کود مخصوص توت فرنگی چه ویژگی هایی باید داشته باشد؟
در مطالب قبلی در مورد نحوه کشت و پرورش صحیح توت فرنگی اطلاعاتی را در اختیار شما قرار دادیم. امروز قصد داریم در این پست شما را با ویژگی های کود توت فرنگی آشنا نماییم.
مقدمه :
هر کدام از گیاهان برای رشد ونمو به شرایط محیطی و زیستی خاصی نیاز دارند تا بتوانند به حد مطلوب رشد و بهره وری برسند. کود مناسب یکی از این موارد است که تأثیر بسزایی در رشد و پرورش گیاهان دارد. از اینرو ما در این پست می خواهیم ویژگی های یک کود خوب برای توت فرنگی را بیان کنیم.
کلیپی از جدیدترین روش کاشت توت فرنگی:
آنچه که باید در مورد کاشت توت فرنگی بدانید:
برای کاشت توت فرنگی گیاهی که انتخاب می شود باید عاری از هر نوع مریض و دارایی ریشه های قویی و سالم باشد و رنگ ریشه ها روشن باشد. گام بعدی انتخاب خاک مناسب برای کشت است که خاک های سبک شنی با مواد غذایی فراوان و زهکشی خوب مناسب ترین خاک برای کاشت توت فرنگی است. مهمترین کار بعد از شخم زدن زمین استفاده از کود های حیوانی و شیمیایی است که مقدار 10 تن در هکتار کود حیوانی پوسیده با خاک مخلوط کرده و تاکید بر آزمایش خاک است. باید به مقدار 100 -80 کیلو ازت خالص در سه مرحله , 150-100 کیلو پتاس خالص و 80-60 کیلو فسفر در هکتار استفاده شود سپس با نحر کن جوی های به عرض 40 سانتی متر و پشته های به عرض 80 سانتی متر ایجاد کنید. سپس اقدام به کاشت گیاه نمایید.
در سال اول قبل از کاشت، کود فسفر و پتاس و نصف مقدار کود اوره قبل از دیسک زنی به خاک داده می شود و بقیه کود اوره قبل از گلدهی و بعد از برداشت محصول در دو نوبت به خاک افزوده شده و سپس آبیاری می شود.
مطلب مشابه : بهترین و جدیدترین روش کشت و پرورش توت فرنگی در خانه و گلخانه (تصویری)
در درجه اول کود مناسب کودی است که حاوی کلسیم- فسفر- منیزیم- منگنز- مولیبدن- بر- آهن- ریزمغذی ها- آمینو اسیدها و هیومیک اسیدها باشد. کمبود هر کدام از این مواد باعث بروز بیماری و مشکلاتی در گیاه می شود که در ادامه به آنها می پردازیم:
- ازت : کمبود ازت گیاه باعث می شود برگهای مسن به رنگ سبز روشن درآمده و در ادامه برگها ، دمبرگها و كلاهك میوه ها به رنگ مایل به قرمز در آمده و برگهای جوان برعكس با كمبود ازت سبزتر می شوند . حد بحرانی ازت در برگ توت فرنگی 2.5% و حد مطلوب آن 4%– 2.5% می باشد .
- گوگرد : علائم فقدان گوگرد تفاوت بسیار اندكی با علائم كمبود ازت دارد و تمام برگهای گیاهانی كه دارای كمبود گوگرد هستند ، هم برگهای جوان و هم برگهای مسن بطور غیریكنواخت زرد رنگ شده و در مراحل پیشرفته نواحی نكروزه به روی پهنك برگها توسعه می یابد .
- مولیبدن : علائم اولیه كمبود بسیار مشابه با علائم كمبود ازت است . با این حال برخلاف علائم كمبود ازت ، نواحی نكروزه در نهایت مانند كمبود گوگرد در پهنك برگها توسعه یافته و بدنبال آن به طرف كناره های بالاتر پهنك گسترش می یابند .
- فسفر : پهنك برگهای پائین تر به رنگ قرمز مایل به ارغوانی در می آید . حد بحرانی فسفر در برگ توت فرنگی 0.25% و حد مطلوب آن 1% – 2.5% می باشد .
- پتاسیم : کمبود پتاسیم باعث قهوه ای شدن و خشك شدن كناره های فوقانی پهنك برگها . حد بحرانی 1.3% و حدمطلوب 3% – 1.3% پتاسیم در تغذیه توت فرنگی اهمیت زیادی داشته و مصرف كافی آن موجب افزایش قند وبهبود مزه میوه شده و ویتامین ث و قابلیت نگهداری آن را افزایش می دهد.
- منیزیم : کمی منیزیم گیاه باعث قهوه ای شدن كناره های بالایی پهنك برگ می شود و سپس توسعه یافتن آن به نواحی بین رگبرگی كه این لكه های كلروزه در نهایت به لكه های نكروزه تبدیل می گردند . حد بحرانی 0.25% و حد مطلوب 1% – 0.25%
- كلسیم : نشانه های کمبود کلسیم عبارتند از :سوختگی انتهایی برگ ، پیچیده و چروكیده شدن برگها ، انتهای شاخسارها قادر به رشد عادی نبوده و برنگ سیاه در می آیند . تشكیل پوشش متراكمی از فندقه ها در بخشی و یا در تمام میوه كه دارای بافت سختی بوده و مزه اسیدی دارد . حد بحرانی 1% و حد مطلوب 2.5% – 1%
- بر : البته علائم كمبود بر و كلسیم در مراحل اولیه رشد مشابه است. هر دو برگهای جوانتر را تحت تأثیرقرارداده ، چروكیدگی و سوختگی انتهایی را تولید كرده و موجب بدشكلی میوه می گردند . كمبود بر سبب كاهش تولید دانه گرده شده ، فضای بین فندقه ها را كاهش داده و به میزان زیادی سفتی میوه را افزایش می دهد . حد بحرانی بر در برگهای توت فرنگی ppm 25 درحد مطلوب آن 50 – 25 ppm می باشد .
- آهن : زرد شدن برگهای جوان در حالیکه رگبرگها سبزرنگ باقی می مانند . حدبحرانی ppm 50 و حد مطلوب ppm 200-50
- روی : كمبود روی را می توان به سادگی از طریق هاله سبزرنگی كه در امتداد كناره های دندانه دار شده پهنك برگهای نابالغ جوان ظاهر می شود تشخیص داد . پهنك برگها باریك شده و در كمبود شدید كاملا” كشیده و طویل می گردند . حد بحرانی ppm 20
- منگنز : رگبرگهای اصلی به رنگ سبز تیره باقی مانده و نواحی بین رگبرگی به رنگ سبزروشن تا زرد درآمده و بدنبال آن كناره های پهنك برگ بطرف بالا بصورت سطحی می سوزد . حد بحرانی ppm 30
- مس : رنگ سبز روشن در پهنك برگهای نابالغ جوان مشابه با علائم اولیه كمبود گوگرد كه به تدریج نواحی بین رگبرگی و رگبرگها بجز یك پهنا از كناره های برگ كه سبز رنگ باقی می ماند برنگ سفید در می آیند . حد بحرانی ppm 5
پس تا کنون متوجه شدیم که برای داشتن توت فرنگی های مرغوب باید کودی را انتخاب و به خاک گیاه اضافه نماییم که این کمبودها را جبران نماید.
این پست مرتبط را نیز بخوانید : بهترین زمان کاشت توت فرنگی چه زمانی است؟
برنامه کود دهی به بوته های توت فرنگی:
روند رشد و نمو ، عملکرد و کیفیت میوه بطور مستقیم بستگی به تغذیه گیاه دارد. برنامه ریزی برای تغذیه زراعت توت فرنگی بیشتر تحت تاثیر بافت خاک ، pH و مقدار ماده آلی خاک است. اولین قدم مهم برای تغذیه مطلوب بوته های توت فرنگی انجام ازمون خاک می باشد.
با این اپلیکیشن ساده، هر زبانی رو فقط با روزانه 5 دقیقه گوش دادن، توی 80 روز مثل بلبل حرف بزن! بهترین متد روز، همزمان تقویت حافظه، آموزش تصویری با کمترین قیمت ممکن!
از سه طریق کود دهی برای زراعت توت فرنگی انجام می شود.
- ابتدا از طریق اختلاط با خاک قبل از کاشت
- دوم از طریق آب آبیاری و
- سوم از طریق محلول پاشی برگی می باشد.
نکته 1 : در شرایط پس از کاشت توت فرنگی برای بهبود ساختمان خاک و فعالیت میکروبی مفید ، همچنین برای توسعه ریشه درخاک و افزایش قابلیت جذب عناصر غذایی ، کود الی اگری هیومیک به مقدار 5 تا 10 لیتر در هکتار و بار دوم به همین مقدار در زمان تشکیل میوه توت فرنگی مصرف می شود.
نکته 2 : برای افزایش ظرفیت گلدهی بوته های توت فرنگی وطولانی نمودن دوره گلدهی آن ، تکامین فلوور به مقدار دو تا سه در هزار در زمان شروع گلدهی محلول پاشی می شود و این کود الی قابل مصرف از طریق آبیاری قطره ای و بارانی نیز می باشد.
نکته 3 : در مرحله شروع تشکیل میوه ، برای افزایش کیفیت ، رنگ و طعم میوه و همچنین برای تحریک رشد میوه و افزایش اندازه میوه ، محلول پاشی تکامین بریکس به مقدار دو تا سه در هزار، حداقل در دو نوبت به فاصله 10 الی 15 روز انجام می شود.
نکته 4 : برای افزایش طول نگهداری میوه توت فرنگی و کیفیت میوه و کاهش شدت پوسیدگی میوه ،محلول پاشی تکنو آمینو کلسیم یا کلسان به مقدار دو تا سه در هزار بسته به نیاز بوته ها در چند نوبت انجام می شود.
در کل می توان کودهای حیوانی را به همراه کودهای شیمیای به خاک این گیاه اضافه نمود اما اگر هر کدام از این کودها از نظر مواد مغذی، غنی و کامل باشد می توان آنرا به تنهایی به خاک گیاه اضافه شود.
چنانچه در خصوص این مطلب سؤالی دارید در بخش نظرات ثبت نمایید تا به آن پاسخ دهیم.
سلام..
ممنون
این کود ها به صورت کامل برای باغ توت فرنگی کفایت می کنه ؟
یعنی در کنار اینها نباید از کود دیگری استفاده کرد ؟
بله نیازی نیست
سلام..
ممنون
این کود ها به صورت کامل برای باغ توت فرنگی کفایت می کنه ؟
یعنی در کنار اینها نباید از کود دیگری استفاده کرد ؟
سلام,ممنون از اطلاعاتتون.
این کودهایی که نام بردید رو به تنهایی از مغازه های محصولات کشاورزی میشه تهیه کرد؟
درود. بله به راحتی قابل تهیه می باشند
سلام این کود ها رو میشه با کود پاش زیر بوته ها رسوند امیدوارم منظورمو رسونده باشم یعنی زمینی سمپاشی اثرش بیشتره یا زمینی
برای رشد ساقه و برگ توت فرنگی باید چیکار کرد؟ک یک بوته کاملا قوی داشته باشم.
منظور از دو یا سه هزار چیه
دولیتر درهزارمترزمین
سلام ایا کودی وجود داره که همه مواد مغذی رو داشته باشه و نیازی به استفاده از کود های مختلف نباشه
سلام کدام نوع کود حیوانی اثر بیشتری روی میوه دهی دارد اگر بخواهیم سه نوع کود حیوانی را مخلوط کنیم نسبتشان چه قدر است
از کجا میشه تهیه کرد این بذر رو؟
درود خسته نباشد بنده یه بوته توت فرنگی خریدم گلدونشو بزرگ کردم اما خاک حیاط خریدم نه خاک خونگی حالا بعد یک هفته انتهای برگ هاش شروع به خشک شدن کرده مطالب بالا رو خوندم نتیجه ای که گرفتم پتاسیم و کلسیم کم داره لطفا راهنمایی کنید که مشکل از کجاست خاک یا کمبود کود و اینکه به یه گلدان چه مقدار کود بدم ممنون میشم
سلام من کود ۱۳ عنصره دارم.آیا برای تمام گیاهان چه بارده و چه گیاهان زینتی کفایت میکنه
سلام خسته نباشید دستتون بی بلا اصلا فکرشم نمیکردم به این راحتی بتونم این اطلاعات رو جایی پیدا کنم ممنونم ازتون سپاس
سلام..قبل از کاشت نیاز هست ریشه گیاه اغشته به کود یا هورمون یا قارچ کش بشه
سلام خسته نباشید میشه از کود کبوتر برای توت فرنگی استفاده کرد؟؟؟!