای تمپ کردن قهوه وجود دارد. تمپ ها شکل بامزهای دارند و قهوههای آسیاب شده را فشرده و پوک میکنند. این کار جز مراحل مهم دم کردن اسپرسو است.
4- پورتافیلتر
اسپرسوسازی که خریداری کردهاید، مجهز به قطعهای به نام پورتافیلتر است. این قطعه اندازههای مختلفی دارد و میتواند ۲۵ گرم قهوه در خود جا دهد. ظرفیت بیشتر دستگاههای کممصرف چیزی حدود ۱۸ گرم قهوه است. گاهی وقتها در جعبههای اسپرسوساز چند سبد پورتافیلتر اضافی در سایزهای مختلف قرار میدهند.
5- ناک باکس (Knock Box)
ناک باکس محفظهای است در اسپرسوسازها برای تخلیهٔ تفاله های قهوه استفادهشده. گاهی وقتها روی محفظه ناک باکس میلهای قرار میگیرد (همانند میلهٔ ثابت روی سطل زبالهها). برای تخلیهٔ تفالهٔ پورتافیلتر کافی است چند بار به میلهٔ ناک باکس ضربه بزنید تا تفالهها درون ناک باکس خالی شود.
چگونه اسپرسو استخراج میشود؟
اسپرسو (و تمامی قهوهها) با عبورِ آبِ داغ از میان دانههای آسیاب شده قهوه استخراج میشود. برای آماده کردن اسپرسو باید مراحل استخراج و آماده شدن اسپرسو را بدانید.
- در مرحلهٔ اولِ استخراج، اسپرسو طعم بسیار تند و اسیدی دارد. مواد اسیدی و قهوهای متمایل به طلایی، اولین چیزی که از دانههای قهوه بیرون میآید و طعم بسیار قوی، تلخ و اسیدی دارد.
- در مرحلهٔ میانی استخراج، طعمهای ملایمتری از دانههای قهوه استخراج میشود. در این مرحله مواد زردرنگ با سرعت کمتری از قهوه خارج میشوند و مزه اسیدی قهوه ملایمتر میشود.
- در مرحلهٔ پایانی استخراج، مزههای خوشمزه، آجیلی و شکلاتی از قهوه خارج میشود و طعم اسیدی قهوه کمکم از بین میرود (اگرچه همچنان طعم دلپذیر قهوه حس میشود). در این مرحله رنگ مایع استخراجی زرد روشن است.
وقتی بهدرستی شات اسپرسو را پرکنید، اسپرسو طعمِ غلیظ، جاافتاده، کمی اسیدی و شیرین خواهد داشت.
حالا سؤال این است که اگر مراحل استخراج قهوه را بهدرستی رعایت نکنید، چه اتفاقی میافتد؟
اگر عصاره گیری از قهوههای آسیاب شده به حد کافی نباشد، عصارههای کمتری از دانههای قهوه خارج میشود. درنتیجه بهجای یک شات اسپرسوی خوشطعم و شیرین، اسپرسوی تلخ، اسیدی و حتی شور خواهید داشت.
اگر بیشازحد از دانههای آسیاب شده قهوه عصاره گیری شود، عصارههای زیادی از دانههای قهوه خارج میشود. درنتیجه اسپرسوی کم شیرین، بیمزه و تلخی خواهید داشت.
در ساخت اسپرسو از دو اصطلاح استفاده میکند؛قهوهٔ خشک و خیس. برای مثال، برای آماده کردن اسپرسو میتوانید از ۲۰ گرم قهوهٔ آسیاب شده خشک استفاده کنید تا درنهایت ۴۰ گرم مایعِ قهوه داشته باشید.
تفاوت ها وشباهت های قهوه و اسپرسو
اکنون که در مورد طعم متفاوت اسپرسو و قهوه بحث کردیم، بیایید نگاهی به تفاوت های دیگر و شباهت های این نوشیدنی ها بیندازیم. این اطلاعات برای دفعه بعد که یک فنجان قهوه درست کردید می تواند مفید باشد.
1-دانه های قهوه
برخی از تولیدکنندگان معتقدند شما برای تهیه اسپرسو اصل به دانه های قهوه اسپرسو بسیار خاص احتیاج دارید. برخی از کافی شاپ ها حتی دانه هایی را که به عنوان اسپرسو تبلیغ می شود می فروشند، اما چنین چیزی وجود ندارد. بنابراین، اگر کافی شاپ هایی را با این نوع دانه ها مشاهده کرده اید، ممکن است تصمیم بگیرید به جای دیگری بروید.
به عبارت دیگر، شما می توانید با هر چیز، از دانه های عربیکا گرفته تا دانه های روبوستا، اسپرسو درست کنید. اگر چه نیاز به تهیه یک اسپرسو شات دارید اما به طور کلی برای درست کردن یک اسپرسوی خوش مزه، باید بر روی نحوه درست کردن آن تمرکز داشته باشید
2-روش دم کردن
فرآیند تولید یک فنجان اسپرسو با قهوه استاندارد کمی متفاوت است. اگر واقعا نمی خواهید با پرس کننده دستی سر و کله بزنید، می توانید یک دستگاه اسپرسو ساز مناسب برای تهیه اسپرسو خریداری کنید.
اگر به دنبال ساخت اسپرسوی خوب با استفاده از پرس کننده دستی هستید، همیشه مطمئن شوید که آسیاب یکنواخت و خوبی دارید. هم چنین قهوه باید آسیاب شود و در پورتافیلتر به طور مساوی توزیع گردد تا بهترین نتیجه به دست آید.
هر شات اسپرسو، چند میلی گرم است؟
یک شات اسپرسو معمولا 42 تا 56 میلی گرم است. دوبار شات 113 میلی گرم است. در اندازه گیری های متریک، یک بار شات 60 میلی لیتر و دوبار شات 120 میلی لیتر است.
مقدار کافئین یک شات اسپرسو
در حالی که اکثر مردم معتقدند که یک اسپرسوی خوب کافئین بیش تری نسبت به قهوه دارد، اما در واقع چنین نیست. در حقیقت، قهوه دمی معمولی بیش از یک قاشق اسپرسو، کافئین دارد.
طبق گفته ها، یک شات اسپرسو حدود 77 میلی گرم کافئین دارد. در صورتی که یک فنجان قهوه دمی نزدیک به 150 میلی گرم کافئین دارد.
با این حال، کافئین اسپرسو در هر میلی گرم بیش تر از قهوه است. در اسپرسو از 42 میلی گرم قهوه، 77 میلی گرم کافئین دریافت می کنید. در قهوه دمی 150 میلی گرم کافئین از 226 میلی گرم دریافت می کنید.
بنابراین اگر 226 میلی گرم اسپرسو بنوشید، کافئین بیش تری دریافت خواهید کرد!
انواع مختلف اسپرسو
1-اسپرسو
ساده ترین نوشیدنی اسپرسو یک شات اسپرسو است. برای تهیه آن از یک فیلتر اسپرسو سینگل و 6 تا 8 گرم قهوه ریز آسیاب شده استفاده می شود.
2- ریستریتو
ریستریتو یک شات قوی تر و غلیظ تر از اسپرسو است که با استفاده از قهوه ای ریزتر و نصف مقدار آب درست می شود.
3- دوپیو
این کلمه با عنوان دبل (دوبار) شات هم استفاده می شود که با مقدار بیش تری قهوه درست می شود. این شات اسپرسو با استفاده از یک فیلتر به داخل پرتافیلتر کشیده می شود.
4- کاپوچینو
کاپوچینو با نسبت یک سوم اسپرسو، یک سوم شیر داغ و یک سوم کف شیر درست می شود. اگر دوست دارید درصد شیر کم تر باشد، حتما کاپوچینوی خشک را سفارش دهید.
5- کافه لاته
یک کافه لاته که اغلب به عنوان کوتاه شده لاته نیز شناخته می شود، از یک سوم اسپرسو، دو سوم شیر گرم و یک لایه میکرو فوم تهیه می شود. این مواد غالبا با دبل شات اسپرسو درست می شوند و ممکن است روی آن ها دارچین، شکر قهوه ای یا پودر کاکائو قرار گیرد.
6- پیکولو لاته
“Piccolo” در ایتالیایی به معنای کوچک یا کم است، بنابراین یک لاته کوچک است که اغلب در یک فنجان اسپرسو یا دمیتاس سرو می شود. پیکولو لاته نوعی شات اسپرسو ریستریتو است که شیر داغ روی آن قرار می دهند.
7- موکا
موکا یک نوع نوشیدنی شیرین قهوه است که از یک لاته با عنوان شربت شکلات یا پودر کاکائو تشکیل شده است. اگر قهوه خود را شیرین دوست دارید ممکن است بخواهید شربت کارامل یا نعناع به آن اضافه کنید.
8- اسپرسو ماکیاتو
این نوع اسپرسو را می توان با افزودن مقدار کمی فوم شیر داغ شده به یک شات اسپرسو تهیه کرد.
9- لاته ماکیاتو
این نوشیدنی نوعی قهوه بر پایه اسپرسو است که بیش تر شامل شیر می باشد. برای تهیه لاته ماکیاتو، یک سوم تا نیم فنجان شیر داغ شده را درون لیوان می ریزند و سپس یک شات اسپرسو روی آن اضافه می کنند.
10- آمریکانو
غلظت و قدرت یک آمریکانو مانند یک فنجان قهوه سیاه معمولی است اما با افزودن آب داغ به یک یا دو شات اسپرسو تهیه می شود. این روش باعث می شود طعم متفاوتی از قهوه سیاه سنتی داشته باشد.
11-لونگو
برای تهیه لونگو، دو برابر مقدار آبی که برای درست کردن قهوه معمولی استفاده می کنید را نیاز دارید. این کار منجر به ایجاد کافئین بالاتر و درصد بالاتری از عصاره قهوه می شود. این نوشیدنی شبیه نوشیدنی آمریکانو است اما به طرز متفاوتی تهیه می شود و طعم متفاوتی خواهد داشت.
12- فلت وایت
این نوع نوشیدنی ها در استرالیا و نیوزیلند محبوب هستند. این نوشیدنی ها شبیه کاپوچینو می باشند اما به نسبت قهوه به شیر بیش تری نیاز دارند و بدون فوم شیر تهیه می شوند.
13- کورتادو
کورتادوها با استفاده از مقادیر مساوی اسپرسو و شیر داغ شده تهیه می شوند. فوم شیر در آن استفاده می شود اما این فوم همانند سایر نوشیدنی ها نیست.
آموزش گامبهگام ساخت اسپرسو
خب وقت آن رسیده است تا در خانهتان اسپرسو درست کنید. برای ساخت اسپرسو همیشه مراحل زیر را دنبال کنید:
- قهوههای تازه را آسیاب کنید.
- اسپرسوساز را گرمکنید.
- پورتافیلتر را در دستگاه قرار دهید.
- قهوه را تمپ (فشرده) کنید.
- لیوان شیشهای یا شات را آماده کنید.
- زمان دم کردن را تنظیم کنید.
- قهوه و آب را اندازهگیری کنید.
دقت کنید که پورتافیلتر نزدیک شیرِ آب نباشد، چون ممکن است خیس شود و تنظیمات حرارتی اسپرسوساز را به هم بزند.
پورتافیلتر را از دستگاه بیرون بیاورید و درونش را با حوله خشککنید تا مرطوب نباشد.
پورتافیلتر را روی ترازو قرار دهید و ۲۰ گرم قهوه داخلش بریزید.
از یک جسم صاف (مثل انگشتان دست) کمک بگیرید و روی قهوه را صاف کنید. با انگشت روی قهوه فشار دهید تا قهوههای آسیاب شده بهطور یکنواخت درون پورتافیلتر پخش شوند.
تمپ را بردارید و با آن قهوهٔ درون پورتافیلتر را بهطور یکنواخت فشرده کنید. با کمک انگشتِ شست و اشاره کنارههای قهوه را صاف کنید.
توجه داشته باشید که حین انجام این کار، مچ دستتان را صاف بگیرید تا به مچ دستتان فشار وارد نشود. درواقع باید بین دستانتان زاویه ۹۰ درجه تشکیل دهید.
از صاف بودن سطح تمپ مطمئن شوید. سپس پورتافیلتر را دوباره درون اسپرسوساز قرار دهید.
اگر دستگاهتان قابلیت از قبل دم کردن قهوه را دارد، پنجثانیهای قهوه را گرمکنید. ایرادی ندارد اگر دستگاهتان این قابلیت را ندارد. حالا دستگاه را گرمکنید.
زمان را تنظیم کنید. شات اسپرسو را زیر پورتافیلتر قرار دهید و دستگاه را روشن کنید.
از خارج شدن اسپرسوی طلایی از درون پورتافیلتر لذت ببرید. پس در کل باید نسبت ۱:۲ را رعایت کنید، زمان را تنظیم کنید تا بعد از ۳۰ ثانیه قهوهتان آماده شود.
بعدازاینکه شات با ۴۰ گرم قهوه پر شد، دستگاه را خاموشکنید. یکلایهٔ خامهای باید روی اسپرسوتان تشکیلشده باشد.
حالا میتوانید قهوهتان را نوش جانکنید.
چند نکته سرو و مصرف اسپرسو (اینفوگرافی)
نکات تهیه یک اسپرسو عالی
اندازهٔ دانهٔ آسیاب شده
در اسپرسو معمولاً از قهوههای پودرشده استفاده میشود. با یک آسیاب کنِ خوب میتوانید دانههای قهوه را پودر و آسیاب کنید.
حالا اندازه متناسب برای آسیاب کردن دانههای قهوه را در زیر مرور میکنیم:
- دانههای ریز زودتر دم میکشند، چون آب بهسرعت وارد دانههای قهوه میشود و عصارههای قهوه سریعتر استخراج میشود. فاصله بین دانههای ریز کمتر است و به همین دلیل به جریان آب کمتری نیاز دارند.
- دانههای درشت دیرتر دم میکشند، اما آب بهراحتی از فضای بین دانهها عبور میکند.
همیشه از قهوهٔ تازه استفاده کنید
هیچ جایگزینی برای قهوهٔ بوداده شده و دانهٔ آسیاب شده تازه وجود ندارد. قهوه یک محصول کشاورزی است و قهوهٔ بوداده شدهٔ تازه بیشترین طعم و عطر را دارد. بیشتر قهوهخورهای حرفهای میگویند قهوه فقط تا دو هفته بعد از بو دادن تازه است.
مدت زمانِ آسیاب کردنِ دانههای قهوه، عامل دیگری است که در تهیهٔ قهوه باید به آن توجه کرد. هرچقدر دانهها بیشتر آسیاب شوند، همانقدر طعم و عطر قهوه از بین میرود. پس سعی کنید یک آسیاب کن خوب تهیه کنید و قهوهتان را تازه نگهدارید.
تنها با قهوههای تازه میتوانید قهوهٔ خامهدار تهیه کنید.
به دما توجه کنید
همانند قهوههای معمولیِ دمی، دمای مناسب برای دم کردم اسپرسو تقریباً ۹۳ است. هر چه آب داغتر باشد، قهوه زودتر دم میکشد.
به آبی که برای دم کردن اسپرسو استفاده میکنید دقت کنید
استفاده از آب تمیز و تصفیهشده برای اسپرسو اهمیت بالایی دارد. آبهای سنگین و دارای املاح و مواد معدنی نهتنها طعم اسپرسو را خراب میکند، بلکه عمر دستگاههای اسپرسوساز را هم کم میکند. پس به آبی که انتخاب میکنید، دقت کنید.
تمپ کردن را پشت گوش نیندازید
با فشرده کردن قهوههای آسیاب شده، جریان و فشار آب بهطور یکنواخت بین قهوهها توزیع میشود. اگر قهوه را خوب فشرده نکنید، آب بهطور یکنواخت از میان دانههای قهوه عبور نمیکند.
نسبت دم کردن را رعایت کنید
نسبتهای مختلفی برای دم کردن قهوه وجود دارد. در بیشتر کافیشاپها از نسبت ۱ گرم دانه قهوه به ۲ گرم آب، یعنی نسبت یک به دو استفاده میکنند. بعضیها از نسبت ۱:۱، بعضیها ۱:۵ و یا ۱:۳ استفاده میکنند. اما برای راحتی کار بهتر است از نسبت ۱:۲(۱ گرم قهوه به ۲ گرم آب) استفاده کنید.
همانند دم کردن قهوه معمولی، هنگام دم کردن اسپرسو نکات زیر را برای اندازهگیریِ نسبتها در نظر داشته باشید:
- دانههای قهوه، آب کافی نیاز دارند تا عصارههایشان خارج شود. در قهوههای دمی این نسبت ۱:۱۷ و در اسپرسو ۱:۲ است (با فشارِ آب تمامِ عصارههای خوشطعم از دانهها خارج میشود).
- اگر آبِ کمی به قهوهٔ آسیاب شده اضافه کنید، عصارههای کمی از قهوه خارج میشود.
- اگر آب زیادی به قهوهٔ آسیاب شده اضافه کنید، بیشازحد عصاره استخراج میشود.
نسبت ۱:۲ برای تهیه اسپرسو مناسب است. توصیه میکنم تا زمانی که به مزههای مختلف اسپرسو عادت نکردهاید، از این نسبت استفاده کنید.
سلام،من دستگاه اسپرسو ساز ندارم و اسپرسو را در آب جوش میریزم با مقدار کمی شکر،مزه اش بد نیست ولی طعم واقعی اسپرسو را ندارد.آیا راه بهتری برای درست کردنش بدون دستگاه هست؟ممنون