آموزش هنرهای رزمی-دفاعی (تصویری)

حرکات اصلی و بسیار کاربردی کاراته که شما را به یک حرفه ای تبدیل می کند

چرب زبان

حرکات پایه کاراته که در زبان ژاپنی به آن “کیهون وازا” گفته می شود، مبنای اصلی تمام تکنیکهای کاراته هستند. مهمترین عنصر و تکنیک کاراته چه برای یک کاراتهکای تازه کار و چه برای یک سنسی کاراته، تمرین کردن و تمرین کردن است. حرکات اولیه و پایه در کاراته با اصول زیر شروع میشوند:

  1. رابطه صحیح بین پا و زمین. یادتان باشد کاراته از سطح زمین شروع میشود.
  2. استفاده از مچ پا، زانوها، ساق پاها و باسن برای ایجاد موقعیتهای ثابت و پایدار و ضربات قدرتمند در کاراته.
  3. استفاده مناسب و موثر از بالا تنه، شانهها، پشت و کمر، بازوها، آرنج و دستها برای ایجاد ضربات و دفاع پویا در کاراته

حرکات اولیه و پایه به معنی حرکات آسان نیست!

اجازه بدهید برایتان مثالی بزنیم. یک گلفباز را در نظر بگیرید. احتمالا وقتی او را میبینید متوجه میشوید که خیلی راحت و آسان بازی میکند و حرکاتش سریع و بدون وقفه است؛ اما اگر از او بپرسید چطور انقدر راحت بازی میکند به شما میگوید با تمرین اساسی و مداوم!

اما این همه ماجرا نیست. اگر قصد یادگیری کاراته را دارید یا دنبال راهی برای افزایش مهارتهای قبلیتان هستید، نکاتی که ما در این مطلب به آنها اشاره می کنیم را خوب و دقیق به خاطر بسپارید.

Basic Karate Moves AgeUke

  • کاراتهکای بد= کسی که به شکل نادرست تمرین میکند.
  • کاراتهکای خوب= کسی که درست و اصولی تمرین میکند.

در ادامه با جزئیات بیشتری درباره اصول و قواعد حرکات کاراته صحبت میکنیم.

آیا یادگیری مبانی کاراته برای موفقیت کافیست؟

نه. فقط دانستن اصول اولیه کاراته به خودی خود کاری از پیش نمیبرد. تنها در صورتی موفق میشوید که این اصول را به شیوه صحیح و به طور عملی پیاده کنید.

حرکات تمرینی شما و نحوه تمرین کردنتان تاثیر بسیار زیادی روی پیشرفتتان دارد. اینکه باید چه حرکاتی را تمرین کنید به راحتی و در همه جا قابل دسترسیاند. میتوانید دورههای آموزشی رایگان کاراته برای کودکان یا بزرگسالان را جستجو کنید و پله به پله و مرحله به مرحله آنها را تمرین کنید. البته همه این برنامهها کامل نیستند و فقط تعداد کمی از آنها روی جزئیات حرکات هم مانور میدهند.

حرکات اولیه و پایه کارته کدامند؟

1-فرم ایستادن یا داچی کاتا

داچی کاتا در تمام انواع و اقسام کاراته متداول و رایج است. این نوع حالت بدن در موقعیتهای جنگی چشمگیرتر است. در این حالت بدن کاملا متعادل و ثابت است و تاثیر حملات و دفاع را به حداکثر میرساند.

 


چرب زبان

با این اپلیکیشن ساده، هر زبانی رو فقط با روزانه 5 دقیقه گوش دادن، توی 80 روز مثل بلبل حرف بزن! بهترین متد روز، همزمان تقویت حافظه، آموزش تصویری با کمترین قیمت ممکن!


 

سه حالت اصلی ایستادن در کاراته شوتوکان عبارتند از:

  • ایستادن به طرفین: کیبا داچی (Kiba Dachi)
  • ایستادن به عقب :کوکوتسو داچی (Kokutsu Dachi)
  • ایستادن به جلو : زنکوتسو داچی (Zenkutsu Dachi)

Basic Karate Moves Stances

وقتی حرکات پایه کاراته به تکنیک تبدیل می شوند، هر کدامشان روی پا، زانوها و یا باسن متمرکز میشوند تا حالت مناسب و صحیح را ایجاد کنند. به این ترتیب هر حرکتی مشخص میکند که کدام یک از حالات بدن در آن شرایط مناسبتر و بهتر است.

تصور غلط بزرگ درباره حالت های ایستادن در کاراته

حالت پای بی حرکت و ثابت در کاراته که به کاتا معروف است بهترین موقعیت و حالت بدن است که برای مقابله با یک هدف خیالی طراحی شده نه هدف واقعی. اگر حالت های مختلف بدن در کاراته بیش از اندازه اجرا شوند، تحرک فرد محدود می شود و حریف به او حمله می کند. اگر به مسابقات کومیته نگاه دقیق تری بیندازید متوجه می شوید که در آن حرکات آزاد و سیال جریان دارند نه حرکات سفت و سخت و ثابت. پس یادتان باشد هر موقعیت و وضعیتی در کاراته اگر بیش از حد به کار گرفته شود بی فایده خواهد بود.

نکته مهم

تمرین و اجرای صحیح فرم های مختلف ایستادن در کاراته، پاها و باسن را تقویت می کند و منجر به ایجاد حرکات سیال و روان می شود؛ به طوری که در نهایت خود کاراته کا نباید متوجه وضعیت و حالتش شود و این اتفاق به صورت غیر ارادی رخ بدهد. حالات عمیق و ثابت برای استفاده در مسابقات اصلی کاراته فوق العاده هستند اما در مبارزات به کار نمی آیند.

2- ضربه با دست یا اوچی وازا

Basic Karate Moves Kawazoe Tekki

تمرین ضربه های مختلف در کاراته باعث ثبات و تعادل می شود. حالا زمان آن رسیده که برخی از این ضربات را یاد بگیریم.

قسمت اتصال دست و بازوها، نقطه مهمی برای ایجاد ضربات مختلف کاراته محسوب می شود. ضربات کاراته معمولا با حمله کردن همراه هستند. برخی از این ضربات عبارتند از:

  • مشت به جلو و عقب
  • ضربه با قسمت خارجی دست جمع شده
  • ضربه با نوک انگشتان
  • ضربه با قسمت خارجی دست باز
  • ضربه با کف دست
  • ضربه با آرنج

ضربه شکستن در کاراته

از بین تمام ضربات کاراته، شکستن از همه رایج تر است. کاراته برای اولین بار در دهه 1960 توجه دیگران را به خودش جلب کرد و خیلی زود به عنوان ورزشی که شکستن یکی از ضربات اصلی اش محسوب می شد در بین افراد مختلف محبوبیت پیدا کرد.

برای اینکه ضربات کاراته حداکثر قدرت و اثر را داشته باشند موارد زیر باید رعایت شوند:

  • فشار صحیح و مناسب روی سطحی که باید شکسته شود
  • فشار عمیق و قاطع
  • سرعت عمل در اجرای حرکت
  • استفاده از دست دیگر به عنوان ضربه گیر
  • صاف کردن مچ دست

اهداف ضربات کاراته

از بین حرکات اصلی کاراته، ضربات کاراته از همه بیشتر تنوع دارند. کاراتهکاها با یادگیری ضربات مختلف و با هدف قرار دادن نقاط آسیب پذیر بدن حریف، میتوانند حداکثر قدرت تخریبی را به دست بیاورند. مناطقی که بافت نرمی دارند مثل گردن، گلو، شبکه خورشیدی (بخش زیرین قفسه سینه) و کشاله ران اهداف اصلی هنگام ضربه زدن هستند.

3- ضربات پا یا کری وازا

Basic Karate Moves Kagawa Yoko Geri

به نوعی می توان گفت که کاراته زیاد با ضربات پا شناخته نشده اما در واقع ضربات پا در کاراته نقش مهم و فوق العاده ای دارند. برای اینکه ضربه پا به اندازه کافی موثر و قدرتمند واقع شود، باید از برآمدگی کف پا، پاشنه پا و پشت پا استفاده کرد.

ضربات پا در کاراته به وسیله یک پا روی زمین و یا هر دو پا در هوا اجرا می شوند. از هر جهتی میتوان ضربه را با پا به حریف زد؛ از جلو، پشت و طرفین. اگر کاراتهکا هوشمند و خلاق باشد می تواند از ضربات چرخشی پا هم در مبارزه با حریف استفاده کند.

ویژگی های کلیدی ضربات پا در کاراته

  • سرعت و هدف گیری
  • وضعیت باسن و پاهای کاملا ایستاده و صاف
  • ثبات و تعادل کاملا در حین ضربه زدن و بعد از آن

مهمتر از خود ضربه مسیر بازگشت و فرود ضربه است. حتی اگر کاراتهکا ضربه را با موفقیت به هدف بزند اما در مسیر بازگشت با شدت عمل کند قدرتش به اندازه کافی مخرب نخواهد بود. به این موضوع بازگشت به عقب یا hiki ashi گفته میشود و دقیقا شبیه به همان شیوه رفت و برگشت شلاق، قدرت ایجاد می کند. علاوه بر این، در این حالت کاراتهکا کنترل و تسلط بیشتری روی ضرباتش خواهد داشت.

4- مشت زدن در کاراته یا تسوکی وازا

Basic Karate Moves Enoeda Gyaku Zuki

مشت زدن در کاراته شبیه ضربات دست است اما میتوان آنها را جداگانه هم بررسی کرد. از بین حرکات اصلی کاراته، مشت زدن بیشتر از همه استفاده می شود. این نوع حرکت از همان ابتدا به کاراتهکاها آموزش داده می شود و بارها و بارها در کلاس تکرار می شود.

برای اینکه ضربات مشت بیشترین سرعت را داشته باشند، در یک خط مستقیم مسیر کوتاهی را میروند و برمیگردند. نکته اصلی ایجاد قدرت در ضربه زدن با مشت، دو بند انگشت جلویی مشت است.

تنوع ضربات مشت در کاراته

در تمام سبک های کاراته از ضربات مشت استفاده می شود. برخی از این ضربه ها برای ایجاد حداکثر قدرت تخریبی اعمال می شوند و برخی دیگر نیز برای دستیابی به هدف بزرگتری مثل تضعیف حریف استفاده می شوند.

مشت زدن در کاراته شامل ویژگی های زیر است:

  • این ضربات ساده و طبیعی هستند و هر کسی می تواند آنها را انجام بدهد
  • معمولا موقع مشت زدن هر دو پا روی زمین قرار دارد
  • مشت زدن نسبت به حرکات دیگر ساده تر و سریعتر است.

5- دفاع در کاراته یا اوکه وازا

Basic Karate Moves Nakayama Shuto Uke

در اکثر مواقع چیزی به عنوان حمله اول در کاراته وجود ندارد. از حرکات دفاعی کاراته برای محافظت از قسمتهای مختلف بدن استفاده می شود. اکثر تکنیک های دفاعی کاراته، تکنیک های مربوط به بازو هستند که با یک مشت بسته یا دست باز انجام می شوند. اما زانوها و پاها هم میتوانند برای دفاع کردن آموزش ببینند.

اگر حرکات دفاعی ماهرانه و سریع انجام شوند، هر قدر هم یک حمله قدرتمند و سریع باشد با شکست مواجه می شود. یک حرکت دفاعی موثر در درجه اول از برخورد مستقیم حریف با بدن کاراتهکا جلوگیری می کند و بعد به او فرصت می دهد تا با یک ضد حمله حریف را مغلوب کند.

زمان بندی حرکات دفاعی در کاراته

زمان نقش مهمی در حرکات دفاعی ایفا می کند. اگر دفاع به موقع و سریع انجام نشود فایده ای نخواهد داشت؛ البته منظور ما از سرعت، سرعت نسبی است. برای دفاع، سرعت خیلی زیاد هم توصیه نمی شود.

تبدیل دفاع به ضد حمله

حرکات دفاعی معمولا به ضد حمله ختم میشوند و از این لحاظ نسبت به بقیه حرکات کاراته برتری دارند. اگر کاراتهکا به موقع و خوب دفاع کند می تواند آن را به ضد حمله خوبی تبدیل کند. این همان مساله ایست که در آموزش های طولانی مدت کاراته به رزمجوها آموزش داده می شود.

حرکات دفاعی کاراته در واقعیت

اگر کسی به طور صحیح آموزش ببیند و از حرکات دفاعی مناسبی در کاراته استفاده کند، به نقطه ای میرسد که میتواند این حرکات به طور غیر ارادی و ناخوداگاه انجام بدهد. در واقع این مرحله زمانیست که این حرکات دفاعی غریزی میشوند و در دنیای واقعی میتوانند جان فرد را نجات بدهند.

حتما بخوانید:

همه آنچه که در مورد کاراته باید بدانید! (بهمراه فیلم تکنیک های آن)

معرفی تمام سبک های معروف و اصطلاحات مهم در کاراته

5 نکته بسیار مهم در آموزش کاراته به کودکان 2 تا 8 ساله

8 تکنیک MMA بسیار کاربردی که هر کاراته کار باید بداند

آموزش رنگ کمربندها و نحوه بستن آنها بصورت اصولی در ورزش کاراته

ویژگی ها و حقایق مربوط به دفاع در کاراته

  • به حرکات دفاعی در مسابقات کاراته امتیازی داده نمیشود.
  • همه سبک های کاراته به شدت متکی حرکات دفاعی هستند.
  • تمام فرم های کاراته با یک حرکت دفاعی شروع میشوند.
  • زمان بندی در دفاع مهمتر از سرعت است.
  • انجام حرکات دفاعی به تفکر هجومی نیاز دارد.

میلاد حیدری

هدفم از راه اندازی سایت، آموزش هنر و مهارت های لازم برای هموطنان عزیزم در سراسر دنیاست. به امید روزی که آگاهی در بین هموطنانم فراگیر شود. سوالات خود را مطرح فرمایید در حد توان پاسخ خواهم داد.

نوشته های مشابه

‫5 دیدگاه ها

  1. به نام خدا
    با تشکر از مطالب زیبا که در خصوص ورزش کاراته گذاشته بودید و من این مطالب رو با معرفی منبع سایت شما و بازدید از سایت در اختیار کاراته کاهای عزیر قرار دادم
    تشکر فراوان از مطالب شما .

  2. لطفا حرکات ضربه فنی در کومیته رو هم بذارید من مسابقات کشوری دارم اگه بزارید خیلی هم به درد من هم همه ی کاراته کاها میخوره ممنون میشم بذاریدلطفا

  3. سلام
    دوست عزیز ممنون ازت
    ای کاش بیشتر درباره سبک شیتوریو توضیح بزاری تا بقیه دوستان هم بدونن تو کاراته چنین سبک زیبایی وجود داره
    کاراته کنترلی یعنی حریفت رو محک بزنی ولی بهش اسیب نزنی👌
    مجتبی فرنگ دان سه کاراته سبک شیتوریو ایران از باشگاه شهدا گمنام اندیشه شهریار
    اوس

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا