آموزش هنرهای رزمی-دفاعی (تصویری)

آیکیدو چیست ؟ انواع فنون آیکیدو کدامند ؟ (معرفی تصویری)

gold

در ادامه مباحثی که در موردهاپکیدو در پست های قبلی منتشر شده بود می توان گفت که ایکیدو هم یکی از ورزش های رزمی است که   بسیار فراتر از ترکیب چندین هنر رزمی مختلف است. این موضوع را بنیانگذار آیکیدو با شفافیت بیان کرده است. در این پست می خواهیم اینکه ایکیدو چیست و انواع فنون ایکیدو را برای شما بیان کنیم.

مقدمه :

آیکیدو روشی تمرینی است که معانی پیچیده این دنیا را بصورت تجربیاتی واقعی برای ما فراهم می کند، اما هستی راه و شیوه آیکیدو بسیار محسوس و قابل لمس است و در جسم خود شخص مرکزیت دارد. در آیکیدو ما تشنه درک مفاهیم Ki هستیم و اینکار را با به خدمت گرفتن طیفی از تکنیک ها انجام می دهیم تا این مفاهیم را به بخشی از خرد و آگاهی زندگی روزمره خود تبدیل کنیم. این یکی از ویژگیهای منحصر بفرد آیکیدو است.


آیکیدو چیست ؟

  • Ai | آی | 合 : به معنای به هم پیوستن، هماهنگی
  • Ki | کی | 気 : به معنای روح، نیروی درونی، انرژی طبیعی بدن
  • Do | دو | 道 : به معنای راه و روش

آیکیدو یک هنر رزمی است که بیشتر بر دفاع تمرکز می کند و حرکات تهاجمی بسیار محدودی دارد.در آیکیدو به دفاع کردن از خود بدون رساندن آسیب جدی به حریف باور دارند.این هنر رزمی به طرفدارانش می آموزد تا ضربات حریف را دریافت کنند و از نیروی حریف برای غلبه بر او استفاده کنند.

 


ایکیدو

توی این پک فوق العاده، آیکیدو رو جوری یاد میگیری که تو هیچ کلاس آموزشی یا پک دیگه ای نه دیدی نه شنیدی! بدون کلاس، استاد آیکیدو و دفاع شخصی شو. همزمان با 4 نفر مبارزه کن!


 

این مطلب جالب را از دست ندهید : معرفی کامل ورزش های رزمی ژاپنی بهمراه تصاویر آنها


روش رزمی آیکیدو :

حرکات پایه در آی‌کی‌دو حرکات طبیعی هستند و بیش‌تر حملات در این سبک به صورت ذاتی و با الهام از ذات طبیعت انجام می‌شوند. یک آی‌کی‌دو کار، بدون تلاش برای حمله یا تهاجم تنها می‌کوشد تا خود را با شرایط هماهنگ کرده و در برابر حملات احتمالی حریفان، بدون استفاده از مشت و لگد از خود دفاع نماید. یک آی‌کی‌دو کار واقعی بهتر می‌داند که قدرت خود را بدون ضربه زدن به دیگران یا بدون تحقیر آنان، حفظ نماید.


سبکهای از این نوع ورزش :

  • آی کی کای
  • آی کی دو یوشینکان
  • شین شین تویستو
  • تومیکی ریو

فنون اصلی ایکیدو :

  • JUNMBI (جومبی) یا نرمش

در هر ورزش رزمی قبل از شروع تکنیکها جهت جلوگیری از آسیب دیدگی انجام نرمشهایی ضروری است. آیکیدو نیز مستثنی از این امر نمی باشد. نرمشهای آیکیدو به دو گروه تقسیم می شوند:

۱- نرمشهای عمومی : که همانند نرمش های دیگر هنرهای رزمی می باشد. از قبیل : دویدنها، پرشها و حرکات گرم کردن عمومی بدن.
۲- نرمشهای اختصاصی : که بیشتر جهت آماده شدن کلیه مفاصل بدن به کار می رود. نمونه هایی از آن در ذیل ترسیم شده است.

Junmbi-min-1


  • UKEMI (اوکِمی) یا معلق زدن یا افت زدن

برای فراگیری ورزش آیکیدو ابتدا باید اوکمی (برخورد صحیح با زمین به طوری که به بدن آسیبی وارد نشود) را آموخت. برخورد با زمین می تواند از سمت جلو، عقب و یا پهلو باشد و بر همین اساس اوکمی نیز بر سه نوع است:

 


چرب زبان

با این اپلیکیشن ساده، هر زبانی رو فقط با روزانه 5 دقیقه گوش دادن، توی 80 روز مثل بلبل حرف بزن! بهترین متد روز، همزمان تقویت حافظه، آموزش تصویری با کمترین قیمت ممکن!


 

۱- MAEUKEMI (ماِاوکمی) یا افت از جلو
۲- YOKOUKEMI (یوکواوکمی) یا افت از پهلو
۳- USHIROUKEMI (اُشیرواوکمی) یا افت از عقب
نکته: هر سه اوکمی از چپ و راست قابل اجراست

در ادامه با ما همراه باشید تا طریقه اجرای ماِاوکمی از سمت راست را آموزش دهیم. ابتدا در حالت ایستاده دست و پای راست را جلو آورده و روی زانوی جلو آنقدر نشست می کنیم که دستهایمان به راحتی با زمین تماس پیدا کنند و سپس تیغه بیرون دست راست را روی زمین گذاشته و وزن بدن را روی آن می اندازیم و همانند تایر ماشین روی دستمان غلت می زنیم. باید توجه داشت که نقطه شروع تماس بدن با زمین تیغه دست می باشد و به ترتیب ساعد، آرنج، بازو و پشت کتف راست و آخرین نقطه تماس باسن سمت مخالف (چپ) می باشد. لازم به ذکر است که پای شروع کننده در اتمام اوکمی در بالا قرار می گیردو پای زیرین کمک شایانی برای مستقر شدن مجدد بدن می نماید.

می توان گفت یوکواوکمی همان ماِاوکمی می باشد ولی بدون استفاده از دست جلو یعنی شروع تماس بدن با زمین کتف راست است و نه تیغه دست راست و مابقی کار عیناً همان ماِاوکمی می باشد. در یوکواوکمی قبل از رسیدن کتف راست به زمین با کوبیدن کف دست مخالف از وارد شدن صدمه احتمالی به بدن جلوگیری می کنیم.

طریقه اجرای اُشیرواوکمی کاملاً برعکس ماِاوکمی می باشد. بدین معنا که اگر از اجرای ماِاوکمی فیلمی برداشته شود و آن فیلم برعکس نمایش داده شود اُشیرواوکمی نمایان می شود. بنابراین شروع تماس بدن با زمین باسن و اتمام آن تیغه بیرون دست مخالف می باشد. در ذیل تصاویر مربوط به اُشیرواوکمی و ماِاوکمی آورده شده است.

ukemi-min-1

در انجام اوکمی به تذکرات ذیل توجه کنید:

۱- در اجرای انواع اوکمی سر حتما به سمت داخل بدن خم شده و دید چشمها به کمربند باشد.
۲- بدن کاملا دایره وار عمل کند، بطوریکه در هنگام بلند شدن از نیروی بدنی استفاده نشود.


  • TEDORI (ته دوری) یا گرفتن دست

به طور کلی می توان دست را به سه طریق گرفت.

۱- KATATEDORI (کاتا ته دوری) : اگر حریف توسط یک دست مچ شما را بگیرد، بدان (کاتا ته دوری) می گویند.

katatedori-min-1

۲- MOROTEDORI (مورو ته دوری) : اگر حریف توسط دو دست مچ یک دست شما را بگیرد بدان (مورو ته دوری) می گویند.

morotedori-min-1

 

 

۳- RYOTEDORI (ریو ته دوری) : اگر حریف توسط دو دست هر دو دست ما را بگیرد بدان (ریو ته دوری) می گویند.

ryotedori-min-1


TACHI WAZA (تاچی وازا) یا فنون ایستاده

فنونی که به صورت سرپا اجرا شود را “تاچی وازا” یا “فنون ایستاده” گویند.

Tachi_Waza-min-1

حتما بخوانید : دانلود رایگان بهترین کتاب آموزش دفاع شخصی (پی دی اف)


  • SUWARI WAZA (سُواری وازا) یا فنون نشسته

فنونی که به صورت نشسته (دوزانو) اجرا شود را “سُواری وازا” یا فنون نشسته گویند.

suari_waza-min-1


  • NAGE WAZA (ناگه وازا) یا فنون پرتابی

برای آشنایی با فنون آیکیدو به طور کلی می توان فنون را به دو دسته تکنیکهای پرتابی (ناگه وازا) و تکنیکهای نگهداری و حفظ حریف (کاتامه وازا) تقسیم نمود.

ناگه وازا یا فنون پرتابی : این نوع فنون در صورتی انجام می پذیرد که حریف دارای سلاح سرد یا گرم نباشد و پرتاب آن خطر مجددی را به همراه ناشته باشد.

Nage-Waze-min


  • KATAME WAZA (کاتامه وازا) یا فنون نگهداری و حفظ حریف

این نوع فنون در صورتی انجام می گیردکه حریف دارای سلاح گرم و یا سرد باشد و قبل از گرفتن سلاح پرتاب او نا معقول است . زیرا امکان حمله مجدد وجود دارد.

Katame_waza-min


  • SHIKKO (شیککو) یا حرکت با زانوها

در آیکیدو تکنیکها نه تنها به صورت ایستاده بلکه نشسته نیز قابل اجراست. بنابراین برای کسب مهارت در اجرای فنون بصورت نشسته باید “شیککو” یعنی قدم زدن با زانو را فرا گرفت. اجرای این فن بدینصورت می باشد. به حالت “سی زا” (دو زانو) می نشینیم. با این تفاوت که به جای روی پا، گل پا را با زمین تماس می دهیم.

اگر بخواهیم با پای چپ قدم زدن را شروع کنیم ابتدا پای چپ را جلو آورده و کف پا را روی زمین می گذاریم. سپس پای عقب را که روی گل پا می باشد بدون اینکه زانو از زمین جدا شود به داخل می چرخانیم و زانوی چپ را از جلو به زمین فرود می آوریم. سپس زانوی پای راست را که عقب مانده است از زمین بلند کرده به جلو انتقال می دهیم. بطوریکه کف پا روی زمین قرار گیرد و همانند حرکت قبلی پای عقب را روی زانو و بدون جدا شدن از زمین به سمت داخل می چرخانیم. با تکرار مجدد قدم زدن یا “شیککو” انجام می پذیرد.

shikko1-min


نمونه ویدئویی از ایکیدو :

<div id=”15377774748935740″><script type=”text/JavaScript” src=”https://www.aparat.com/embed/5ksR9?data[rnddiv]=15377774748935740&data[w]=640″></script></div>

 


به صورت فیزیکی آیکیدو هنری است که شامل برخی از گرفتن‌ها در محل اتصال مفصل‌ها است که از جوجیتسو مشتق شده و همچنین برخی دیگر از تکنیک‌ها و گرفتن‌های دیگر که از کنجیتسو ناشی شده‌است. تمرکز ورزش آی‌کی‌دو در مشت و لگدزدن به حریف نیست، بلکه با استفاده از انرژی خود برای بدست آوردن کنترل آن‌ها یا دور کردن آن‌ها از خود است. آی‌کی‌دو یک هنر ایستا نیست، بلکه تاکید فراوانی بر حرکات و جنبش‌های داینامیک دارد.

اگر که سوالی در این زمینه دارید در بخش نظرات مطرح کنید .

میلاد حیدری

هدفم از راه اندازی سایت، آموزش هنر و مهارت های لازم برای هموطنان عزیزم در سراسر دنیاست. به امید روزی که آگاهی در بین هموطنانم فراگیر شود. سوالات خود را مطرح فرمایید در حد توان پاسخ خواهم داد.

نوشته های مشابه

‫4 دیدگاه ها

  1. با سلام خدمت استاد محترم از اینکه در لابه لای توضیحات از تصاویر نیز استفاده شده ، جهت تفهیم خیلی بهتر شده است . اقدام شما قابل تقدیر است به امید ارائه مطالب دیگر و بهتر
    با تشکر
    مسلم

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا