آموزش اصول برخورد و رفتار در محیط کار (کارمند نمونه باشید)
نحوه رفتار و برخورد شما در محل کار به همان اندازه مهارت و توانایی تان مهم است. اصلا فرقی نمی کند قرار است به عنوان کارمند در یک شرکت مشغول به کار شوید یا در یک رستوران؛ در هر صورت شروع به کار در هر شغلی نیازمند یادگیری یک سری اصول کاری و رفتاری است. با آگاهی از اصول برخورد و رفتار صحیح در محیط کار می توانید از همان روز اول محبوب شوید و این محبوبیت را در تمام طول زندگی شغلی تان حفظ کنید. برای یادگیری این اصول با ما همراه باشید.
بخش اول: شروع یک شغل جدید
1-زودتر از موعد در محل کارتان حاضر شوید. روز اول کاری تان بسیار تاثیر گذار است پس سعی کنید به موقع برسید. طوری برنامه ریزی کنید که کمی زودتر به محل کارتان برسید تا زمان کافی برای آماده شدن و شروع به کار داشته باشید. توصیه می کنیم 10 تا 15 دقیقه زودتر به محل کارتان برسید تا با خیال راحت آماده کار شوید. از قبل همه چیز را برنامه ریزی کنید و 30 تا 40 دقیقه زمان برای مواردی مثل ماندن پشت ترافیک، گم کردن آدرس محل کار جدید و پیدا کردن جای پارک اختصاص بدهید تا به موقع برسید.
- اگر مجبورید با وسایل حمل و نقل عمومی به محل کارتان بروید چند روز قبل از شروع کارتان به آنجا بروید تا ببینید مسافت آن چقدر است و چقدر طول می کشد تا محل برسید.
- بیشتر از زمان لازم در محل کارتان نمانید. ترک کردن دیر هنگام محل کار ممکن است این را برساند که شما نمی توانید وقتتان را درست مدیریت کنید. به همان اندازه که در ابتدای روز باید سر موقع برسید تا کارفرمایتان را تحت تاثیر نظمتان قرار بدهید، بعد از پایان شدن زمان کاری هم باید از محل کارتان بروید.
2-به حرف های رئیس و همکارانتان گوش بدهید و چیزی که می شنوید را اعمال کنید. از شما انتظار نمی رود که در بیشتر مشاغل سرآمد و خبره باشید. در واقع اکثر کافرمایان می دانند که استخدام یک نیروی جدید باعث ایجاد یک منحنی یادگیری می شود و زمان می برد تا شما راه بیفتید. بنابراین در مورد اشتباهات روز اولتان اصلا نگران نباشید؛ در عوض روی یادگیری تمرکز کنید و کاملا به صحبت های رئیس و همکارانتان گوش کنید تا مطمئن شوید چیزی را از قلم نمی اندازید.
توی این پکهای فوق العاده، رازهای میلیونر شدن رو جوری یاد میگیری که تو هیچ کلاس آموزشی یا پک دیگه ای نه دیدی نه شنیدی! این ترفندها اگه پولدارت نکنن هم تو زندگی واقعا لازمن. استفاده کن و حسابی پول در بیار!
توی این پک فوق العاده، قوانین رشد و موفقیت رو جوری یاد میگیری که تو هیچ کلاس آموزشی یا پک دیگه ای نه دیدی نه شنیدی! توی زندگی، محل کار و هر جایی راه موفقیت رو به راحتی پیدا کن!
- از سبک یادگیری تان آگاه باشید؛ به عنوان مثال اگر فردی هستید که مسائل را به طور عملی بهتر یاد می گیرید از شخصی که به شما آموزش می دهد بخواهید اجازه بدهد به جای تماشا کردن او شما هم مراحل کار را به صورت عملی انجام بدهید تا زودتر آنها را یاد بگیرید.
- با خودتان یک دفترچه یادداشت ببرید تا طی آموزش از نکات مهم یادداشت برداری کنید.اگر در مورد چیزی سوال داشتید حتما بپرسید و جواب آن را بنویسید.
- تصمیم بگیرید که فقط یک بار اشتباه کنید. اگر رئیستان به شما می گوید که چطور باید کاری را انجام بدهید خوب گوش کنید و آن را به خاطر بسپارید. به این ترتیب لازم نیست تا دوباره آن را برایتان تکرار کنند.
3-از سوال کردن نترسید. خیلی از کارمندان جدید از سوال پرسیدن می ترسند و برای همین در انجام کارها دچار اشتباه می شوند. شما باید بدانید که چه زمانی به کمک نیاز دارید و از کمک خواستن نترسید. درخواست کمک اصلا باعث شرمندگی نمی شود مخصوصا روز اول کاری! اینکه چیزی را بپرسید و مطمئن شوید چطور باید آن را انجام بدهید خیلی بهتر از این است که آن را حدس بزنید و بعدا متوجه بشوید که اشتباه کرده اید.
4-سعی کنید حدس بزنید که مرحله بعدی چیست. روند کاری هر شغلی با مشاغل دیگر متفاوت است. حتی اگر ماهر و با استعداد باشید باز هم یادگیری مراحل کاری شغل جدیدتان به زمان احتیاج دارد. بهترین راه برای اینکه یک کارمند خوب شناخته شوید این است که همه چیز را تجزیه و تحلیل کنید و حدس بزنید که مرحله بعدی کار چه خواهد بود.
- در بعضی مشاغل روز اول کارتان صرف نگاه کردن برای یاد گرفتن می شود. با این حال هر جا فرصت خوبی یافتید وارد شوید و خودی نشان بدهید؛ مثلا اگر دید همکارتان کیسه بزرگی را از جایی به جای دیگر می برد نیازی به پرسیدن نیست، خودتان جلو بروید و به او کمک کنید.
- در برخی مشاغل دیگر به جای عمل کردن اول باید سوال کنید. مثلا اگر در آشپزخانه مشغول به کار شده اید و کلی ظرف نشسته روبرویتان است ممکن است این طور بنظر برسد که باید شروع به شستن آنها کنید؛ اما بهتر است اول سوال کنید چون روند کاری هر جایی با جای دیگر فرق می کند.
5-بدون اینکه از کسی بپرسید اطرافتان را تمیز کنید. پاکیزگی و ایمنی یکی از مواردیست که در مورد همه مشاغل صدق می کند. تمیز کردن محیط کار معمولا نیازی به آموزش ندارد. اگر متوجه شده اید که می توانید اطرافتان را مرتب کنید این کار انجام بدهید.
- اگر در یک دفتر کار می کنید فیلتر قهوه را عوض کنید و قهوه ساز را تمیز کنید. فنجان و قاشق ها را بشویید و زباله ها را دور بریزید. سطل زباله را تعویض کنید و در صورتی که وقت دارید به تمیز کردن سایر مناطق عمومی محل کارتان کمک کنید.
- اگر در آشپزخانه یا رستوران کار می کنید، مراقب موانعی که سر راه عبور دیگران قرار می گیرند باشید. ظرف ها را در سینک بگذارید و اطرافتان را خلوت کنید.
6-خودتان باشید. این استعداد و مهارت کاری شما نیست که روز اول کاری تان باعث موفقیتتان می شود؛ بلکه نگرش و رفتارتان است که تاثیرگذارتر از همه چیز است. در واقع کارفرمای شما به دنبال نیروی شغلی ماهریست که علاوه بر توانایی ها و مهارت های کاری، شخصیت خوب و مثبتی هم دارد. به توانایی های خودتان ایمان داشته باشید و بدانید که لازم نیست چیزی که نیستید را نشان بدهید.
با این اپلیکیشن ساده، هر زبانی رو فقط با روزانه 5 دقیقه گوش دادن، توی 80 روز مثل بلبل حرف بزن! بهترین متد روز، همزمان تقویت حافظه، آموزش تصویری با کمترین قیمت ممکن!
- لزومی ندارد سعی کنید شبیه همکارانتان یا بهتر از آنها باشید. برای اینکه یک فرد با محل کار جدیدش سازگار شود به گذشت زمان نیاز است؛ پس به جای اینکه رفتارتان را تغییر بدهید تا شبیه همکارانتان شوید اجازه بدهید تا آنها کم کم با شخصیت شما آشنا شوند و با شما ارتباط بگیرند.
حتما بخوانید: 10 نکته موثر برخورد با افراد دشوار در محل کار
بخش دوم: تبدیل شدن به کارمند نمونه
1-اهداف کاری کوتاه مدتتان را تعیین کنید. برای اینکه یک کارمند خوب و نمونه باشید باید فراتر از وظایفتان فعالیت کنید. سعی کنید با تعیین اهداف کوتاه مدتتان جزو کارمندان خوبی باشید که در پست شغلی شان موفقند. بعد از گذشت چند روز از شغل جدیدتان سعی کنید بفهمید که روی چه مواردی باید بیش از همه کار کنید و هدفتان را برای رسیدن به جایی که می خواهید مشخص کنید.
- به عنوان مثال اگر در رستوران یا آشپزخانه کار می کنید هدف کوتاه مدتتان را این قرار بدهید که تا آخر ماه تمام دستورالعمل های مربوط به ساندویچ زدن را یاد بگیرید. به این ترتیب بعد از یک ماه دیگر لازم نیست برای درست کردن ساندویچ از کسی سوال بپرسید. یا مثلا می توانید تصمیم بگیرید که ظرف یک ماه سرعت عملتان نسبت به سایر کارمندان بیشتر شود.
- طی دو هفته اول کار بیشتر روی کیفیت کارتان تمرکز کنید تا افزایش کارایی و سرعت عملتان. یادتان باشد قبل از اینکه در درست کردن ساندویچ ها سریع باشید باید آنها با کیفیت و خوب تهیه کنید. در مرحله بعدی می توانید روی افزایش سرعت عملتان متمرکز شوید.
2-در مورد کاری که می توانید انجام بدهید واقع بین و داوطلب باشید. کارمندان خوب کارمندانی هستند که تمایل به انجام کارهای داوطلبانه دارند. اگر دلتان می خواهد کارمند خوب و نمونه ای باشید در انجام وظایفی که می توانید انجامشان بدهید داوطلب شوید.
- دانستن اینکه چه محدودیت هایی دارید و چه کارهایی می توانید انجام بدهید نیز مهم است. اگر قبل از ترک محل کارتان 10 کار انجام داده اید و الان وقت رفتن است لزومی ندارد کارهای بیشتری که چند ساعت زمان می برند به عهده بگیرید. حتما باید یادتان باشد که از وقتتان به طور موثر و خوبی استفاده کنید.
- در جایی که باید محتاط باشید حتما باشید. اگر کارمند دیگری از شما بخواهد کاری انجام بدهید که درباره آن مطمئن نیستید بهتر است آن را قبول نکنید یا کار دیگری را جایگزینش کنید. در موقع درخواست کار داوطلبانه با رئیستان محترمانه و با نزاکت صحبت کنید.
3-فقط کار خودتان را انجام بدهید نه کار دیگران. کارمند خوب و متعهد کارمندیست که روی کار خودش تمرکز می کند نه اینکه بخواهد دیگران را مدیریت کند. وقتی در محل کارتان هستید تمام توانایی هایتان را به کار بگیرید تا بهترین عملکرد را داشته باشید. وقتتان را صرف تمرکز روی کار دیگران نکنید مگر اینکه خودشان از شما راهنمایی بخواهند. تمام تلاشتان را بکنید که وظیفته تان را به نحو احسن انجام بدهید.
- سعی کنید به شایعاتی که در محل کارتان وجود دارد توجهی نکنید. این مسائل حاشیه ای خیلی راحت می تواند شما را از مسیر اصلی تان منحرف کند. فقط روی کار خودتان تمرکز کنید نه اینکه دیگران چطور مسولیتشان را انجام می دهند.
4-فعال باشید. اگر می بینید کف زمین محل کارتان زباله ریخته شده لزومی ندارد که حتما غر بزنید یا به رئیستان بگویید که یک نفر برای تمیز کردن محل لازم است. اگر موردی ندارد خودتان این کار را کنید. این کار را برای اینکه محل کارتان بهتر و تمیزتر بنظر برسد انجام بدهید نه برای اینکه کارمند خوبی جلوه کنید.
5-افکار خلاقانه داشته باشید. اول به فکر انجام وظایف و تکمیل مسولیتتان به نحو احسن باشید و در وهله بعد دنبال راه هایی باشید که با انجام کارهای بیشتر شرکتتان را در رسیدن به اهدافش کمک کنید. کارمندان خوب ایده های خلاقانه ای دارند که به بهتر شدن وضعیت کمک می کنند.
- سعی کنید هر دو ماه یکبار ایده های خلاقانه ارائه کنید. به جای اینکه در جلسات بزرگ گروهی مطرح کنید پنج دقیقه وقت بگذارید تا در مورد ایده تان به صورت خصوصی با رئیس خود صحبت کنید.
حتما بخوانید: چگونه سازمان یافته، منظم و مرتب باشیم؟ (3 گام ضروری)
بخش سوم: رفتار خوب و مناسب
1-اهداف کار طولانی مدتتان را تعیین کنید. از خودتان بپرسید دوست دارید پنج سال دیگر در چه جایگاهی باشید؟ چطور می توانید به چنین جایگاهی برسید؟ اهداف شفاف و قابل دستیابی تان را تعیین کنید و هر هفته به سمت این آنها حرکت کنید. دانستن اینکه کارتان چطور با زندگی تان ارتباط دارد به شما انگیزه می دهد و انگیزه تان را برای پیشرفت بیشتر می کند.
- سعی کنید لیستی از کارهایی که در طول چند هفته باید انجام بدهید تا به هدفتان برسید تهیه کنید. شاید کاری که الان انجام می دهید مهم به نظر نرسد ولی این کار به شما کمک می کند بفهمید چطور باید به سمت هدفتان حرکت کنید و چطور باید پیش بروید.
- اهداف نهایی شرکتی که برای آن کار می کنید هم مهم است و باید آنها را در اولویت قرار بدهید.
2-با سایر کارمندان خوب رفتار کنید. کارفرمایان کارمندانی را که رفتار خوبی با سایر همکارانشان دارند تحسین می کنند. وقتی سخت تلاش می کنید و به طور مداوم در جهت اهداف شرکتتان حرکت می کنید به یک فرد قابل اعتماد در محل کارتان تبدیل می شوید. از این جایگاه برای کمک به افرادی که شایسته پیشرفت هستند کمک کنید.
- اگر سایر کارمندان مدام همکاران دیگرشان را مسخره می کنند یا آنها را مورد انتقاد قرار می دهند شما در بحث هایشان شرکت نکنید. اینکه محیط کار به یک فضای ناخوشایند و پر از بدگویی تبدیل شود کار راحتیست؛ اما سعی کنید شما بخشی از این محیط مسموم نباشید.
- اگر برای کسب موقعیت در محل کارتان دست به دروغ و تقلب بزنید ممکن است برای مدتی این جایگاه را بدست بیاورید ولی روابط بهینه و خوبتان با سایر کارمندان را از دست می دهید. به کارفرمایتان اجازه بدهید تا کار و مهارت شما را ارزیابی و تعیین کند که چه جایگاهی برای شما مناسب است.
3-کاری که می کنید را دوست داشته باشید. کارمندانی که به کارشان افتخار می کنند برای کارفرمایانشان تحسین برانگیزند. اگر کاری را انجام بدهید که واقعا به آن علاقمندید شغلتان برایتان راحت می شود؛ اما اگر فقط به خاطر حقوق و دستمزد کار می کنید بوجود آوردن علاقه کمی سخت می شود. سعی کنید روی کارتان سرمایه گذاری بیشتری کنید تا شور و اشتیاق لازم نسبت به آن در شما ایجاد شود.
- به این فکر کنید که شغلتان چه دستاوردهایی برایتان دارد و این نکته را به خودتان یادآوری کنید که موفقیت در این شغل همه چیز را راحت تر می کند. اگر برای تامین مخارج خانواده تان تلاش می کنید یا می خواهید هزینه های دانشگاهتان را بپردازید به خودتان یادآوری کنید که کار شما تاثیر مستقیمی روی این بخش های زندگی تان دارد.
4-با همه با عزت و احترام برخورد کنید. با اینکه تعامل با برخی افراد در محل کار دشوار است اما باید یادتان باشد که رفتار بد شما با این قبیل افراد روی فرصت های شغلی تان در محیط کار تاثیر منفی می گذارد. همکاران شما به همان اندازه ای که شما مراحل انتخاب را گذرانده اید این روند را طی کرده اند؛ بنابراین تحقیر دیگران یا بی احترامی به سایر کارمندان نشان دهنده توهین شما به کارفرمایتان است.
حتما بخوانید: 53 راه ساده برای اینکه اطرافیان مان را خوشحال کنیم
نکات و راهنمایی های تکمیلی
- هنگام برخورد با دیگران در محیط کار اعتماد به نفس و صداقت داشته باشید.
- مراقب کسانی که دائما می خواهند زیر آب دیگران را بزنند و فرصت های شغلی را از چنگ بقیه بیرون بیاورند باشید. در همه محیط های کاری حداقل یک نفر پیدا می شود که مدام درباره دستمزد، مسائل شخصی و برنامه های دیگران پرس و جو می کند و سعی دارد سر از کار بقیه دربیاورد. بهتر است از پاسخگویی به چنین سوالاتی طفره بروید چون اغلب اوقات این افراد سعی می کنند دردسر درست کنند و مسائل شخصی شما را پیش دیگران بازگو می کنند.