درمان بیماری های شایع روانی

چگونه اخلاق های بد را ترک کنیم و خوش اخلاق شویم؟ (10 روش علمی)

آیلتس

عناوین، نشانه ها، دلایل، تاثیرات و راه حل های اخلاق بد و خوش اخلاق شدن مثل آب خوردن را در این مطلب با کمک 10 متد کاملا علمی و موثر به شما یاد می دهیم. نگران نباشید کار سختی نیست.

افرادی که به دنبال جلب توجه دیگران هستند یا به اصطلاح مهرطلب، کسانی هستند که برای راضی نگه داشتن دیگران هر کاری را انجام می دهند. در حالی که مهربان و مفید بودن به طور کلی خوب است، بیش از حد این گونه رفتار کردن برای جلب توجه، می تواند خطرات جدی به همراه داشته باشد و باعث به وجود آمدن خلأ احساسی در فرد و از بین رفتن حس اضطراب و استرس او شود.

نشانه هایی که میگوید شما یک فرد مهر طلب هستید

  • شما به سختی می توانید ” نه ” بگویید.
  • مدام در اندیشه این هستید که دیگران چه فکری می کنند.
  • وقتی به مردم ” نه ” می گویید احساس گناه می کنید.
  • شما می ترسید که دست رد زدن به افراد باعث شود فکر کنند خودخواه یا دشمن آن ها هستید.
  • با کار هایی که دوست ندارید یا کارهایی که نمی خواهید انجام بدهید، موافقت می کنید.
  • با احساس عزت نفس پایین دست و پنجه نرم می کنید.
  • می خواهید که مردم دوست تان داشته باشند و فکر می کنید باید کار هایی را انجام بدهید که رضایت دیگران را جلب کند.
  • مدام از دیگران عذرخواهی می کنید.
  • حتی وقتی اشتباهی انجام نداده اید احساس شرم می کنید.
  • برای خودتان هیچ وقت آزادی ندارید، زیرا همیشه در حال انجام دادن کار های دیگران هستید.
  • برای اینکه کار های بقیه را انجام بدهید از نیاز های خود غافل می شوید.
  • شما وانمود می کنید که با دیگران موافق هستید، حتی اگر نظر متفاوتی داشته باشید.

افراد خوش اخلاق از اینکه در نظر دیگران خوب جلوه کنند، لذت می برند. آن ها همچنین معمولا همدل، دلسوز و با ملاحظه هستند. در کنار این ویژگی های مثبت همچنین ممکن است بسیار حریص، خود کم بین، و مایل به تحت کنترل بودن، باشند.

در حالی که اغلب مردم آن ها را فردی بخشنده یا سخاوتمند می دانند؛ اما تا این اندازه خدمت کردن به دیگران باعث می شود که احساس خستگی کنند و تحت فشار باشند.

چگونه عادات خوب در خودمان ایجاد کنیم (و جایگزین عادات بد کنیم)

دلایل و علل

برای این که دیگر به دنبال جلب توجه و محبت نباشید مهم است دلایلی که باعث می شوند درگیر این رفتار ها شوید را بدانید. عوامل متعددی می توانند باعث بروز این رفتار شوند؛ از جمله:

  • عزت نفس پایین: گاهی افراد رفتار هایی را برای خوشایند مردم و جلب رضایت آن ها انجام می دهند زیرا برای خواسته ها و نیاز های خود ارزش قائل نیستند. این افراد به دلیل کمبود اعتماد به نفس نیاز دارند که از طرف دیگران تایید بشوند. از آن جایی که آن ها ارزش خود را نمی دانند، احساس می کنند تلاش برای انجام کار های دیگران، منجر به تایید و پذیرش آن ها خواهد شد.
  • احساس نا امنی: در موارد دیگری، افراد ممکن است سعی کنند دیگران را راضی نگه دارند، زیرا نگران هستند که اگر دیگران را خوشحال نکنند، کسی آن ها را دوست نداشته باشد.
  • کمال گرایی: گاهی اوقات این افراد می خواهند که همه چیز دقیقا همانطور که خواست آن ها است باشد، از جمله طرز فکر و احساس دیگران درباره آن ها.
  • تجربیات گذشته: تجربیات دردناک، آسیب زا و سخت گذشته نیز می توانند نقش داشته باشند. به عنوان مثال افرادی که در گذشته مورد سو استفاده قرار گرفته اند؛ ممکن است سعی کنند که دیگران را راضی کنند یا تا آن جا که ممکن است با دیگران موافق باشند تا کسی به آن ها توهین نکند.

انگیزه کمک به دیگران گاهی به دلیل حس نوع دوستی افراد شکل میگیرد. و ممکن است شخص واقعا بخواهد مطمئن شود که افراد دیگر از کمک مورد نیاز خود برخوردار هستند یا نه. اما گاهی اوقات این کارها برای خوشایند دیگران واقع شدن انجام می شود تا به دنبال آن حس دوست داشته شدن و اعتبار دریافت کنند. این دسته از افراد از خوشحال کردن دیگران، احساس مفید و ارزشمند بودن پیدا می کنند.

خوش اخلاق بودن

تاثیرات مهر طلب بودن بر زندگی افراد

خوشایند مردم بودن لزوما چیز بدی نیست. برای این که روابط سالمی با عزیزانتان داشته باشید، باید دلسوز و نگران آن ها باشید.

 


چرب زبان

با این اپلیکیشن ساده، هر زبانی رو فقط با روزانه 5 دقیقه گوش دادن، توی 80 روز مثل بلبل حرف بزن! بهترین متد روز، همزمان تقویت حافظه، آموزش تصویری با کمترین قیمت ممکن!


 

اما اگر به علت اعتماد بنفس پایینی که دارید برای جلب توجه دیگران تلاش می کنید یا اینکه آرامش خود را برای احساس رضایت دیگران فدا می کنید، مشکل پیش خواهد آمد. اگر تمام وقت خود را صرف دیگران می کنید تا آن ها را خوشحال کرده و رضایتشان را جلب کنید، ممکن است برخی از پیامد های زیر گریبانگیر شما بشوند.

1-احساس عصبانیت و سرخوردگی

در حالی که گاهی اوقات ممکن است افراد مهرطلب از کمک کردن به دیگران لذت ببرند، اما وقتی کاری را با بی میلی یا صرفا به دلیل تعهد انجام می دهند، نا امید خواهند شد. این اتفاقات در کنار هم چرخه ای را به وجود می آورند که از کمک کردن به بقیه و سودجویی آن ها عصبانی شده و حتی از کار خود پشیمان شوند.

یک مطالعه نشان داده است افرادی که نیاز شدید به جلب رضایت دیگران دارند، هنگام قرار گرفتن در برخی موقعیت های اجتماعی دچار پرخوری بیمارگونه می شوند.

2-اضطراب و استرس

تلاش برای خوشحال نگه داشتن دیگران می تواند افراد مهرطلب و خوش اخلاق را از نظر روحی و جسمی بسیار آسیب پذیر کند. وقتی سعی در مدیریت کردن همه این ها دارند، دچار اضطراب و استرس خواهند شد که می تواند تاثیرات مخربی بر روی سلامتی آن ها بگذارد. کمک به افراد دیگر می تواند مزایای متعددی برای سلامت روان افراد داشته باشد. اما وقت نگذاشتن برای خود به این معنی است که در نهایت با پیامد های منفی استرس بیش از حد رو به رو خواهند شد.

3-بی ارادگی

صرف تمام انرژی و توان ذهنی خود برای اطمینان از خوشبختی دیگران به این معنی است که افراد اراده کمی برای رسیدن به اهداف آینده خود دارند .برخی از تحقیقات نشان داده اند افرادی که از توان ذهنی خود برای اطمینان از اینکه خواسته ها و نیازهای دیگران برطرف شده است یا خیر، استفاده می کنند؛ قدرت اراده و خود کنترلی کمی برای اختصاص دادن به نیاز های خود دارند.

4-خود واقعی نبودن

افراد مهرطلب اغلب نیاز ها و ترجیحات خود را برای خوش خدمتی کردن به دیگران، نادیده می گیرند و به همین دلیل احساس می کنند که زندگیشان متعلق به خودشان نیست. حتی ممکن است احساس کنند اصلا خود را نمی شناسند.

نتیجه پنهان کردن احساسات واقعی این است که دیگران فکر می کنند نم یتوانند با شخصیت واقعی آن ها ارتباط برقرار کنند. در هر رابطه نزدیک و صمیمی باید افراد خود واقعی شان را به یکدیگر نشان دهند، در غیر این صورت موفق نخواهند بود.

نکته های کوچک برای زندگی بهتر (26 نکته ریز ولی موثر)

5-روابط بسیار ضعیف

افرادی که تمام تلاش خود را برای مطمئن شدن از برآورده شدن نیاز های دیگران انجام می دهند؛ ممکن است کینه ای بشوند. مردم قدردان ذات بخشنده آن ها خواهند بود اما حتی ممکن است به نظر قدردان ترین اشخاص نیز مهربانی ها و توجه این افراد عادی و بدیهی تلقی بشود.

در نهایت ممکن است دیگران به طور ناخواسته از ذات بخشنده این افراد سواستفاده بکنند و حتی خودشان هم متوجه این سوء استفاده نشوند. تنها چیزی که مردم می دانند، تمایل به کمک کردن افراد مهرطلب است و به همین خاطر شک ندارند هر زمان که کمک بخواهند این افراد حضور خواهند یافت. چیزی که مردم به آن توجه نمی کنند ضعف روحی و جسمانی و بیش از حد متعهد بودن این افراد است.

مهربان بودن

خوب بودن در مقایسه با مهرطلب و خوش اخلاق بودن

بین انجام دادن کاری به علت اینکه آدم خوبی هستید با اینکه آدم مهرطلبی هستید، تفاوت وجود دارد. مردم اغلب کارهای خوب را به دلیل خاصی انجام می دهند، مثلا: حس خوب، کمک، از روی لطف و … اما اگر کاری را به این خاطر انجام می دهید چون میترسید ” نه ” بگویید؛ این احتمال وجود دارد که آن کار را برای جلب رضایت دیگران انجام داده اید.

راه حل

خوشبختانه، راه هایی وجود دارد که می توانید انجام دهید تا دست از مهر طلبی بردارید و یاد بگیرید که چگونه می توانید بدون قربانی کردن خود برای دیگران آن ها را خوشحال کنید. برخی از اقداماتی که می توانید انجام بدهید شامل موارد زیر است:

1-مشخص کردن محدودیت ها

بسیار مهم است که محدودیت های خود را بشناسید و برای خودتان مرز های مشخصی را تعیین کنید و در مواجهه با افراد محدودیت های خود را بیان کنید. هر کاری که مایل به انجام دادنش نیستید را به وضوح به طرف خود بگویید. اگر شخصی بیش از حد اصرار می کند که به او کمک کنید، کاملا رک به او بگویید که خارج از محدوده توانایی شماست و نمی توانید برایش کاری انجام بدهید.

همچنین راه های دیگری برای مشخص کردن این حد و حدود ها وجود دارد که به شما کمک می کند با دیگران کاملا رک باشید. به عنوان مثال فقط زمان خاصی را برای پاسخ دادن به تماس های تلفنی مشخص کنید و توضیح دهید که فقط برای یک دوره زمانی خاص در دسترس هستید. انجام دادن این کار ها بسیار به شما کمک می کند که بر زمان و ترجیحات خود کنترل کامل داشته باشید.

2-تغییرات کوچک

ایجاد یک تغییر ناگهانی دشوار است بنابراین از ایجاد خط و مشی های کوچک تر در روابط خود شروع کنید. تغییر الگو های رفتاری ممکن است سخت باشد زیرا در بسیاری از موارد شما نه تنها باید رفتار خود را اصلاح کنید بلکه باید به اطرافیان خود نیز آموزش بدهید که محدودیت های شما را درک کنند.

به همین دلیل سعی کنید که کار خود را با گام های کوچکتری آغاز کنید که به شما کمک می کنند تا کم تر به دنبال جلب توجه دیگران باشید. با نه گفتن به درخواست های کوچک و بیان نظر خود درباره برخی مسائل؛ اصلاح رفتار خود را شروع کنید و یا سعی کنید که درخواست های خود را با دیگران در میان بگذارید.

از دست ندهید: زندگی خود را فقط با 2 دقیقه در روز تغییر دهید: 10 عادت موثر

به عنوان مثال به یک پیامک که در آن از شما چیزی درخواست کرده اند که نمی توانید انجام بدهید، نه بگویید. سپس در گام های بعدی به صورت رو در رو نه بگویید. این موارد را در شرایط و موقعیت های مختلف مانند صحبت با فروشندگان، سفارش غذا در رستوران یا حتی هنگام برخورد با همکاران تمرین کنید.

هر بار که یک قدم کوچک برای از خود گذشته نبودن برمی دارید، اعتماد به نفس بیشتری خواهید داشت که به شما کمک خواهد کرد دوباره کنترل زندگی خود را در دست بگیرید.

3-تعیین کردن اهداف و اولویت ها

در نظر داشته باشید که تمایل دارید وقت خود را کجا بگذرانید یا به چه کسی می خواهید کمک کنید؟ برای رسیدن به چه هدفی تلاش می کنید؟ آگاهی از اولویت ها می تواند به شما کمک کند تا مشخص کنید آیا وقت و انرژی لازم برای اختصاص دادن به برخی چیز ها در زندگی خود را دارید یا خیر.

اگر چیزی انرژی شما را از بین می برد یا زمان زیادی از شما می گیرد، برای رفع مشکل اقدام کنید. همانطور که شما تمرین می کنید این محدودیت ها را تعیین کنید و به کارهایی که واقعا نمی خواهید انجام بدهید نه می گویید؛ خواهید دید که زمان بیشتری برای اختصاص دادن به چیز هایی که واقعا برای شما مهم است خواهید داشت.

اخلاق خوب و بد

سعی کنید با خودتان مثبت صحبت کنید

اگر احساس می کنید که بیش از حد در خود فرورفته اید و گمراه شده اید، عزم خود را با مثبت صحبت کردن با خود تقویت کنید. به خودتان یادآوری کنید که سزاوار این هستید که برای خودتان وقت بگذارید. اهداف شما مهم هستند و نباید خود را موظف بدانید که برای چیزهایی وقت و انرژی بگذارید که شما را شاد نمی کنند.

1-زمان خواستن

وقتی شخصی از شما کمک می خواهد به او بگویید که به زمان نیاز دارید تا در مورد آن فکر کنید. اگر فورا بگویید” بله ” شما بیش از حد متعهد جلوه خواهید کرد. اما وقت خواستن برای پاسخ به درخواست، به شما این فرصت را می دهد که آن را ارزیابی کرده و تصمیم بگیرید که آیا واقعا می خواهید آن کار را انجام بدهید یا نه؟ قبل از تصمیم گیری از خود بپرسید:

  • این کار چقدر زمان می برد؟
  • آیا این چیزی است که من واقعا می خواهم انجام بدهم؟
  • آیا وقت دارم این کار را انجام بدهم؟
  • اگر بگویم ” بله ” چقدر استرس خواهم گرفت؟

تحقیقات همچنین نشان داده است که حتی یک وقفه کوتاه قبل از تصمیم گیری، دقت در تصمیم گیری را افزایش می دهد. بنابراین با دادن این فرصت به خودتان بهتر می توانید به طور دقیق تصمیم بگیرید که آیا این کار همان چیزی است که تمایل به انجامش دارید و اینکه آیا زمان کافی برای انجام دادنش دارید؟

حتما بخوانید: 50 نکته ساده که زندگی تان را زیر و رو می کنند (تغییر مثبت)

2-ارزیابی درخواست

گام دیگر برای غلبه بر از خود گذشته بودن این است که به دنبال نشانه هایی از این باشید که دیگران سعی می کنند از سخاوت شما سوء استفاده کنند. آیا افرادی هستند که همیشه از شما درخواست چیزی را دارند اما زمانیکه شما به آن ها احتیاج دارید ناپدید می شوند؟ یا اینکه برخی از افراد از آنجایی که ماهیت سخاوتمندانه شما را می شناسند، مدام درخواست های مختلفی می کنند زیرا می دانند ” نه ” نمی گویید.

اگر احساس می کنید در انجام دادن کار ها تحت فشار قرار گرفته اید، کمی وقت بگذارید تا وضعیت را ارزیابی کنید و تصمیم بگیرید که چگونه می خواهید به درخواست ها رسیدگی کنید. در مقابله با افرادی که مدام برای کمک گرفتن به شما مراجعه می کنند، محکم و رک باشید.

3-پرهیز از بهانه جویی

بسیار مهم است که در هنگام نه گفتن محکم باشید و از بهانه آوردن برای ناتوانی خود بپرهیزید. وقتی شروع به توضیح می کنید و سعی می کنید که بهانه بیاورید، طرف مقابل راهی پیدا می کند تا بهانه شما را رد کند و دلایلی پیدا کند که شما می توانید این کار را انجام بدهید. یا این که از شما می خواهند که به آنها اطمینان دهید در فرصت مناسب کارشان را انجام خواهید داد.

4-دوطرفه بودن شرط لازم رابطه

یک رابطه قوی و سالم کاملا دو طرفه است. اگر یک نفر همیشه خدمت می کند و دیگری استفاده، این بدان معناست که یکی از دو طرف رابطه، دارد از خواسته های خود چشم پوشی می کند. حتی اگر از خوشحال کردن دیگران لذت می برید، به یاد داشته باشید که آن ها نیز باید قدم هایی را در قبال شما بردارند.

5-وقتی قصد کمک دارید، کمک کنید

نیازی نیست که از مهربانی و ملاحظه گر بودن دست بردارید؛ این ها خصوصیات مطلوبی هستند که می توانند به داشتن روابط قوی و پایدار با دیگران به شما کمک کنند. نکته اصلی این است که انگیزه ها و مقاصد خود را بررسی کنید و کار ها را فقط به این دلیل انجام ندهید که از طرد شدن می ترسید یا می خواهید رضایت دیگران را جلب کنید.

به خوب بودن ادامه دهید اما به یاد داشته باشید که مهربانی توجه و پاداش نمی طلبد. فقط کمک به شخصی دیگر برای بهبود شرایطش است.

حتما بخوانید: 140 عادت بدی که باید آنها را ترک کنیم (مگا لیست)

سخن پایانی

کمک کردن به مردم نباید باعث شود که در جستجوی خوشبختی خود نباشید. مهم است که راهی برای تعیین حد و مرز های خود پیدا کنید و به یاد داشته باشید که نمی توانید همه را راضی کنید. اگر دوست داشتن سایرین به سلامتی شما ضرر می رساند، باید بیشتر در تعیین حد و حدود روابط خود دقت کنید.

میلاد حیدری

هدفم از راه اندازی سایت، آموزش هنر و مهارت های لازم برای هموطنان عزیزم در سراسر دنیاست. به امید روزی که آگاهی در بین هموطنانم فراگیر شود. سوالات خود را مطرح فرمایید در حد توان پاسخ خواهم داد.

نوشته های مشابه

یک دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا