مهارت های فنی دیگر

کرم ورمی کمپوست چیست و چگونه آن را به بهترین نحو تکثیر کنیم؟

چرب زبان

در پست قبلی دانستیم که چطور تولید کود ورمی کمپوست را بصورت اصولی شروع کنیم؟ در این مطلب خواهید آموخت که کرم ورمی کمپوست چیست و چگونه آن را به بهترین نحو تکثیر کنیم؟

مقدمه:

اگر شما هم اخیراً این جرقه در ذهنتان زده شده که با تولید کود ورمی کمپوست منبع درآمدی برای خود راه اندازی کنید، بهتر است بدانید که برای شروع کار موقعیت جغرافیایی محل مورد نظر از اهمیت بالایی برخوردار است. چون این طرح، طرح مناسبی از نظر اقتصادی است و با توجه به شرایط اقتصادی فعلی نسبت به برخی از کارهای تولیدی ریسک بالایی نداشته و درصد سود مناسبی را در پی دارد و از همه مهم تر زمان برگشت سرمایه در مدت زمان بسیار کوتاه می باشد.

ویدئوی آموزشی تولید ورمی کمپوست در ایران:

 

این پست مهم را از دست ندهید: دانلود بهترین کتاب رایگان آموزش تولید ورمی کمپوست (pdf)

کود ورمی کمپوست چیست؟

اگر سؤالاتی از قبیل اینکه کود ورمی کمپوست چیست؟ از چه موادی تشکیل شده و چه عملکردی و تغییراتی در خاک و گیاهان ایجاد می کند؟ در ادامه به شما خواهیم گفت که ورمی کمپوست متشکل از ورمی (کرم خاکی)و کمپوست (کود آلی)به معنای نوعی کود آلی است که از فعالیت کرم خاکی حاصل می گردد. کود ورمی کمپوست عبارت است از بقایای گیاهی و حیوانی، زباله های شهری و یا لجن فاضلاب است که تحت شرایط پوسیدگی قرار گرفته باشند، بطوری که مواد سمی آنها از بین رفته، مواد پودر شده و فرم اولیه خود را از دست داده باشند. برای تهیه کمپوست می توان از بقایای چوب بریها‏، زباله شهری،‏ بقایای کشتارگاهها و کارخانه های کنسرو ماهی ، لجن فاضلاب و اجساد گیاهان پست غیرآوندی استفاده نمود. بطورکلی، کمپوست ها از نظر مواد غذائی ضعیف هستند (به استثناء بقایای کشتارگاهها و کارخانه های کنسرو ماهی که از نظر ازت غنی می باشند) و معمولاً برای بهبود ساختمان خاک مورد استفاده قرار می گیرند.اثر فیزیکی کمپوست به مقدار ماده آلی آن و اثر شیمیائی کمپوست به ترکیب شیمیایی آن بستگی دارد.

کرم ورمی کمپوست:

کرم-ورمی

کرم های خاکی، خاک و مواد آلی را می خورند. این مواد از دستگاه گوارش و هضم طولانی کرم عبور کرده و تبدیل به کود شده و واز بدن کرم خارج می شود. اسید هومیک ترشح شده در سیستم گوارش باعث استریل شدن کود حاصله می گردد. در صورت تامین بستر مناسب و شرایط محیط مطلوب، هر جفت کرم پس از جفت گیری بعد از یک دوره 27 روزه، 16 تخم دارند و دوره جنینی آنها 23 روز طول می‌کشد. متوسط لارو موجود در هر تخم 2 عدد می‌باشد.زمان جفت گیری تا تشکیل کوکون و بیرون آمدن لارو 50 روز می‌باشد.

نکات مهم در امر تولید و تکثیر بالا:

سرعت رشد و تکثیر کرم ها بالاست که تکثیر این کرم ها از طریق تخم گذاری صورت می گیرد. بایستی یک پنجم حجم کار به امر تکثیر اختصاص داده شود. به این معنی که برای تولید کود و یا تقویت کرم های ریز در پشته های جدید به صورت همیشگی کرم و کوکون در دسترس باشد.

تغذیه کرم در جهت رشد و تکثیر بهتر: غذای کرم تاثیر زیادی در تکثیر آن دارد. تجربه نشان داده است که بسترهایی که دارای مکمل غذایی کاه و خاک اره می باشد از افزایش تعدادی و حجمی بالایی برخوردار است.اضافه کردن پوست تخم مرغ به دلیل بالا بودن کلسیم بالا در ان نیز در تخم ریزی کرمها موثر است.

کرم ها جزو جانوران هرمافرودیت هستند یعنی هرکرم اندام های نرو مادگی را با هم دارد. ولی نهایتا کرم با اتصال به جفت دیگر با تبادل اسپرم عمل جفتگیری را انجام می دهد. سپس هر کرم یک کیسه تخم ریزی در بدن خود تشکیل می دهد.

 


چرب زبان

با این اپلیکیشن ساده، هر زبانی رو فقط با روزانه 5 دقیقه گوش دادن، توی 80 روز مثل بلبل حرف بزن! بهترین متد روز، همزمان تقویت حافظه، آموزش تصویری با کمترین قیمت ممکن!


 

عوامل محیطی مؤثر در رشد و تکثیر کرم ورمی کمپوست:

کرم-ورمی1

6 عامل مهم محیطی یعنی دما، تهویه، رطوبت، نور، ph محیط و مواد غذایی بر روی تکثیر و پرورش کرم های تولید کننده کود ورمی کمپوست دخیل هستند که در ادامه به تشریح آنها می پردازیم.

1- دما:

کرم ها در دماهای حدود نقطه انجماد آب نمی میرند بلکه فعالیت نداشته و در چنین شرایطی برای بقای خود به اعماق پایین تر خاک حرکت می کنند. همچنین در دماهایی تا سقف31درجه سانتیگراد زندگی کرده و تولید مثل می کنند . به منظور تکثیر کرم به صورت تجاری، دماهای مطلوب برای رشد و فعالیت آنها از 15 تا26 درجه سانتیگراد متغیر است. البته کرم ها در دما و گرمای زیاد نیز از بین میروند. اما برای تولید حداکثر پیله و تخم گذاری، درجه حرارت بستر آنها باید بین 15 تا 21 درجه سانتیگراد باشد.

2- تهویه:

کرم ها می توانند در اکسیژن اندک و سطوح بالای دی اکسید کربن زندگی کنند و نیز در آب دارای اکسیژن به زندگی ادامه می دهند. ولی نبود اکسیژن کافی سبب مرگ کرم ها می شود.

3- رطوبت:

کرم ها نیاز به رطوبت مناسب برای رشد و بقای خود دارند. بهترین رطوبت برای آنها حدود  60 تا 70 درصد وزن بستر است. بهتر است بستر در معرض نورمستقیم آفتاب قرار نگیرد تا از خروج رطوبت جلوگیری شود. در صورتی که رطوبت بستر بیشتر یا کمتر از رطوبت مطلوب ذکر شده باشد مرگ و میر آنها بیشتر می شود. در دوره هایی که رطوبت و دمای بستر زیاد می شود کرم ها گرایش به ترک بستر خود دارند.

4- نور:

کرم ها نور گریزند. وجود منبع نورانی در بالا و یا اطراف بسترها مانع از مهاجرت آنها به خارج از بسترها شده و به عنوان روشی برای بقا ی کرم ها هنگام طوفان های سخت و بارش های شدید بکار می رود .

5- اسیدی و قلییایی بودن:

کرم ها در ph حدود 2/4 (اسیدی) تا 8(قلیایی) رشد می کنند ولی به منظور تولید تجاری، بهتر است  ph را در حدود 7 نگه داشت. برای افزایش ph میتوان سنگ آهک و یا پوسته تخم مرغ خرد شده به بستر تولید کرم اضافه کرد. بنابراین   phکمپوست تولید شده بین6-7 خواهد بود.

حتما ببینید: دانلود رایگان 10 درس بسیار مهم آموزش تولید ورمی کمپوست (فیلم)

6- مواد غذایی:

الف) مواد غذایی مناسب برای کرم ها:

مناسب ترین مواد غذایی برای کرمها عبارتند از: کودهای حیوانی، کود باغی حاصل از برگ درختان، مقوای خرد شده، خرده چوب یا کاغذ یا کم و بیش هر گونه مواد آلی پوسیده یا نیم پوسیده، کودهای حیوانی حاصل از خرگوش، اسب و گوساله (گاو).

باتوجه به در دسترس بودن به اندازه کافی کود گاوی میتوان از آن برای تولید انبوه ورمی کمپوست استفاده کرد. به نسبت مشخصی با کاه و کلش و یا برگ درختان ترکیب می شوند. کود گاوی کربن محیط را تامین نموده و کاه یا برگ نیتروژن محیط را که جهت زندگی و تکثیر کرم ها مورد نیاز است تامین می کند.

ب) مواد غذایی نامناسب برای کرم ها:

حال می رسیم به معرفی مواد غذایی نامناسب برای کرم ها که عبارتند از: انواع روغن، فضولات سگ و گربه، گوشت، پنیر، کره، تولیدات حیوانی، ماهی، جوهرهای رنگی، انواع فلزات و مواد پلاستیکی.

بهترین کار این است که قبل از هر کاری تمام مراحل تولید کود ورمی کمپوست را بصورت اصولی یاد بگیرید تا در این زمینه به مشکلی برنخورید و درصد موفقیتتان بالا باشد. اما چنانچه سؤالی درباره همین موضوع داشتید می توانیم به سؤالات شما در بخش نظرات پاسخ دهیم تا در رفع ابهامات شما گام کوچکی برداشته باشیم.

میلاد حیدری

هدفم از راه اندازی سایت، آموزش هنر و مهارت های لازم برای هموطنان عزیزم در سراسر دنیاست. به امید روزی که آگاهی در بین هموطنانم فراگیر شود. سوالات خود را مطرح فرمایید در حد توان پاسخ خواهم داد.

نوشته های مشابه

‫11 دیدگاه ها

    1. سلام .بله مطالعات در زمینه استفاده از لجن فاضلاب انسانی انجام شده و نتایج قابل قبولی داشته است .اتفاقا لجن فاضلاب انسانی بعلت اینکه عاری از بذر گیاهان می باشد برای گلخانه ها از سایر کودها مناسبتر است موردی که قابل توجه می باشد وجود پاتوژنها در فاضلاب انسانی می باشد که به نحو مناسب باید نسبت به حذف آنها با میکرب کشهای موجود اقدام کرد .

  1. سلام وقتتون بخیر خسته نباشید
    اول از همه تشکر میکنم از سایت خوبتون و مقالات بسیار مفیدتون
    درمورد ورمی کمپوست ما چجوری میتونیم بعد از تولید کمپوست کرم ها رو جدا کنید به همراه تخم هاشون؟
    دوم اینکه ایا این کرم ها رو میتونیم از زمین های زراعی خودمون جدا کنیم یعنی همون کرم خاکی هستش ؟
    ممنون میشم پاسخگو باشین با تشکر

  2. با سلام آیا در خانه هم میتوان کرم کمپوست پرورش داد ،آیا بوی نامطبوع ندارن؟؟ آیا در ظرفهای بزرگ در بسته میتوانند رشد کنند؟؟ واین که از کجا میتوان این نوع کرم را تهیه کرد؟؟

    1. سلام بله .به شرط تهویه مناسب هیچ بوی نامطبوعی ایجاد نمی شود .بله بازهم به شرط تغذیه و تهویه مناسب .از سایتهای تولید ورمی کمپوست که از اینترنت هم قابل دسترسی می باشد .

  3. سلام؛ما توی شهر قم زندگی میکنیم
    میتونم برا باغچه خونمون از کرم رومی استفاده کنم
    ???

    1. سلام از کود ورمی کمپوست که قطعا می توانید استفاده کنید .از کرم هم به شرط تغذیه و تامین رطوبت کافی (بعلت گرمای شهر قم ) می توانید استفاده کنید .

  4. با سلام من از سیستان مزاحم تون شدم و می خواستم بدونم چگونه این کرم رو خریداری کنم برای گلخانه می خوام

  5. سلام
    اگر می خواهم ۱۰ تن را بخرم وبفرستم سوریه مانع قانونی هست؟ قیمت هر تن چنده؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا