مهارت های فنی دیگر

آشنایی کامل با خواص کود ورمی کمپوست و معرفی انواع آن +تصاویر

چرب زبان

در مطالب قبلی با آموزش های تولید کود ورمی کمپوست در خدمت شما بودیم. امروز در این پست تصمیم داریم درباره خواص و مزایایی که کود ورمی کمپوست بر روی گیاهان دارد اطلاعاتی را در اختیار شما قرار دهیم و پس از آن انواع مختلف این کود را به شما معرفی نماییم.

مقدمه :

ورمی‌کمپوست متشکل از ورمی (کرم خاکی) و کمپوست (کود آلی) به معنای نوعی کود آلی است که از فعالیت کرم خاکی حاصل می‌گردد. در طبیعت انواع مختلف کرمهای خاکی وجود دارد این کرم‌ها با تغذیه عناصر موجود در خاک و آمیختن آن با آنزیم‌های موجود در بدن خود، خاک را تازه می‌کنند و قدرت باروری آن را افزایش می‌دهند همچنین به دلیل جابجایی مداوم در خاک، با ایجاد سوراخ‌های زیاد، راه نفوذ اکسیژن به خاک را آسان می‌کنند.

ویدئو آموزش تولید ورمی کمپوست و انواع آن:

 

لینک دانلود این ویدئو

مطلب مشابه : چطور تولید کود ورمی کمپوست را بصورت اصولی شروع کنیم؟

مزایای کود ورمی کمپوست:

اضافه نمودن کود ورمی کمپوست به خاک علاوه بر اینکه باعث غنی شدن خاک می گردد، تأثیر مستقیم در رشد و بهره وری گیاه دارد. در ادامه با خواص و مزایای این کود بیشتر آشنا می شوید.

  1.  تولید محصولات ارگانیک
  2. اصلاح کننده ساختمان و ساختار خاک
  3. زودرس کردن محصولات
  4. تثبیت و افزایش ریشه گیاه
  5. رشد سریعتر گیاهان (ضخامت و کلفتی ساقه گیاهان)
  6. دارای مواد آلی با ph متعادل
  7. سرشار از عناصر غذایی به شکل قابل جذب برای گیاه
  8. نقش عمده در اصلاح بافت فیزیکی خاک
  9. افزایش پتانسیل نگهداری آب در خاک
  10. متعادل ساختن نسبت مواد معدنی به مواد مغذی
  11. دارا بودن عناصر مفیدی از قبیل ازت ، فسفر ، پتاسیم و….
  12. عاری از آلودگیهای میکروبی و بیماریزا
  13. سبک و فاقد هرگونه بو نامطبوع
  14. تثبیت عناصر سنگین موجود در خاک و جلوگیری از جذب بیش از حد آن توسط گیاه
  15. دارای اسیدهای آلی ، عناصر کم مصرف نظیر آهن با قابلیت محلول شدن و جذب
  16. بهبود خواص بیولوژیکی ، فیزیکی و شیمیایی خاک
  17. استفاده از این نوع کود کیفیت محصولات کشاورزی را نسبت به کود شیمیایی افزایش میدهد
  18. مواد بیوشیمیایی آن مقاومت گیاهان را نسبت به بیماریها افزایش می دهد
  19. رنگ،طعم،بو و کیفیت محصولات را بهبود می بخشد
  20. دارای ویتامین فراوان و هورمون های محرک در رشد گیاه
  21. استریل شده به روش بیولوژیک
  22. آفت کش بودن
  23. افزایش اندازه گلها
  24. عاری از علف هرز است.
  25.  عاری بودن از مواد شیمیایی
  26. افزایش محصول از ۲۰ تا ۷۰ درصد.
  27. میزان مصرف کود یک سوم کود گاوی است.
  28. باعث عدم حضور هرگونه پاتوژن،قارچ و عوامل بیماری زا و برخی آفات خاکستری و حشرات مکنده خسارت زا در محصولات و گیاهان می شود.

کود

انواع ورمی کمپوست :

 1- ورمی کمپوست گاوی یا گوسفندی :

این کود از کودهای حیوانی به دست می آید و در چند مرحله تولید می گردد. برای تولید این ورمی کمپوست ابتدا کودهای تازه انباشته شده در کف اسطبل را در فضایی آزاد تلمبار می کنند و پس از مدت یک ماه و نیم  آنها را در کرتی به ابعاد (۱*۵*۰٫۵) متر تا ارتفاع ۴۰ سانتی متری پر می نمایند. سپس به ازای هر متر مربع سطح کرت تعداد ۵۰۰ عدد کرم خاکی به وزن متوسط ۰٫۵ گرم در لایه ۱۵ سانتی متری بستر اضافه می کنیم و روی آن را با کود می پوشانیم.برای حفاظت از کرم ها، سطح کرت را به وسیله گونی کنفی یا شاخ و برگ مناسب پوشش می دهیم و به مدت ۶۰-۷۰ روز با تامین رطوبت ۸۵%-۷۵% و آبیاری هر روزه در تابستان و یک هفته ای در فصول معتدل سال محصول آماده بهره برداری می باشد.

2- ورمی کمپوست زباله شهرداری :

این کود همانگونه که از نامش پیداست از زباله های شهرداری تولید می گردد، مشابه کود گاوی بوده و فقط از نظر محتوی بستر متفاوت است. یعنی بستر فشرده ای ندارد اما افزایش جمعیت تدریجی، رشد بالینی کرمها سریع، مهاجرت و تولید کود نیز سریع می باشد.

3- ورمی کمپوست خاک برگ :

این کود هم از شاخ و برگ درختان غیر مثمر (مثل درخت بید و سرو ) که در معرض آفتاب خشکیده اند بدست می آید. این کود از نظر درصد مواد غذایی فقیر می باشد. بستر این کود با توجه به درصد بالای مواد لیگنین دار، دوره تغذیه کرمها را کوتاه نموده( دوره تغذیه برابر با زمان بلعیدن غذا تا هنگام دفع آن می باشد) و در نتیجه کود تولیدی نیز خیلی سریعتر به دست می آید. کود تولیدی نیز کاملا سبک و مناسب خاکهای کاملا سنگین رسی تا رسی شنی است. در صورتی که با کود گاوی به نسبت برابر مخلوط گردد در اصلاح بافت خاک و تامین مواد غذایی مناسب است.

 


چرب زبان

با این اپلیکیشن ساده، هر زبانی رو فقط با روزانه 5 دقیقه گوش دادن، توی 80 روز مثل بلبل حرف بزن! بهترین متد روز، همزمان تقویت حافظه، آموزش تصویری با کمترین قیمت ممکن!


 

4-ورمی کمپوست خانگی:

برای تولید این کود معمولاً دو روش وجود دارد :

  1.  در فضای باز مثل باغچه منزل
  2.  در محفظه هائی مثل سطل آشپزخانه

۱- پرورش کرم در باغچه منزل:

کود-کمپوست

در این روش ابتدا گودالی به مساحت تقریبی یک متر مربع و به عمق ۳۰-۴۰ سانتی متر در باغچه حیاط حفر می نماییم و پس از پوشش روی آن را با پارچه نخی یا گونی کنفی ، روی آن مقدار ۸-۱۰ کیلو گرم کود گاوی نیمه پوسیده می ریزیم و به وسیله کاغذهای شیار شده نواری شکل مچاله شده، یک لایه جهت تهویه ایجاد و با مرطوب کردن و فشردگی لازم روی آنها، پس مانده آشپزخانه به میزان سه برابر وزن کرمها اضافه می نمائیم و روی آنها یک لایه کاغذ اضافه، روی کاغذها یک لایه کود ورمی کمپوست به همراه ۵۰۰ عدد کرم خاکی اضافه و روی آن را یک لایه پوست میوه شامل پوست نازک و خرد شده سیب درختی و به میزان کم پوست موز ریز، ریز شده اضافه می نماییم. از پوست مرکبات خیلی کم استفاده گردد زیرا کرمها از آنها گریزانند. مجددا با اضافه نمودن لایه ای از کاغذ های باطله یک لایه نازک خاک باغچه نیز روی آن اضافه و سطح آن را با ایجاد پوشش مناسب از گزند نور خورشید-سرما-پرندگان و طیور خانگی محافظت می نمائیم. پس از سه ماه آبیاری مداوم و تامین حرارت محصول آماده برداشت می گردد.

۲- استفاده از سطل آشپزخانه:

کود-2

در روش سطل آشپزخانه به جای پارچه نخی از سطل مخصوص و خاک اره درشت و ریز استفاده می گردد. برای این کار سطل مخصوص را با ایجاد سوراخی در کف آن برای خروج زه آبهای اضافی و همچنین چند سوراخ دریچه بالایی جهت تهویه ایجاد می نماییم و یک لایه خاک اره به عمق ۵ سانتی متر در آن می ریزیم سپس به ارتفاع ۳ سانتی متری خاک اره ریز ، روی آن را یک لایه کود گاوی نیمه پوسیده مناسب و مجددا یک لایه کاغذ و یک لایه غذای پس مانده آشپزخانه و روی آنها کاغذ ریخته و روی کاغذها یک لایه کود ورمی کمپوست به همراه ۱۰۰-۲۰۰ عدد کرم خاکی اضافه می نمائیم.مجددا روی آنها را یک لایه کاغذ و یک لایه پوست میوه خرد شده (پوست مرکبات از آنها جدا شده باشد) ریخته و با قرار دادن یک لایه کاغذ، یک لایه خاک رس نیز روی آن می ریزیم . که بعد از دو و نیم تا سه ماه کود آماده می شود. برای جداسازی محصول کود و کرم با استفاده از الک ۳ میلی متری و کاهش رطوبت کود ورمی کمپوست مقوی به همراه کرم خاکی مورد انتظار قابل برداشت می باشد.

5-ورمی کمپوست ضایعات سیب زمینی:

ضایعات سیب زمینی از جمله مواد آلی هستند که شرایط مناسبی برای رشد کرمهای خاکی دارند. این ضایعات هنگامی که با مقداری معین از مایع پس مانده های خط تولید کارخانه مخلوط گردند، شرایط رطوبتی مورد نیاز را فراهم می نماید و می توان بستری مناسب جهت رشد ماکروفون خاک مهیا نمود.

6-ورمی کمپوست ضایعات برنج (پوسته شلتوک، پوشال برنج، سبوس برنج):

ضایعات (سبوس) برنج از آنجائی که از نظر ویتامین ها به خصوص ویتامین (B) غنی می باشد، کود ورمی کمپوست تولید شده از آن نیز از ویتامین غنی است (از این کود جهت تقویت گیاهان زینتی استفاده می گردد). ضایعات پوشال برنج در صورتیکه با ۶۰% کود گاوی نیمه پوسیده مخلوط گردد بستر مناسبی جهت پرورش کرمهای خاکی به خصوص در فضاهای بسته می باشد. از این ضایعات در مخلوط با خاک اره در سطل آشپزخانه نیز می توان استفاده کرد. از پوسته شلتوک می توان به جای خاک اره در سطل آشپزخانه استفاده کرد.

7- ورمی کمپوست ضایعات واحدهای تولیدی (قارچ صدفی،گلاب گیری،گل زعفران)

با توجه به اینکه قبل از تهیه قالب ها و بسته های پلاستیکی تولید قارچ، محتوای آنها را از طریق آب جوش ضد عفونی می کنند، لذا کود به دست آمده از این ضایعات نیز ضد عفونی است و بهترین کود جهت گلخانه های حساس و ایزوله تولید نشاء گل های زینتی گران قیمت می باشد. درصد مواد غذایی مذکور با توجه به وجود اسپان های باقی مانده تولید قارچ و همچنین پوشال های کاملا پوسیده بالا محیط مناسب پرورش تولید کرم است.

یکی از مزایای مهم این روش تولید کود، شرایط محیطی کاملا مساعد کارگاه ها است که عینا جوابگوی نیازهای محیط زنده و رشدی کرمهای کودی می باشد. ضایعات کارگاه های تولیدی گلاب گیری و تولید زعفران نیز می توانند بسترهای مناسبی جهت تولید و پرورش کرم خاکی باشند که می توان با بسترهای دیگر مخلوط نموده و مورد استفاده قرار داد.

مطلب مشابه : دانلود رایگان 10 درس بسیار مهم آموزش تولید ورمی کمپوست (فیلم)

8- چای کمپوست (کود آلی در محلول پاشی گیاهان) :

آخرین مورد کود چای می باشد که این کود در محصولات مختلف به صورت محلول پاشی استفاده می گردد. برای این کار مقدار ۵۰ لیتر آب را در ظرفی که در حال گردش است می ریزیم و تعداد ۵ کیسه ۱۰۰ گرمی کود ورمی کمپوست را به مدت ۲۱ روز در آن آویزان می نمائیم. محلول به دست آمده چای کمپوست است که به صورت محلول مایع رقیق شده به وسیله تانکرهای مخصوص حمل و با استفاده از دستگاههای محلول پاشی روی گیاهان پاشیده می شود.

کاربران گرامی ! چنانچه سؤال و یا اشکالی در زمینه این مطلب دارید در بخش نظرات آنرا مطرح نمایید تا به آن پاسخ دهیم.

میلاد حیدری

هدفم از راه اندازی سایت، آموزش هنر و مهارت های لازم برای هموطنان عزیزم در سراسر دنیاست. به امید روزی که آگاهی در بین هموطنانم فراگیر شود. سوالات خود را مطرح فرمایید در حد توان پاسخ خواهم داد.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا