مهارت های روزمره برای زندگی بهتر

معنی پلتفرم چیست؟ تفاوت آن با اصطلاحات مشابه و فواید پلتفرم

آیلتس

پلتفرم (Platform)، اپلیکیشن (application)، نرم افزار (software) و سخت افزار (hardware) آموزش پایتون و همچنین آموزش برنامه نویسی اصطلاحاتی هستند که به گوش همه ما زیاد خورده اند. ما در این مطلب قصد داریم پلتفرم و اپلیکیشن را تعریف کنیم و ببینیم این اصطلاحات در حوزه توسعه نرم افزار چه معنایی دارند.

اپلیکیشن چیست؟

اپلیکیشن یا نرم افزار برنامه کاربردی در واقع نوعی برنامه کامپیوتری است که هدفش تکمیل کار خاصی جدای از وظایف سیستم عامل می باشد. بعضی از اپلیکیشنها فقط روی یک زمینه متمرکز هستند، اما برخی دیگر چندین برنامه درون خودشان دارند.

اپلیکیشنهای کاربردی سازمانی به صورت سه لایه ارائه می شوند:

  • لایه نمایش (presentation tier) که توسط مرورگر ارائه می شود.
  • لایه اپلیکیشن (application tier) که منطق تجاری سازندگان را دنبال و از عملکردهای اصلی برنامه پشتیبانی می کند.
  • لایه داده (data tier) که دسترسی به داده های مورد نیاز اپلیکیشن را فراهم می کند.

اپلیکیشن ها به صورت محلی روی سرور یا سیستم کامپیوتری اجرا می شوند و برای ارتباط با بقیه اپلیکیشن ها از رابطهای برنامه نویسی کاربردی (API) استفاده می کنند. اپلیکیشن ها عملکردهای مختلفی انجام می دهند. در واقع اپلیکیشنها از یک طرف سیستم های پایگاه داده پیچیده یا ابزارهای استقرار به حساب می آیند و از طرف دیگر هم مثل پردازشگرهای کلمه یا ویرایشگرهای تصویر، برنامه های ساده ای محسوب می شوند.

اپلیکیشن های جدید و مدرن چگونه هستند؟

خیلی از کسب و کارها هنوز از سیستمهای قدیمی استفاده می کنند که هم تغییر دادنشان مشکل است و هم نگهداری این سیستمها هزینه زیادی می طلبد. برای همین روز به روز به تعداد کسب و کارهایی که دنبال تکامل و به روز کردن سیستمهایشان هستند اضافه می شود.

حتما بخوانید: 44 مهارت که هر مرد و زنی باید بلد باشند

نرم افزارهای مدرن به خاطر انعطاف پذیری و مقیاس پذیری بیشترشان از بقیه متمایز می شوند. این نرم افزارها با روشهای اجایل (Agile) ساخته می شوند. روش چابک یا اجایل روشی است که در آن تیم IT و خط کسب و کار (یا همان مشتری) با هم برای ساخت نرم افزار ارتباط دارند و پروژه در فواصل مختلف به مشتری تحویل داده می شود. در نتیجه نرم افزار هم سریعتر ساخته می شود و هم دقیقا چیزی خواهد بود که مد نظر مشتری است. در این روش، نرم افزار می تواند در روند ساخت بسته به نیازهای کاربر تغییر کند تا محصول نهایی کاملا برآورده کننده نیازهای او باشد.

PLATFORM

نرم افزارها در حال تبدیل شدن به مدلهایی هستند که انعطاف پذیری، کارایی و مقیاس پذیری آنها بیشتر است. این نرم افزارها در فضای ابری میزبانی می شوند و کاربران از راه دور به آن دسترسی دارند. به این ترتیب، کسب و کارها دیگر مجبور نیستند سخت افزارهای گرانقیمت تهیه کنند. علاوه بر این، به روزرسانی های نرم افزار را هم می توان به صورت یکپارچه نصب کرد. محبوبترین پلتفرم های ابری عبارتند از AWS، Microsoft Azure و Google Cloud.

 


چرب زبان

با این اپلیکیشن ساده، هر زبانی رو فقط با روزانه 5 دقیقه گوش دادن، توی 80 روز مثل بلبل حرف بزن! بهترین متد روز، همزمان تقویت حافظه، آموزش تصویری با کمترین قیمت ممکن!


 

پلتفرم چیست؟

پلتفرم در لغت به معنی سکو می باشد و در واقع پایه ای است که اپلیکیشنها روی آن اجرا می شوند. یک پلتفرم هم روی سخت افزار (مثلا یک یک سرور) و هم روی نرم افزار ( مثلا یک یک سیستم عامل) اجرا می شود. از پلتفرم برای ایجاد و اتصال با سیستم های خارجی استفاده می کنند؛ به این ترتیب می شود گفت که همه گوشیهای هوشمند یک پلتفرم به حساب می آیند، چون هم سخت افزار دارند، هم سیستم عامل و هم اینکه می توانند به سیستم های دیگر نیز متصل شوند. ویدیوی کوتاه زیر را ببینید:

 

حتما بلد باشید: CEO‌ چیست؟ مسئولیت های او و تفاوت با رئیس

آیا یک اپلیکیشن می تواند پلتفرم هم باشد؟

بله. زمانی که یک اپلیکیشن کار معناداری در یک سازمان انجام می دهد می توان آن را پلتفرم هم دانست. برای مثال، یک سیستم مدیریت پایگاه داده رابطه ای (RDBMS) را در نظر بگیرید. این سیستم یک نوع اپلیکیشن یا برنامه کاربردی است که از آن برای ذخیره، مدیریت، پرس و جو و بازیابی داده های کسب و کار ذخیره شده در پایگاه داده رابطه ای استفاده می شود. از طرف دیگر، RDBMS ها با سیستم های CRM (مدیریت مشتری) و ERP (برنامه ریزی منابع سازمانی) ارتباط برقرار می کنند. بنابراین با اینکه سیستم های مدیریت پایگاه داده رابطه ای در اصل اپلیکیشن های کاربردی هستند، اما به عنوان پلتفرم هم عمل می کنند.

مثال دیگر اپلیکیشن های وب سرور هستند. استفاده از پلتفرمهای وب اپلیکیشن مثل پورتال شرکا (partner portals) در کسب و کار خیلی رایج است.

بلد باشید: میم چیست؟ چگونه مفهوم میم را بفهمیم؟

نقش پلتفرم در توسعه نرم افزارها

توسعه دهندگان نرم افزار انتخابهای مختلفی پیش رو دارند. آنها می توانند:

  • برای یک پلتفرم خاص نرم افزار بسازند: در این حالت اپلیکیشن فقط برای یک پلتفرم خاص ساخته می شود.
  • نرم افزارشان را به صورت چند پلتفرمی بسازند: در این شرایط اپلیکیشن روی پلتفرم های از پیش تعریف شده کار می کند.
  • نرم افزارهای مبتنی بر پلتفرم بسازند: در این صورت نرم افزار روی هر نوع پلتفرمی اجرا می شود که معمولاً از طریق مرورگر وب قابل دسترسی است.

خیلی از سازمانها ترجیح می دهند نرم افزارهایی توسعه بدهند که روی پلتفرمهای مختلف اجرا می شوند؛ اما نمی توانند هزینه های بستر چند پلتفرم را تامین کنند. برای همین خیلی از آنها از پلتفرم به عنوان سرویس (PaaS) که به آن سکوی ابری هم گفته می شود استفاده می کنند.

پلتفرم به عنوان سرویس (PaaS) چیست؟

PaaS یا پلتفرم به عنوان سرویس نوعی مدل رایانش ابری است که زیرساخت و ابزارهای توسعه را در اختیار توسعه دهندگان قرار می دهد. PaaS با اینترنت کار می کند و ارائه دهنده یا خود فرد می تواند آن را مدیریت کند. علاوه بر این می توان به صورت اختصاصی یا چند کاربره از آن استفاده کرد. PaaS به شرکتها امکان می دهد تا فرایند توسعه را سریعتر، امنتر و با قابلیتهای جدید اتوماسیون انجام بدهند.

GDP چیست؟ همه نکاتی که باید بدانید (به زبان ساده)

چنین ابزاری به خصوص برای توسعه اپلیکیشن بسیار مفید و ارزشمند است. توسعه دهندگان با استفاده از PaaS دیگر نیازی به هیچ گونه زیرساخت محلی نخواهند داشت و همین مساله کارشان را خیلی راحت می کند. علاوه بر این، PaaS توسعه و سایر فرایندهای داخلی که روند توسعه برنامه را کند می کنند را ساده و سریع می کند. برنامه نویسان با استفاده از این بسترهای نرم افزاری می توانند اپلیکیشن و نرم افزارهایشان را بسازند و در عین حال، ویژگیهای برنامه هایشان را با توجه به نیازهای جدید باز تغییر بدهند.

میلاد حیدری

هدفم از راه اندازی سایت، آموزش هنر و مهارت های لازم برای هموطنان عزیزم در سراسر دنیاست. به امید روزی که آگاهی در بین هموطنانم فراگیر شود. سوالات خود را مطرح فرمایید در حد توان پاسخ خواهم داد.

نوشته های مشابه

یک دیدگاه

  1. درودبرشما عصرتون خوش. بفرمایید منظور از ساخت سریال برای پلتفرم چیست؟ باسپاس

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا