تئوری انتخاب اجتماعی چیست؟ موارد مهم آن و یک مثال ساده
تئوری/نظریه انتخاب اجتماعی (Social choice theory) یک نظریه اقتصادی است و روی این موضوع تمرکز می کند که آیا می توان جامعه را به گونه ای نظم داد که منعکس کننده ترجیحات فردی باشد؟ این تئوری توسط اقتصاد دانی به نام کنت آرو (Kenneth Arrow) مطرح و در کتاب او تحت عنوان انتخاب اجتماعی و ارزش های فردی (Social Choice and Individual Values) در سال 1951 منتشر شد.
موارد کلیدی درباره تئوری انتخاب اجتماعی
- نظریه انتخاب اجتماعی در ارتباط با پیدا کردن روشی بهینه است که بر اساس آن ترجیحات، قضاوت ها، نظرات و تصمیمات فردی یک حکومت جمعی خوب را تشکیل می دهند.
- عموما کنت آرو را به عنوان مطرح کننده تئوری انتخاب اجتماعی می شناسند، اما اساس و پایه این نظریه توسط نیکلاس دو کندورسه (Nicolas de Condorcet) در قرن هجدهم ایجاد شد.
- کتاب آرو پنج شرطی که بر اساس آنها انتخاب های یک جامعه باید محقق شوند تا منعکس کننده انتخاب های فردی باشند را مشخص می کند. این شروط عبارتند از: عمومیت، پاسخگویی، استقلال گزینه های بی قاعده، تحمیل ناپذیری و عدم دیکتاتوری.
درک نظریه انتخاب اجتماعی
نیکلاس دو کندورسه فرانسوی، در سال 1785، در مقاله ای زمینه را برای مطرح کردن تئوری انتخاب اجتماعی ایجاد کرد. این مقاله شامل قضیه هیئت منصفه (jury theorem) بود. طبق این قضیه، هر یک از اعضای هیئت منصفه شانس برابر و مستقلی برای قضاوت صحیح در مورد مجرم بودن متهم دارند.
کندورسه در این مقاله نشان داد که رای اکثریت اعضای هیئت منصفه به رای جداگانه هر فرد در این هیئت نزدیکتر است و به این ترتیب در اینجا تصمیم گیری جمعی مطرح می شود. پارادوکس کندورسه بر اساس قضیه قبلی او بنا شده و این را عنوان می کند که ممکن است ترجیحات اکثریت اعضا غیر منطقی باشد. به این ترتیب، کندورسه نشان داد با اینکه تصمیم گیری جمعی بر تصمیمات فردی ارجحیت دارد، اما با مشکلات خاص خودش هم روبروست.
توی این پک فوق العاده، مرد بهتری شویم رو جوری یاد میگیری که تو هیچ کلاس آموزشی یا پک دیگه ای نه دیدی نه شنیدی!
در قرن بیستم، آرو تئوری انتخاب اجتماعی را فرای بررسی ویژگی های قاعده اکثریت تعمیم داد. تعمیم تئوری انتخاب اجتماعی آرو این پرسش را مطرح می کند که آیا می توان قانونی پیدا کرد که ترجیحات، قضاوت ها، آرا و تصمیمات فردی را به شیوه ای گردآوری کند که حداقل معیارهای یک قاعده خوب را برآورده کند.
تئوری انتخاب اجتماعی آرو همه نوع انتخاب های افراد را در بر می گیرد، این تئوری علاوه بر انتخاب های سیاسی، همه نوع قواعد ممکن برای اخذ تصمیمات گروهی فرای یک قاعده رای اکثریت را شامل می شود.
شرایط پنج گانه آرو
ساماندهی یک جامعه به شیوه ای که این ترجیحات گسترده و متنوع فردی را منعکس کند، دشوار است. آرو پنج شرط که انتخاب های یک جامعه باید در جهت انعکاس کامل انتخاب های تک تک افراد خود با آنها روبرو شوند را مشخص کرده است. این شرایط به شرح زیر هستند:
- عمومیت: قاعده تصمیم باید یک رتبه بندی کامل از همه ترجیحات را فراهم کند و در شرایط یکسان با ثبات بالایی کار کند.
- پاسخگویی: افزایش ترجیح فردی برای یک گزینه باید موجب افزایش و یا حداقل عدم تغییر ترجیح کلی جامعه برای آن گزینه شود و نباید کاهش به همراه داشته باشد.
- استقلال گزینه های بی قاعده: حذف یا اضافه کردن گزینه های خاص نباید رتبه بندی ترتیب سایر گزینه ها را نسبت به هم تغییر دهد.
- تحمیل ناپذیری: مجموعه ترجیحات جامعه انبوه باید محصولی از ترکیب یک یا چند ترجیح فردی باشد.
- عدم دیکتاتوری: این قاعده باید بازتابی واقعی از ترجیحات بخش های مختلف داشته باشد و این بازتاب نباید منحصر به یک فرد خاص شود.
به کمک این شرایط، آرو قضیه عدم امکان خود را توسعه داد. قضیه عدم امکان آرو بیان می کند که نظم دادن به جامعه به گونه ای که منعکس کننده ترجیحات فردی باشد، بدون نقض یکی از شرایط پنج گانه غیر ممکن است. بنابراین، انتخاب یک قانون انتخاب اجتماعی همیشه شامل قربانی کردن یا سازش در میان پنج شرط بدیهی آرو است.
با این اپلیکیشن ساده، هر زبانی رو فقط با روزانه 5 دقیقه گوش دادن، توی 80 روز مثل بلبل حرف بزن! بهترین متد روز، همزمان تقویت حافظه، آموزش تصویری با کمترین قیمت ممکن!
ملاحظات خاص
یکی دیگر از شرکت کنندگان برجسته در تئوری انتخاب اجتماعی، ژان شارل دو بوردا (Jean-Charles de Borda)، یکی از معاصران کندورسه است که یک نظام انتخاباتی ترجیحی به نام شمارش بوردا را ایجاد کرد. همچنین از دیگر عوامل این تئوری می توان به چارلز داجسون (Charles Lutwidge Dodgson) (که با نام لوئیس کارول شناخته می شود) و اقتصاددان هندی آمارتیا سن (Amartya Sen) اشاره کرد.
نمونه ای از تئوری انتخاب اجتماعی
در این تئوری با در نظر گرفتن یک مثال سیاسی، در یک دیکتاتوری، تصمیم گیری در مورد انتخاب های اجتماعی و نظم بخشیدن به جامعه توسط تک تک افراد جامعه انجام می شود، در حالی که در یک جامعه باز دموکراتیک، نظر هر فرد در مورد اینکه چگونه جامعه اش باید به بهترین شکل ممکن نظم یابد، مطرح است. هر دوی این نظام ها قضیه عدم امکان آرو را نقض می کنند و بنابراین روش های ناقصی برای رسیدن به تصمیمات اجتماعی هستند که در بردارنده ترجیحات یک جامعه است.
یک دیکتاتوری به طور آشکار شرط غیر دیکتاتوری را نقض می کند. از سوی دیگر، یک دموکراسی یا مردم سالاری اکثریتی، شرایط استقلال از گزینه های نا مرتبط را نقض می کند. به این دلیل که در رأی گیری اکثریت، چرخه (حلقه بی پایانی از گزینه های بدون ارائه راهکاری آرمانی) ترجیحات امکان پذیر است، که باعث می شود ترتیب و انتخاب گزینه ها عامل تصمیم گیری تعیین کننده ای باشند در این که کدام یک بر دیگری باید ترجیح داده شود.
برای مثال، سه فرد رای دهنده را در نظر بگیرید که به سه گزینه زیر رای می دهند:
- رای دهنده شماره 1 گزینه A را بر گزینه B و گزینه B را بر گزینه C ترجیح می دهد.
- رای دهنده شماره 2 گزینه B را بر گزینه C و گزینه C را بر گزینه A ترجیح می دهد.
- رای دهنده شماره 3 گزینه C را بر گزینه A و گزینه A را بر گزینه B ترجیح می دهد.
همه این رای دهندگان A را بر B، B را بر C و C را بر A ترجیح می دهند و اکثریت رای دهندگان همواره به یکی از گزینه های موجود رای منفی خواهند داد. فقط در صورتی که یکی از گزینه ها حذف شود، اکثریت آرا می توانند در این شرایط تصمیم بگیرند، به این معنی که ترتیب رتبه اجتماعی به حضور (یا بهتر بگوییم عدم حضور) یک گزینه نا مرتبط بستگی دارد.
حتما بخوانید: 44 مهارت که باید در زندگی بلد باشیم
در واقع، به این معنی است که در دموکراسی، نتیجه رای اکثریت ممکن است تابعی از گزینه های مجاز باشد به طوری که رای دهندگان مجاز به بررسی آن هستند و بنابراین نشان دهنده ترجیحات واقعی رای دهندگان نیست.