تفاوت بین جوش شیرین و بیکینگ پودر چیست؟
جوش شیرین و بکینگ پودر دو ماده ضروری برای هر آشپزخانه می باشند و همچنین دو ماده خیلی شبیه به هم هستند که عملکرد آن ها نیز به یکدیگر شباهت دارد، اما دانستن تفاوت آن ها نیز مهم است.
شباهت این دو ماده در چیست؟
رسپی های مربوط به بکینگ پودر و جوش شیرین از نان تازه تا کیک و کلوچه اغلب یک قاشق چای خوری از یکی از این مواد را در خودش دارد اما ممکن است بعضی اوقات به هر دوی این ماده نیاز داشته باشید. علاوه بر این که این دو ماده هردو گاز تولید می کنند و باعث ایجاد یک واکنش شیمیایی می شوند که باعث پخت و پف بهتر مواد غذایی می شود. هر کدام از آن ها شامل سدیم بی کربنات که یک ماده قلیایی می باشد، هستند و هنگام ترکیب شدن با اسید، کربن دی اکسید بیرون می دهند.
خب، پس تفاوت بین جوش شیرین و بکینگ پودر چیست؟
مقایسه جوش شیرین و بکینگ پودر
جوش شیرین از مواد خالص سدیم بی کربنات تشکیل شده است. بنابراین رسپی های موجود برای جوش شیرین باید شامل یک جزء اسیدی مانند آبلیمو، سرکه، دوغ یا شکر قهوه ای ( شیره داخل شکر قهوه اسیدی است) باشند تا این ماده را فعال کنند. بکینگ پودر شامل بعضی از انواع جوش شیرین است که باعث می شود مواد به یکدیگر نچسبند. همچنین مقداری نمک اسیدی داخل خود دارد که به عنوان یک عامل فعال کننده یا خنثی کننده برای بی کربنات عمل می کند.
این مواد از لحاظ عملکرد سرعت متفاوتی با یکدیگر دارند. جوش شیرین سریعاً بعد از ترکیب با یک مایع اسیدی گاز تولید می کند. اگر به یاد داشته باشید زمانی که بچه بودید، احتمالاً دوست داشتید که این مواد را هم بزنید تا یک حالت پف مانند ایجاد کند. در واقع بعد از اضافه کردن جوش شیرین در عرض یک دقیقه خمیر خوبی به دست می آمد. از طرف دیگر بکینگ پودر هنگام برخورد اول با ماده اسیدی گاز کمی را تولید می کند که علت آن وجود جوش شیرین می باشد و زمانی که نمک های اسیدی داخل ماده به طور کامل حل شوند، تولید گاز بیشتر می شود و مقدار کمی هم گاز و پف هنگام قرار دادن محصول داخل اجاق گاز به وجود می آید.
به همین دلیل نمک های اسیدی برای استفاده در بکینگ پودر رایج تر هستند و برای این که کامل کار خود را انجام دهند، نیاز به گرما دارند. نام دیگر نمک های اسیدی کرم تارتار می باشد که به عنوان پتاسیم بیتارترات شناخته می شود که یک محصول جانبی است و هنگام ترکیب با سس تارتار واکنش نشان می دهد. همچنین حاوی کلسیم آلومینیوم فسفات است. به همین دلیل طیف وسیعی از بکینگ پودر ها در مغازه ها به فروش می رسند و به عنوان بکینگ پودر های دو منظوره مورد استفاده قرار می گیرند : یک بار پف می کنند و دفعه بعد هم این کار را تکرار می کنند.
چه زمانی از بکینگ پودر و جوش شیرین استفاده کنیم؟
بنابراین چرا یکی را پس از دیگری استفاده می کنید؟ بکینگ پودر اغلب در رسپی هایی به کار می رود که هیچ ماده اسیدی در آن به کار نرفته باشد، زیرا خودش دارای یک جزء اسیدی می باشد اما اسید داخل پودر بکینگ پودر یک مزه صابونی مانند از بی کربنات غیر خنثی دارد که هنگام درست کردن غذا خودش را نشان می دهد. جوش شیرین اغلب برای رسپی هایی به کار می رود که رنگ آن مورد توجه است. مثلاً آشپزان و متخصصینی مثل شرلی کوریهر نویسنده کتاب های ” آشپزی هوشمندانه ” و ” پخت و پز هوشمندانه ” در این زمینه صحبت هایی کرده اند: کلوچه هایی که مواد قلیایی بیشتری داشته باشند، رنگ قهوه ای بهتری دارند. از نظر آن ها کیک های شکلاتی تیره، قلیایی تر از سایر کیک های شکلاتی هستند.
با این اپلیکیشن ساده، هر زبانی رو فقط با روزانه 5 دقیقه گوش دادن، توی 80 روز مثل بلبل حرف بزن! بهترین متد روز، همزمان تقویت حافظه، آموزش تصویری با کمترین قیمت ممکن!
اما مراقب باشید که این دو ماده را با یکدیگر قاطی نکنید . اگر از جوش شیرین در رسپی بکینگ پودر استفاده کنید و هیچ ماده اسیدی در بین مواد وجود نداشته باشد، قطعاً ماده غذایی شما به اندازه کافی پف نمی کند و بالا نمی آید؛ حتی اگر ماده اسیدی هم داخل رسپی وجود داشته باشد، ممکن است پف به اندازه کافی ایجاد نشود. زیرا میزان قلیایی بودن بالا بوده است. ( تخم مرغ ها می توانند سطح اسیدی مناسبی را ایجاد کنند. ) یا اگر به جای جوش شیرین از بکینگ پودر استفاده کنید، به اندازه کافی پف ایجاد نمی شود. زیرا بکینگ پودر حاوی مقدار بسیار کم تری بی کربنات نسبت به جوش شیرین می باشد.
جوش شیرین از کجا می آید؟
شاید این داستان برایتان عجیب نباشد اما جالب است بدانید که قضیه جوش شیرین داستان دارد. جوش شیرین از زمین به دست آمده است. اکثر جوش شیرین ها در آمریکای شمالی از ترونا به دست آمده اند که یک سدیم بی کربنات حاوی مواد معدنی است و بزرگ ترین ذخیره معدنی در زیر رودخانه های سبز محسوب می شود. ترونا تمیز می شود و به پودر تبدیل می گردد و از آن جوش شیرین به دست می آید. مواد تنشین ترونا در مناطقی که اندازه وسیعی از آن ها ندارد، مانند اروپا، ته نشین ها را با استفاده از فرایند سولوی تهیه می کنند که یک واکنش ایجاد شده برای نمک خوراکی و آمونیاک است.
نکته دیگر ؛ بعضی از افراد دوست ندارند که از بکینگ پودر با آلومینیوم استفاده کنند ، زیرا احساس می کنند که ته مزه مواد غذایی را شبیه به مزه فلز می کند. بنابراین فکر می کنند که این مزه با بکینگ پودر ارتباط داشته باشد.
آیا جوش شیرین مشتقاتی دارد؟
اگر تمام نکات را در مورد این دو بدانید ، می توانید بکینگ پودر را جایگزین جوش شیرین کنید. از نسبت ۳ به ۱ ( یعنی سه قاشق چای خوری بکینگ پودر به جای یک قاشق چای خوری جوش شیرین ) استفاده کنید و نمک را از رسپی حذف کنید یا آن را کاهش دهید.
چگونه بکینگ پودر را در خانه درست کنیم؟
آیا می خواهید خودتان بکینگ پودر درست کنید و مطمئن شوید که هیچ آلومینیومی در آن وجود ندارد؟ انجام این کار ساده است. به سادگی دو قسمت کرم تارتار را به یک قسمت از جوش شیرین و یک قسمت از نشاسته ذرت اضافه کنید و این گونه بنکینگ پودر بدون آلومینیوم خواهید داشت.
چرا بعضی از رسپی ها هر دو ماده را دارند؟
ممکن است متوجه شوید که بعصی از رسپی ها هم بکینگ پودر و جوش شیرین را در خودشان دارند و در کنار آن حاوی ماست یا دیگر مواد اسیدی ( مثل رسپی پنکیک بلوبری ) هستند. جوش شیرین به تنهایی برای خمیر شدن کافی نیست. بنابراین بکینگ پودر به کمک تان می آید و حجم و پف ماده را بالا می برد. مزه و قهوه ای شدن این ماده غذایی نیز یکی دیگر از دلایل استفاده کردن از هر دو می باشد.
آیا این دو ماده می توانند کار را خراب کنند؟
بکینگ پودر و جوش شیرین هر دو می توانند عامل خراب کننده رسپی باشند. نه به این معنا که شما را مریض کنند اما ممکن است توانایی و قدرت خود را از دست بدهند . اگر کلوچه هایی درست کرده اید که به اندازه کافی پف نکرده اند، همیشه باید تاریخ انقضای این ماده ها را چک کنید.
اگر احساس کردید که جوش شیرین شما در آزمایش خوب درنیامده و خاصیت خود را از دست داده، می توانید از آن برای تمیز کردن آشپزخانه و از بین بردن بوی بد داخل فریزر و یخچال استفاده کنید.
بکینگ پودر معمولاً عمر کوتاه تری دارد ( از شش ماه تا یک سال ) اما دیوید لبویتز پیشنهاد می کند که این راهکار برای تست بعد از این مدت زمان هم کارآمد خواهد بود. برای تست این که متوجه شوید بکینگ پودر هنوز فعال است یا خیر، نصف قاشق چای خوری از آن را داخل یک کاسه بریزید و یک چهارم فنجان یا ۶۰ میلی لیتر آب جوش روی آن بریزید. با انجام این کار بکینگ پودر باید به طرز عجیبی قل قل کند. اگر این اتفاق افتاد، یعنی هنوز خاصیت خودش را دارد اما اگر این اتفاق نیفتاد، آن را دور بریزید و یک بسته جدید باز کنید.