آموزش کنار هم قرار دادن حروف در خوشنویسی به زبان عربی
قبل از شروع آموزش امروزمان باید یک جمله به عنوان نمونه انتخاب کنیم. ما اینجا جمله “عید سعید” را برای تمرین انتخاب کرده ایم. اگر بخواهیم این جمله را از لحاظ فرهنگی بررسی کنیم باید بگوییم که کلمه “عید” در واقع فقط مخصوص یک نوع تعطیلات خاص نمی باشد و از آن می توان برای هر نوع مناسبت مهمی استفاده کرد. به عنوان مثال عید فطر یا عید میلاد مسیح و یا هر عید دیگری.
اگر بتوانید خوشنویسی تان را به نحو احسن انجام بدهید می توانید آن را به صورت یک کارت تبریک بسیار زیبا به دیگران هدیه دهید. خیلی خب! حالا بهتر است دست به کار شویم و مرحله به مرحله با هم یاد بگیریم که چطور حروف عربی را به شکلی زیبا و چشم نواز کنار هم قرار بدهیم.
1-پیدا کردن ترکیب مناسب برای حروف
اولین کاری که باید بکنید این است که جمله تان را روی کاغذ بنویسید و به آن فکر کنید. دقت کنید که چند حرف در جمله تان وجود دارد؟ نوشتن این اشکال چه سختی هایی دارد؟ آیا حرف تکراری در جمله تان هست؟ اگر نکته مهمی در نوشتن حروف وجود دارد؟
توی این پک های فوق العاده، خوش خطی رو با بهترین اساتید یاد بگیر، جوری که توی هیچ کلاسی یادت نمیدن. خط نشونه شخصیت آدمه فقط 2 هفته وقت بذار!
چیزی که در جمله انتخابی ما کاملا واضح است این است که کلمه عید دوبار تکرار شده است؛ یعنی یکبار به تنهایی آمده و دفعه دوم حرف “س” به اول آن اضافه شده. برای نوشتن این کلمه الگوهای قوی و خوبی وجود دارد. اسکچ های ما از این حروف را می توانید در تصویر زیر ببینید. همانطور که مشاهده می کنید حروف “ع” و “د” کاملا شبیه هم طرح زده می شوند با این تفاوت که حرف “ع” دو شکل مختلف دارد: یعنی هم ع در اول کلمه و هم ع وسط جمله؛ ولی می توانیم این حرف را در هرجای کلمه به شکلی که که در ابتدای کلمه می آید بنویسیم. ما هم دقیقا اینجا همین کار را می کنیم و فقط حرف “س” را به اول کلمه عید اضافه می کنیم.
ایده ای که اینجا به نظرمان می رسد این است که حرف “س” را به شکلی متفاوت در اول کلمه بیاوریم؛ مثلا همانطور که در تصویر می بینید می توانید از رنگ یا سبکی کاملا متفاوت برای نوشتن حرف “س” استفاده کنیم.
این ایده واقعا جالب است! مطمئن باشید وقتی کارتان تمام شد و خواستید طرحتان را چاپ کنید یا آن را به شکل کارت تبریک هدیه بدهید از نتیجه کارتان لذت می برید! حالا ما طرح خوب و مناسبی داریم و تنها کاری که بای بکنیم این است که طراحی مان را دقیق تر کنیم و با ظرافت بیشتری جلو برویم.
2- طراحی سبک
در این مرحله باید تصمیم بگیریم که کلمه عید را به عنوان یک کلمه مستقل با چه سبکی بنویسیم. حالا بیایید نگاهی به تقارن حروف بیندازیم. به حروف “ع” و “ح” فکر کنید. متقارن بنظر میرسند مگر نه؟ اما ساختار حرف “د” شبیه این حروف نیست.
با این اپلیکیشن ساده، هر زبانی رو فقط با روزانه 5 دقیقه گوش دادن، توی 80 روز مثل بلبل حرف بزن! بهترین متد روز، همزمان تقویت حافظه، آموزش تصویری با کمترین قیمت ممکن!
با اینکه استفاده از تقارن از لحاظ بصری هم جلوه بهتری دارد و کارتان را زیباتر می کند؛ اما همه اصول طراحی فقط استفاده از تقارن نیست. پیچ و تاب ها و کشش هایی که روی حروف ایجاد می کنید هم تاثیر زیادی روی چشمگیر شدن نوشته تان دارد.
در این مرحله ما از اصول خوشنویسی الهام می گیریم. برای نوشتن حرف س به شکلی ماهرانه و زیبا می توانید از کتابهای خوشنویسی استفاده کنید و از آنها الهام بگیرید.
سبکی که قرار است ما از آن برای نوشتن حرف س استفاده کنیم در واقع یک سین کشیده با دم بلند است. می توانید خودتان روی ظرافت ها و کشیدگی های بیشتر این حرف کار کنید. یادتان باشد قرار نیست همه چیز را کپی کنید. باید کمی خلاقیت به خرج بدهید و استایل ها و سبک های منحصر به فردتان را طراحی کنید. حالا از این سبک نوشتن استفاده می کنیم و حرف س را طراحی می کنیم.
الان ما حروفی که به عنوان نمونه در خوشنویسی دیده بودیم را طرح می زنیم. در قسمت پایین و راست می بینید که برای طراحی حروف از زوایای کلاسیک 45 و 60 درجه استفاده کرده ایم.
اما ممکن است این سوال برایتان پیش بیاید که چطور با این زوایا کار کنیم؟ ما برای این کار از اسکچ بوک گرید بندی شده استفاده کردیم که می تواند به شما در ظریف کاری ها کمک کند. ترفندمان هم یک ترفند کاملا دستی است: فقط کافیست روی گرید مربع شکلتان خطوطی با زاویه های 45، 60 و 30 درجه از یک گوشه مربع به گوشه دیگر آن رسم کنید. در شکل زیر کاملا این فرایند نشان داده شده است.
حالا وقت آن است که طرح اصلی را بکشیم.
3- کشیدن طرح
این مرحله کاملا به صورت دیجیتالی انجام می شود و برای انجام آن از برنامه Adobe Illustrator استفاده می شود. بعد از اتمام کار می توان طرح را پرینت گرفت یا از آن روی صفحه اسکرین استفاده کرد. اما چیزی که ما قرار است اینجا به شما آموزش بدهیم طراحی دستی این مرحله است.
مرحله 1 چون سبک انتخابی ما برای نوشتن حروف، سبک ظریفیست و زوایای دقیق و موزونی دارد ما برای شروع از کاغذ گراف استفاده می کنیم تا کارمان حداکثر دقت را داشته باشد.
طرحی که می بینید طرح پایه ماست که روی کاغذ گراف کشیده شده است. تصویر زیر از نزدیک طرح را نشان داده و راحت تر می توانید آن را ببینید. همانطور که مشاهده می کنید، ما ارتفاع شکل مان را 4 مربع در نظر گرفتیم و فاصله بین قله ها هم 3 مربع است. نکته مهم این است که اینجا تمام خطوطی که روبروی منبع یعنی همان خط شروع نوشته واقع شده اند زاویه 60 درجه دارند و همه خط های انتهایی زوایه شان 45 درجه است.
مرحله 2 حالا همانطور که در تصویر زیر مشاهده می کنید باید ضخامت را که به صورت افقی اندازه گیری می شود تعریف کنیم. اندازه گیری های مورب کمی پیچیده هستند و بهتر است که به شکل افقی و عمودی این کار را انجام بدهید.
در اینجا ضخامت خط اندازه گیری شده و همینطور فاصله و عرض بین حروف 1.5 مربع است. ما اینکار را با مرکز کلمه یعنی حرف ی شروع کردیم. بعد همین کار را روی حروف دیگر هم تکرار کردیم حتی با اینکه شکلشان متفاوت بود.
مرحله 3 حالا نوبت جزئیات حرف “د” است. این حرف به شکل مثلثی که فضای درونی دارد و تنه اش از پایه جداست رسم می شود.
به نسبت ها و فاصله های به کار رفته در این شکل نگاه کنید. چون این حرف فضای درونی دارد ما قصد داریم آن را کوچکتر طراحی کنیم (1). بهتر است که اندازه آن خیلی هم کم نکنیم؛ چیزی حدود سه چهارم اندازه مربع کافیست. با اضافه کردن خط افقی که ضخامت خط پایه را مشخص می کند، ما این فاصله را در فضای درونی حرف د (2) و بعد آن را در دهانه آن قرار می دهیم (3).
مرحله 4 حالا این نقاط را تا جایی که خطوط دو طرف حرف د را قطع کنند به هم وصل می کنیم. حالا حرف د کامل شده است. همانطور که می بینید در قسمت چپ و پایین که با مداد کمرنگ کشیده شده اند خطوط بیشتر از قسمتهای دیگر تیز شده اند. به این ترتیب خط برش منظق کلی مورد نظرمان را دنبال می کند و در عین حال، زاویه 60 درجه اش هم حفظ می شود.
مرحله 5 برای نوشتن حرف ع، باید از سیستمی که طراحی کردیم کمی فراتر برویم چون در غیر اینصورت بنظر می رسد که حرف ع بیش از حد به حروف دیگر چسبیده است. خط 1 روی الگوی 45 درجه قرار می گیرد اما خط 2 خیلی راحت دو نقطه ای که باید متصل شوند را به هم وصل می کند. توجه داشته باشید که این قسمت از حرف بالاتر از ارتفاع bâ قرار دارد؛ بنابراین بالاترین از حد معمول هم نشان داده می شود.
از نوک قسمت بالایی این قسمت خطی را به سمت پایین رسم می کنیم تا حرف ع هم کامل شود.
حالا کلمه عید ما به این شکل درآمده است:
مرحله 6 حالا فقط حرف س باقی مانده است. در ادامه جزئیات کشیدن این حرف در مثلثی که داریم را با هم بررسی می کنیم.
مرحله 7 لبه مثلث نقطه شروع کشیدن حرف س نیست؛ پس نباید از آن برای تعیین فاصله استفاده کنیم. در عوض، برای اندازه گیری فاصله حرف طرف کوتاهتر س را می کشیم و بعد کار را ادامه می دهیم.
مرحله 8 حالا یک خط 45 درجه در جایی که خط قبلی خط پایه را قطع کرده است رسم می کنیم. چون ارتفاع این خط به اندازه 4 مربع است، پس این بالاترین بخش حرف س است و از آنجا خط آخر را هم برای کشیدن قسمت بلندتر س ترسیم می کنیم.
مرحله 9 تنها کاری که الان باقیمانده، ایجاد یک فضای داخلی از طریق همان روشیست که برای حرف د به کار بردیم؛ با این تفاوت که این بار این فضا را کوچکتر و به اندازه یک چهارم حروف اصلی ایجاد می کنیم. دلیل این مساله این است که حروف س و د درست به یک میزان فضا اشغال می کنند اما س دندانه و فضای بیشتری دارد.
مرحله 10 در نهایت باید دنباله حرف س را طراحی کنیم. یادتان باشد درست مثل وقتی که انتهای حرف د را کشیدیم همین کار را هم روی س انجام می دهیم.
مرحله 11
حالا با روان نویس خطوطمان را پررنگ می کنیم تا بهتر دیده شوند.
مرحله 12
حالا باید نقطه های حرف ی را بکشیم. برای اینکار باید از خط کشی که شکل دایره ای دارد استفاده کنیم. محل قرار گیری و اندازه نقطه ها به خودتان بستگی دارد؛ اما بهتر است قبل از کشیدن آنها با مداد، یک خط راهنما از پایین حرف ی بکشید و بعد نقطه ها را کنار آن ترسیم کنید.
طراحی مان کامل شد!
حتما بخوانید
40تا از جدیدترین و زیباترین خطاطی ها با قلم و خودکار (فارسی و لاتین)
بهترین کتاب های pdf آموزش خوشنویسی باخودکار و قلم
آموزش تصویری خوشنویسی با خودکار علی فراهانی +فیلم رایگان
دانلود بهترین کتاب رایگان آموزش خوشنویسی به زبان فارسی (پی دی اف)