مهارت های فنی دیگر

آموزش تغذیه و نگهداری کاملا اصولی زنبور عسل در زمستان

آیلتس

برای افرادی که هنوز در کار پرورش زنبورعسل تجربه ای ندارند نحوه زندگی و اطلاعات کامل راجب زنبور عسل +تصاویر جالب خواهد بود. ضمن اینکه در این مقاله می خواهیم از شما دعوت کنیم تا با آموزش تغذیه و نگهداری کاملا اصولی زنبور عسل در زمستان آشنا شوید.

مقدمه:

زنبورهای عسل یکی از تمیزترین و بهترین موجودات و حشرات روی زمین هستند چراک که محصولی را تولید می کنند که هم بهترین غذا وهم بهترین دارو برای بشر می باشد. پس مراقبت و نگهداری اصولی آنها در فصول سرد سال برای پرورش دهندگان آنها ضروری است. علاوه بر این نقش زنبورعسل در اکوسیستم بسیار حیاتی است چون در صورت حذف این حشره پرتلاش از چرخه حیات بشر فقط حدود 4 الی 5 سال زنده خواهد ماند.

فیلم آموزش نگهداری پوکه های زنبورعسل به مدت طولانی در زمستان:

 

همچنین بخوانید: همه چیز که درباره ی زنبور عسل وپرورش آن باید بدانید (تصویری)

در فصل زمستان فضای داخلی کندوها را کوچکتر کنید!

بهترین کاری که تاکنون برای مراقبت بهتر از زنبورعسلها صورت گرفته که بهترین نتیجه را نیز در پی داشته است تنگ کردن کندو می باشد. تنگ کردن یعنی برداشتن قاب های اضافی از کندو و کم حجم کردن فضای داخلی آن با این هدف که گرم کردنش در زمستان برای زنبورها آسان گردد. قانون زمستانی کردن کندو عبارتست از(تمام شان های پر از زنبور عسل به اضافه یک شان عسل بدون زنبور در سمت راست و یک شان عسل بدون زنبور سمت چپ). با این حساب اگر در کندویی زنبورهایش روی 6 شان نشسته باشد باید آن را با 8 شان زمستانی کرد. فضای خالی باقی مانده را با یک تخته که به کف کندو برسد از قسمت پر از زنبور عسل جدا کرده و داخل فضای خالی هم کاغذهای روزنامه مچاله شده می ریزند. هرگاه جمعیت قوی بوده و هر10 قاب را کاملا پر کرده باشد دیگر تنگ کردن آن لزومی ندارد. برای زمستانی کردنش روی قاب ها پارچه کتان دولا و روی آن نیز مقداری روزنامه می گذارند تا زنبورها بتوانند زمستان را گرم و سالم بگذرانند. هرگز از ورقه نایلونی برای این منظور نباید استفاده کرد چون مانع خروج بخار و باعث تشکیل قطرات آب در سطح داخلی نایلون می گردد. این قطرات روی شان ها چکیده و باعث کپک زدگی آنها در جریان زمستان می شوند.

نمونه ای از روش نگهداری-زنبور در زمستان
نمونه ای از روش نگهداری-زنبور عسل در منزل در فصل زمستان

نکات کلیدی در مورد تغذیه و نگهداری زنبورعسل در زمستان:

یکی از وظایف مهم هر زنبوردار، پیشگیری و مبارزه با بیماریها و آفات زنبورعسل قبل ازشروع فصل زمستان گذرانی است. کارشناسان زیربط در این خصوص به زنبورداران توصیه می کنند که کندوهای خود را درفصل پائیز و قبل از زمستان گذرانی درمزارع آفتابگران، پنبه، ذرت و… مستقرنمایئد. برای اینکه بهترین مراقبت را از زنبورعسلها به عمل آورده باشید لازم است اقدامات زیر را انجام دهید:

  1. قبل ازشروع فصل زمستان گذرانی محیط  داخلی کندو را حتماً تمیز کنید.
  2. آرایش و ترکیب غذایی و طبیعی شانهای داخل کندو را به هم نزنید.
  3. سوراخ پروازکندورا درفصل زمستان کوچک تر کنید.
  4. قبل ازشروع  فصل زمستان گذرانی، جمعیت کندوهای ضعیف و یتیم را ادغام و یا حذف کنید.
  5. درصورت لزوم ازکیک و جانشین گرده، بخصوص در اواخر زمستان استفاده کنید.
  6. محل استقرارکندوها باید آرام و ساکت بوده و عاری از هر گونه سر و صدای ناهنجار و استرس زا باشد.
  7. از بازوبسته کردن درب کندو درطول زمستان جدا” خوداری کنید.
  8. محصولات عسل و کلیه ی شانهای زاید را قبل از شروع فصل زمستان گذرانی از کندو خارج کنید. این کار از پخش زنبوران در روی شانهای عسل جلوگیری کرده و باعث تراکم جمعیت می شود.
  9. از گذاشتن شانهای خالی و نیمه پر، جهت آذوقه ی زمستانی جدا” پرهیز کنید.
  10. متراکم کردن فضای داخلی کندو: فضای داخل کندو را با موادی از قبیل روزنامه، برگ خشک درختان و گونی های پلاستیکی پرکنید تا فضای داخل کندو کاملا” تنگ و متراکم شود.
  11. داخل کندو نباید به هیچ عنوان خیس و مرطوب باشد. یعنی زنبوردار می بایست سعی کند تا مانع نفوذ نزولات آسمانی به داخل کندو شود. به یاد داشته باشید که رطوبت داخل کندو یکی از عوامل مهم تلفات زمستانه ی زنبورعسل است.
  12. حتی المقدور کندوها را به مناطق قشلاقی کوچ دهید. لازم به ذکر است که مناطق قشلاقی جاهای پست و کم ارتفاع  و یا حواشی دریا ها ی همان مناطق هستند. هوای این مناطق ملایم و مطبوع است و علت آن اینست که ابر و بخارات حاصل از دریاها بصورت گلخانه عمل کرده و مانع خروج گرمای سطح زمین می شود. تراکم بخار آب درجو موجب تشکیل ابر می شود. ابر نقش دوگانه ای را برعهده دارد: اول این که مانند بخارآب توانایی جذب امواج بازگشتی از سطح زمین را داشته و باعث گرمایش زمین و جو پایینی می شود.
  13. ازحمل ونقل کندوها درفصل زمستان ازمناطق گرمسیری به مناطق سردسیری جدا” پرهیزکنید. بعبارت دیگردرجاهایی که زنبوران هنوز به خوشه زمستانه نرفتند نباید آنها را به مناطق ییلاقی و سردسیری منتقل کرد. البته برعکس قضیه هم صادق است یعنی ازمناطق سرد سیری می توان به مناطق گرمسیری کوچ داد اما ازمناطق جنوبی و گرمسیری به مناطق معتدل و سردسیری امکان پذیرنیست.
  14. توجه کنید که گرده و عسل به اندازه ی کافی در داخل کندو وجود داشته باشد. بدین صورت که به ازای هرشان زنبور، یک شان عسل بعنوان آذوقه درنظرمی گیرند. البته بسیاربهتراست یک شان عسل بصورت مازاد نیز درجلو آخرین شان زنبوران قرار داد.
  15. 15- داخل ظروف شربت خوری کندوها، نباید به هیچ عنوان، شیره و شربتی باقی مانده باشد. بعضی مواقع دیده می شود که به دلایلی شربت در داخل کندو باقی مانده و مشکلاتی را به لخاظ بهداشتی و زیستی برای جمعیت کندو در طول زمستان به وجود آورده است.
  16. کندوها را به همدیگر چفت کنید درغیراینصورت درفضاهای خالی  و وسط کندوها جریان هوا بوجود آمده و موجب سرما ی داخل کندو می شود.
  17. انتخاب محل استقرارکندوها خیلی مهم است. سوراخ پرواز نباید درمسیر و جهت وزش باد قرارگیرد. درزمستان باد مه که از سمت شمال ایران می وزد جمعیت کندو را بیشتر آزارمی دهد. بادهای موسمی و محلی بزرگترین و خطرناکترین آفت زنبورعسل هستند. زنبورعسل شدیدترین سرما را تحمل می کند اما کوچکترین جریان باد، تعادل و شرایط کلیمایی داخل کندو را به هم می زند.
  18. اگر تصمیم گرفته اید کندوها را درفضای بازمستقر کنید، حتما” آنها را با مواد و وسایل مناسب ایزوله کنید، تا نزولات آسمانی  نتواند به داخل کندو نفوذ کند.
  19. سوراخ پرواز کندوها نباید به هر دلیلی درطول زمستان بسته شود. چون علاوه برامکان خفگی جمعیت، تهویه داخل کندو نیزسخت می شود. همچنین دربعضی ازروزهای گرم زمستان بعضی زنبوران ازفرصت گرمایی طول روز استفاده کرده و بلافاصله پرواز مدفوع را انجام می دهند. ضمنا” در صورت باز بودن سوراخ پرواز بخارات حاصل ازتنفس زنبوران از کندوخارج می شود.
  20. اگر فضای بسته را جهت زمستان گذرانی کندوها درنظر گرفته اید، حتما” به گردش جریان هوا و تهویه آن محیط  توجه کنید. دمای محیط  بسته و مسقف نباید از 8 درجه سانتیگراد بالا رود.
  21. نیاز به مصرف انرژی و غذا درماههای اسفند و فروردین افزایش می یابد. در یک روز آرام و آفتابی می توانید سریعا” نسبت به کنترل غذای کلنی اقدام کنید. مواظب باشید که این کار باید خیلی سریع  و با دقت انجام گیرد.
  22. زنبورستان باید درطول زمستان گذرانی آفتاب گیر باشد. بعبارت دیگرسوراخ پروازکندوها را باید درجهتی قرارداد که بیشترین ساعات تابش نورخورشید را داشته باشد.
  23. مراقب آفات خارجی زنبورعسل مانند خرس، شغال، سنجاب و غیره باشید. بعضی از جانوران حرص وهوس زیادی برای خوردن عسل دارند.
  24.  موشها دوست دارند ازمحیط مناسب و مطبوع داخل کندو جهت لانه گزینی و زمستان گذرانی استفاده کنند، که این امرمی تواند برای جمعیت کندوها خطرناک و استرس زا باشد. حتما” سوراخ پرواز کندو را کوچک کنید تا موشها نتوانند وارد کندوشوند.
  25. کندوها را طوری در زنبورستان مستقر کنید که جهت سوراخ پروازبا شیب زمین منطبق باشد. منظورم اینست که درصورت نفوذ آب باران و برف به داخل کندو، آب به آسانی بتواند از سوراخ پروازتخلیه شود.
  26. اگر دمای محیط از 12 درجه سانتیگراد بالا رود زنبوران شروع به پروازهای مدفوع خواهند کرد، که این عمل  نشانه سالم بودن کلنی است.
  27. یکی ازوظایف هر زنبوردار بعد از بارش برف در زمستان، تمیز کردن برف اطراف کندو و خصوصا” سکوی سوراخ پروازاست. اگربرف سکوی پرواز، تمیز نشود درطول شب برف یخ بسته و باعث انسداد سوراخ پروازخواهد شد.
  28. اگر می خواهید از زنده بودن جمعیت کندو آگاه شوید، ضربه ی آرامی را با مشت خود به کندو وارد کرده و بلافاصله ازسوراخ پرواز گوش کنید. صدای زنبوران درصورت زنده بودن شنیده خواهد شد.
  29.  معمولا” بعد ازاتمام فصل زمستان ، اجساد و لاشه های مرده ی زنبوران در جلو سوراخ پرواز مشاهده می شود. با دیدن آنها نگران و ناراحت نباشید، بلکه خوشحال هم باید شد. زیرا این عمل، نشانه ی سالم بودن جمعیت کندو است.
  30. بعد از اتمام فصل زمستان و در یک روز آفتابی میزان تخمریزی و سلامتی ملکه و جمعیت را کنترل کنید.

این مطلب کاربردی را از دست ندهید: آموزش تصویری نحوه ساخت کندوی عسل

کاربرانی که در مورد این موضوع سؤالی دارند می توانند در بخش نظرات از کارشناسان ما بپرسند و پاسخ سؤالات خود را دریافت نمایند.

میلاد حیدری

هدفم از راه اندازی سایت، آموزش هنر و مهارت های لازم برای هموطنان عزیزم در سراسر دنیاست. به امید روزی که آگاهی در بین هموطنانم فراگیر شود. سوالات خود را مطرح فرمایید در حد توان پاسخ خواهم داد.

نوشته های مشابه

‫8 دیدگاه ها

  1. درود بر شما
    با سپاس از مطالب ارزنده ای که گذاشتید . اما انچه برای افرادی مثه من که حتی یه بار ساختمان داحلی کندو را ندیده اند و تمایل دا رند با تعداد یک یا دو عدد کندو به کار پرورش زنبور بپردازند بفرمایید در چند گام چه باید انجام دهند . لطفابجای برخی توضیخات بصورت گام هاط عملی و امری بفرمایید چه باید کرد.

  2. با سلام بینهایت تشکر از شما چه نوع گل و گیاه مناسب وشهد دار برا ی زنبورها در استان مازندران مناسب است لطفا نام ببرید ممنونم

    1. سلام در روسیه با توجه به سرد بودن هوا و بارش برف سنگین کلنی جدا از هم هستند آیا این کار به حیاط زنبورها آسیب می رساند.متشکرم

  3. سلام،ممنون میشم یکی جواب منو بده. یه کندو دارم که حدود شش ماهه گذاشتمش توی بالکن خونمون و اصلا رفت وآمدی نداریم. تاالان مشکلی نبوده ولی حالا که هواسرد شده موقع غروب آفتاب یهو میریزن بیرون و هواکه تاریک میشه میچسبن به در ودیوار و یا،دنبال نور میرن. وباید دونه دونه جمعشون کنم بذارم دم کندو تابرن داخل.
    وسوال دومم**
    برای زمستون که هوا سرد میشه درکندو رو ببندم ؟
    چون صبح خیلی سرده و اینا میزنن بیرون
    و یهو سر میشن و دیگه نمیتونن پرواز کنن .
    ویا آب میخورن و یخ میزنن.
    چکنم؟

  4. راستی درب کندو رو باز کردم و دوتا شانه خالی بود یعنی اصلا روی اون نرفته بودن .درضمن اصلأ عسل هم برداشت نکردم و به نظر میاد ذخیرشون هم خوب باشه برای زمستون .
    مشکلم اینه که چکار کنم زمستون از کندو نیان بیرون که بمیرن .
    چون توی بالکن تقریبأ گرمه وایرانیت زدم واندازه نیم متر بالاش خالیه که زنبورها از اونجا میرن میگردن و میان

  5. سلام و وقت بخیر
    در کندو حدود ۱۰۰ ال ۱۵۰ زنبور با ملکه مانده چکار کنم که زنده بمانند؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا